Hizmet alım işleri genel şartnamesine aykırı olarak sözleşmeye İşyeri hekimi ücretlerinin idarece ödenecektir şeklinde hüküm konulması halinde şartname hükümlerinin geçerli olacağı hakkında
-KARAR-
Sayıştay, Temyiz Kurulu Kararı
Tut. No: 32843
T: 01/02/2011
Dilekçi dilekçesinde, harcamanın, sözleşme hükümlerini yerine getirmek amacıyla yapıldığını, “İş Yeri Hekimleri nin Çalışma şartları ile Görev ve Yetkileri Hakkında Yö netmeliğin” 2. maddesi uyarınca;.. .’nun iş yeri hekimi ça lıştırması ve hizmet ihalesini alan firmaların işçi sağlığını korumaya ilişkin önlemlerini alma ödevi gibi kamusal yü kümlülükleri bulunduğunu, faaliyet alanı riskli olduğun dan bu edimin yüklenicinin inisiyatifine bırakılmaması gerektiğini ve bu maliyetin yüklenicilere bırakılması du rumunda tekliflerin sağlıklı verilmeyeceği ve eksik doktor çalıştırılmasına sebep olunacağını belirterek yapılan har camanın mevzuata uygun olduğunu belirtmiştir.
27.11.2010 tarih ve 27768 sayılı Resmi Gazete’ de yayım lanarak yürürlüğe giren; “İşyeri Hekimlerinin Görev, Yet ki, Sorumluluk Ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik’in 1. ve 2. maddelerinde; “…” denilmektedir.
09.12 2003 tarih ve 25311 sayılı Resmi Gazete’ de yayım lanan; İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğinin; “İşveren lerin Yükümlülükleri” başlıklı 2. bölümünde yer alan 5. maddesinde ise;
“Genel Hükümler
Madde 5 – İşverenlerin yükümlülükleri ile ilgili genel hü kümler aşağıda belirtilmiştir:
a) İşveren, işle ilgili her konuda işçilerin sağlık ve güven liğini korumakla yükümlüdür.
b) İşverenin iş sağlığı ve güvenliği konusunda işyeri dışın daki uzman kişi veya kuruluşlardan hizmet alması bu ko nudaki sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
c) İşçilerin iş sağlığı ve güvenliği konusundaki yükümlü lükleri, işverenin sorumluluğu ilkesini etkilemez.” denil mektedir.
Yukarıda yer verilen hükümler incelendiğinde; yüklenici ile hizmet sözleşmesi akdeden … Genel Müdürlüğü “Üst İşveren” konumu itibariyle, hizmete konu işyerlerinde iş sağlığını korumakla yükümlüdür. Ancak İşyeri Hekimle rine ilişkin yükümlülüğün üst işveren konumunda olan .. .’ya ait olduğuna ilişkin bir açık bir mevzuat hükmü bu lunmamakla birlikte, Hizmet İşleri Genel şartnamesinin 39. maddesinde; yürürlükte olan sağlık ve güvenlik mev zuatı hükümlerine uygun olarak her türlü sağlık önlemi nin alınması hususunda bütün giderleri kendisine ait olmak kaydıyla yükleniciye sorumluluk yüklendiği görülmektedir.
Hizmet İşleri Genel şartnamesinin 39. maddesinde; “…” denilmektedir.
Ayrıca işyeri hekimi ücretlerinin yükleniciler tarafından karşılanması durumunda edimin gereği gibi ifa edilme yeceği iddiasıyla bu edimin idareye yüklenmesi mümkün değildir. İdare ister yapım işi ister hizmet işi ihalesine iliş kin bir sözleşme akdetmiş olsun, yüklenicin edimini ge reği gibi yerine getirip getirmediğini kontrol etmekle yü kümlüdür. Bu sebeple eksik doktor çalıştırılması söz ko nusu olmayacaktır.
Her ne kadar, Yükleniciler ile … arasında imzalanan söz leşmenin 56. maddesinde; … işyerlerinde fiilen çalışan personeller için işyeri hekimliği hususunda alınması ge reken önlemlerin .. .’ya ait olduğu ve işyeri hekimi ücretle rinin … tarafından karşılanacağı akdedilmiş olsa da, 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 4. maddesin de yer alan; “…”hükmü uyarınca, sözleşmeye, ihale dokü manının asıl parçası olan şartnamede yer alan hükme ay kırı bir hüküm konulamayacağından, madde hükmü ge çersizdir. Dolayısıyla; “işyeri hekimlerine” ilişkin yüküm lülüğün idareye bırakılması ve hekim ücretlerinin … büt çesinden ödenmesi mevzuata aykırıdır.
Yukarıda açıklanan sebeplerle; 694 sayılı ilamın 4. mad desi için verilen 61.279,68 YTL tazmin hükmünün tasdi kine, oyçokluğu ile 01.02.2011 tarihinde karar verildi.