Belediyede çalýþan memur çocuklarý için doðrudan temin yoluyla çocukevi ve kreþ hizmetleri satýn alýnmasý hususunun belediyenin görev ve yetkileri ile Devlet memurlarýna saðlanacak sosyal yardýmlar arasýnda sayýlmadýðý gerekçesi ile böyle bir hizmet alýmýnýn yapýlmasýnýn mümkün olmadýðý alýndýðý takdir de ise kamu zararý oluþturacaðý hakkýnda.
-KARAR-
Sayýþtay, Temyiz Kurulu Kararý
K. No: 36573
T: 19.02.2013
Dosyada mevcut belgelerin okunup incelenmesinden sonra gereði görüþüldü;
703 sayýlý ilamýn 11. maddesiyle, Belediyede çalýþan memur çocuklarý için doðrudan temin yoluyla Ltd. þžti’den mevzuata aykýrý olarak çocukevi ve kreþ hizmetleri satýn alýnmasý ve bedelinin bütçeden ödenmesi sonucu yersiz ödeme yapýldýðý gerekçesiyle ….TL’ye tazmin kararý verilmiþtir.
ilamýn hükmüne karþý sorumlular gönderdikleri ortak dilekçede, 657 sayýlý Kanunun 2 ve 146. maddelerinde hizmetle ilgili ödemelerin sayýldýðýný, alýnan kreþ hizmetinin aylýk, ücret gibi menfaat saðlayýcý yönü bulunmadýðýný, söz konusu hizmetin memurun yaptýðý görev ve hizmet karþýlýðý olmadýðýný, 5393 sayýlý Kanun uyarýnca ihtiyaç sahibi çocuklara yapýlacak eðitim yardýmlarý kapsamýnda olduðunu, velilerin dar gelirli vatandaþlar olduðunu, Kamu Kuruluþlarýnca Açýlacak Çocuk Bakým Evleri Hakkýnda Yönetmelik uyarýnca da Belediyeye ait Çocuk Bakým Evinin açýlabilmesi için …..TL Bütçeye yük getireceðini buna karþýn velilerden alýnacak …TL ücretle ancak …TL toplanacaðýný bunun Belediye aleyhine olacaðýný, dolayýsýyla hizmet alýmý yoluyla iþin yapýlmasýnýn daha uygun olduðunu ileri sürerek 703 sayýlý ilamýn 11. maddesiyle verilen tazmin hükmünün kaldýrýlmasýný talep etmektedirler.
657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanunu’nda memuriyet statüsü kadroya dayandýrýlmýþ ve memurun mali haklarýyla ilgili hususlar da bu çerçevede düzenlenmiþtir.
Bu Kanun’un 2. maddesinde, devlet memurlarýnýn hizmet þartlan, nitelikleri atanma ve yetiþtirilmeleri, ilerleme ve yükselmeleri ödev, hak, yükümlülük ve sorumluluklarý, aylýklarý ve ödenekleri ve diðer özlük iþlerinin bu Kanunla düzenleneceði ifade edildiðinden, belediyelerde çalýþan memurlarýn her türlü mali ve sosyal haklarýnýn da diðer Devlet memurlarýnda olduðu gibi, bu Kanun kapsamýnda mütalaa edilmesi gerekmektedir.
Nitekim, ayný Kanun’un mali hükümlerin kapsamýný belirleyen 146. maddesinde de 1. maddenin birinci fýkrasý kapsamýna giren memurlarýn aylýk, ücret, ödenek, hizmetle ilgili her çeþit ödeme ve bunlarýn þekil ve þartlan bakýmýndan bu Kanundaki hükümlere tabi olduklarý ve bunlara bu kanunla saðlanan haklar dýþýnda ücret ödenemeyeceði, hiçbir yarar saðlanamayacaðý hükmü yer almýþtýr.
Buna göre, memurlarla ilgili temel düzenlemeler 657 sayýlý Kanun’da yer aldýðýndan ve belediyelerde çalýþan memurlar da bu Kanun kapsamýnda bulunduðundan söz konusu memurlarla ilgili olarak, anýlan Kanunla öngörülen düzenlemelerin dýþýna çýkýlmasý ve mevzuatta öngörülmeyen yollarla herhangi bir hak ve menfaat saðlanmasý mümkün bulunmamaktadýr.
5393 sayýlý Kanun’un 14. maddesinin a bendiyle mahalli ortak nitelikteki sosyal hizmet ve yardýmlarýn Belediyelerinin asli görev ve sorumluluðunda olduðu hüküm altýna alýnmýþ olup bu çerçevede sosyal hizmet ve yardýmlar yapmak belediyesinin görev, yetki ve sorumluluklarý arasýnda sayýlmaktadýr.
Ayný Kanun’un 60. maddesinin (i) bendinde; “Dar gelirli, yoksul, muhtaç ve kimsesizler ile özürlülere yapýlacak sosyal hizmet ve yardýmlar.” belediyesinin giderleri olarak kabul edilmiþtir.
Buna göre, belediyelerin sýnýrlarý içerisinde yaþayan fakir, muhtaç ve dar gelirli kiþi ve ailelere sosyal hizmet ve yardým yapmasý Belediyenin asli ve süreklilik arz eden görevlerindendir. Ancak Kanunda Belediye memur personeli çocuklarýnýn çocuk bakým ve kreþ hizmetlerinin piyasadan alýnmak suretiyle bedelinin belediye bütçesinden ödenmesi yönünde hüküm bulunmamaktadýr. Kaldý ki, personel çocuklarýný belediye sýnýrlarý içinde yaþayan fakir, muhtaç ve dar gelirli kiþi ve aileler kapsamýnda deðerlendirmek mümkün deðildir. Bahse konu hizmet bütün belde halkýna yönelik deðil sadece Belediye memur personeli çocuklarý için düzenlenmiþtir. Dolayýsýyla mahalli ve müþterek özellikte bir sosyal hizmet olarak kabulü mümkün olamamaktadýr.
Yoksul ve muhtaç kimseler için ayrýlan belediye kaynaklarýnýn belediye personelini bu kapsamda deðerlendirerek harcanmasý da mevzuata aykýrýdýr. Zira ….Belediyesi Muhtaçlara Yardým Sandýðý Yönetmeliðinde muhtaçlarýn nasýl tespit edileceði açýk hüküm altýna alýnmýþtýr. Bu yönde bir tespit de yapýlmamýþtýr.
Öte yandan, Belediye personeli çocuklarý için doðrudan temin yoluyla alýnan çocuk bakým ve kreþ hizmetleri 4734 sayýlý Kamu Ýhale Kanunu’nun 22. maddesinde kapsamýnda Belediye “ihtiyacý” olarak tanýmlamak da olanaklý deðildir.
Açýklanan nedenlerle, dilekçi iddialarýnýn reddi ile 703 sayýlý ilamýn 11. maddesiyle verilen tazmin hükmünün TASDÝKÝNE;