YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Kiracı ödeme emrine itiraz etmeyip ihtar müddeti içerisinde kira borcunu da ödemezse, ihtar müddetinin bitiminden itibaren altı ay içinde kiralayanın talebi üzerine tahliye kararı verileceği hk.

Karar Özeti

İcra İflas Kanunu’nun 269/a maddesi; “Borçlu itiraz etmez, ihtar müddeti içinde kira borcunu da ödemezse ihtar müddetinin bitim tarihini takip eden altı ay içinde alacaklının talebi üzerine icra mahkemesince tahliyeye karar verilir.” hükmünü içermektedir.

Karar

YARGITAY

 

12. HUKUK DAİRESİ

 

Esas Numarası: 2022/2993

 

Karar Numarası: 2022/6430

 

Karar Tarihi: 30.05.2022

 

Yukarıda tarih ve numarası yazılı Bölge Adliye Mahkemesince verilen kararın müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :

 

Alacaklı tarafından icra mahkemesine yapılan başvuruda; kira alacağının tahsili için başlatılan (13) örnek takipte, ödeme emri tebliğ tarihine göre yasal 30 günlük süredeödeme yapılmadığı ve takibe itiraz edilmediği iddiası ile borçlunun temerrüt nedeniyle kiralananın tahliyesinin talep edildiği, İlk Derece Mahkemesince; istemin kabulü ile borçlunun taşınmazdan tahliyesine karar verildiği, borçlunun istinaf başvurusu üzerine; Bölge Adliye Mahkemesince; istinaf başvurusunun HMK'nın 353/1-b-1 maddesi uyarınca esastan reddine karar verildiği, borçlunun icra dosyasında gönderilen ödeme emri tebliğ işleminin usulsüz olduğunu, bu hususta şikayet yoluna başvurduklarını ve şikayetin istinaf kanun yolu incelemesi sırasında derdest olduğunu ileri sürerek temyiz isteminde bulunduğu görülmektedir.

 

İcra İflas Kanunu’nun 269/a maddesi; “Borçlu itiraz etmez, ihtar müddeti içinde kira borcunu da ödemezse ihtar müddetinin bitim tarihini takip eden altı ay içinde alacaklının talebi üzerine icra mahkemesince tahliyeye karar verilir.” hükmünü içermektedir.

 

Somut olayda; alacaklı tarafından, ödenmeyen kira alacağının tahsili için ... 6. İcra Müdürlüğünün 2021/4161 sayılı takip dosyasında 06.07.2021 tarihinde tahliye istekli olarak borçlu hakkında icra takibi başlatıldığı, ödeme emrinin borçluya 12.07.2021 tarihinde tebliğ edildiği, borçlunun ödeme emri tebliğ işleminin usulsüz olduğunu ve takibe bu tarihte muttali olduğunu ileri sürerek 09.11.2021 tarihinde icra takibine itiraz ettiği ve ayrıca aynı tarihte ödeme emrinin usulsüz tebliğ edildiği iddiasına ilişkin olarak icra hukuk mahkemesine şikayette bulunduğu görülmüş olup, ... 1. İcra Hukuk Mahkemesi'nin 12.11.2021 tarih 2021/657 E. ve 2021/727 K. sayılı kararı ile tebligat usulsüzlüğüne ilişkin şikayetin reddine karar verilmiş ise de kararın istinaf incelemesinde olduğu, henüz kesinleşmediği Uyap sisteminden yapılan incelemede anlaşılmıştır.

 

O halde, mahkemece, ödeme emri tebliğ tarihinin düzeltilmesine ilişkin şikayetin sonucu beklenerek, temerrüt olgusunun gerçekleşip gerçekleşmediği dolayısıyla dava hakkının doğup doğmadığı ve davanın süresinde açılıp açılmadığı hususları değerlendirilerek oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz olup bozmayı gerektirmiştir.

 

SONUÇ :Borçlunun temyiz isteminin kabulü ile yukarıda yazılı nedenlerle 5311 sayılı Kanun ile değişik İİK'nun 364/2. maddesinin göndermesiyle uygulanması gereken 6100 sayılı HMK'nun 373/1. maddesi uyarınca, ... Bölge Adliye Mahkemesi 15. Hukuk Dairesi’nin istinaf talebinin esastan reddine ilişkin 11.01.2022 tarih ve 2021/2875 E. - 2022/54 K. sayılı kararının KALDIRILMASINA ve ... 1. İcra Hukuk Mahkemesi'nin 07.10.2021 tarih, 2021/484 E.- 2021/644 K. sayılı kararının BOZULMASINA, dosyanın İlk Derece Mahkemesi'ne, kararın bir örneğinin de, Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderilmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 30.05.2022 gününde oy birliğiyle karar verildi.


Bu sayfa 181 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor