YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Sahte olduğu iddia edilen faturalar karşıt inceleme yaparak ortaya konulmadan, faturaların belli bir oranı sahte olduğu ön kabulüne dayanarak vergi cezası kesilemeyeceği hk.

Karar Özeti

Sahte olduğu iddia edilen faturalar karşıt inceleme yaparak ortaya konulmadan, faturaların belli bir oranı sahte olduğu ön kabulüne dayanarak vergi cezası kesilemeyeceği hk.

Karar

T.C.

D A N I Ş T A Y

DÖRDÜNCÜ DAİRE

Esas No : 2021/5507

Karar No : 2021/7393

 

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : ...Vergi Dairesi Müdürlüğü ...

 

KARŞI TARAF (DAVACI) : ...

VEKİLİ : Av. ...

 

İSTEMİN KONUSU : ...Vergi Mahkemesinin ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

 

YARGILAMA SÜRECİ :

 

Dava konusu istem: Davacı adına, alışlarının %62'lik kısmının gerçek bir mal ve hizmet alışına dayanmayan sahte faturalarla belgelendirildiği, satış faturalarının da, sahte olduğu kabul edilen alışlara isabet eden oranda komisyon karşılığı düzenlenen faturalardan olduğu yolunda düzenlenen vergi inceleme raporu uyarınca, gerçek olduğu kabul edilen alışlara isabet eden gerçek satışları üzerinden %1 kârlılık oranı esas alınıp, gerçek kabul edilmeyen satışlar üzerinden de %2 komisyon geliri hesaplanmak suretiyle yeniden oluşturulan beyan tablosuna göre 2010 yılı için re'sen tarh edilen gelir vergisi ile kesilen üç kat vergi ziyaı cezasının kaldırılması istenilmektedir.

 

İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Danıştay bozma kararı üzerine Vergi Mahkemesinin temyize konu kararıyla; davcının alışlarının %62'sinin sahte olması nedeniyle satışlarının da söz konusu oran kadar sahte olduğu varsayımıyla yapılan tarhiyatın, olayın gerçek mahiyetini gösterir somut bir tespit bulunmadan ve davacının düzenlediği faturalardan hangilerinin sahte olduğu hususunda karşıt inceleme yapılmaksızın, eksik inceleme ve varsayıma dayalı yapıldığı anlaşıldığından, dava konusu cezalı tarhiyatta hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Belirtilen gerekçelerle davanın kabulüne karar verilmiştir.

 

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Mükellefin, 2010 yılındaki bir kısım mal alışlarını sahte belge ile belgelendirdiğinin, aldığı sahte belgeleri defterlerine kaydetmek suretiyle beyanlarına yansıttığının inceleme raporu ile ortaya konulduğu, kendisine fatura düzenleyen mükelleflerin sahte fatura düzenleyicisi oldukları haklarında düzenlenen vergi tekniği raporları ile tespit edildiği, sahte olarak kabul edilen alışlar oranında, gerçek olmayan satışlarının olduğu ve bu satışlara isabet eden komisyon geliri ile gerçek alışlar üzerinden hesaplanan kârın, davacının gerçek gelir vergisi matrahını oluşturduğu, dolayısıyla bu matrah üzerinden hesaplanarak tarh edilen vergi ziyaı cezalı gelir vergisinde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülmektedir.

 

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.

 

TETKİK HÂKİMİ : ...DÜŞÜNCESİ : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar Danıştay bozma kararı esas alınarak verilen mahkeme kararının bozulmasını sağlayacak nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

 

TÜRK MİLLETİ ADINA

 

Karar veren Danıştay Dördüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

 

İNCELEME VE GEREKÇE :

 

Mahkeme kararlarının Danıştay tarafından bozulması halinde, Mahkemelerce bozmaya ilişkin kararlar üzerine yeniden verilen kararlara karşı yapılan temyiz başvuruları, bozma kararındaki esaslara uyulup uyulmadığı yönünden incelenebilecektir.

 

Temyiz istemine konu kararın Danıştay Dokuzuncu Dairesinin 04/11/2019 tarih ve E:2016/8722, K:2019/5383 sayılı kararındaki esaslar doğrultusunda verildiği anlaşıldığından, temyiz konusu karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

 

KARAR SONUCU :

 

Açıklanan nedenlerle;

 

1. Temyiz isteminin reddine,

 

2. Temyize konu ...Vergi Mahkemesinin ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararının ONANMASINA,

 

3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,

 

4. Dosyanın anılan Vergi Mahkemesine gönderilmesine,

 

5. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş (15) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 25/11/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


Bu sayfa 151 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor