YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

İş yeri sahibi, ortağı olduğu şirketin ihtiyacı nedeniyle tahliye talep edebilir mi?

Karar Özeti

Davanın, taşınmazın maliki olan davacının ihtiyacı için değil, davacının hissedarı bulunduğu şirketin ihtiyacı için açılmış olduğu gerekçesiyle mahkemece davanın reddine karar verilmiştir.

Karar

YARGITAY

 

6. HUKUK DAİRESİ

 

Esas Numarası: 2015/10602

 

Karar Numarası: 2016/2578

 

Karar Tarihi: 31.03.2016

 

Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye davasına dair karar, davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.

 

Dava, işyeri ihtiyacı sebebiyle kiralananın tahliyesi istemine ilişkindir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından yargılama giderlerine ilişkin olarak temyiz edilmiştir.

 

Davanın, taşınmazın maliki olan davacının ihtiyacı için değil, davacının hissedarı bulunduğu şirketin ihtiyacı için açılmış olduğu gerekçesiyle mahkemece davanın reddine karar verilmiştir. Bu nedenle davalı tarafça karşılanan yargılama giderlerinin davacıdan tahsil edilmesi gerekir. Mahkemece davalı yararına vekalet ücreti takdir edilmiş ise de, davalı tarafından yapılan diğer yargılama masrafları için olumlu olumsuz bir karar verilmemiştir. Oysa, davalı vekilince yatırılan 18.11.2014 ve 27.03.2016 tarihli gider avans makbuzlarının dosyada olduğu görülmektedir. Bu durumda, mahkemece, yapılacak hesaplama sonucunda belirlenecek ve davalı tarafça yapılan masrafların, davacıdan tahsiline karar verilmesi gerekirken, bu hususta olumlu olumsuz bir karar verilmemesi doğru değildir. Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.

 

SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile 6100 sayılı HMK.ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3.madde hükmü gözetilerek HUMK.nın 428.maddesi uyarınca hükmün yargılama giderlerine ilişkin olarak BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 31/03/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


Bu sayfa 151 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor