YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Arsa payı inşaat sözleşmelerinde ortak alanlara ilişkin eksik ve ayıplı işlerin bedeli için, her paydaşın kendi arsa payı oranında talepte bulunabileceği hk.

Karar Özeti

Eksik iş ve imalât sözleşme ve eklerine göre yüklenici tarafından yapılması üstlenilip de yapılmayan iş ve imalâtlardır. Davacı arsa sahipleri kendi bağımsız bölümleri için belirlenen eksik ve ayıplı işler giderim bedelinin tamamını talep etme hakkına sahip iken, bağımsız bölümlerin bulunduğu binanın ortak alanlarında her paydaşın payı bulunduğundan, davacı arsa sahibi, bu yerler üzerindeki eksik ve ayıplı işler bedelinden kendi arsa payı oranında yahut sözleşmedeki paylaşım oranına isabet eden miktar kadar talepte bulunabilir.

Karar

YARGITAY

 

6. HUKUK DAİRESİ

 

Esas Numarası: 2021/5701

 

Karar Numarası: 2022/4059

 

Karar Tarihi: 13.09.2022

 

Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne yönelik verilen hüküm süresi içinde davalı şirket yetkilisi tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

 

K A R A R

 

Davacı vekili dava dilekçesinde özetle, taraflar arasında 23.06.2004 tarihinde arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi imzalandığını, binada hatalı ve eksik imalatlar olması sebebiyle iskan ruhsatının alınamadığını, tespit dosyasında alınan raporda binanın eksik ve hatalı imalatlarının tamamlanması için 84.206,00 TL harcama yapılmasının gerektiğini ileri sürerek, 84.206,00 TL nin dava tarihinden itibaren ticari faiziyle birlikte davalıdan tahsiline, binanın yapı kullanım izin belgesi alınması için yapılacak masraf bedelinin tespitini talep ve dava etmiştir.

 

Davalı, davaya cevap vermemiştir.

 

Mahkemece, iddia, savunma, bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre, ortak yerlerdeki noksan ve ayıplar ile davacılara ait bağımsız bölümlerdeki eksikliklerin hesaplandığı bilirkişi raporlarının uygun bulunduğu gerekçesiyle, davanın kısmen kabulü ile 53.790,00 TL'nin dava tarihinden itibaren değişken oranlardaki yasal faizi ile tahsiline karar verilmiştir.

 

Anılan karar davalı şirket yetkilisince temyiz edilmiştir.

 

Yargıtay(Kapatılan) 23. Hukuk Dairesi’nin 2017/1966 Esas, 2018/230 Karar ve 25.01.2018 günlü kararı ile davalı şirket yetkilisinin sair temyiz itirazları reddedilerek, arsa sahibine düşen bağımsız bölümlerde eksik iş bulunması halinde bu eksikliğin tamamı arsa sahibince talep edilebileceği halde ortak alanlarda bulunan eksik imalat için yalnız arsa payı oranında talepte bulunulabileceği belirtilerek bozulmuştur.

 

Bozmaya uyan mahkemece bilirkişi raporu alınmış, ortak yerlerdeki noksan ve ayıpların giderilmesi için yapılması zorunlu olan giderlerin hesaplandığı, bilirkişi raporlarında hesaplanan miktarın tamamının binaya ait ortak alanlara ait imalatlar olduğu, bağımsız bölümlere ilişkin imalatlar olmadığı, bu nedenle davanın kısmen kabulü ile 53.790,00 TL'nin davalı yüklenici şirketten alınarak davacılara verilmesine karar verilmştir.

 

Karar, davalı şirket yetkilisi tarafından temyiz edilmiştir.

 

1-Dosyadaki yazılara ve mahkemece uyulan bozma kararı gereğince inceleme yapılarak hüküm verilmiş olmasına, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına ve bozmanın şümulü dışında kalarak kesinleşen cihetlere ait temyiz itirazlarının incelenmesinin artık mümkün olmamasına göre davalı şirket yetkilisinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.

 

2-Yargıtay bozma ilâmına uyulmakla, bozmada belirtilen hususlar lehine olan taraf için usuli kazanılmış hak oluşturur. Somut olayda bozma ilamı uyarınca ortak alanlardaki eksik imalatın yalnızca arsa payı oranında talepte bulunulabileceği belirtilmiş olmasına rağmen ortak alanlardaki eksik imalat bakımından arsa payı oranları belirlenmeden davanın kısmen kabulüne karar verilmesi nedeniyle bozma gereği yerine getirilmemiştir.

 

Eksik iş ve imalât sözleşme ve eklerine göre yüklenici tarafından yapılması üstlenilip de yapılmayan iş ve imalâtlardır. Davacı arsa sahipleri kendi bağımsız bölümleri için belirlenen eksik ve ayıplı işler giderim bedelinin tamamını talep etme hakkına sahip iken, bağımsız bölümlerin bulunduğu binanın ortak alanlarında her paydaşın payı bulunduğundan, davacı arsa sahibi, bu yerler üzerindeki eksik ve ayıplı işler bedelinden kendi arsa payı oranında yahut sözleşmedeki paylaşım oranına isabet eden miktar kadar talepte bulunabilir.

 

Mahkemece hükme esas alınan 05.09.2019 havale tarihli bilirkişi raporunda davacıya verileceği kararlaştırılan – yükleniciye verileceği kararlaştırılan daire ayrımı - ortak alan ayrımı yapılmaksızın kesif mahallinde tespit edilen eksik ve ayıplı işin bedelinin belirlenmesi, ortak alanlardaki eksik ve ayıplı işler bedeline ilişkin hesaplama yapılırken, ortak alana ilişkin tüm bedelin arsa payına oranlanması yerine ortak alandaki eksik ve kusurlu işler bakımından hesaplanan bedelin tamamı üzerinden hesaplama yapılması doğru olmamış, hükmün davalı yararına bozulması gerekmiştir.

 

Bu durumda mahkemece yapılması gerekli iş; bilirkişiye dosyanın tevdii ile ortak alanlardaki eksik ve kusurlu işler için davacıların arsa payı oranında yahut sözleşmedeki paylaşım oranına isabet eden miktarda talep edilebileceğinden bu husus gözetilerek hesaplama yapılması ile sonucuna göre hüküm tesisinden ibarettir.

 

SONUÇ: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle davalı şirket yetkilisinin sair temyiz itirazlarının REDDİNE, 2. bentte açıklanan nedenlerle kararın davalı yararına BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz edene iadesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine, 13.09.2022 gününde oy birliğiyle karar verildi.


Bu sayfa 213 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor