YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

İl Özel İdaresince spor kulübü ve derneğe doğrudan nakdi yardım yapılmayacağı hk.

Karar Özeti

İl Özel İdaresince spor kulübü ve derneğe doğrudan nakdi yardım yapılmayacağı hk.

Karar

 

 

Kamu İdaresi Türü          Özel İdareler    

 

Yılı         2017    

 

Dairesi  1           

 

Dosya No           44568  

 

Tutanak No        47218  

 

Tutanak Tarihi   19.2.2020         

 

Kararın Konusu Çeşitli Konuları İlgilendiren Kararlar      

 

 

Konu: Nakdi Yardım.

 

1- 23 sayılı İlamın 1’inci maddesiyle; ... İl Özel İdaresi bütçesinden ... spor’a, ... ... ... Derneğine ve ... Arı Yetiştiricileri Birliğine nakdi yardım yapılması sonucunda ... TL tutarında kamu zararına sebebiyet verildiği gerekçesiyle tazmin hükmü verilmiştir.

 

 

 

İlamda Harcama Yetkilisi olarak sorumlu tutulan 44567 dosya no.lu ..., İlamda Gerçekleştirme Görevlisi olarak sorumlu tutulan 44568 dosya no.lu ... ve 44569 dosya no.lu ...’nin aynı mahiyetteki temyiz dilekçelerinde;

 

“AÇIKLAMALAR

 

1. Ekteki Emsal Temyiz Kurulu kararından da anlaşılacağı üzere; İl Özel İdaresince spor kulübü ve eğitim derneklerine yapılan nakdi yardımın mevzuata aykırı olmadığına karar verilmiştir. Bu konuya yargısal anlamda nokta konulmasına rağmen Dairenin hala eski kararlarını devam ettirmesi hukukta istikrar ilkesine zarar vermektedir. Yine buna benzer SAYIŞTAY TEMYİZ KURULU’nun 11.10.2016 TARİH VE 40448 SAYILI İLAMINI da ekte sunuyorum. (EK-2)

 

2. 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu'nun, İl Özel İdaresinin görev ve sorumluluklarının düzenlendiği 6’ncı maddesinin 1’inci fıkrası (a) bendinde, İl Özel İdareleri, gençlik ve spor faaliyetlerini il sınırlan içinde yapmakla görevli ve yetkili kılınmıştır.

 

3. Aynı Kanun'un, İl özel idaresinin giderlerini düzenleyen 43’üncü maddesi 1’inci fıkrasının (p) bendinde de, "Kanunla verilen görevler ve hizmetlerin yürütülmesi için yapılan diğer giderler" özel idare giderlerinden sayılmıştır. Dolayısıyla özel idare bütçesinden spor ve eğitim faaliyetleri ile ilgili harcama yapılmasında, 5302 sayılı Kanun açısından bir engel bulunmamakladır.

 

4. 5018 sayılı Kanunu'nun 29’uncu maddesinin 1’inci fıkrasının 2’nci cümlesinin İl Özel İdareleri için uygulanmayacak olması dayanak olarak gösterilmektedir. 5018 Sayılı Kanun’un “Bütçelerden Yardım Yapılması” başlıklı 29’uncu maddesinin ilk fıkrasında; ‘'Gerçek veya Tüzel kişilere kanuni dayanağı olmadan kamu kaynağı kullandırılamaz, yardımda bulunulamaz veya menfaat sağlanamaz. Ancak, genel yönetim kapsamındaki Kamu idarelerinin bütçelerinde öngörülmüş olmak kaydıyla; kamu yararı gözetilerek dernek, vakıf, birlik, kurum, kuruluş, sandı ve benzeri teşekküllere yardım yapılabilir.” Denilmektedir. Kanun koyucu ‘'Ancak” demek suretiyle 2’nci cümleyi 1’inci cümleye anlam olarak bağlamıştır. 1’inci cümle ile "gerçek veya tüzel kişilere kanuni dayanağı olmadan kamu kaynağı kullandırılamaz, yardımda bulunulamaz veya menfaat sağlanamaz.” Şeklinde bir kural getirilmiştir. Maddeden de anlaşılacağı üzere kanuni dayanağı varsa gerçek veya tüzel kişilere kamu kaynağı kullandırılabilecek, yardımda bulunulabilecek veya menfaat sağlanabilecektir.

