YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Çekin ilk bakışta sahte olduğunun anlaşılması halinde, sahtecilik suçunun unsurlarının oluşmadığına ilişkin Kr.

Karar

 

15. Ceza Dairesi 2017/34430 E. , 2019/3311 K.

 

 

MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi

 

SUÇ: Nitelikli dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik HÜKÜM: Beraat

 

Sanığın dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik suçlarından beraatine ilişkin hükümler, katılan vekili tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü;

 

Katılanın, 210.000 TL ödeyerek...'dan gayrimenkul satın aldığı; ancak tapunun kendisine devredilmediği, bu nedenle katılanı bu şahısla tanıştıran sanığın suç tarihinde katılana Yapı Kredi Bankası'na ait 25/10/2008 keşide tarihli, 8.000 TL bedelli çekin arkasını ciro ederek verdiği, çekin bankaya ibrazında sahte olduğunun tespit edildiği, sanığın bu şekilde atılı suçları işlediği iddia edilen olayda; ayrıntıları Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 03/03/1998 tarih ve 6/8-69 E. K. sayılı kararında da açıklandığı üzere, önceden doğmuş bir borç için hileli davranışlarda bulunulması halinde, zarar veya borç kandırıcı nitelikte davranışlar sonucu doğmayacağından nitelikli dolandırıcılık suçunun unsurları itibariyle oluşmayacağı cihetle, suça konu çekin önceden doğmuş bir borç ilişkisi kapsamında verildiğinin sabit olması ve mahkemece yapılan gözlemde ilk bakışta sahte olduğunun anlaşılmasının mümkün olduğunun ve iğfal kabiliyetinin bulunmadığının tespit edilmesi karşısında, atılı suçların yasal unsurları itibariyle oluşmadığı gerekçesiyle verilen beraat hükümlerinde bir isabetsizlik görülmemiştir. Bozmaya uyularak yapılan yargılama sonunda, atılı suçların yasal unsurlarının oluşmadığı gerekçe gösterilerek mahkemece kabul ve takdir kılınmış olduğundan, katılanın atılı suçların sübut bulduğuna ilişkin temyiz itirazlarının reddiyle, hükümlerin ONANMASINA, 03/04/2019 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bu sayfa 153 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor