Anılan işe ait Sözleşme ve Şartnamenin cezai şartlan düzenleyen maddelerinde tespitin ve cezai şartların usulü ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Buna göre cezai şartların uygulanması için tutanağın usulüne uygun tutulması ve yükleniciye tebliğ edilmiş olduğu,
Ayrıca cezai şartların işletilmesinde raporun “teftiş raporu” veya başka bir isimde olması değil, tespit edilen aksaklıkların mahiyeti ve sözleşme konusu işin sözleşme ve şartname hükümlerine uygun olarak yürütülüp yürütülmemesi önemli olduğu,
Son olarak da Yüklenicinin kendisine tebliğ edilmiş ve ceza uygulanmasını gerektirir nitelikte olan bu eksiklik ve aksaklıklar ile ilgili itirazda bulunduğuna ilişkin bir belge sunmamış olduğu,
Hususları dikkate alındığında, sorumluların temyiz talebinin reddi ile ... Üniversitesi İdaresi hesabının Sayıştay 1. Dairesi tarafından yargılanması sonucunda çıkarılan 12.02.2019 tarih ve 70 numaralı ilamın 2’nci maddesi ile “...Temizlik, Büro Personeli, Teknik Destek, Yardımcı Sağlık Personeli ve Şef Hizmeti Alımı İşi”nde eksiklik ve aksaklıklar tespit edilmesine rağmen işin Sözleşme ve Şartnamesinde öngörülen cezaların kesilmemesi sonucunda ... TL’ye ilişkin olarak verilen tazmin hükmünün TASDİKİNE,
Kamu İdaresi Türü Yüksek Öğretim Kurumları
Yılı 2017
Dairesi 1
Dosya No 44949
Tutanak No 47235
Tutanak Tarihi 19.2.2020
Kararın Konusu İhale Mevzuatı ile İlgili Kararlar
Konu: İşin Sözleşme ve Şartnamesinde öngörülen cezaların kesilmemesi.
1- 70 sayılı İlamın 2’nci maddesiyle; ... Ltd. Şti. İş Ortaklığı yüklenimindeki “...Temizlik, Büro Personeli, Teknik Destek, Yardımcı Sağlık Personeli ve Şef Hizmeti Alımı İşi”nde eksiklik ve aksaklıklar tespit edilmesine rağmen işin Sözleşme ve Şartnamesinde öngörülen cezaların kesilmemesi sonucunda ... TL tutarında kamu zararına sebebiyet verildiği gerekçesiyle tazmin hükmü verilmiştir.
İlamda Gerçekleştirme Görevlisi olarak sorumlu tutulan 44950 dosya no.lu ... ile İlamda Harcama Yetkilisi olarak sorumlu tutulan 44949 dosya no.lu ...’nin aynı mahiyetteki temyiz dilekçesinde;
“TEMYİZ ÖZETİ: ... Ltd. Şti. İş Ortaklığı yüklenimindeki ...temizlik büro personeli teknik destek, yardımcı sağlık personeli ve şef hizmeti alımı işinde hakkedişlerin ekinde tutanaklarla tespit edilen eksiklikler ve yanlış uygulamalar bulunmasına rağmen sözleşme ve şartnamede öngörülen cezaların kesilmemesi ile ilgili olarak, 12.02.2019 tarihli ve 10726 sayılı Sayıştay 1. Dairesi kararıyla tarafımdan talep edilen kamu zararının, yaptığımız uygulamanın hukuka uygun olduğunu düşündüğümüzden temyizini talep ediyoruz.
TEMYİZ NEDENLERİ: 19.12.2012 tarihli ve 24968 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan hizmet alımları muayene ve kabul yönetmeliğinin 9’uncu maddesinde; Muayene ve kabul komisyonu işyerine giderek hizmet işleri genel şartnamesinin 44-49’uncu maddelerinde yazılı hükümlere göre işi inceler, muayene eder ve gerekli gördüğü kısımların işletme ve çalışma deneylerini yapar.
Temizlik, yemek, taşıma gibi aynı hizmetin belli periyotlarla tekrarlanması suretiyle ifa edilen sürekli nitelikteki işlerde kontrol teşkilatının, işin yürütülmesi sırasında tuttuğu kayıtlar esas alınarak hizmet işleri genel şartnamesinin 44’üncü maddesinin b fıkrasındaki hükümlere göre kabul işlemleri gerçekleştirilir.
Muayene ve kabul komisyonu, yaptığı inceleme ve muayene sonunda işi kabule hazır bulduğu takdirde, "kabul tutanağını” (standart form kik 57.0/h) yeterli sayıda düzenler, bu tutanak yüklenici tarafından imzalanır.
HİZMET İŞLERİ MUAYENE VE KABUL YÖNETMELİĞİ’nde Kabulde görülecek kusur ve noksanlar
Madde 10-a) Kabul sırasında tespit edilen kusur ve noksanlıkların kabul yapılmasına engel olmayacak nitelikte bulunması halinde kabul tutanağı düzenlenir. Ancak kusur ile noksanlıklar tutanakta açıkça gösterilir ve tamamlanmaları için verilen süre tutanakta belirtilir. Bu şekilde tanzim edilen tutanaktan birer nüsha kontrol teşkilatına ve yükleniciye verilir.
Kabul tutanağı, kusur ve noksanlıkların tamamlandığının kontrol teşkilatı tarafından tespit edilmesi ve bu tespitin, tutanağın altına yazılmasından sonra işleme konulur.
Yukarıda özetle: kabul sırasında kusur ve noksanlıkların kabul yapılmasına engel nitelikte bulunmadığı muayene ve kabul komisyonu tarafından imza altına alınmıştır.
b) Kabul sırasında tespit edilen kusur ve noksanlıklar kabule engel olacak nitelikte bulunduğu takdirde; kabulü engelleyen kusur ve eksiklikler bir tutanakla tespit edilir ve kabul işlemi yapılmaksızın kusur ve eksikliklerin giderilmesi için bir süre belirlenerek durum idareye bildirilir. Kabul muayenesi noksan ve kusurların giderilmesinden sonraya bırakılır. İdare bu kusur ve eksikliklerin giderilmesi hususunu yükleniciye bildirir.
Muayene ve kabul komisyonunca öngörülen sürede kusur ve noksanlıklar yüklenici tarafından tamamlanmadığı durumda, idare Hizmet İşleri Genel Şartnamesinin 44’üncü madde hükümlerine göre kusur ve noksanlıkları yüklenici nam ve hesabına tamamlatır veya eksik işler için tespit edilen bedel yüklenici için alacaklarından, yetmezse teminatından tahsil edilerek kabul işlemi tekemmül ettirilir.
İlgili Muayene ve Kabul Komisyonu Tutanağımızda Muayenenin kabulüne engel bir husus olmadığı tespit edilmiştir. Buna göre işlem uygulanmıştır.
04.03.2009 TARİHLİ VE 27159 SAYILI 1. MÜKERRER Resmi Gazetede yayımlaman hizmet alımı uygulama yönetmeliği eki hizmet işleri genel şartnamesinin hizmetin kabulü başlıklı 44’üncü maddesinin b bendinde:
b- Sürekli Nitelikteki İşlerde: Kontrol teşkilatının Genel Şartname gereğince tuttuğu kayıtlar ile yükleniciye yapılan ödemelere ilişkin belge ve kayıtlar idarece (a) fıkrasında öngörüldüğü şekilde kurulan kabul komisyonu tarafından esas alınır. Kabul komisyonu, yüklenicinin yapılan iş nedeniyle idareye karşı herhangi bir yükümlülüğünün kalmadığına karar verirse, üç nüshalı bir kabul belgesi düzenler ve bir nüshasını yükleniciye verir.
İdaremizce de kontrol teşkilatımızın tutanağı değerlendirilip ivedilikle muayene kabul komisyonuna sevk edilmiştir. Muayene kabul komisyonu ilgili tutanak ve şartname göz önüne alınarak durumu değerlendirmiş ve kabulüne engel bir husus olmadığını tespit etmiştir.
Yukarıda yazılı işin ön incelemesi ... tarihinde tarafımızdan yapılmış, ilgili döneme ait teftiş heyetinin gördüğü eksiklikler Ek-1 haricinde işin sözleşmesine uygun olarak tamamlandığı ve kabule hazır olduğu tespit edilmiştir.
Muayene ve kabul komisyonu tarafından düzenlenen ... tarihli hizmet işleri kabul tutanağında ise; yapılan işin sözleşme ve eklerine uygun olduğu ve kabule engel eksik kusur ve arızaların bulunmadığı görülmüştür denilmektedir. Buna göre idaremizce hukuka uygun şekilde işlemlerin yürütüldüğü kanaatindeyiz.
Kaldı ki Kontrol komisyonunun tutanağında Teftiş raporu ekinde belirtilen eksiklikler: Tutulan tutanak gece idari amiri tarafından akşam mesai bitiminden sonra tutulmuştur. Toplam 70 personelden 26'sı temizlik personeli, 28'i büro personeli, 3’ü teknik personel, 1’i sağlık personeli ve 2 tanesi de şeftir. 26 temizlik personelinden sadece 3 tanesi personel yetersizliğinden dolayı gece vardiyasına konulmaktadır. Şarjlı süpürgelerin çalışmaları personel takviyesi ile gündüz mesai saatlerinde yapılmaktadır. Ayrıca şarjlı süpürgelerin atıl vaziyetten kasıt çalıştırılmadığıdır. Yoksa şarjlı temizlik robotları çalışır vaziyettedir. Oysa tutanakta süpürgelerin atıl vaziyette tutulduğu ifade edilmektedir. Şartnamedeki ifade bozuk olma durumunu düzenliyor gibi görünürken tutanakta çalıştırılmama durumu söz konusudur. İlgili makine gündüz saatlerinde temizlik işlerinde kullanılmaktadır.
Teftiş Raporu Madde 2’de:
1- Servisler kısmında 3 no.lu, 4 no.lu, 6 no.lu, 8 no.lu ve 2’nci idari kısmında 1 no.lu tutanakta cam temizliğinin yapılmadığı ifade edilmiştir. Oysa ki teknik şartnamenin madde 7’de haftalık temizlik (Hafta sonu genel temizlik) içerisinde 7.12 maddesinde camlar: haftalık silme işlemi yapılmalıdır denilmektedir. Hafta da bir kez temizlenen camların yağmur gibi nedenlerle temizlik periyodu gelmeden kirlenmesi doğaldır. Tespit edilen kirlilik, şiddetli koku veya leke gibi eksikliklerin anlık tespitlere dayalı olması mümkündür.
Teftiş Raporu Madde 9’da: 2. kat, 3. kat acil bölümlerinde ve kirli temiz araba ayrımı yapılmadan çamaşırların toplanması belirtilmektedir. Teknik şartnamenin 22.19 maddesine tıbbi ve evsel atık olarak girilmiş, oysa ki çamaşırlar ne evsel atığa ne tıbbi atığa ne de cam malzemelerine girmektedir. Tutanak tutulan madde ve teknik şartnamede kesilecek ceza birbiriyle uyuşmamaktadır. Bahsedilen şey 3 tane yan yana olan tıbbı, evsel ve cam atıklarının konulduğu kovalardır. Oysa ki çamaşırlar teknik şartnamenin bu maddesine uymamaktadır.
Asansörlerin temizliği teknik şartnamenin 6.11 maddesinde her gün paspas ve deterjanlı su ile temizleneceği yazmaktadır. Zaten bu şekilde uygulanmaktadır. Günlük 1000 hasta sayısı ve 400 personelin birlikte kullandığı asansörün gün içerisinde kirli olması veya lekeli olması anlık tespitlere davalı olarak görülmesi gerekmektedir.
Çöp ve tuvalet temizlikleri de aynı şekilde her gün yapılmaktadır. Fakat 100 yataklı, günlük 1000 poliklinik hasta sayısı ve 400 personeli olan bir hastanede kirlilik, şiddetli koku veya leke anlık tespitlere dayalı olması mümkündür.
Teknik şartnamenin 32.3 maddesinde Yüklenicinin işin kısmi kabule konu olan kısmını süresinde tamamlamaması durumunda idare tarafından en az 10 gün süreli yazılı ihtar yapılarak gecikilen her takvim günü için süresinde tamamlanmayan kısmın bedelinin %3 oranında ceza uygulanacaktır. İhtar yapılacağı teknik şartnamede belirtilmiştir.
Sonuç olarak tespit edilen kirlilik, şiddetli koku veya leke gibi eksikliklerin anlık tespitlere dayalı olduğu düşünülmektedir. Ayrıca kontrol teşkilatının tutanağı muayene ve kabul komisyonu tarafından ayrıntılı değerlendirilmiş ve işin kabulüne engel bir durum olmadığı tespit edilmiştir. Tüm bu nedenlerle idaremizce yapılan işlemin yasal düzenlemelere uygun olduğu kanaatindeyiz.
Netice ve Talep: Sayıştay 1. Dairesi 12/02/2019 tarihli ve 10726 sayılı kararının temyizini, tarafımdan talep edilen kamu zararı ödemişinin iptalini talep ediyorum Gereğini yüce mahkemenizden arz ederim.”
Denilmektedir.
Başsavcılık Mütalaası ise:
“... Üniversitesi 2017 yılı hesabının 1. Dairede yargılanması sonucu çıkarılan 12.02.2019 tarih ve 70 numaralı ilamın 2’nci maddesini temyiz eden, Gerçekleştirme Görevlisi ...’in ilgi yazı ekinde gönderilen 17/04/2019 tarihli dilekçesi ve ekleri incelendi.
Adı geçen dilekçesinde özetle, daha önceki savunmaları da tekrarlayarak;
Yapılan işlemlerin, hizmet alımları muayene ve kabul yönetmeliğine uygun olarak yapıldığını,
Kabul sırasında kusur ve noksanlıkların kabul yapılmasına engel nitelikte bulunmadığının muayene ve kabul komisyonu tarafından imza altına alındığını,
İlgili Muayene ve Kabul komisyonu tutanağında Muayenenin kabulüne engel bir husus olmadığının tespit edildiğini ve buna göre işlem uygulandığını,
Teftiş raporu 1’de belirtilen eksikliklerden; Tutulan tutanağın gece idari amiri tarafından akşam mesai bitiminden sonra tutulduğunu,
Şarjlı süpürgelerin çalışmalarının personel takviyesi ile gündüz mesai saatlerinde yapıldığını,
Ayrıca şarjlı süpürgelerin atıl vaziyetten kasıt çalıştırılmadığı olduğunu, yoksa şarjlı temizlik robotlarının çalışır vaziyette olduğunu,
Oysa tutanakta süpürgelerin atıl vaziyette tutulduğunun ifade edildiğini,
İlgili makinenin gündüz saatlerinde temizlik işlerinde kullanıldığını,
Teftiş raporu 2’de cam temizliğinin yapılmadığının ifade edildiğini, haftada bir kez temizlenen camların yağmur gibi nedenlerle temizlik periyodu gelmeden kirlenmesinin doğal olduğunu,
Tespit edilen kirlilik, şiddetli koku veya leke gibi eksikliklerin anlık tespitlere dayalı olmasının mümkün olduğunu,
Sonuç olarak tespit edilen kirlilik, şiddetli koku veya leke gibi eksikliklerin anlık tespitlere dayalı olduğunun düşünüldüğünü,
Ayrıca kontrol teşkilatının tutanağının muayene ve kabul komisyonu tarafından ayrıntılı değerlendirildiğini ve işin kabulüne engel bir durum olmadığının tespit edildiğini,
Tüm bu nedenlerle idarece yapılan işlemin yasal düzenlemelere uygun olduğu kanaatinde olduklarını,
İfade etmiş ve ilamda belirtilen tazmin hükümlerinin kaldırılması talebinde bulunmuştur.
... Ltd. Şti. İş Ortaklığı yüklenimindeki “...Temizlik, Büro Personeli Teknik Destek, Yardımcı Sağlık Personeli ve Şef Hizmeti Alımı” işinde eksiklik ve aksaklıklar tespit edilmesine rağmen işin Sözleşme ve Şartnamesinde öngörülen cezalar kesilmemiştir.
İlam da ayrıntılı olarak açıklandığı üzere; Anılan işe ait Sözleşmenin “Cezalar ve sözleşmeler” başlıklı 16’ncı maddesinin birinci fıkrasında, Teknik şartnamenin 13’üncü maddesinin bir ve altıncı fıkraları ile 20’nci maddesinin ikinci fıkrasında ve 22’nci maddesinde yapılacak işlemlere dair gerekli hükümler bulunmakta ve ceza verecek durumlar sıralanmaktadır.
Söz konusu işe ilişkin olarak;
1- ... tarihinde düzenlenen ve yükleniciye ... tarihli ihtar yazısı ile bildirilen tutanak ile teknik şartname ve sözleşme hükümlerine uyulmayarak merdivenlerin kirli bir şekilde teslim edildiği ve makine parkındaki süpürgelerin atıl vaziyette tutulduğu,
2- ... tarihinde düzenlenen ve yükleniciye ... tarihli ihtar yazısı ile bildirilen Teftiş Raporu ile teknik şartname ve sözleşme hükümlerine aykırı toplam 27 husus bulunduğu,
Tespit edilmesine rağmen sözleşme ve şartnamede öngörülen cezaların kesilmediği anlaşılmıştır.
Anılan işe ait Sözleşme ve Şartnamenin cezai şartlan düzenleyen maddelerinde tespitin ve cezai şartların usulü ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Buna göre cezai şartların uygulanması için tutanağın usulüne uygun tutulması ve yükleniciye tebliğ edilmiş olması yeterlidir.
Ayrıca cezai şartların işletilmesinde raporun ‘teftiş raporu’ veya başka bir isimde olması değil, tespit edilen aksaklıkların mahiyeti ve sözleşme konusu işin sözleşme ve şartname hükümlerine uygun olarak yürütülüp yürütülmemesi önemlidir.
Bu nedenlerle temyiz talebinin reddi ile ... Üniversitesi İdaresi hesabının Sayıştay 1. Dairesi tarafından yargılanması sonucunda çıkarılan 12.02.2019 tarih ve 70 numaralı ilamın 2’nci maddesi ile verilen tazmin hükmünün, tasdikine karar verilmesinin uygun olacağı mütalâa edilmektedir.
Arz ederim.”
Şeklindedir.
44949 dosya no.lu ...’nin temyiz talebi ile ilgili Başsavcılık görüşü, 44950 dosya no.lu ...’in temyiz talebine ilişkin Başsavcılık görüşü ile aynıdır.
Dosyada mevcut belgelerin okunup incelenmesinden sonra,
GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
... Ltd. Şti. İş Ortaklığı yüklenimindeki “...Temizlik, Büro Personeli, Teknik Destek, Yardımcı Sağlık Personeli ve Şef Hizmeti Alımı İşi”nde eksiklik ve aksaklıklar tespit edilmesine rağmen işin Sözleşme ve Şartnamesinde öngörülen cezaların kesilmemesi sonucunda ... TL tutarında kamu zararına sebebiyet verildiği gerekçesiyle tazmin hükmü verilmiştir.
Anılan işe ait Sözleşmenin “Cezalar ve sözleşmeler” başlıklı 16’ncı maddesinin birinci fıkrasında işin aksaması durumunda teknik şartnamede belirtilen cezaların uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.
Teknik Şartnamenin “Yüklenicinin Yasal Sorumlulukları” başlıklı 13’üncü maddesinin birinci ve altıncı fıkrasında;
“13.1. Yüklenici idarenin işyeri işletme talimatlarına ve idare ile sözleşme imzalandığı takdirde, bu sözleşmenin ve eklerinin hükümlerine uyacak ve bunları eksiksiz olarak uygulayacaktır.
…
“13.6. İdare, yüklenicinin yasal sorumluluklarını yerine getirip getirmediğini her zaman kontrol edebilir. Yüklenici yasal konulardaki her türlü belgeyi İdareye vermek zorundadır. Bu kontroller sırasında tespit edilen olumsuz durumlarda, eksiklik giderilinceye kadar ödeme yapılmaz ve olumsuzluğun sürmesi halinde ise idari şartname ve sözleşmenin ilgili maddelerinin uygulanır.”
Hükümleri yer almaktadır.
Söz konusu Teknik Şartnamenin makine parkının özelliklerini düzenleyen 20’nci maddesinin ikinci fıkrasında;
“20.2. Yukarıda belirtilen alet ve ekipmanlar İdare tarafından iş bitim tarihine kadar her istenildiğinde sayım ve kontrol edilebilecektir. Temizlik makinelerinden eksik teslim edilen veya yapılacak kontrolde yerinde çalışır vaziyette görülmeyen beher makine için ... TL ceza uygulanacak, söz konusu makine 3 gün çalışır vaziyette görülmez ise ceza miktarı 3 günden sonraki her gün için ... TL olarak uygulanacaktır. Bu maddeye göre uygulanan ceza gün sayısı 7 günü geçmeyecektir. Belirtilen eksiklik veya arıza bir hafta içerisinde yerine getirilmediği takdirde sözleşme idare tarafından feshedilerek kesin teminat irat kaydedilecektir.”
Teknik Şartnamenin hizmet sunumunda herhangi bir kusur veya sözleşme şartlarından herhangi birine riayetsizlik halinde uygulanacak cezai şartları düzenleyen 22’nci maddesinde ise;
“Aşağıda sıralanan maddelerden bir veya birkaçı tespit edildiğinde durum bir tutanak/tutanaklarla belirtilir ve aşağıda belirtilen miktarlar para cezası olarak kesilir…”
Denilmekte ve ceza gerektirecek durumlar sıralanmaktadır.
Söz konusu işe ilişkin olarak;
1- ... tarihinde düzenlenen ve yükleniciye ... tarihli ihtar yazısı ile bildirilen tutanak ile teknik şartname ve sözleşme hükümlerine uyulmayarak merdivenlerin kirli bir şekilde teslim edildiği ve makine parkındaki süpürgelerin atıl vaziyette tutulduğu,
2- ... tarihinde düzenlenen ve yükleniciye ... tarihli ihtar yazısı ile bildirilen Teftiş Raporu ile teknik şartname ve sözleşme hükümlerine aykırı toplam 27 husus bulunduğu,
Tespit edilmesine rağmen sözleşme ve şartnamede öngörülen cezaların kesilmediği anlaşılmıştır.
Sorumluların İlama esas savunmalarda, 19.12.2012 tarihli ve 24968 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Hizmet Alımları Muayene ve Kabul Yönetmeliğine göre yüklenicinin teknik şartnameye uymaması halinde cezai işlemler uygulamaya kontrol teşkilatı ile muayene ve kabul komisyonunun yetkili olduğu, EKAP’a sehven gönderilen teftiş raporu da incelenerek düzenlenen Hizmet İşleri Kabul Teklif Belgesi ve Hizmet İşleri Kabul Tutanağında “iş ve işlemlerin sözleşme ve eklerine uygun yapıldığı” belirtildiğinden hakediş ödemesinden kesinti yapılmadığı, Hizmet Alımları Muayene ve Kabul Yönetmeliği ile Hizmet İşleri Genel Şartnamesinde ‘teftiş raporu’ şeklinde bir uygulamaya yer olmadığı ifade edilmektedir.
Ayrıca duruşmada hazır bulunan Gerçekleştirme Görevlisi (Hastane Müdürü) ... söz konusu tutanak ve teftiş raporunu düzenleyen personelin hastane idaresi tarafından görevlendirilmediklerini belirtmiştir.
Rapor dosyası ve ekli belgelerin incelenmesi sonucunda;
... tarihinde Nöbetçi İdari Amir unvanıyla ... tarafından düzenlenen tutanakta;
“Hastane idari amir nöbeti teftişleri esnasında hastane merdivenlerinin akşam vardiyasındaki görevlilere kirli bir şekilde devredildiği, hastane acil servisindeki şarjlı süpürgelerin (2 adet) atıl vaziyette olduğu tarafımca tespit edilmiş olup iş bu tutanak imza altına alınmıştır.”
Denildiği ve ... tarihinde düzenlenen Teftiş Raporunda;
“... tarihinde hakediş dönemi sebebiyle muayene kabul komisyonundan ve kontrol teşkilatından seçilen üyelerle teftiş komisyonu teşkil edilmiştir. Teşkil edilen komisyon ... tarihinde temizlik hizmetinin, şartname hükümlerine uygunluğunu tespit amacıyla firma yetkilisi ile birlikte hastane gezilmiştir. Yapılan denetim sonucu şartname hükümlerini ihlal eden ve ceza mucibi haller madde madde aşağıda sunulmuştur. İş bu tutanak imza altına alınmıştır.”
Denildiği görüldüğünden sorumlularca ilama esas yapılan savunmanın kabulü mümkün olmamıştır.
Ayrıca cezai şartların işletilmesinde raporun ‘teftiş raporu’ veya başka bir isimde olması değil, tespit edilen aksaklıkların mahiyeti ve sözleşme konusu işin sözleşme ve şartname hükümlerine uygun olarak yürütülüp yürütülmemesi önemlidir.
Anılan işe ait Sözleşme ve Şartnamenin cezai şartları düzenleyen maddelerinde tespitin ve cezai şartların usulü ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Buna göre cezai şartlarının uygulanması için tutanağın usulüne uygun tutulmuş ve yükleniciye tebliğ edilmiş olması yeterlidir. Bu şekilde cezai şartların varlığının tespiti halinde sözleşme hükümlerine aykırı biçimde yükleniciye hakedişinden kesinti yapılmaksızın ödeme yapmak kamu zararına neden olmuştur. Cezai şartların harcama yetkilisi veya başka bir unvanla iradi olarak kaldırılması da mümkün değildir.
Temyiz dilekçesinde her ne kadar;
“Yukarıda yazılı işin Ön incelemesi ... tarihinde tarafımızdan yapılmış, ilgili döneme ait teftiş heyetinin gördüğü eksiklikler Ek-1 haricinde işin sözleşmesine uygun olarak tamamlandığı ve kabule hazır olduğu tespit edilmiştir.
Muayene ve kabul komisyonu tarafından düzenlenen ... tarihli hizmet işleri kabul tutanağında ise; yapılan işin sözleşme ve eklerine uygun olduğu ve kabule engel eksik kusur ve arızaların bulunmadığı görülmüştür denilmektedir. Buna göre idaremizce hukuka uygun şekilde işlemlerin yürütüldüğü kanaatindeyiz.”
Denilmiş ise de, bir İş ile ilgili gececi ve kesin kabul işleminin yapılmış olması o iş ile ilgili cezai bir işlem yapılmasına engel teşkil etmemektedir. Somut olayda tazmin konusu ... TL’nin ... TL’si gibi önemli bir kısmının “personelin yaka kartı takmaması”ndan kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Yaka kartı takılmaması ceza kesilmesini gerektiren bir husus olduğu açıktır ancak işin geçici ve kesin kabulü için bir engel değildir. Bu örnek, bir İş’in geçici ve kesin kabulünün yapılmış olması o işin eksiksiz ve tam olarak yapıldığı anlamına gelmediğini göstermektedir.
Sorumluların temyiz dilekçesinde belirtmiş oldukları;
“Teftiş raporu 1’de belirtilen eksikliklerden; Tutulan tutanağın gece idari amiri tarafından akşam mesai bitiminden sonra tutulduğunu,
Şarjlı süpürgelerin çalışmalarının personel takviyesi ile gündüz mesai saatlerinde yapıldığını,
Ayrıca şarjlı süpürgelerin atıl vaziyetten kasıt çalıştırılmadığı olduğunu, yoksa şarjlı temizlik robotlarının çalışır vaziyette olduğunu,
Oysa tutanakta süpürgelerin atıl vaziyette tutulduğunun ifade edildiğini,
İlgili makinenin gündüz saatlerinde temizlik işlerinde kullanıldığını,
Teftiş raporu 2’de cam temizliğinin yapılmadığının ifade edildiğini, haftada bir kez temizlenen camların yağmur gibi nedenlerle temizlik periyodu gelmeden kirlenmesinin doğal olduğunu,
Tespit edilen kirlilik, şiddetli koku veya leke gibi eksikliklerin anlık tespitlere dayalı olmasının mümkün olduğunu,
Sonuç olarak tespit edilen kirlilik, şiddetli koku veya leke gibi eksikliklerin anlık tespitlere dayalı olduğunun düşünüldüğünü,
Ayrıca kontrol teşkilatının tutanağının muayene ve kabul komisyonu tarafından ayrıntılı değerlendirildiğini ve işin kabulüne engel bir durum olmadığının tespit edildiğini,
Tüm bu nedenlerle idarece yapılan işlemin yasal düzenlemelere uygun olduğu kanaatinde olduklarını”
İfade etmişler ise de;
İlamda ayrıntılı olarak açıklandığı üzere; Anılan işe ait Sözleşmenin “Cezalar ve sözleşmeler” başlıklı 16’ncı maddesinin birinci fıkrasında, Teknik şartnamenin 13’üncü maddesinin bir ve altıncı fıkraları ile 20’nci maddesinin ikinci fıkrasında ve 22’nci maddesinde yapılacak işlemlere dair gerekli hükümler bulunmakta ve ceza verilecek durumlar sıralanmaktadır.
Söz konusu işe ilişkin olarak;
1- ... tarihinde düzenlenen ve yükleniciye ... tarihli ihtar yazısı ile bildirilen tutanak ile teknik şartname ve sözleşme hükümlerine uyulmayarak merdivenlerin kirli bir şekilde teslim edildiği ve makine parkındaki süpürgelerin atıl vaziyette tutulduğu,
2- ... tarihinde düzenlenen ve yükleniciye ... tarihli ihtar yazısı ile bildirilen Teftiş Raporu ile teknik şartname ve sözleşme hükümlerine aykırı toplam 27 husus bulunduğu,
Tespit edilmesine rağmen sözleşme ve şartnamede öngörülen cezaların kesilmediği,
Anılan işe ait Sözleşme ve Şartnamenin cezai şartlan düzenleyen maddelerinde tespitin ve cezai şartların usulü ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Buna göre cezai şartların uygulanması için tutanağın usulüne uygun tutulması ve yükleniciye tebliğ edilmiş olduğu,
Ayrıca cezai şartların işletilmesinde raporun “teftiş raporu” veya başka bir isimde olması değil, tespit edilen aksaklıkların mahiyeti ve sözleşme konusu işin sözleşme ve şartname hükümlerine uygun olarak yürütülüp yürütülmemesi önemli olduğu,
Son olarak da Yüklenicinin kendisine tebliğ edilmiş ve ceza uygulanmasını gerektirir nitelikte olan bu eksiklik ve aksaklıklar ile ilgili itirazda bulunduğuna ilişkin bir belge sunmamış olduğu,
Hususları dikkate alındığında, sorumluların temyiz talebinin reddi ile ... Üniversitesi İdaresi hesabının Sayıştay 1. Dairesi tarafından yargılanması sonucunda çıkarılan 12.02.2019 tarih ve 70 numaralı ilamın 2’nci maddesi ile “...Temizlik, Büro Personeli, Teknik Destek, Yardımcı Sağlık Personeli ve Şef Hizmeti Alımı İşi”nde eksiklik ve aksaklıklar tespit edilmesine rağmen işin Sözleşme ve Şartnamesinde öngörülen cezaların kesilmemesi sonucunda ... TL’ye ilişkin olarak verilen tazmin hükmünün TASDİKİNE,
(…. Daire Başkanı ...’in ve Üye ...’in “Savunmalar çerçevesinde ref’ine karar verilmesi gerekir”, Üye ...’ın “Bozularak Dairesine gönderilmesine karar verilmesi gerekir”, yönündeki aşağıda yazılı azınlık görüşlerine karşı)
Oy çokluğu ile,
Karar verildiği 19.02.2020 tarih ve 47235 sayılı tutanakta yazılı olmakla işbu ilam tanzim kılındı.
KARŞI OY GEREKÇESİ/AZINLIK GÖRÜŞÜ
... Daire Başkanı ... ve Üye ...’in karşı oy gerekçesi;
19.12.2012 tarihli ve 24968 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Hizmet Alımları Muayene ve Kabul Yönetmeliğinin;
9’uncu maddesinde;
“Muayene ve kabul komisyonu işyerine giderek Hizmet İşleri Genel Şartnamesinin 44-49’uncu maddelerinde yazılı hükümlere göre işi inceler, muayene eder ve gerekli gördüğü kısımların işletme ve çalışma deneylerini yapar.
Temizlik, yemek, taşıma gibi aynı hizmetin belli periyotlarla tekrarlanması suretiyle ifa edilen sürekli nitelikli işlerde kontrol teşkilatının, işin yürütülmesi sırasında tuttuğu kayıtlar esas alınarak Hizmet İşleri Genel Şartnamesinin 44’üncü maddesinin (b) fıkrasındaki hükümlere göre kabul işlemleri gerçekleştirilir.
Muayene ve kabul komisyonu, yaptığı inceleme ve muayene sonunda işi kabule hazır bulduğu takdirde, “Kabul Tutanağı”nı (standart form KİK57.0/H) yeterli sayıda düzenler. Bu tutanak yüklenici tarafından imzalanır.
10’uncu maddesinde;
“a) Kabul sırasında tespit edilen kusur ve noksanlıkların kabul yapılmasına engel olmayacak nitelikte bulunması halinde kabul tutanağı düzenlenir. Ancak kusur ve noksanlıklar tutanakta açıkça gösterilir ve tamamlanmaları için verilen süre tutanakta belirtilir. Bu şekilde tanzim edilen tutanaktan birer nüsha kontrol teşkilatına ve yükleniciye verilir.
Kabul tutanağı, kusur ve noksanlıkların tamamlandığının kontrol teşkilatı tarafından tespit edilmesi ve bu tespitin, tutanağın altına yazılmasından sonra işleme konulur.
b) Kabul sırasında tespit edilen kusur ve noksanlıklar kabule engel olacak nitelikte bulunduğu takdirde; kabulü engelleyen kusur ve eksiklikler bir tutanakla tespit edilir ve kabul işlemi yapılmaksızın kusur ve eksikliklerin giderilmesi için bir süre belirlenerek durum idareye bildirilir. Kabul muayenesi noksan ve kusurların giderilmesinden sonraya bırakılır. İdare bu kusur ve eksikliklerin giderilmesi hususunu yükleniciye bildirir.
Muayene ve kabul komisyonunca öngörülen sürede kusur ve noksanlıklar yüklenici tarafından tamamlanmadığı durumda, idare Hizmet İşleri Genel Şartnamesinin 44’üncü madde hükümlerine göre kusur ve noksanlıkları yüklenici nam ve hesabına tamamlatır veya eksik işler için tespit edilen bedel yüklenici için alacaklarından, yetmezse teminatından tahsil edilerek kabul işlemi tekemmül ettirilir.”
Hükümleri ile 04.03.2009 tarihli ve 27159 sayılı 1. Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan Hizmet Alımı Uygulama Yönetmeliği eki Hizmet İşleri Genel Şartnamesinin “Hizmetin Kabulü” başlıklı 44’üncü maddesinin (b) bendinde;
“b- Sürekli Nitelikteki İşlerde:
Kontrol teşkilatının Genel Şartname gereğince tuttuğu kayıtlar ile yükleniciye yapılan ödemelere ilişkin belge ve kayıtlar idarece (a) fıkrasında öngörüldüğü şekilde kurulan kabul komisyonu tarafından esas alınır. Kabul komisyonu, yüklenicinin yapılan iş nedeniyle idareye karşı herhangi bir yükümlülüğünün kalmadığına karar verirse, üç nüshalı bir kabul belgesi düzenler ve bir nüshasını yükleniciye verir. Eğer yüklenicinin idareye karşı olan yükümlülüklerinden herhangi birini yerine getirmediği tespit edilirse, buna ilişkin sözleşmesinde belirtilen ceza ve kesintiler uygulanır ve kabul belgesi bundan sonra verilir.”
Hükümleri yer almaktadır.
Anılan işe ilişkin kontrol teşkilatınca düzenlenen Hizmet İşleri Kabul Teklif Belgesinde;
“…yukarıda yazılı işin ön incelemesi ... tarihinde tarafımızdan yapılmış, ilgili döneme ait teftiş heyetinin gördüğü eksikler (EK-1) haricinde işin sözleşmesine uygun olarak tamamlandığı ve kabule hazır olduğu tespit edilmiştir.”
Muayene ve Kabul Komisyonu tarafından düzenlenen ... tarihli Hizmet İşleri Kabul Tutanağında ise;
“Yapılan işin sözleşme ve eklerine uygun olduğu ve kabule engel eksik, kusur ve arızaların bulunmadığı görülmüştür.”
Denilmektedir.
Ayrıca Teknik Şartnamenin 20’nci maddesinde “yerinde çalışır vaziyette görülmeyen buhar makina” denilmektedir. Oysa tutanakta, süpürgelerin atıl vaziyette tutulduğu ifade edilmektedir. Şartnamedeki ifade bozuk olma durumunu düzenliyor gibi görünürken tutanak çalıştırılmama durumunu düzenliyor gibi anlaşılmaktadır. Tespit edilen kirlilik, şiddetli koku veya leke gibi eksikliklerin anlık tespitlere dayalı olması da mümkündür. Tüm bu nedenlerle idarece yapılan işlemin yasal düzenlemelere uygunluğuna hükmedilmesi gerekir.”
İlamda belirtildiği üzere cezalar nöbetçi amirin tutmuş olduğu tutanaklar esas alınarak kesilmiş olup, söz konusu tutanaklarda camların ve zeminlerin kirli olduğu belirtilmektedir. Oysa ki, söz konusu alanlar bir anlık temiz olmayabilir ve bu anda da tutanak düzenlenmiş olabilir, buna rağmen sözleşme ve şartname hükümlerini karşılar şekilde temizlik yapılmış olabilir.
Bu nedenle, İlamda yer alan tazmin hükmünün ref’ine karar verilmesi gerekir.
Üye ...’ın karşı oy gerekçesi;
İlamda belirtildiği üzere cezalar nöbetçi amirin tutmuş olduğu tutanaklar esas alınarak kesilmiş olup, söz konusu tutanaklarda camların ve zeminlerin kirli olduğu belirtilmektedir. Oysa ki, söz konusu alanlar bir anlık temiz olmayabilir ve bu anda da tutanak düzenlenmiş olabilir, buna rağmen sözleşme ve şartname hükümlerini karşılar şekilde temizlik yapılmış olabilir. Ancak yaka kartları için aynı durum söz konusu olmadığı açıktır. Bu nedenlerle, söz konusu İlam hükmünün bu durumların değerlendirilmesi suretiyle karar verilebilmesi için BOZULARAK DAİRESİNE GÖNDERİLMESİNE karar verilmesi gerekir.