 

5. Bu hükme dayanılarak çıkarılan, Dernek, Vakıf, Birlik, Kurum, Kuruluş, Sandık ve Benzeri Teşekküllere Genel Yönetim Kapsamındaki Kamu İdarelerinin Bütçelerinden Yardım Yapılması Hakkındaki Yönetmeliğin, "Yardım yapılabilme şartları" başlıklı 5’inci maddesi 1’inci fıkrası (d) bendinde de, "Teşekkülün, 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun kapsamındaki demek ve vakıflardan olmaması" gerektiği düzenlenmiştir.

 

6. 5072 sayılı Demek ve Vakıfları Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun'un "Amaç ve kapsam” başlıklı 1’inci maddesi 1’inci fıkrasında ise, "Bu Kanunun; kamu kurum ve kuruluşlarını, kamu hizmetlerini veya personelini desteklemek üzere kurulan dernekler ve Türk Medenî Kanununa göre kurulan vakıflar ile bunların kamu kurum ve kuruluştan ile ilişkilerini düzenler ve kapsar." denilmektedir.

 

7. 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, demekler kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütebilirler. Bu projelerde kamu kurum ve kuruluşları, proje maliyetlerinin en fazla yüzde ellisi oranında aynî veya nakdî katkı sağlayabilirler. (Ek cümle; 18/2/2009-5838/7 mad.) 4857 sayılı İş Kanunu’nun 30’uncu maddesi çerçevesinde engellilerin ve eski hükümlülerin mesleki eğitim ve mesleki rehabilitasyonu, kendi işlerini kurmaları, engellilerin iş bulmasını sağlayacak destek teknolojilerine ilişkin projeler ile benzeri projelerde bu oran aranmaz.

 

8. 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, demekler kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütebilirler. Bu projelerde kamu kurum ve kuruluşları, proje maliyetlerinin en fazla yüzde ellisi oranında aynî veya nakdî katkı sağlayabilirler. (Ek cümle: 18/2/2009-5838/7 mad.) 4857 sayılı İş Kanunu’nun 30’uncu maddesi çerçevesinde engellilerin ve eski hükümlülerin mesleki eğitim ve mesleki rehabilitasyonu, kendi işlerini kurmaları, engellilerin iş bulmasını sağlayacak destek teknolojilerine ilişkin projeler ile benzeri projelerde bu oran aranmaz.

 

9. 5253 Sayılı Dernekler Kanunu’nun 10’uncu maddesi Dernekler, tüzüklerinde gösterilen amaçları gerçekleştirmek üzere, benzer amaçlı derneklerden, siyasi partilerden, işçi ve işveren sendikalarından ve meslekî kuruluşlardan maddî yardım alabilir ve adı geçen kurumlara maddî yardımda bulunabilirler denilmektedir.

 

10. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun Büyükşehir belediyesinin görev, yetki ve sorumlulukları başlıklı 7’nci maddesinin m bendinde, “Büyükşehir’in bütünlüğüne hizmet eden sosyal donatılar, bölge parkları, hayvanat bahçeleri, hayvan barınakları, kütüphane, müze, spor, dinlence, eğlence ve benzeri yerleri yapmak, yaptırmak, işletmek veya işlettirmek; GEREKTİĞİNDE AMATÖR SPOR KULÜPLERİNE (EK İBARE: 6360 - 12.11.2012/mad. 7) “NAKDİ YARDIM YAPMAK” malzeme vermek ve gerekli desteği sağlamak, amatör takımlar arasında spor müsabakaları düzenlemek, yurt içi ve yurt dışı müsabakalarda üstün başarı gösteren veya derece alan sporculara (Ek ibare: 6360 - 12.11.2012/mad. 7) teknik yönetici, antrenör ve öğrencilere" belediye meclis kararıyla ödül vermek." amatör spor kulüplerine nakdi yardım dahil her türlü yardım yapılabileceğine dair hüküm bulunmaktadır.

