YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Teklif zarfýnda yer alan adres ile þirkete ait kaþedeki adresin farklý olmasý teklifin deðerlendirme dýþý býrakýlmasýný gerektirir mi?

Karar Özeti

Kararda, istekliye ait teklif zarfýnda mevzuat gereði bulunmasý gereken tüm bilgilerin yer almakla birlikte, þirkete ait kaþede yer alan adresle teklif zarfýnda yer alan adresin birbirinden farklý olduðu, ancak söz konusu firmaya ait sicil numarasý, vergi numarasý bilgilerinin güncel ve birbiriyle tutarlý olduðu, bu nedenle söz konusu farklýlýðýn esasa etki edecek bir aykýrýlýk olarak görülmemesi gerektiði, belirtilmiþtir.

Karar

 

Toplantý No : 2013/062
Gündem No : 32
Karar Tarihi : 23.09.2013
Karar No : 2013/UH.III-3744
þžikayetçi:
Bezirganoðlu Turizm Taþýmacýlýk Otomotiv Petrol Madeni Yað Ýnþaat Hayvancýlýk Tarým Elektronik Emlak Sanayi Ve Ticaret Limited þžirketi, AHÝ EVRAN MAH. YAVUZ SELÝM BULVARI KÖþžK APT.N/1 KIRþžEHÝR

 

Ýhaleyi Yapan Daire:

Kýrþehir Akpýnar Ýlçe Özel Ýdaresi Ýlçe Ýl Özel Ýdare Müdürlüðü, Yenidogan Hastane Caddesi 7 40320 KIRþžEHÝR

 

Baþvuru Tarih ve Sayýsý:

16.08.2013 / 26531

 

Baþvuruya Konu Ýhale:

2013/78956 Ýhale Kayýt Numaralý “Kýrþehir Ýli Akpýnar Ýlçesi Taþýmalý Ýlk Ve Ortaokul Öðrencileri Servis Kiralama Ýþi” Ýhalesi

 

Kurumca Yapýlan Ýnceleme ve Deðerlendirme:

 

 

Kýrþehir Akpýnar Ýlçe Özel Ýdaresi Müdürlüðütarafýndan 18.07.2013 tarihinde açýk ihale usulü ile yapýlan "Kýrþehir Ýli Akpýnar Ýlçesi Taþýmalý Ýlk ve Ortaokul Öðrencileri Servis Kiralama Ýþi" ihalesine iliþkin olarak Bezirganoðlu Turizm Taþýmacýlýk Otomotiv Petrol Madeni Yað Ýnþaat Hayvancýlýk Tarým Elektronik Emlak Sanayi ve Ticaret Limited þžirketi nin 01.08.2013 tarihinde yaptýðý þikâyet baþvurusu hakkýnda idare tarafýndan süresi içinde karar alýnmamasý üzerine, baþvuru sahibince 16.08.2013 tarih ve 26531 sayý ile Kurum kayýtlarýna alýnan 15.08.2013 tarihli dilekçe ile itirazen þikâyet baþvurusunda bulunulmuþtur.

 

                      Baþvuruya iliþkin olarak 2013/2954 sayýlý þikâyet dosyasý kapsamýnda yapýlan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiþtir.

 

Karar:

 

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

Ýtirazen þikâyet dilekçesinde özetle,

 

1 ) Ýhale üzerinde býrakýlan Boran Makine Ýç ve Dýþ Tic. Ltd. þžti.nin ihale konusu iþe yönelik olarak sunduðu iþ deneyim belgesinin geçersiz olduðu,

 

2)     Boran Makine Ýç ve Dýþ Tic. Ltd. þžti.nin Ticaret ve Sanayi Odasý sicil kayýt suretinde þirketin iþtigal alaný içerisinde öðrenci servis taþýmacýlýðýnýn bulunmadýðý, Ticaret Sicil Gazetesinin son durumu göstermediði, imza sirkülerinin mevzuata uygun olmadýðý,

 

3)   Boran Makine Ýç ve Dýþ Tic. Ltd. þžti. tarafýndan düzenlenen birim fiyat teklif cetvelinin mevzuat hükümlerine göre düzenlenmediði, aritmetik hata bulunduðu, teklif zarfýnda yer alan bilgilerin mevzuat hükümlerine uygun olmadýðý, adres bilgileri ve kuruma ait bilgilerin eksik olduðu,

 

4) Sunulan geçici teminat mektubunun þartnamede istenen süreye uygun düzenlenmediði,

 

5) Söz konusu ihaleye ait ihale dokümanýnýn Boran Makine Ýç ve Dýþ Tic. Ltd. þžti. tarafýndan satýn alýndýðý, ancak teklifin hakkýnda kamu davasý açýlan Bilal þžimþek adýna bu þahsýn çalýþaný olan Ahmet Aktekin ve yine bu þahsýn kardeþi Yýlmaz þžimþek tarafýndan ihale komisyonuna sunulduðuiddialarýna yer verilmiþtir.

 

Baþvuru sahibinin iddialarýnýn deðerlendirilmesi sonucunda aþaðýdaki hususlar tespit edilmiþtir:

 

1 ) Baþvuru sahibinin 1'inci iddiasýna iliþkin olarak:

 

Ýdari þartname'nin "Ýhaleye katýlabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri" baþlýklý 7'nci maddesinde"7.5.1. Ýsteklinin yurt içinde veya yurt dýþýnda kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleþme kapsamýnda taahhüt edilen ihale konusu iþ veya benzer iþlere iliþkin olarak;

a) Ýlk ilan tarihinden geriye doðru son beþ yýl içinde kabul iþlemleri tamamlanan hizmet alýmlarýyla ilgili iþ deneyimini gösteren belgeleri veya

b) Devredilen iþlerde devir öncesindeki veya sonrasýndaki dönemde ilk sözleþme bedelinin en az % 80′inin gerçekleþtirilmesi þartýyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doðru son beþ yýl içinde kabul iþlemleri tamamlanan hizmet iþlerine iliþkin deneyimini gösteren belgeleri, sunmasý zorunludur. Ýstekli tarafýndan teklif edilen bedelin % 25′den az olmamak üzere, ihale konusu iþ veya benzer iþlere ait tek sözleþmeye iliþkin iþ deneyimini gösteren belgelerin sunulmasý gerekir.

Ýþ ortaklýðýnda pilot ortaðýn, istenen iþ deneyim tutarýnýn en az % 70?ini, diðer ortaklarýn her birinin, istenen iþ deneyim tutarýnýn en az % 10?unu saðlamasý ve diðer ortak veya ortaklarýn iþ deneyim tutarý toplamýnýn ise istenen iþ deneyim tutarýnýn % 30?undan az olmamasý gerekir. Ancak, ihaleye katýlan iþ ortaklýðýnýn ortaklarý tarafýndan ortaklýk oranlarý ve yapýsý ayný olmak kaydýyla daha önce kurulmuþ olan iþ ortaklýðýnýn gerçekleþtirdiði bir iþten elde edilen iþ deneyimini gösteren belgelerin sunulmasý halinde, pilot ortak ve diðer ortaklarýn her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iþ deneyim tutarýný saðlamasý koþulu aranmaz. Konsorsiyumda ise her bir ortaðýn kendi kýsmý için istenen iþ deneyim tutarýný saðlamasý zorunludur.

Tüzel kiþi tarafýndan iþ deneyimini göstermek üzere sunulan belgenin, tüzel kiþiliðin yarýsýndan fazla hissesine sahip ortaðýna ait olmasý halinde, ticaret ve sanayi odasý/ticaret odasý bünyesinde bulunan ticaret sicil memurluklarý veya yeminli mali müþavir ya da serbest muhasebeci mali müþavir tarafýndan ilk ilan veya davet tarihinden sonra düzenlenen ve düzenlendiði tarihten geriye doðru son bir yýldýr kesintisiz olarak bu þartýn korunduðunu gösteren belgenin sunulmasý zorunludur."düzenlemesine yer verilmiþtir.

 

                      Hizmet Alýmý Ýhaleleri Uygulama Yönetmeliði'nin "Ýþ deneyim belgesi düzenlenemeyen hallerde iþ deneyimini gösteren diðer belgeler ve bu belgelerde aranacak kriterler" baþlýklý 47'nci maddesinde,

                  "(1) Gerçek kiþilere veya iþ deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan her türlü kurum ve kuruluþa bedel içeren tek bir sözleþmeye dayalý olarak gerçekleþtirilen iþlerde, iþ deneyim belgesi düzenlenemez. Bu durumda, bitirilen iþlere iliþkin iþ deneyiminin belgelendirilmesinde aþaðýdaki esaslar uygulanýr:

                  (a) Yurtdýþýnda gerçekleþtirilen iþler hariç bu madde kapsamýnda yer alan iþlerde; sözleþme ve bu sözleþmenin uygulanmasýna iliþkin olarak 213 sayýlý Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde düzenlenen; fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, yeminli mali müþavir, serbest muhasebeci mali müþavir veya vergi dairesi onaylý suretleri veya serbest meslek makbuzu nüshalarý ya da bu nüshalarýn noter, yeminli mali müþavir, serbest muhasebeci mali müþavir veya vergi dairesi onaylý suretleri, personel çalýþtýrýlan iþlerde ise bu belgelere ek olarak o iþe ait sözleþme kapsamýnda personel çalýþtýrýldýðýný gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfasý üzerinden düzenlenmiþ ve idarece teyidi yapýlabilen belgeler, iþ deneyimini gösteren belgelerdir. Aday veya istekli, iþ deneyimini gösteren bu belgeleri baþvuru veya teklifi kapsamýnda sunar. Bu maddede belirtilen iþler için iþ deneyim belgesi düzenlenmiþ olsa bile, ihale komisyonunca dikkate alýnamaz.

                  (b) Yurt dýþýnda gerçekleþtirilen iþlerde, o ülkenin resmi kurumlarý tarafýndan düzenlenmiþ iþ deneyimini gösteren belgeler veya sözleþme ve bu sözleþmeye baðlý olarak düzenlenen fatura örnekleri veya fatura örneðinin o ülkenin yetkili makamlarý tarafýndan onaylý suretleri ya da fatura dengi belgeler iþ deneyimini gösteren belgeler olarak kabul edilir. Bu kapsamda sunulan belgelerin, o ülke mevzuatýna göre düzenlenmesi, sözleþmede; iþ sahibinin adý ve soyadý veya unvaný, iþin yapýldýðý yer ve iþ tanýmý, yüklenicinin adý ve soyadý veya ticaret unvaný, sözleþme bedeli ve tarihi ile iþin bitim ve/veya kabul tarihinin gösterilmesi zorunludur.

                  (c) Gerçek kiþilere veya iþ deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan kurum ve kuruluþlara gerçekleþtirilen iþlere iliþkin iþ deneyim tutarýnýn tespitinde, diðer belgelerin de bu tutarý doðrulamasý þartýyla iþin sözleþmesinde yazýlý bedeli aþmamak üzere fiilen yapýlan iþ tutarý dikkate alýnýr. Sözleþmede iþ artýþýna iliþkin hüküm bulunmasý durumunda, ayrýca sözleþme tutarýnýn % 10'unu aþmamak üzere tamamlanan iþ tutarý da dikkate alýnýr.

                  (ç) Sözleþmenin, iþ eksiliþi yapýlarak sona erdirilmesi durumunda, taraflarýn iþin bu þekilde tamamlandýðý hususunda anlaþtýðýný gösterir belgenin iþ deneyimini gösteren diðer belgelerle birlikte sunulmasý zorunludur.

                  (d) Ýþ deneyimini gösteren belgelerin deðerlendirilmesinde ilk ilan veya davet tarihinden geriye doðru son beþ yýl içinde kabulü gerçekleþtirilen iþlerde, iþ deneyimini gösteren belge tutarý tam olarak dikkate alýnýr. Kabulü, ihale ve son baþvuru tarihi ile ilk ilan veya davet tarihi arasýnda yapýlmýþ olan iþler de bu kapsamda deðerlendirilir. Sözleþmede kabul tarihine iliþkin bir düzenleme bulunmuyor ise, iþ deneyimini gösteren belgeler kapsamýnda sunulan faturalardan en son düzenlenen faturanýn tarihi kabul tarihi olarak dikkate alýnýr.

                  (e) Birim fiyat üzerinden baðýtlanan ve toplam sözleþme tutarý bulunmayan süresi belirli bir sözleþmeye dayalý olarak ve sözleþme süresi içinde gerçekleþtirilen iþin tutarýný gösteren faturalardaki tutarlarýn toplamý, toplam sözleþme tutarý olarak kabul edilir.

                  (f) Ýþ deneyimini gösteren belgelerin deðerlendirilmesinde varsa fiyat farklarý ile KDV hariç olarak belirlenen tutarlar dikkate alýnýr. Ýþ ortaklýðý tarafýndan gerçekleþtirilen iþlerde, ortaklarýn iþ ortaklýðýndaki hisse oraný esas alýnarak iþ deneyim tutarý hesaplanýr. Ancak ihaleye katýlan iþ ortaklýðýnýn ortaklarý tarafýndan ortaklýk oranlarý ve yapýsý ayný olmak kaydýyla daha önce kurulmuþ olan iþ ortaklýðýnýn gerçekleþtirdiði bir iþten elde edilen iþ deneyimini gösteren belgelerin sunulmasý halinde, iþ ortaklýðýnýn iþ deneyim tutarý, ortaklarýn hisse oranlarýna bakýlmaksýzýn belge tutarý esas alýnarak hesaplanýr.

                  (g) Konsorsiyum tarafýndan gerçekleþtirilen iþlerde, her bir ortak tarafýndan gerçekleþtirilen iþ kýsmýna yönelik tutar iþ deneyim tutarý olarak kabul edilir." hükmü,

 

                  Ayný Yönetmelik'in "Deðerlendirmeye iliþkin esaslar" baþlýklý 48'inci maddesinde ise,

 

                  "(1) Ýhale konusu iþ veya benzer iþlerle ilgili tek sözleþmeye dayalý olarak iþ deneyimini gösteren belgeler deðerlendirmeye alýnýr. Birden çok iþ deneyimini gösteren belge hiçbir þekilde toplanamaz.

                  (2) Ýþ deneyimini gösteren belgelerde yer alan ancak, ihale konusu iþ veya benzer iþ kapsamýnda bulunmayan iþlerin tutarlarý iþ deneyiminde deðerlendirmeye alýnmaz.

                  (3) Ýþ deneyimini gösteren belgeler, belge sahibi gerçek veya tüzel kiþiler dýþýndaki aday veya istekliler tarafýndan kullanýlamaz, devredilemez, kiraya verilemez ve satýlamaz. Ýþ deneyimini gösteren belge sahiplerinin kuracaklarý veya ortak olacaklarý tüzel kiþiliklerin katýlacaklarý ihalelerde bu belgelerin tüzel kiþilik adýna kullanýlabilmesi için belge sahibinin en az bir yýldýr tüzel kiþiliðin yarýsýndan fazla hissesine sahip olmasý, her ihalede bu oranýn aranmasý ve teminat süresince (kabule kadar) bu oranýn muhafaza edilmesi zorunludur.

                  (4) Birim fiyat üzerinden baðýtlanan ve toplam sözleþme tutarý bulunmayan süresi belirli bir sözleþmeye dayalý olarak gerçekleþtirilen iþlerde, sözleþme süresi ile sýnýrlý olmak üzere yapýlan iþin tutarý iþ deneyim tutarý olarak kabul edilir…"hükmü yer almaktadýr.

 

Kamu Ýhale Genel Tebliði'nin "Ýþ deneyimini gösteren belgeler ve benzer iþe iliþkin hususlar" baþlýklý 72.2'nci maddesinde"Ýþ deneyimini gösteren belgelerin istenildiði ihalelerde; yurt içinde veya yurt dýþýnda kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleþme kapsamýnda kabul iþlemleri tamamlanan ihale konusu iþ veya benzer iþlere iliþkin olarak Hizmet Alýmý Ýhaleleri Uygulama Yönetmeliðinde düzenlenen tevsik edici belgeler sunulacaktýr."  açýklamasý yer almaktadýr.

Yapýlan inceleme neticesinde, ihale üzerinde býrakýlan Boran Makine Ýç ve Dýþ Tic. Ltd. þžti. tarafýndan ihale konusu iþe yönelik olarak iþ deneyimini tevsik amacýyla bedel içeren Çemaþ Döküm San. A.þž. ile yapýlan sözleþme, bu sözleþmeye dayanak teþkil eden toplam 161.052,51 TL tutarýnda 6 adet fatura ve bu belgelere ek olarak o iþe ait sözleþme kapsamýnda personel çalýþtýrýldýðýný gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfasý üzerinden düzenlenmiþ belgelerin sunulduðu dikkate alýndýðýnda, iþ deneyimini tevsik için sunulan belgelerin mevzuata uygun olarak düzenlendiði, bu nedenle baþvuru sahibi isteklinin birinci iddiasýnýn yerinde olmadýðý sonucuna varýlmýþtýr.

 

2 ) Baþvuru sahibinin 2'nci iddiasýna iliþkin olarak:

 

Ýdari þartnamenin "Ýhaleye katýlabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri" baþlýklý 7'nci maddesinde"7.1.b Teklif vermeye yetkili olduðunu gösteren imza beyannamesi veya imza sirküleri;

1) Gerçek kiþi olmasý halinde, noter tasdikli imza beyannamesi,

2) Tüzel kiþi olmasý halinde, ilgisine göre tüzel kiþiliðin ortaklarý, üyeleri veya kurucularý ile tüzel kiþiliðin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamýnýn bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmamasý halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususlarý gösteren belgeler ile tüzel kiþiliðin noter tasdikli imza sirküleri…" düzenlemesine yer verilmiþtir.

 

                      29.6.1956 tarihli ve 6762 sayýlý Türk Ticaret Kanunu'nun "Hükmi þahýslarýn ehliyeti" baþlýklý 137'nci maddesinde "Ticaret þirketleri hükmi þahsiyeti haiz olup þirket mukavelesinde yazýlý iþletme mevzuunun çevresi içinde kalmak þartiyle bütün haklarý iktisap ve borçlarý iltizam edebilirler." hükmü bulunmakta iken, anýlan Kanun 13.01.2011 tarihli ve 6102 sayýlý Türk Ticaret Kanunu ile 01.07.2012 tarihinden itibaren yürürlükten kaldýrýlmýþ olup, yeni Kanun'un "Tüzel kiþilik ve ehliyet" baþlýklý 125'inci maddesinin ikinci fýkrasýna önceki Kanun'un aksine "Ticaret þirketleri, Türk Medenî Kanununun 48'inci maddesi çerçevesinde bütün haklardan yararlanabilir ve borçlarý üstlenebilirler." hükmü getirilmiþtir.

 

                      Dolayýsýyla ticaret þirketlerinin, ana sözleþmelerinde yer almayan faaliyet konularý dýþýnda da bütün haklardan yararlanýp, borçlarý üstlenebilmeleri bakýmýndan Türk Ticaret Kanunu açýsýndan herhangi bir engelin kalmadýðý anlaþýlmaktadýr.

 

                      Ancak Türk Ticaret Kanunu'na göre özel kanun niteliðini taþýyan 4734 sayýlý Kamu Ýhale Kanunu'nun "Tanýmlar" baþlýklý 4'üncü maddesinde istekli olabilecek "ihale konusu alanda faaliyet gösteren ve ihale veya ön yeterlik dokümaný satýn almýþ gerçek veya tüzel kiþiyi ya da bunlarýn oluþturduklarý ortak giriþim" olarak tanýmlanmýþtýr.

 

                      Anýlan mevzuat hükmü gereðince, istekli olabilecek sýfatýný kazanmak için dahi ihale konusu alanda faaliyet gösterilmesi gerektiði hususu dikkate alýndýðýnda, ihaleye teklif vererek istekli sýfatýný kazanan kiþi ya da kuruluþlarýn öncelikle bu þartý saðlamalarý gerekmektedir.

 

Dolayýsýyla baþvuruya konu uyuþmazlýðýn kamunun ihaleyle hizmet alýmý sürecinde ortaya çýkmasý nedeniyle, Türk Ticaret Kanunu'ndaki genel düzenleme yerine özel kanun niteliðini taþýyan 4734 sayýlý Kamu Ýhale Kanunu'ndaki düzenlemenin esas alýnmasý ve istekli olabilecekler için geçerli olan ihale konusu alanda faaliyet gösterilmesi þartýnýn isteklilerce de öncelikle saðlanmasý gerekmektedir.

 

Ýhale üzerinde býrakýlan Boran Makine Ýç ve Dýþ Tic. Ltd. þžti.ne ait 04.01.2013 tarih ve 7969 sayýlý Ticaret Sicil Gazetesi örneðinde, þirketin faaliyet alanlarýnýn belirtildiði "Amaç ve Konu" baþlýklý 3'üncü maddesinin altýncý fýkrasýnda þirketin faaliyet alanlarý arasýnda "Her türlü resmi ve özel kurum ve kuruluþlarýn temin, tedarik ve hizmet alým ihalelerine katýlmak" … 24'üncü fýkrasýnda " Her türlü yük ve yolcu taþýmacýlýðý yapmak, toplu taþýmacýlýk yapmak bu konuda kamu ve özel sektöre ait kuruluþlara, þirketlere, fabrikalara ve þahýslara karþý taahhütte bulunmak ve ihalelere girmek tahmil tahliye iþlerini üslenmek …" iþlerinin bulunduðu dikkate alýndýðýnda, þirketin iþtigal alaný içerisinde taþýmacýlýðýn yer aldýðý, diðer yandan sunulan Ticaret Sicil Gazetesi örneðinin ihale tarihi itibariyle þirketin son durumunu gösterdiði, ayrýca söz konusu istekli tarafýndan teklif vermeye yetkili olduðunu gösteren noter onaylý imzasirküsünün sunulduðu dikkate alýndýðýnda, baþvuru sahibi isteklinin ikinci iddiasýnýn yerinde olmadýðý sonucuna varýlmýþtýr.

 

3 ) Baþvuru sahibinin 3'üncü iddiasýna iliþkin olarak:

 

Hizmet Alýmý Ýhaleleri Uygulama Yönetmeliði'nin "Baþvuru ve teklif mektuplarýnýn þekli" baþlýklý 53 üncü maddesinde "(1) Baþvuru ve teklif mektuplarý bu Yönetmeliðin ekinde yer alan standart formlar esas alýnarak hazýrlanýr.

(2) Teklif mektubunun aþaðýdaki þartlarý taþýmasý zorunludur:

a) Yazýlý olmasý.

b) Ýhale dokümanýnýn tamamen okunup kabul edildiðinin belirtilmesi.

c) Teklif edilen bedelin rakam ve yazý ile birbirine uygun olarak açýkça yazýlmasý.

ç) Üzerinde kazýntý, silinti, düzeltme bulunmamasý.

d) Türk vatandaþý gerçek kiþilerin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasý, Türkiye'de faaliyet gösteren tüzel kiþilerin vergi kimlik numarasýnýn belirtilmesi.

e) Ad ve soyadý veya ticaret unvaný yazýlmak suretiyle yetkili kiþilerce imzalanmýþ olmasý.

(3) Ortak giriþim olarak teklif veren isteklilerin teklif mektuplarýnýn, ortaklarýn tamamý tarafýndan veya yetki verdikleri kiþilerce imzalanmasý gerekir.

…

(5) Teklif mektuplarýnýn þekil ve içerik bakýmýndan yukarýda belirtilen niteliklere ve teklif mektubu standart formuna uygun olmamasý teklifin esasýný deðiþtirecek nitelikte bir eksiklik olarak kabul edilir. Taþýmasý zorunlu hususlardan herhangi birini taþýmayan teklif mektuplarýnýn deðiþtirilmesi, düzeltilmesi veya eksikliklerinin giderilmesi gibi yollara baþvurulamaz. Teklif mektubu usulüne uygun olmayan isteklinin teklifi deðerlendirme dýþý býrakýlýr."hükmü yer almaktadýr.

 

Ýhale üzerinde býrakýlan Boran Makine Ýç ve Dýþ Tic. Ltd. þžti. tarafýndan sunulan teklif mektubu incelendiðinde teklif edilen bedelin rakam ve yazý ile birbirine uyumlu olduðu, birim fiyat teklif cetvelinde aritmetik hatanýn bulunmadýðý, yukarýda aktarýlan Yönetmelik hükmünde belirtilen diðer koþullara da uygun olduðu anlaþýlmýþtýr.

 

Ayrýca, Boran Makine Ýç ve Dýþ Tic. Ltd. þžti.ne ait teklif zarfýnda mevzuat gereði bulunmasý gereken tüm bilgilerin yer almakla birlikte, þirkete ait kaþede yer alan adresle teklif zarfýnda yer alan adresin birbirinden farklý olduðu, ancak söz konusu firmaya ait sicil numarasý, vergi numarasý bilgilerinin güncel ve birbiriyle tutarlý olduðu, bu nedenle söz konusu farklýlýðýn esasa etki edecek bir aykýrýlýk olarak görülmemesi gerektiði sonucuna varýlmýþtýr.

 

4 ) Baþvuru sahibinin 4'üncü iddiasýna iliþkin olarak:

 

Kamu Ýhale Kanunu'nun "Teminat mektuplarý" baþlýklý 35'inci maddesinin ikinci fýkrasýnda"32'nci maddeye göre belirlenen tekliflerin geçerlilik süresinden en az otuz gün fazla süreli olmak kaydýyla, geçici teminat mektuplarýnda süre belirtilir. Teklif geçerlilik süresinin uzatýlmasý halinde, geçici teminat mektuplarýnýn süresi de ayný süre ile uzatýlýr…"hükmü bulunmaktadýr.

 

                      Baþvuru konusu ihaleye ait Ýdari þžartname'nin"Ýhaleye iliþkin bilgiler ile ihale ve son teklif verme tarihi ve saati" baþlýklý 3'üncü maddesinde, ihale tarihi 18.07.2013 olarak belirtilmiþtir.

 

                      Anýlan þžartname'nin "Tekliflerin geçerlilik süresi" baþlýklý 24'üncü maddesinin birinci fýkrasýnda "Tekliflerin geçerlilik süresi, ihale tarihinden itibaren 90 (Doksan) takvim günüdür." düzenlemesi,

 

                      Ayný þžartname'nin"Geçici teminat" baþlýklý 26'ncý maddesinin üçüncü fýkrasýnda ise "Geçici teminat olarak sunulan teminat mektuplarýnda geçerlilik tarihi belirtilmelidir. Bu tarih, 14.11.2013 tarihinden önce olmamak üzere istekli tarafýndan belirlenir." düzenlemesi yer almaktadýr.

 

                      Yapýlan inceleme neticesinde, ihale üzerinde býrakýlan Boran Makine Ýç ve Dýþ Tic. Ltd. þžti. tarafýndan sunulan geçici teminat mektubunun 14.11.2013 tarihine kadar geçerli olduðu dikkate alýndýðýnda, baþvuru sahibi isteklinin dördüncü iddiasýnýn yerinde olmadýðý düþünülmektedir.

 

5) Baþvuru sahibinin 5'inci iddiasýna iliþkin olarak:

 

4734 sayýlý Kamu Ýhale Kanunu'nun "Ýhaleye katýlamayacak olanlar" baþlýklý 11'inci maddesinde "Aþaðýda sayýlanlar doðrudan veya dolaylý veya alt yüklenici olarak, kendileri veya baþkalarý adýna hiçbir þekilde ihalelere katýlamazlar:

 

a) Bu Kanun ve diðer kanunlardaki hükümler gereðince geçici veya sürekli olarak idarelerce veya mahkeme kararýyla kamu ihalelerine katýlmaktan yasaklanmýþ olanlar ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayýlý Terörle Mücadele Kanunu kapsamýna giren suçlardan veya örgütlü suçlardan veyahut kendi ülkesinde ya da yabancý bir ülkede kamu görevlilerine rüþvet verme suçundan dolayý hükümlü bulunanlar.  

b) Ýlgili mercilerce hileli iflas ettiðine karar verilenler.  

c) Ýhaleyi yapan idarenin ihale yetkilisi kiþileri ile bu yetkiye sahip kurullarda görevli kiþiler.            

d) Ýhaleyi yapan idarenin ihale konusu iþle ilgili her türlü ihale iþlemlerini hazýrlamak, yürütmek, sonuçlandýrmak ve onaylamakla görevli olanlar.    

e) (c) ve (d) bentlerinde belirtilen þahýslarýn eþleri ve üçüncü dereceye kadar kan ve ikinci dereceye kadar kayýn hýsýmlarý ile evlatlýklarý ve evlat edinenleri.        

f) (c), (d) ve (e) bentlerinde belirtilenlerin ortaklarý ile þirketleri (bu kiþilerin yönetim kurullarýnda görevli bulunmadýklarý veya sermayesinin % 10′undan fazlasýna sahip olmadýklarý anonim þirketler hariç).

 

 Ýhale konusu iþin danýþmanlýk hizmetlerini yapan yükleniciler bu iþin ihalesine katýlamazlar. Ayný þekilde, ihale konusu iþin yüklenicileri de o iþin danýþmanlýk hizmeti ihalelerine katýlamazlar. Bu yasaklar, bunlarýn ortaklýk ve yönetim iliþkisi olan þirketleri ile bu þirketlerin sermayesinin yarýsýndan fazlasýna sahip olduklarý þirketleri için de geçerlidir.

 

Ýhaleyi yapan idare bünyesinde bulunan veya idare ile ilgili her ne amaçla kurulmuþ olursa olsun vakýf, dernek, birlik, sandýk gibi kuruluþlar ile bu kuruluþlarýn ortak olduklarý þirketler bu idarelerin ihalelerine katýlamazlar.

 

Bu yasaklara raðmen ihaleye katýlan istekliler ihale dýþý býrakýlarak geçici teminatlarý gelir kaydedilir. Ayrýca, bu durumun tekliflerin deðerlendirmesi aþamasýnda tespit edilememesi nedeniyle bunlardan biri üzerine ihale yapýlmýþsa, teminatý gelir kaydedilerek ihale iptal edilir."hükmü,

 

"Anýlan ihalenin karara baðlanmasý ve onaylanmasý" baþlýklý 40'ýncý maddesinde "37 ve 38 inci maddelere göre yapýlan deðerlendirme sonucunda ihale, ekonomik açýdan en avantajlý teklifi veren isteklinin üzerinde býrakýlýr.

…

Ýhale kararlarý ihale yetkilisince onaylanmadan önce idareler, ihale üzerinde kalan istekli ile varsa ekonomik açýdan en avantajlý ikinci teklif sahibi isteklinin ihalelere katýlmaktan yasaklý olup olmadýðýný teyit ettirerek buna iliþkin belgeyi ihale kararýna eklemek zorundadýr. Ýki isteklinin de yasaklý çýkmasý durumunda ihale iptal edilir." hükmü,

 

Ayný Kanun'un "Sözleþmeye davet" baþlýklý 42'nci maddesinde "41 inci maddede belirtilen sürelerin bitimini, ön mali kontrol yapýlmasý gereken hallerde ise bu kontrolün tamamlandýðý tarihi izleyen günden itibaren üç gün içinde ihale üzerinde býrakýlan istekliye, teblið tarihini izleyen on gün içinde kesin teminatý vermek suretiyle sözleþmeyi imzalamasý hususu bildirilir. Yabancý istekliler için bu süreye oniki gün ilave edilir. Sözleþmenin imzalanacaðý tarihte, ihale sonuç bilgileri Kuruma gönderilmek suretiyle ihale üzerinde kalan isteklinin ihalelere katýlmaktan yasaklý olup olmadýðýnýn teyit edilmesi zorunludur.

 

43 üncü madde hükmü gereðince sözleþmeden önce kesin teminat alýnmayan danýþmanlýk hizmet ihalelerinde sözleþmeye davet ise, kesin teminat istenilmeksizin birinci fýkra hükümlerine göre yapýlýr."hükmü,

 

Kanun'un "Ýhalelere katýlmaktan yasaklama" baþlýklý 58'inci maddesinde"17 nci maddede belirtilen fiil veya davranýþlarda bulunduklarý tespit edilenler hakkýnda fiil veya davranýþlarýnýn özelliðine göre, bir yýldan az olmamak üzere iki yýla kadar, üzerine ihale yapýldýðý halde mücbir sebep halleri dýþýnda usulüne göre sözleþme yapmayanlar hakkýnda ise altý aydan az olmamak üzere bir yýla kadar, 2 nci ve 3 üncü maddeler ile istisna edilenler dahil bütün kamu kurum ve kuruluþlarýnýn ihalelerine katýlmaktan yasaklama kararý verilir. Katýlma yasaklarý, ihaleyi yapan bakanlýk veya ilgili veya baðlý bulunulan bakanlýk, herhangi bir bakanlýðýn ilgili veya baðlý kuruluþu sayýlmayan idarelerde bu idarelerin ihale yetkilileri, il özel idareleri ve belediyeler ile bunlara baðlý birlik, müessese ve iþletmelerde ise Ýçiþleri Bakanlýðý tarafýndan verilir.

 

Haklarýnda yasaklama kararý verilen tüzel kiþilerin þahýs þirketi olmasý halinde þirket   ortaklarýnýn tamamý hakkýnda, sermaye þirketi olmasý halinde ise sermayesinin yarýsýndan fazlasýna sahip olan gerçek veya tüzel kiþi ortaklar hakkýnda birinci fýkra hükmüne göre yasaklama kararý verilir. Haklarýnda yasaklama kararý verilenlerin gerçek veya tüzel kiþi olmasý durumuna göre; ayrýca bir þahýs þirketinde ortak olmalarý halinde bu þahýs þirketi hakkýnda da, sermaye þirketinde ortak olmalarý halinde ise sermayesinin yarýsýndan fazlasýna sahip olmalarý kaydýyla bu sermaye þirketi hakkýnda da ayný þekilde yasaklama kararý verilir.

 

Ýhale sýrasýnda veya sonrasýnda bu fiil veya davranýþlarda bulunduklarý tespit edilenler, idarelerce o ihaleye iþtirak ettirilmeyecekleri gibi yasaklama kararýnýn yürürlüðe girdiði tarihe kadar ayný idare tarafýndan yapýlacak sonraki ihalelere de iþtirak ettirilmezler.

 

Yasaklama kararlarý, yasaklamayý gerektiren fiil veya davranýþýn tespit edildiði tarihi izleyen en geç kýrkbeþ gün içinde verilir. Verilen bu karar Resmi Gazetede yayýmlanmak üzere en geç onbeþ gün içinde gönderilir ve yayýmý tarihinde yürürlüðe girer. Bu kararlar Kamu Ýhale Kurumunca izlenerek, kamu ihalelerine katýlmaktan yasaklý olanlara iliþkin siciller tutulur.

 

Ýhaleyi yapan idareler, ihalelere katýlmaktan yasaklamayý gerektirir bir durumla karþýlaþtýklarý takdirde, gereðinin yapýlmasý için bu durumu ilgili veya baðlý bulunulan bakanlýða bildirmekle yükümlüdür." hükmü,

 

Kamu Ýhale Genel Tebliði'nin "Ýhalelere katýlmaktan yasaklamaya iliþkin açýklamalar" baþlýklý 28'inci maddesinde ise "…28.2.1.2. 4734 sayýlý Kanunun 17 nci maddesinde belirtilen yasak fiil ve davranýþlarda bulunmasý sebebi ile ayný Kanunun 59 uncu maddesi birinci fýkrasý gereðince haklarýnda kamu davasý açýlmasýna karar verilen;

a) Gerçek kiþiler,

b) Tüzel kiþiler,

c) Gerçek ve tüzel kiþilerin o iþteki ortaklarý,

ç) Gerçek ve tüzel kiþilerin o iþteki vekilleri,

Yargýlama sonuna kadar Kanun kapsamýnda yer alan kurum ve kuruluþlarýn ihalelerine katýlamayacaktýr…" açýklamasý yer almaktadýr.

 

                      Ýhale üzerinde býrakýlanBoran Makine Ýç ve Dýþ Tic. Ltd. þžti.nin teklifinin, hakkýnda kamu davasý açýlan Bilal þžimþek adýna bu þahsýn çalýþaný olan Ahmet Aktekin ve yine bu þahsýn kardeþi Yýlmaz þžimþek tarafýndan ihale komisyonuna sunulduðu iddiasýna iliþkin olarak, ihaleyi gerçekleþtiren idarece Kuruma gönderilen ihale iþlem dosyasý içerisinde herhangi bir bilgi ve/veya belgenin bulunmadýðý, bu nedenle baþvuru sahibi isteklinin beþinci iddiasýnýn yerinde olmadýðý sonucuna varýlmýþtýr.

 

Diðer yandan, ihale konusu iþ için idarece belirlenen yaklaþýk maliyet tutarýnýn 298.733,52 TL olarak belirlendiði, ancak ihaleye katýlan tüm isteklilerin ihale konusu iþe yönelik olarak teklif ettiklerin tutarlarýn, idarece öngörülen ödenek ve yaklaþýk maliyet tutarýnýn üzerinde olduðu anlaþýlmaktadýr.

 

Kamu Ýhale Genel Tebliði'nin "Yaklaþýk maliyetin üzerindeki teklifler" baþlýklý 16.3'üncü maddesinde,

 

"16.3.1. Yaklaþýk maliyetin üzerindeki tekliflerin kabul edilip edilemeyeceði hususunda tereddütler olduðu anlaþýlmaktadýr. Ýhale komisyonu;

 

a) Yaklaþýk maliyet hesaplanýrken deðerlendirilmeyen her hangi bir husus olup olmadýðýný,

b) Yaklaþýk maliyet güncellenerek tespit edilmiþse, güncellemenin doðru yapýlýp yapýlmadýðýný,

c) Verilen teklif fiyatlarýnýn piyasa rayiç fiyatlarýný yansýtýp yansýtmadýðýný,

Sorgulayarak verilen teklifleri yaklaþýk maliyete göre mukayese eder ve bütçe ödeneklerini de göz önünde bulundurarak, teklif fiyatlarýný uygun bulmasý halinde ekonomik açýdan en avantajlý teklifi ve varsa ikinci teklifi belirlemek veya verilen teklif fiyatlarýný uygun bulmamasý halinde ihalenin iptaline karar vermek hususunda takdir yetkisine sahiptir.

16.3.2. Yaklaþýk maliyetin üzerinde olmakla birlikte teklifin kabul edilebilir nitelikte görülmesi halinde idarenin ek ödeneðinin bulunmasý veya ilgili mali mevzuatý gereði ödenek aktarýmýnýn mümkün olmasý durumlarýnda teklifler kamu yararý ve hizmet gerekleri de dikkate alýnarak kabul edilebilir. Bu durumda sorumluluk idareye aittir." açýklamasý yer almaktadýr.

 

Yukarýda aktarýlan Teblið düzenlemeleri ve idareye tanýnan takdir yetkisi çerçevesinde, teklif edilen tutar "Yaklaþýk maliyetin üzerinde olmakla birlikte teklifin kabul edilebilir nitelikte görülmesi halinde idarenin ek ödeneðinin bulunmasý veya ilgili mali mevzuatý gereði ödenek aktarýmýnýn mümkün olmasý durumlarýnda teklifler kamu yararý ve hizmet gerekleri de dikkate alýnarak kabul edilebilir." þeklindeki düzenleme doðrultusunda iþlem tesis edilerek ihalenin sonuçlandýrýlmasý gerektiði sonucuna varýlmýþtýr.

 

Açýklanan nedenlerle, 4734 sayýlý Kanun'un 65′inci maddesi uyarýnca bu kararýn teblið edildiði veya teblið edilmiþ sayýldýðý tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara Ýdare Mahkemelerinde dava yolu açýk olmak üzere,

 

Anýlan Kanun’un 54′üncü maddesinin onuncu fýkrasýnýn (c) bendi gereðince itirazen þikâyet baþvurusunun reddine,

 

Oybirliði ile karar verildi.


Bu sayfa 2164 kez görüntülendi.
- Karara iliþkin daha detaylý bilgi almak için soru / cevap kýsmýndan bize ulaþabilirsiniz -

Yargýtay Danýþtay Sayýþtay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamý ihalekararisor.com' a ait olup. Ýzinsiz kopyalanmasý ve yayýnlanmasý izni verilmemiþtir.

Web Tasarým Ýntramor