YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Tazminat davasına ilişkin kısa kararda davalıların müteselsilen, gerekçeli kararda ise davalıların kusur oranına göre sorumlu tutulmasının, bozma sebebi olduğu hk.

Karar Özeti


Hükmüne uyulan 4. Hukuk Dairesinin 16/12/2020 tarih 2020/1094 esas ve 2020/4401 karar sayılı ilamında; “... Yargılamanın son oturumunda, mahkemece '' 8.700,00 TL destek tazminatının davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacı ...’e verilmesine” şeklinde karar verilmiş; bilahare gerekçeli kararda " davacı ... için davalıların kusur oranına göre hesaplanan 8.700,00 TL destekten yoksun kalma tazminatının, tarafların kusur oranı göz önüne alınarak 5.800,00 TL'sinin davalı sürücü ...'dan, kalan 2.900,00 TL'sinin kusur oranına göre davalı ...'ndan alınmasına” şeklinde hüküm kurulmuş ve böylece kısa kararla gerekçeli karar arasında açık bir çelişki ortaya çıkmıştır. Kısa kararla gerekçeli karar arasındaki çelişkinin giderilmesi için kararın bozulması gerekmiştir...” hususlarına değinilerek hükmün bozulmasına karar verilmiştir

Karar

4. Hukuk Dairesi         2022/3333 E.  ,  2022/10188 K.

 


MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi



Taraflar arasındaki trafik kazasına bağlı ölüm nedeniyle maddi ve manevi tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne dair verilen hükmün süresi içinde davalılardan ... vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:

K A R A R

Hükmüne uyulan 4. Hukuk Dairesinin 16/12/2020 tarih 2020/1094 esas ve 2020/4401 karar sayılı ilamında; “... Yargılamanın son oturumunda, mahkemece '' 8.700,00 TL destek tazminatının davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacı ...’e verilmesine” şeklinde karar verilmiş; bilahare gerekçeli kararda " davacı ... için davalıların kusur oranına göre hesaplanan 8.700,00 TL destekten yoksun kalma tazminatının, tarafların kusur oranı göz önüne alınarak 5.800,00 TL'sinin davalı sürücü ...'dan, kalan 2.900,00 TL'sinin kusur oranına göre davalı ...'ndan alınmasına” şeklinde hüküm kurulmuş ve böylece kısa kararla gerekçeli karar arasında açık bir çelişki ortaya çıkmıştır. Kısa kararla gerekçeli karar arasındaki çelişkinin giderilmesi için kararın bozulması gerekmiştir...” hususlarına değinilerek hükmün bozulmasına karar verilmiştir.

 

Mahkemece, bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonucunda; davanın kısmen kabulü ile davacılardan ... yararına 8.141,61 TL maddi tazminatın kaza tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili ile davacı ...'e verilmesine; davacılardan ... yararına 8.000,00 TL; diğer davacılar yararına ayrı ayrı 4.000,00 er TL manevi tazminatın kaza tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacılara ödenmesine karar verilmiş; hüküm, davalılardan ... vekili tarafından temyiz edilmiştir.

 

Dosya içerisinde, bozmaya uygun karar verilmiş olmasına kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalılardan ... vekilinin yerinde görülmeyen tüm temyiz itirazlarının reddiyle usul ve yasaya uygun bulunan hükmün


ONANMASINA ve aşağıda dökümü yazılı 1.254,00 TL kalan onama harcının temyiz eden davalı ...'dan alınmasına 14/09/2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.

 


Bu sayfa 151 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor