YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Ön inceleme tutanağı imzalanmadan önce davanın takipsiz bırakılmasına karar verilmesi halinde, davalı vekili adına vekalet ücretine hükmedilir mi?

Karar Özeti

Ön inceleme tutanağı imzalanmadan önce davanın takipsiz bırakılmasına karar verilen dava için, davalı vekili adına vekalet ücretine hükmedilir mi?

Karar

 

 

1. Hukuk Dairesi         2022/4934 E.  ,  2022/5313 K.

 

 

MAHKEMESİ :SULH HUKUK MAHKEMESİ

 

DAVA TÜRÜ : TAPU KAYDINDA DÜZELTİM

 

 

Taraflar arasında görülen tapu kaydında düzeltim davasında davanın açılmamış sayılmasına ilişkin verilen karar süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmekle; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosyadaki belgeler incelenip gereği düşünüldü:

 

I.DAVA

 

Davacı, davaya konu taşınmazın tapu kaydındaki Namık Zeybek isminin ... olarak düzeltilmesine karar verilmesini istemiştir.

 

II.CEVAP

 

Davalı vekili, davanın reddini savunmuştur.

 

III.MAHKEME KARARI

 

Mahkemenin 01/04/2013 tarihli ve 2012/1569 Esas - 2013/657 Karar sayılı kararıyla; takip edilmeyen davanın 13/12/2012 tarihinde işlemden kaldırıldığı, işlemden kaldırılma tarihinden itibaren üç aylık süre içinde yenilenmediği gerekçesiyle, davanın açılmamış sayılmasına karar verilmiştir.

 

VI.TEMYİZ

 

1.Temyiz Yoluna Başvuranlar

 

Yukarıda belirtilen Mahkeme kararı davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

 

2. Temyiz Nedenleri

 

Davada vekille temsil edinilmesine rağmen vekalet ücretine hükmedilmediği belirtilerek, kararın bozulması istenilmiştir.

 

3. Gerekçe

 

3.1.Uyuşmazlık ve Hukuki Nitelendirme

 

Dava, tapu kaydında düzeltim isteğine ilişkindir.

 

3.2. İlgili Hukuk

 

3.2.1. Bilindiği üzere, Tapu Sicil Tüzüğü'nün 75. maddesinde; "(1) Kadastro çalışmalarından kaynaklanan malikin veya hak sahibinin adı, soyadı ve baba adına ilişkin tapu kütüğündeki yazım hataları ilgilisinin başvurusu üzerine;

 

a)Senetsizden tespitlerde; nüfus kayıt örneği ve taşınmazın bulunduğu belediye veya muhtarlıktan alınacak fotoğraflı ilmühaber,

 

b) Kayda dayalı tespitlerde; dayanağı kayıt ve belgeler, incelenmek ve gerektiğinde tanık ve varsa tespit bilirkişileri dinlemek ve zeminde inceleme yapmak suretiyle istemin gerçek hak sahibinden geldiği belirlenirse, istem yevmiye defterine kaydedilerek düzeltilir.

 

2) Zeminde inceleme, kadastro müdürlüğü teknik personeli ile birlikte yapılır ve inceleme neticesinde teknik rapor düzenlenir. Zeminde incelemede, komşu parsel malikleri, muhtar ve diğer ilgililer dinlenir; vergi kaydı ve diğer her türlü bilgi ve belgeden yararlanılır.

 

3) Tapu sicilindeki bilgilerin güncellenmesi ve eksikliklerin giderilmesinde de yukarıdaki fıkralar uygulanır." hükmü düzenlenmiştir.

 

3.2.2. Diğer taraftan, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 331/3. maddesi "Davanın açılmamış sayılmasına karar verilen hallerde yargılama giderleri davacıya yükletilir." ve Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin 7/1. maddesi, "Görevsizlik veya yetkisizlik nedeniyle dava dilekçesinin reddine, davanın nakline veya davanın açılmamış sayılmasına ön inceleme tutanağı imzalanıncaya kadar karar verilmesi durumunda Tarifede yazılı ücretin yarısına, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra karar verilmesi durumunda tamamına hükmolunur. Şu kadar ki, davanın görüldüğü mahkemeye göre hükmolunacak avukatlık ücreti, tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde yazılı miktarları geçemez." hükümlerini içermektedir.

 

3.3. Değerlendirme

 

3.3.1. Yukarıda 3.2.2. no.lu paragrafta değinilen düzenlemeler karşısında, takip edilmemesi ve yenilenmemesi nedeniyle davanın açılmamış sayılmasına karar verildiği hallerde kendisini vekil ile temsil ettiren davalı yararına vekalet ücreti tayini gerekeceği açıktır.

 

3.3.2. Somut olayda, ön inceleme tutanağı imzalanmadan önce dava takipsiz bırakılmış ve yasal süresi içerisinde yenilenmediğinden açılmamış sayılmasına karar verilmiş, ancak vekalet ücreti yönünden bir hüküm kurulmamıştır.

 

3.3.3. Ne var ki, anılan husus yeniden yargılama yapılmasını zorunlu kılmadığından, mahkeme hükmünün düzeltilerek onanması gerekir.

 

VI.SONUÇ:

 

Açıklanan nedenlerle; davalı vekilinin yerinde görülen temyiz itirazının kabulü ile; mahkeme kararının hüküm kısmının üçüncü paragrafından sonra gelmek üzere "Kendisini vekille temsil ettiren davalı yararına Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenen 330,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine." şeklindeki dördüncü paragrafın eklenmesine ve kararın bu hali ile 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 438/7. maddesi uyarınca DÜZELTİLEREK ONANMASINA; 30/06/2022 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.

 

 


Bu sayfa 272 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor