YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Mağdura ait ad, soyad ve fotoğrafı kullanarak sosyal medyada hesap açılmasının, kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak suçunu oluşturduğu hk.

Karar Özeti

Somut olayda, mağdurun, Facebook adllı bilişim sistemi içinde kendisi tarafından oluşturulan bir sayfası bulunmaması nedeniyle bu suçun oluşmadığı, sanığın mağdura ait ad, soyad ve fotoğrafı kullanmak şeklindeki eyleminin 5237 sayılı Kanun'un 136 ncı maddesinde düzenlenen kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak suçunu oluşturduğu anlaşılmakla suç vasfında yanılgıya düşülerek hüküm kurulması hukuka uygun bulunmamıştır.

Karar

YARGITAY

 

8. CEZA DAİRESİ

 

Esas Numarası: 2020/11243

 

Karar Numarası: 2023/118

 

Karar Tarihi: 18.01.2023

 

Sanık hakkında kurulan hükmün; karar tarihi itibarıyla 6723 sayılı Kanun’un 33 üncü maddesiyle değişik 5320 sayılı Kanun’un 8 ... maddesi gereği yürürlükte bulunan 1412 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun (1412 sayılı Kanun) 305 ... maddesi gereği temyiz edilebilir olduğu, karar tarihinde yürürlükte bulunan 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (5271 sayılı Kanun) 260 ıncı maddesinin birinci fıkrası gereği temyiz edenin hükmü temyize hak ve yetkisinin bulunduğu, 1412 sayılı Kanun’un 310 uncu maddesi gereği temyiz isteğinin süresinde olduğu, aynı Kanun’un 317 nci maddesi gereği temyiz isteğinin reddini gerektirir bir durumun bulunmadığı yapılan ön inceleme neticesinde tespit edilmekle, gereği düşünüldü:

 

I. HUKUKÎ SÜREÇ

 

Sanık hakkında sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçundan açılan davada, ... 2. Asliye Ceza Mahkemesinin, 31.12.2015 tarihli kararı ile sanık hakkında sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçundan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun (5237 sayılı Kanun) 244 üncü maddesinin ikinci fıkrası ve 53 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına ve hak yoksunluklarına karar verilmiştir.

 

II. TEMYİZ SEBEPLERİ

 

Sanığın temyiz isteği; eksik araştırma yapıldığına, delillerin hatalı değerlendirildiğine, bilirkişi raporunun güvenilir olmadığına, usul ve yasaya aykırı karar verildiği ve benzeri itirazlara ilişkindir.

 

III. OLAY VE OLGULAR

 

1. Davaya konu olay, sanığın mağdura ait fotoğraf, ad ve soyadı kullanarak açtığı facebook hesabı üzerinden mağdurun arkadaşları ile cinsel içerikli yazışmalar yaptığı iddiasına ilişkindir.

 

2. İzmir Emniyet Siber Suçlarla Mücadele Adli Bilişim Büro Amirliğince düzenlenen 27.04.2015 tarihli inceleme raporunda; sanıktan elde edilen bilgisayar hardiskinde facebok internet sayfasından kullanıcı hesabının açıldığı ve ... ... isimli kullanıcı ile görüşme yapıldığına dair tespit yapılamadığı, ... ... isimli şahsa ait facebook üzerinde oluşturulan kullanıcı hesabı olduğu ve bu hesabı görüntüleyerek buradan mağdur ...'nun fotoğraflarına, arkadaşlarına ve kullanıcısı tarafından görüntülenmesine izin verilen bilgilerin görüntülendiği değerlendirilmiştir.

 

3. Mağdur ad, soyad ve fotoğrafı ile açılan sahte facebook hesabı ekran görüntüsü ve mağdurun arkadaşı ... ile sanığın facebook üzerinden yazışmalarına ilişkin ekran görüntüsü 01.08.2012 ve 02.08.2012 tarihli tutanaklar ile tespit edilmiştir.

 

4. Tanık F.Y., mağdur ... izindeyken mağdurun facebook hesabından kendisine mesaj gelmesi üzerine yazışmaya başladığını, bir süre sonra cinsel içerikli mesajlar gelmeye başlayınca, karşıdaki şahsın arkadaşı ... olmadığını anladığı ve mağdur ...'yu durumdan haberdar ettiğini beyan etmiştir.

 

5. Sanığın, 01.07.2012 tarihinde mağduru birçok defa aradığına ilişkin HTS kayıtları dosyada mevcuttur.

 

6. Facebook vekili tarafından gönderilen 04.09.2012 tarihli cevap yazısında, bilgi yetersizliği nedeniyle ... ... ismi ile oluşturulan profil tespit edilemediği, söz konusu profilin şirket kullanım koşullarına uygunluğunun incelenmesi amacıyla tespit edilebilmesi için talepte belirtilen sayfanın bağlantı adresinin veya söz konusu profil oluşturulurken kullanılan e-posta adres bilgilerinin gönderilmesi gerektiği bildirilmiştir.

 

7. Sanık üzerine atılı suçu işlemediğini beyan etmiştir.

 

IV. GEREKÇE

 

5237 sayılı Kanun'un 244 üncü maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenen suçun uygulanabilmesi için, mağdurun bir bilişim sisteminin bulunması, failin de bu bilişim sistemine hukuka aykırı girerek, bilişim sistemindeki verileri bozma, yok etme, değiştirme veya erişilmez kılma, sisteme veri yerleştirme, var olan verileri başka bir yere gönderme seçimlik hareketlerden birini yapması gerekmektedir.

 

Somut olayda, mağdurun, Facebook adllı bilişim sistemi içinde kendisi tarafından oluşturulan bir sayfası bulunmaması nedeniyle bu suçun oluşmadığı, sanığın mağdura ait ad, soyad ve fotoğrafı kullanmak şeklindeki eyleminin 5237 sayılı Kanun'un 136 ncı maddesinde düzenlenen kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak suçunu oluşturduğu anlaşılmakla suç vasfında yanılgıya düşülerek hüküm kurulması hukuka uygun bulunmamıştır.

 

V. KARAR

 

Gerekçe bölümünde açıklanan nedenlerle ... 2. Asliye Ceza Mahkemesinin, 31.12.2015 tarihli ve 2014/4 Esas, 2015/775 Karar sayılı kararına yönelik sanığın temyiz isteği yerinde görüldüğünden hükmün, 1412 sayılı Kanun’un 321 ... ve 326 ıncı maddenin son fıkrası gereği, Tebliğnameye uygun olarak, oy birliğiyle BOZULMASINA,

 

Dava dosyasının, Mahkemesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına TEVDİİNE, 18.01.2023 tarihinde karar verildi.


Bu sayfa 126 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor