Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, İdari şartname'nin 25'inci maddesinde yer alan bütün bileşenler için açıklama sunulmadığı gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, personel çalıştırılmasına dayalı söz konusu ihalede maliyet bileşeni olarak sadece personel ücreti ile giyim giderinin olduğu, anılan şartname maddesinde belirtilen makinelere ilişkin giderlerin ise işçilik maliyetleri üzerinden hesaplanan %3 sözleşme ve genel giderler arasında yer aldığı ve bu giderin teklif fiyatına yansıtıldığı, dolayısıyla amortismana tâbi malzemelere ilişkin olarak açıklama yapılmadığı gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına yönelik idarenin işleminde mevzuata uyarlık bulunmadığı iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
İncelemeye konu ihaleye üç istekli tarafından teklif sunulduğu, kâr hariç yaklaşık maliyetin altında teklif veren Tem-Ser Tem. Hizm. Taah. Tic. Ltd. şti.den aşırı düşük teklif sorgulaması kapsamında açıklama istendiği, İdari şartname'nin 25.3.4'üncü maddesinde yer alan maliyet bileşenine ilişkin olarak açıklama yapılmadığı gerekçesiyle teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı ve ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak Özkeskin Yem. Sos. Hizm. Gıda İnş. San. Tic. A.ş.nin belirlendiği görülmüştür.
İdari şartname'nin "Teklif fiyata dahil olan giderler" başlıklı 25'inci maddesinde "....25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:
25.3.1.1. İşçi Ücreti
Hizmet alımı yoluyla temizlik işinde çalışan (9) kişiye ihale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücretin %30 (yüzde otuz) fazlası ücret ödenecektir
25.3.1.2. Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma ücreti
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışılacak toplam (14,5) gün için;
Temizlik işinde çalışan (6) kişiye çalışılan her gün için günlük ücretine ilaveten ayrıca bir günlük ücret ödenecektir.
Ulusal bayram ve resmi tatil günleri toplamı 87 gündür.
25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:
25.3.2.1. Yemek giderleri:
Hizmet alımı personelinin yemeği, mesaisine denk gelen öğünlerde idarece ayni olarak verilecek olup, bu gider için istekli tarafından ayrıca maliyet hesabı yapılmayacaktır.
25.3.2.2. Yol giderleri:
Hizmet alımı personeline aylık (26 gün) üzerinden bir gün için brüt 4,19-TL (dört Türk Lirası on dokuz kuruş) nakdi yol ücreti ödenecek olup, ücret bordrosunda gösterilecektir
25.3.3. Malzeme giderleri:
Hizmet alımı personeline aşağıda cinsi ve miktarı yazılı olan giyecek ayni olarak verilecektir.
1- Pantolon (Yazlık-Kışlık) 18 Adet
2- İş Önlüğü 18 Adet
3- İş ayakkabısı 9 Adet
4- Çorap 18 Adet
25.3.4. Diğer giderler:
Makinenin Cinsi: Teknik Özellikleri: Adet:
Çim Biçme Makinesi 1600-2000 Watt 1 Adet
Benzinli Tırpan — 1 Adet
Buhar Kazanlı Ütü 4 bar 3 Adet
Elektrik Süpürgesi ıslak-kuru 6 Adet
Halı Yıkama Makinesi — 1 Adet
Ütü Masası — 3 Adet
Teklif Fiyata dahildir.
....
25.5....Bu iş için; iş kazaları ve meslek hastalıkları sigorta prim oranı % (2)’ dir."düzenlemesine yer verilmiş, söz konusu maddede belirtilen makinelerin cins ve sayılarına Teknik şartname'nin 5'inci maddesinde yer verilmiş ve yüklenicinin araç ve gereçleri işe başlama tarihi itibariyle 7 (yedi ) gün içerisinde tamamlamak zorunda olduğu ifade edilmiştir.
Aktarılan İdari şartname maddesine göre yapılan hesaplama neticesinde giyim hariç, yol ve %3 oranındaki sözleşme ve genel gider dahil teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyetinin 200.665,77 TL olduğu anlaşılmış, başvuru sahibinin teklifinin ise 201.110.73 TL olduğu görülmüştür.
Başvuru sahibinin aşırı düşük teklif sorgulaması kapsamında sunmuş olduğu belgeler incelendiğinde giyim hariç, nakdi yol ile %3 sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti için 195.805,08 TL, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde yapılacak çalışma için 4.860,69 TL %3 sözleşme ve genel gider dahil giyim maliyeti için 444,96 TL öngörüldüğü, öngörülen giyim bedeli için proforma fatura ve eki maliyet/satış tutarı tespit tutanağının sunulduğu tespit edilmiştir.
Kamu İhale Genel Tebliği'nin "Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi" başlıklı 79'uncu maddesinde "79.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, tekliflerin değerlendirilmesinde;
İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, kıdem tazminatı, işyeri hekimliği ücreti, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki genel giderleri karşılamak üzere birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik kalemindeki (yol, yemek ve giyecek dahil brüt asgari ücret veya brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası üzerinden ücret hesaplanan işçilik kalemi ile ulusal bayram ve genel tatil günleri ve fazla çalışma saatlerine ilişkin işçilik kalemleri) birim fiyatlar ile işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri kapsamında çalıştırılacak olan her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden % 3 oranında sözleşme giderleri ve genel giderler hesaplanacaktır.
79.2. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde; amortisman, kıdem tazminatı, iş yeri hekimliği ücreti, oryantasyon eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki giderlerin genel giderler içinde yer alacağı kabul edileceği için aşırı düşük teklif sorgulamasında bu giderler, önemli teklif bileşeni olarak belirtilmeyecek ve isteklilerden aşırı düşük teklif sorgulamasına verdikleri cevaplarda bu giderler için bir bedel öngörmeleri istenmeyecektir. Sözleşme giderleri ve genel giderler içinde değerlendirilmesi öngörülen giderler idari şartnamelerde "teklif fiyata dahil olan diğer giderler" kısmında belirtilmeyecektir...."açıklaması yer almaktadır.
Anılan Tebliğ maddesi uyarınca personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, amortisman giderinin işçilik maliyeti üzerinden hesaplanan %3 oranında sözleşme giderleri ve genel giderler arasında yer aldığından ve isteklilerden aşırı düşük teklif sorgulamasına verdikleri cevaplarda bu giderler için bir bedel öngörmeleri istenemeyeceğinden, anılan şartname maddesinde malzeme giderleri kısmında yer verilen amortismana tâbi malzemeler için aşırı düşük teklif sorgulaması kapsamımda bedel öngörülmediği ve tevsik edici belge sunulmadığı gerekçesiyle başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına yönelik idarenin işleminde mevzuata uyarlık bulunmadığı anlaşılmıştır.
Ayrıca, itirazen şikâyete konu ihalede, ihale komisyonu kararının 10.12.2013 tarihinde ihale yetkilisince onaylanarak 31.12.2013 tarihinde ihale üzerinde bırakılan istekli ile sözleşme imzalandığı belirlenmiştir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 55'inci maddesinde, idareye şikâyet başvurusunda bulunulması halinde, başvuru üzerine alınan kararın son bildirim tarihini, süresi içerisinde bir karar alınmaması halinde ise bu sürenin bitimini izleyen tarihten itibaren on gün geçmeden ve itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmadığı hususuna ilişkin sorgulama yapılmadan veya itirazen şikâyet başvurusunda bulunulması halinde ise Kurum tarafından nihai karar verilmeden sözleşme imzalanamayacağı hüküm altına alınmıştır.
şikâyetçinin idareye şikâyet başvurusunun 18.12.2013 tarihinde idare kayıtlarına alınması ve idarece şikâyet hakkında alınan kararın 23.12.2013 tarihli yazı ile şikâyetçiye 26.12.2013 tarihinde bildirilmesine rağmen, itirazen şikâyet başvurusu için anılan Kanun maddesinde öngörülen 10 günlük süre beklenilmeksizin 31.12.2013 tarihinde sözleşme imzalandığı tespit edilmiştir.
Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, başvuru sahibi Tem-Ser Tem. Hizm. Taah. Tic. Ltd. şti.nin teklifinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun’un 65′inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun’un 54′üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
Oybirliği ile karar verildi.
|