Yapılan incelemede, ... tarih ve ... no.lu muhasebe işlem fişiyle ve ... tarih ve ... muhasebe işlem fişiyle herhangi bir gider ya da emanet hesabıyla ilişkilendirilmeden banka hesabından çıkış yapıldığı görülmüştür.
Sorumluların temyiz dilekçelerinde her ne kadar yapılan işlemlerin ekonomik kod hatasından kaynaklandığını belirtmişlerse de, eğer böyle bir hata söz konusu olsaydı bir banka hesabında eksiklik olurken diğer banka hesaplarında fazlalığın çıkması gerekirdi. Ancak sorumlular savunmalarında böyle bir fazlalığı gösterecek belge göndermemişlerdir. Bu nedenle söz konusu işlemler 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 71’inci maddesine göre kamu zararı oluşturmaktadır.
Buna göre, banka hesabı ile banka mevcudunu dengelemek için herhangi bir gider veya emanet iadesi karşılığı olmadan banka hesabından çıkış yapılması sonucu oluşan ... TL kamu zararına ilişkin verilen tazmin hükmünün TASDİKİNE, Üye ...’in “Bozularak Dairesine gönderilmesi gerekir.” Üye ... ve Üye ...’in ref’in karar verilmesi gerekir.” yönündeki aşağıda yazılı azınlık görüşlerine karşı)
Kamu İdaresi Türü Yüksek Öğretim Kurumları
Yılı 2017
Dairesi 2
Dosya No 45070
Tutanak No 47237
Tutanak Tarihi 19.2.2020
Kararın Konusu Çeşitli Konuları İlgilendiren Kararlar
Konu: Herhangi bir gider veya emanet iadesi karşılığı olmadan banka hesabından çıkış yapılması.
1- 106 sayılı İlamın 1’inci maddesiyle; Banka hesabı ile banka mevcudunu dengelemek için herhangi bir gider veya emanet iadesi karşılığı olmadan banka hesabından çıkış yapılması sonucunda ... TL tutarında kamu zararına sebebiyet verildiği gerekçesiyle tazmin hükmü verilmiştir.
İlamda Gerçekleştirme Görevlisi olarak sorumlu tutulan 45070 dosya no.lu ... ile Muhasebe Yetkilisi olarak sorumlu tutulan 45069 dosya no.lu ...’ın göndermiş oldukları aynı mahiyetteki temyiz dilekçelerinde;
“TEMYİZ ÖZETİ:
Sayıştay 2. Dairesinin 31.01.2019 tarih ve 35565 sayılı kararının 1’inci maddesine konu edilen herhangi bir gider veya emanet karşılığı olmadan banka hesabından çıkış yapıldığı gerekçesiyle oluştuğu iddia edilen ... TL’lik kamu zararı hakkındaki tazmin hükmünün ortadan kaldırılmasına karar verilmesi talebi,
TEMYİZ NEDENLERİ:
Sayıştay 2. Daire’sinin 27.02.2018 tarihli ve 35565 sayılı kararının 1’inci maddesine konu edilen ve daha önce verilen savunmama katılmakla birlikte, verilmiş olan tazmin hükmüne itiraz ediyorum. Şöyle ki;
Bilindiği üzere Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliğinin detaylı hesap kod planında 500 NET DEĞER hesabına ilişkin tanımlama da; Hesaplarda kayıtlı varlıklar toplamı ile yabancı kaynaklar, değer hareketleri, yeniden değerleme farkları, geçmiş yıllar olumlu-olumsuz faaliyet sonuçlan ve dönem faaliyet sonuçları toplamı arasındaki fark, hesaplarda kayıtlı olmayan varlık ve yabancı kaynaklardan kaydi envanteri yapılarak hesaplara alınanlar ile öz kaynaklar ana gurubundaki diğer hesaplarda kayıtlı tutarlardan bu hesaba aktarılmasına Bakanlıkça karar verilenlerin izlenmesi için kullanıldığı belirtilmiş olup, tanımlamanın özü itibariyle hesap ve mizanda dengeyi sağlayıcı fonksiyonuna sahip olduğu ortadadır.
Yine 102 BANKALAR Hesabının alt hesap guruplarına bakıldığında;
102-BANKA HESABI
102.01 - Muhasebe Birimi Banka Hesabı
102.02 - Vadeli Hesap
102.08 - Özel Hesaplara İlişkin Banka Hesabı
102.08.1 - TÜBİTAK Özel Hesaplarına İlişkin Banka Hesabı
102.08.2 - SAN-TEZ Projelerine Akt. Tutarlara İlişkin Banka Hesabı
102.08.3 - BAP Özel Hesaplarına İlişkin Banka Hesabı
102.08.4 - Farabi Değişim Prog. Desteklenmesine İlişkin Banka Hesabı
102.08.5 - Afet ve Acil Durum Harcamalarına İlişkin Banka Hesabı
102.08.6 - Kalkınma Ajanslarınca Desteklenen Projelere İlişkin Banka Hs.
102.08.7 - Mevlana Değişim Programına İlişkin Banka Hesabı
102.08.8 - Gençlik ve Spor Bak. Destekli Projeler. Banka Hesabı
102.08.10 - Özel Hesaplara İlişkin Vadeli Banka Hesabı
102.08.10.1 - BAP Özel Hesaplarına İlişkin Vadeli Banka Hesabı
102.08.10.2 - Kalkınma Ajans. Des. Projelere İliş. Vadeli Banka Hs.
102.08.10.3 - Tarımsal Ar-Ge Projeleri Vadeli Banka Hesabı
102.08.10.4 - TÜBİTAK Projelerine İlişkin Vadeli Banka Hesabı
102.08.11 - Tarımsal Ar-Ge Projeleri Banka Hesabı
102.08.12 - Eurodesk Temas Nokt. Yönelik Mali Destek Prog. Ban. He
102.08.13 – Yurtdışı Türkler ve Akraba Topl. Bşk.'ca Dest. Proje. Bn, Hs.
102.08.14 - İşletmelerde Mesleki Eğitim Gören Öğrenci Ücretleri Özel Hs.
102.08.14.1 - Merkez Muhasebe Birimi Mesleki Eğitim Özel Hs.
102.08.14.2 - Diğer Muhasebe Birimleri Mesleki Eğitim Özel Hs.
102.09 - Özel Hesaplara İlişkin Banka Hesabı,
Alt kodlarına ayrıldığı görülmektedir.
Muhasebe birimimiz bünyesinde çok sayıda proje hesabı yer almakta olup, bu projelerden ödeme yapıldıktan sonra banka kapatma kayıtlarında zaman zaman farklı hesap kodları kullanılarak hatalar yapılabilmekte, bu tür yanlışlıkların tespiti ise ancak yılsonunda ortaya çıkmaktadır. Diğer kurumların da hesaplarına bakıldığında her zaman için bu türden yapılan hatalara ilişkin düzeltmelerin yapıldığı görülmektedir.
Proje harcamaları say2000i sisteminin kullanıldığı dönemde (2017 yılı ve öncesi) 333 EMANETLER Hesabında izlenmekte ve harcamaları da bu hesaplardan yapılmakta iken 2017 yılı itibariyle bu emanet hesaplarında bulunan tutarlar bütçe hesapları ile ilişkilendirilmeksizin 600 GELİR Hesabına aktarılarak emanetler hesabındaki tutarlar sıfırlanmış ve hata yapma ihtimalini de beraberinde ortadan kaldırmıştır. Ancak banka hesaplarındaki uygulama geçmişte olduğu gibi devam ederek say2000’i sisteminde bütün emanet karakterli ödemelerin manuel yapılması yılsonu itibariyle hesaplardaki hataları da beraberinde devam ettirmiştir. Önceki savunmamda da belirttiğim üzere düzeltme kayıtları mevcuttur.
Bu hatalar her zaman olabilen, uygulamada sıkça karşılaşılan durumlar olup, yapılan düzeltici işlemler muhasebe yönetmeliği ve tekniğine uygun kayıtlar olup, dönem içinde veya dönem sonunda bu kayıtları etkileyebilecek herhangi bir fiş silme veya iptal kaydı da bulunmamaktadır.
Kaldı ki düzeltme yapılan hesaplardan biri Gençlik ve Spor Bakanlığınca desteklenen bir projeye ait olup, proje bitiminde adı geçen Bakanlıkça projeye ilişkin harcamalar ile banka hesabı üzerine gerekli inceleme yapıldıktan sonra arta kalan tutarın iadesi istenilmiş, fiilen bankada kalan tutar ile istenilen tutar birebir aynı olup, iade edilmiştir. Şayet gerçekten kamu zararına sebebiyet veren bir çıkış veya eksik bur tutarın olması halinde kalan tutara ilişkin mutabık kalınamayacak ve kayıtlar arasında farklılık ortaya çıkacaktı. Nitekim bunun gibi tüm proje hesapları için desteği sağlayan kurumlarca da (TÜBİTAK, Ajanslar, vb.) aynı zamanda kayıtlar tutulmakta ve projelerin bitiminde kalan tutarlar istenilmektedir.
Tazmine konu olan her iki yevmiye kaydına sebebiyet veren temel yanlışlık nedeni yıl içinde banka kapatma işlemine ilişkin muhasebe kaydı yapılırken yanlış hesap kodlarının kullanılması neden olmuştur. 102.08.01 hesap kodu yerine 102.08.03 veya 102.09 hesap kodu ya da 102.08.7 gibi. İşlemlerin tamamı manuel yapılması nedeniyle hata yapma oranı da yükselmektedir. Bazen ödeme sonrası bankadan çıkış yapıldığı hesap ekstresinden anlaşıldıktan sonra 102 Bankalar Hesabının alacak çalıştırılması gerekirken sehven borç çalıştırılması nedeniyle de bu tür hatalar meydana gelmektedir. Muhasebe kaydı veri girişi yapanlar için bunlar olağan ve yaşanan durumlardır.
Düzelteme işlemi yapılan hesaplarda fiilen herhangi bir fazlalık bulunmayıp, sadece kayıtlarda görünen fazlalık giderilmiştir.
5018 sayılı Yasanın 71’inci maddesinde kamu zararı tanımı yapılırken kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasından bahsedilmektedir.
Yapılan işlemlerde fiili bir ödeme yapılmadığı her iki düzeltmenin yapıldığı muhasebe işlem fişlerinden de anlaşılacağı üzere borç tarafında denge kaydı için kullanılan hesap yer almakta ve projenin adı ile vergi kimlik numarası kullanılarak düzeltme yapılmıştır. Kamu zararından bahsedebilmek için kaynaktan fiili bir çıkışın olması, diğer taraftan da başka birilerinin bu işten dolayı sebepsiz bir zenginleşmesinin olması gerekmektedir.
Her iki işleme muhasebe tekniği yönüyle bakıldığında yapılan işlemin basit bir düzeltme kaydı olduğu anlaşılacaktır. Kaldı ki iki projenin de banka hesaplarının ilk açılış tarihlerinden itibaren incelenmesi halinde belgeye dayalı olmayan hiçbir ödemenin yapılmadığı ve usulüne aykırı hiçbir çıkış işleminin gerçekleşmediği görülecektir.
Bu özel hesaplar ilk açıldıkları dönemde EMANETLER hesabında takip edilmekte iken Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünün yeni uygulaması neticesinde bütçe yansıtma hesapları ile ilişkilendirmeden 600. Gelir hesabı koduna alınmıştır. Bu nedenle bankadan fiili bir çıkış yapılabilmesi için ancak 630. Giderler hesabı ile ilişkilendirilerek çıkış yapılabilir, bunun aksine bir işlem yapılması da söz konusu olamaz.
Kaldı ki yıl içinde 150. İlk Madde ve Malzeme, 253. Makine Tesis ve Cihazlar ile 255. Demirbaşlar hesabı için de 500. Net Değer hesabı kullanılarak düzeltme kaydı yapılmakta olup, söz konusu ilam dikkate alındığında tüm bu işlemler için hakkında tazmin hükmü verilmesi ne kadar yersiz ise, tarafımdan yapılan bu düzeltme kaydı için verilen tazmin hükmü de o kadar yersizdir, usul ve yasaya aykırıdır.
5018 sayılı Yasanın 71’inci maddesi baz alınarak verilen bu tazmin hükmüne uygun düşecek kamunun mal varlığında herhangi bir eksilme ve bu işlemden başka birileri de sebepsiz zenginleşmemiştir. En basit haliyle kamunun malvarlığında eksilen nedir diye sorulacak olunsa, cevabının olmadığı ortadadır.
Özetle; hakkımda tazmin hükmü verilmesinin hakkaniyetli olmadığını düşünüyorum. Bu aynı zamanda herhangi bir maddi karşılığı olmadan büyük fedakârlıklarla çalışan tüm Muhasebe Yetkililerinin çalışma performanslarını da olumsuz etkileyebilecek bir karar. Banka hesabından fiilen herhangi bir çıkış yapılmamış olması, herhangi bir kimsenin bu işten dolayı maddi menfaat elde etmemiş olması hususlarının göz önünde bulundurularak Sayıştay 2. Dairesinin 31.01.2019 tarih ve 35565 sayılı kararının 1’inci maddesine konu edilen ve herhangi bir gider veya emanet karşılığı olmadan banka hesabından çıkış yapıldığı gerekçesiyle oluştuğu iddia edilen ... TL’lik kamu zararı hakkındaki tazmin hükmünün ortadan kaldırılmasına karar verilmesini, saygılarımla arz ve talep ederim.”
Denilmektedir.
Başsavcılık Mütalaası ise:
“... ... Üniversitesi 2017 yılı hesabının 2. Daire tarafından yargılanması sonucu çıkarılan 11.3.2019 tarihli ve 106 sayılı İlamın 1 ve 3’üncü maddelerinde yer alan tazmin hükmüne karşı Gerçekleştirme Görevlisi ... tarafından verilen ve ilgideki yazı ile Başsavcılığa intikal ettirilen temyiz talebini ihtiva eden dilekçeleri ve ekleri incelendi.
Adı geçenin dilekçesinde ilamın 1’inci maddesine ilişkin olarak; muhasebe kayıt işlemlerinin mevzuatına uygun olarak yapıldığı, say2000i uygulamasına geçilmesinin tabii bir neticesi olarak, herhangi bir muhasebe kaydının dayanağı olmaksızın yapılmasının mümkün olmadığı, bu itibarla bir kamu zararından bahsedilemeyeceği ifade edilerek verilen tazmin hükmünün kaldırılmasına karar verilmesi talep edilmektedir.
Ortaya konulan hususlar karşısında, adı geçenin temyiz talebinin kabulü ile belirtilen hususların araştırılması maksadıyla Dairesine Tevdiine karar verilmesinin uygun olacağı mütalâa olunmaktadır.
Arz olunur.”
Şeklindedir.
İlamda Muhasebe Yetkilisi olarak sorumlu tutulan 45069 dosya no.lu ...’ın temyiz talepleri ile ilgili Başsavcılık görüşü, İlamda Gerçekleştirme Görevlisi olarak sorumlu tutulan 45070 dosya no.lu ...’in temyiz talebine ilişkin Başsavcılık görüşü ile aynıdır.
Dosyada mevcut belgelerin okunup incelenmesinden sonra,
GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
Banka hesabı ile banka mevcudunu dengelemek için herhangi bir gider veya emanet iadesi karşılığı olmadan banka hesabından çıkış yapılması sonucunda ... TL tutarında kamu zararına sebebiyet verildiği gerekçesiyle tazmin hükmü verilmiştir.
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun “Tanımlar” başlıklı 3’üncü maddesinin (g) bendinde kamu kaynağı, “Borçlanma suretiyle elde edilen imkânlar dahil kamuya ait gelirler, taşınır ve taşınmazlar, hesaplarda bulunan para, alacak ve haklar ile her türlü değerleri”, (h) bendinde ise kamu gideri, “Kanunlarına dayanılarak yaptırılan iş, alınan mal ve hizmet bedelleri, sosyal güvenlik katkı payları, iç ve dış borç faizleri, borçlanma genel giderleri, borçlanma araçlarının iskontolu satışından doğan farklar, ekonomik, malî ve sosyal transferler, verilen bağış ve yardımlar ile diğer giderleri,”
Şeklinde tanımlanmaktadır.
Aynı Kanun’un “Giderin gerçekleştirilmesi” başlıklı 33’üncü maddesinin ilk fıkrasında, “Bütçelerden bir giderin yapılabilmesi için iş, mal veya hizmetin belirlenmiş usul ve esaslara uygun olarak alındığının veya gerçekleştirildiğinin, görevlendirilmiş kişi veya komisyonlarca onaylanması ve gerçekleştirme belgelerinin düzenlenmiş olması gerekir. Giderlerin gerçekleştirilmesi; harcama yetkililerince belirlenen görevli tarafından düzenlenen ödeme emri belgesinin harcama yetkilisince imzalanması ve tutarın hak sahibine ödenmesiyle tamamlanır.”
Hükmü yer almaktadır.
Yukarıdaki mevzuat hükümlerine göre kamu kaynağı niteliğinde olan banka mevcudu ancak bir kamu gideri için kullanılabilecek olup, kişilere ait nakit emanetlerin ilgililere iadesinde de banka mevcudunun kullanılması mümkün olabilir.
Yapılan incelemede, ... tarih ve ... no.lu muhasebe işlem fişiyle ve ... tarih ve ... muhasebe işlem fişiyle herhangi bir gider ya da emanet hesabıyla ilişkilendirilmeden banka hesabından çıkış yapıldığı görülmüştür.
Bilindiği üzere Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliğinin detaylı hesap kod planında 500 NET DEĞER hesabına ilişkin tanımlama da; Hesaplarda kayıtlı varlıklar toplamı ile yabancı kaynaklar, değer hareketleri, yeniden değerleme farkları, geçmiş yıllar olumlu-olumsuz faaliyet sonuçlan ve dönem faaliyet sonuçları toplamı arasındaki fark, hesaplarda kayıtlı olmayan varlık ve yabancı kaynaklardan kaydi envanteri yapılarak hesaplara alınanlar ile öz kaynaklar ana gurubundaki diğer hesaplarda kayıtlı tutarlardan bu hesaba aktarılmasına Bakanlıkça karar verilenlerin izlenmesi için kullanıldığı belirtilmiş olup, tanımlamanın özü itibariyle hesap ve mizanda dengeyi sağlayıcı fonksiyonuna sahip olduğu ortadadır.
Yine 102 BANKALAR Hesabının alt hesap guruplarına bakıldığında;
102-BANKA HESABI
102.01 - Muhasebe Birimi Banka Hesabı
102.02 - Vadeli Hesap
102.08 - Özel Hesaplara İlişkin Banka Hesabı
102.08.1 - TÜBİTAK Özel Hesaplarına İlişkin Banka Hesabı
102.08.2 - SAN-TEZ Projelerine Akt. Tutarlara İlişkin Banka Hesabı
102.08.3 - BAP Özel Hesaplarına İlişkin Banka Hesabı
102.08.4 - Farabi Değişim Prog. Desteklenmesine İlişkin Banka Hesabı
102.08.5 - Afet ve Acil Durum Harcamalarına İlişkin Banka Hesabı
102.08.6 - Kalkınma Ajanslarınca Desteklenen Projelere İlişkin Banka Hs.
102.08.7 - Mevlana Değişim Programına İlişkin Banka Hesabı
102.08.8 - Gençlik ve Spor Bak. Destekli Projeler. Banka Hesabı
102.08.10 - Özel Hesaplara İlişkin Vadeli Banka Hesabı
102.08.10.1 - BAP Özel Hesaplarına İlişkin Vadeli Banka Hesabı
102.08.10.2 - Kalkınma Ajans. Des. Projelere İliş. Vadeli Banka Hs.
102.08.10.3 - Tarımsal Ar-Ge Projeleri Vadeli Banka Hesabı
102.08.10.4 - TÜBİTAK Projelerine İlişkin Vadeli Banka Hesabı
102.08.11 - Tarımsal Ar-Ge Projeleri Banka Hesabı
102.08.12 - Eurodesk Temas Nokt. Yönelik Mali Destek Prog. Ban. He
102.08.13 – Yurtdışı Türkler ve Akraba Topl. Bşk.'ca Dest. Proje. Bn, Hs.
102.08.14 - İşletmelerde Mesleki Eğitim Gören Öğrenci Ücretleri Özel Hs.
102.08.14.1 - Merkez Muhasebe Birimi Mesleki Eğitim Özel Hs.
102.08.14.2 - Diğer Muhasebe Birimleri Mesleki Eğitim Özel Hs.
102.09 - Özel Hesaplara İlişkin Banka Hesabı,
Alt kodlarına ayrıldığı görülmektedir.
Muhasebe birimi bünyesinde çok sayıda proje hesabı yer almakta olup, bu projelerden ödeme yapıldıktan sonra banka kapatma kayıtlarında zaman zaman farklı hesap kodları kullanılarak hatalar yapılabilmekte, bu tür yanlışlıkların tespiti ise ancak yılsonunda ortaya çıkmaktadır.
Yapılan incelemede, ... tarih ve ... no.lu muhasebe işlem fişiyle ve ... tarih ve ... muhasebe işlem fişiyle herhangi bir gider ya da emanet hesabıyla ilişkilendirilmeden banka hesabından çıkış yapıldığı görülmüştür.
Sorumluların temyiz dilekçelerinde her ne kadar yapılan işlemlerin ekonomik kod hatasından kaynaklandığını belirtmişlerse de, eğer böyle bir hata söz konusu olsaydı bir banka hesabında eksiklik olurken diğer banka hesaplarında fazlalığın çıkması gerekirdi. Ancak sorumlular savunmalarında böyle bir fazlalığı gösterecek belge göndermemişlerdir. Bu nedenle söz konusu işlemler 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 71’inci maddesine göre kamu zararı oluşturmaktadır.
Buna göre, banka hesabı ile banka mevcudunu dengelemek için herhangi bir gider veya emanet iadesi karşılığı olmadan banka hesabından çıkış yapılması sonucu oluşan ... TL kamu zararına ilişkin verilen tazmin hükmünün TASDİKİNE, Üye ...’in “Bozularak Dairesine gönderilmesi gerekir.” Üye ... ve Üye ...’in ref’in karar verilmesi gerekir.” yönündeki aşağıda yazılı azınlık görüşlerine karşı)
Oy çokluğu ile,
Karar verildiği 19.02.2020 tarih ve 47237 sayılı tutanakta yazılı olmakla işbu ilam tanzim kılındı.
KARŞI OY GEREKÇESİ/AZINLIK GÖRÜŞÜ
Üye ...’in karşı oy gerekçesi;
Banka ile ilgili hatalı muhasebe kaydının bulunarak düzeltilmesi gerekmekte idi. Bu yapılmamış ve tazmin karar verilmiştir. Bu nedenle, banka hesabındaki hatanın bulunarak ona göre düzeltme kaydının yapılmasını temin için ... TL’nin tazminine ilişkin hükmün BOZULARAK DAİRESİNE GÖNDERİLMESİNE karar verilmesi gerekir.
Üye ... ve Üye … karşı oy gerekçesi;
Proje harcamaları say2000i sisteminin kullanıldığı dönemde (2017 yılı ve öncesi) 333 EMANETLER Hesabında izlenmekte ve harcamaları da bu hesaplardan yapılmakta iken 2017 yılı itibariyle bu emanet hesaplarında bulunan tutarlar bütçe hesapları ile ilişkilendirilmeksizin 600 GELİR Hesabına aktarılarak emanetler hesabındaki tutarlar sıfırlanmış ve hata yapma ihtimalini de beraberinde ortadan kaldırmıştır. Ancak banka hesaplarındaki uygulama geçmişte olduğu gibi devam ederek say2000’i sisteminde bütün emanet karakterli ödemelerin manuel yapılması yılsonu itibariyle hesaplardaki hataları da beraberinde devam ettirmiştir. Ancak, ilama esas savunmalarda belirtildiği üzere söz konusu hata ile ilgili düzeltme kayıtları mevcuttur.
Bu hatalar her zaman olabilen, uygulamada sıkça karşılaşılan durumlar olup, yapılan düzeltici işlemler muhasebe yönetmeliği ve tekniğine uygun kayıtlar olup, dönem içinde veya dönem sonunda bu kayıtları etkileyebilecek herhangi bir fiş silme veya iptal kaydı da bulunmamaktadır.
Kaldı ki düzeltme yapılan hesaplardan biri Gençlik ve Spor Bakanlığınca desteklenen bir projeye ait olup, proje bitiminde adı geçen Bakanlıkça projeye ilişkin harcamalar ile banka hesabı üzerine gerekli inceleme yapıldıktan sonra arta kalan tutarın iadesi istenilmiş, fiilen bankada kalan tutar ile istenilen tutar birebir aynı olup, iade edilmiştir. Şayet gerçekten kamu zararına sebebiyet veren bir çıkış veya eksik bur tutarın olması halinde kalan tutara ilişkin mutabık kalınamayacak ve kayıtlar arasında farklılık ortaya çıkacaktı. Nitekim bunun gibi tüm proje hesapları için desteği sağlayan kurumlarca da (TÜBİTAK, Ajanslar, vb.) aynı zamanda kayıtlar tutulmakta ve projelerin bitiminde kalan tutarlar istenilmektedir.
İlamda tazmine konu olan her iki yevmiye kaydına sebebiyet veren temel yanlışlık nedeni, yıl içinde banka kapatma işlemine ilişkin muhasebe kaydı yapılırken yanlış hesap kodlarının kullanılmasıdır. 102.08.01 hesap kodu yerine 102.08.03 veya 102.09 hesap kodu ya da 102.08.7 gibi. İşlemlerin tamamı manuel yapılması nedeniyle hata yapma oranı da yükselmektedir. Bazen ödeme sonrası bankadan çıkış yapıldığı hesap ekstresinden anlaşıldıktan sonra 102 Bankalar Hesabının alacak çalıştırılması gerekirken sehven borç çalıştırılması nedeniyle de bu tür hatalar meydana gelmektedir. Muhasebe kaydı veri girişi yapanlar için bunlar olağan ve yaşanan durumlardır.
Düzelteme işlemi yapılan hesaplarda fiilen herhangi bir fazlalık bulunmayıp, sadece kayıtlarda görünen fazlalık giderilmiştir.
5018 sayılı Yasanın 71’inci maddesinde kamu zararı tanımı yapılırken kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasından bahsedilmektedir.
Yapılan işlemlerde fiili bir ödeme yapılmadığı her iki düzeltmenin yapıldığı muhasebe işlem fişlerinden de anlaşılacağı üzere borç tarafında denge kaydı için kullanılan hesap yer almakta ve projenin adı ile vergi kimlik numarası kullanılarak düzeltme yapılmıştır. Kamu zararından bahsedebilmek için kaynaktan fiili bir çıkışın olması, diğer taraftan da başka birilerinin bu işten dolayı sebepsiz bir zenginleşmesinin olması gerekmektedir.
Her iki işleme muhasebe tekniği yönüyle bakıldığında yapılan işlemin basit bir düzeltme kaydı olduğu anlaşılacaktır. Kaldı ki iki projenin de banka hesaplarının ilk açılış tarihlerinden itibaren incelenmesi halinde belgeye dayalı olmayan hiçbir ödemenin yapılmadığı ve usulüne aykırı hiçbir çıkış işleminin gerçekleşmediği görülecektir.
Bu özel hesaplar ilk açıldıkları dönemde EMANETLER hesabında takip edilmekte iken Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünün yeni uygulaması neticesinde bütçe yansıtma hesapları ile ilişkilendirmeden 600. Gelir hesabı koduna alınmıştır. Bu nedenle bankadan fiili bir çıkış yapılabilmesi için ancak 630. Giderler hesabı ile ilişkilendirilerek çıkış yapılabilir, bunun aksine bir işlem yapılması da söz konusu olamaz.
Kaldı ki yıl içinde 150. İlk Madde ve Malzeme, 253. Makine Tesis ve Cihazlar ile 255. Demirbaşlar hesabı için de 500. Net Değer hesabı kullanılarak düzeltme kaydı yapılmaktadır.
Bu itibarla, banka hesabı ile banka mevcudunu dengelemek için herhangi bir gider veya emanet iadesi karşılığı olmadan banka hesabından çıkış yapılması sonucu oluşan ... TL’nin tazminine ilişkin hükmün KALDIRILMASINA karar verilmesi gerekir.