 

11. Yine İl Genel Meclisince çıkartılan Yönetmeliğin 9’uncu maddesinde İl Özel İdaresi Bütçesinden yardım yapılacak faaliyetler sayılmış olup, söz konusu maddenin (j) bendinde; İli temsil eden Amatör Spor Kulüplerinin sportif faaliyetlerini daha iyi yürütmek için spor malzemesi, ulaşım, konaklama, araç ve gereç giderleri, kulüplerin müşterek olarak kullanabileceği tesislerin yapım, bakım ve onarım faaliyetleri ile eğitim faaliyetleri denilmek suretiyle ... İl Özel İdaresinin Amatör spor kulüplerinin sportif faaliyetlerini daha iyi yürütmeleri için söz konusu amatör kulüplere ve eğitim derneklerine yardım yapılabileceği hususu düzenlenmiştir.

 

12. Aynı yönetmeliğin ilgili maddesi gereğince ... ... ... Demeği ile yapılan protokol ve valilik oluruna istinaden ve 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu İl özel İdaresinin Görev ve Sorumlulukları Başlıklı 6’ncı maddesi a bendi uyarınca yerine getirilmiştir.

 

13. 5018 sayılı Kanun’un 71’inci maddesinde kamu zararı; “Kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasıdır.” şeklinde tanımlanmıştır. Sorguya konu edilen ödemelerde; kasıt, kusur ve ihmal olmadığı gibi mevzuata aylan bir karar ve işlemde bulunmamaktadır. Yapılan uygulama mevzuata uygun olup kamu zararı oluşmamıştır.

 

14. ... amatör spor kulübüne yapılan yardımlar kulübe malzeme alımı olarak sonuçlanmış olup ilgili faturalar dilekçemiz ekindedir.

 

15. ... ... ... Derneğine (... ...) yapılan yardımlar ise eğitime katkı sağlaması amacıyla ihtiyacı olan öğrencilere yardım şeklinde dağıtılmıştır. Bu yardımla ilgili dağıtım listesi 59 sayfa olarak dilekçemiz ekindedir.

 

16. 5302 sayılı Kanun'a göre; İl sınırlan içerisinde gençlik, eğitim ve spor faaliyetleri yapmakla görevlendirilmiş ... İl Özel İdaresinin, bu amaçla harcama yapmasında ve bütçesinde spor faaliyetleri için tefrik edilmiş ödeneğin 5072 sayılı Kanun kapsamında derneklerden olmayan “... Amatör Spor Kulüpleri”, “... ... Derneği” ve “... Arı Yetiştiricileri Birliği”ne yardım olarak aktarılmasında mevzuata aykırılık bulunmamaktadır.

 

NETİCE VE TALEP: Yukarıda izah ettiğim ve resen belirlenen nedenlerden dolayı;

 

Temyiz incelemesinin duruşmalı yapılmasına,

 

Sayıştay 1. Dairesi'nin 11.12.2018 tarih ve 2018-23 sayılı İlamının 1 numaralı maddesinin temyiz yoluyla KALDIRILMASINA karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.”

 

Denilmektedir.

 

 

 

 

 

Başsavcılık mütalaası ise;

 

“... İl Özel İdaresi 2017 yılı hesabının 1’inci Daire de yargılanması sonucu çıkarılan 11.12.2018 tarih ve 23 numaralı İlamın 1’inci maddesinde yer alan tazmin hükmünü temyiz eden; Harcama Yetkilisi ...’ın ilgi yazı ekinde gönderilen 29.01.2019 tarihli dilekçesi ve ekleri incelendi.

 

Adı geçen 1’inci madde ile ilgili dilekçesin de özetle: Daha önceki savunmalarını da tekrarlayarak, konu ile ilgili tazmin hükümlerini bozan Sayıştay Temyiz Kurulu Kararları bulunduğunu,

 

5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu'nun 6’ncı maddesinin 1’inci fıkrası (a) bendinin, il özel idarelerinin, gençlik ve spor faaliyetlerini il sınırları içinde yapmakla görevli ve yetkili kıldığını,

 

Aynı Kanun'un il özel idaresinin giderlerini düzenleyen 43’üncü maddesi 1’inci fıkrasının (p) bendinde de. "Kanunla verilen görevler ve hizmetlerin yürütülmesi için yapılan diğer giderler" özel idare giderlerinden sayıldığını, dolayısıyla özel idare bütçesinden spor ve eğitim faaliyetleri ile ilgili harcama yapılmasında 5302 sayılı Kanun açısından bir engel bulunmadığını,

 

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun "Bütçelerden yardım yapılması" başlıklı 29’uncu maddesinde, Genel Yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin bütçelerinde öngörülmüş olmak kaydıyla; kamu yararı gözetilerek dernek, vakıf, birlik, kurum, kuruluş, sandık ve benzeri teşekküllere vardım yapılabileceğini, bu yardımların yapılması, kullanılması, izlenmesi, denetlenmesi ve kamuoyuna açıklanmasına ilişkin esas ve usullerin Maliye Bakanlığınca hazırlanarak Bakanlar Kurulunca çıkarılacak yönetmelikle belirleneceğinin hükme bağlandığını,

 

Bu hükme dayanılarak çıkarılan Dernek, Vakıf, Birlik, Kurum, Kuruluş, Sandık ve Benzeri Teşekküllere Genel Yönetim Kapsamındaki Kamu İdarelerinin Bütçelerinden Yardım Yapılması Hakkındaki Yönetmeliğin "Yardım yapılabilme şartlan" başlıklı 5’inci maddesi 1’inci fıkrası (d) bendinde de "Teşekkülün 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun kapsamındaki dernek ve vakıflardan olmaması" gerektiğinin düzenlendiğini,

 

5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun bükümleri saklı kalmak üzere, derneklerin kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütebileceğini, bu projelerde kamu kurum ve kuruluşlarının, proje maliyetlerinin en fazla yüzde ellisi oranında aynî veya nakdî katkı sağlayabileceğini,

 

İl Genel Meclisince çıkartılan Yönetmeliğin 9’uncu maddesinde, İl Özel İdaresi Bütçesinden vardım yapılacak faaliyetler sayıldığını, söz konusu maddenin (j) bendinde; “İli temsil eden Amatör Spor Kulüplerinin sportif faaliyetlerini daha iyi yürütmek için spor malzemesi, ulaşım, konaklama, araç ve gereç giderleri, kulüplerin müşterek olarak kullanabileceği tesislerin yapım, bakım ve onarım faaliyetleri ile eğitim faaliyetleri” denilmek suretiyle ... İl Özel İdaresinin amatör spor kulüplerinin sportif faaliyetlerini daha iyi yürütmeleri için söz konusu amatör kulüplere ve eğitim derneklerine yardım yapılabileceği hususunun düzenlendiğini,

 

Aynı yönetmeliğin ilgili maddesi gereğince ... ... ... Derneği ile yapılan protokol ve valilik oluruna istinaden ve 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu İl özel İdaresinin Görev ve Sorumlulukları Başlıklı 6’ncı maddesi (a) bendi uyarınca yerine getirildiğini,

 

... amatör spor kulübüne yapılan yardımların kulübe malzeme alımı olarak sonuçlandığını, ilgili faturaların dilekçe ekinde olduğunu,

 

... ... ... derneğine yapılan yardımların ise eğitime katkı sağlaması amacıyla ihtiyacı olan öğrencilere yardım şeklinde dağıtıldığını,

 

5302 sayılı Kanun'a göre; İl sınırlan içerisinde gençlik, eğitim ve spor faaliyetleri yapmakla görevlendirilmiş ... İl Özel İdaresinin, bu amaçla harcama yapmasında ve bütçesinde spor faaliyetleri için tefrik edilmiş ödeneğin 5072 sayılı Kanun kapsamında derneklerden olmayan “... Amatör Spor Kulüpleri”, “... ... Derneği" ve “... Arı Yetiştiricileri Birliği”ne yardım olarak aktarılmasında mevzuata aykırılık bulunmadığını,

 

Yapılan uygulamaların mevzuata uygun olduğunu,

 

İfade ederek, maddede belirtilen kamu zararı hükmünün kaldırılması talebinde bulunmuştur.

 

5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun “Bütçelerden yardım yapılması” başlıklı 29’uncu maddesinde;

 

“Gerçek veya tüzel kişilere kanuni dayanağı olmadan kamu kaynağı kullandırılamaz, yardımda bulunulamaz veya menfaat sağlanamaz. Ancak, genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin bütçelerinde öngörülmüş olmak kaydıyla; kamu yararı gözetilerek dernek, vakıf, birlik, kurum, kuruluş, sandık ve benzeri teşekküllere yardım yapılabilir.

 

Bu yardımların yapılması, kullanılması, izlenmesi, denetlenmesi ve kamuoyuna açıklanmasına ilişkin esas ve usuller Maliye Bakanlığınca hazırlanarak Bakanlar Kurulunca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.”

 

Denilmektedir.

 

03.07.2006 tarih ve 2006/10656 sayılı Bakanlar Kurulu Karan eki olarak 17.07.2006 tarih ve 26231 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 01.01.2006 tarihinde yürürlüğe giren Dernek, Vakıf, Birlik, Kurum, Kuruluş, Sandık ve Benzeri Teşekküllere Genel Yönetim Kapsamındaki Kamu idarelerinin Bütçelerinden Yardım Yapılması Hakkında Yönetmeliğin 5’inci maddesinde yardım yapılabilme şartlan düzenlenmiş, 10’uncu maddesinde de idarelere bu yönetmeliğe aykırı olmamak koşuluyla düzenleme yapma yetkisi verilmiştir.

 

5253 sayılı Demekler Kanunu’nun; “Yardım ve iş birliği” başlıklı 10’uncu maddesinde ise;

 

“Dernekler, tüzüklerinde gösterilen amaçları gerçekleştirmek üzere, benzer amaçlı derneklerden, siyasi partilerden, işçi ve işveren sendikalarından ve mesleki kuruluşlardan maddî yardım alabilir ve adı geçen kurumlara maddî yardımda bulunabilirler.

 

5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, dernekler kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütebilirler. Bu projelerde kamu kurum ve kuruluşları, proje maliyetlerinin en fazla yüzde ellisi oranında aynî veya nakdî katkı sağlayabilirler. (Ek cümle: 18/02/2009-5838/7 mad.) 4857 sayılı İş Kanunu’nun 30’uncu maddesi çerçevesinde engellilerin ve eski hükümlülerin mesleki eğitim ve mesleki rehabilitasyonu, kendi işlerini kurmaları, engellilerin iş bulmasını sağlayacak destek teknolojilerine ilişkin projeler ile benzeri projelerde bu oran aranmaz.”

 

“Gençlik ve spor kulüpleri” başlıklı 14’üncü maddesinde;

 

“Derneklerden başvurmaları halinde; spor faaliyetine yönelik olanlar spor kulübü, boş zamanları değerlendirme faaliyetine yönelik olanlar gençlik kulübü ve her iki faaliyeti birlikte amaçlayanlar gençlik ve spor kulübü adını alır. Bu kulüpler, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünce tutulacak kütüğe kayıt ve tescil edilir.

 

Kulüplerin organları, bu organların görev ve yetkileri, kulüplerin Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünce de denetlenmesi ve bunlara yapılacak yardımların şekil ve şartları, üst kuruluş oluşturmada uyulacak esas ve usuller, gençlik ve spor faaliyetlerini yürüteceklerin nitelikleri ve bunlara uygulanacak disiplin işlemleri, kulüplerin kayıt ve tesciline ilişkin esaslar İçişleri Bakanlığının uygun görüşü üzerine Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Bakanlıkça yürürlüğe konulacak yönetmelikte düzenlenir.”

 

Denilmektedir.

 

Gerek 5018 sayılı Kanunun 29’uncu maddesinde, gerekse 5253 sayılı Kanunun 10’uncu maddesinde kamu kuruluşlarınca derneklere yardım yapılabileceği belirtilmekte ise de;

 

6360 sayılı On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 19’uncu maddesinde; “5393 sayılı Kanunun 75’inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

 

c) Kamu Kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, kamu yararına çalışan dernekler, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınmış vakıflar ve 7/6/2005 tarihli ve 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu kapsamına giren meslek odaları ile ortak hizmet projeleri gerçekleştirebilir. Diğer dernek ve vakıflar ile gerçekleştirilecek ortak hizmet projeleri için mahallin en büyük mülki idare amirinin izninin alınması gerekir.”

 

“5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 29’uncu maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi ile 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 10’uncu maddesi; belediyeler, il özel idareleri, bağlı kuruluşları ve bunların üyesi oldukları birlikler ile ortağı oldukları Sayıştay denetimine tabi şirketler için uygulanmaz.” hükmü yer almaktadır.

 

Yukarıdaki mevzuat hükümlerinden de anlaşılacağı üzere, 5018 sayılı Kanunun bütçelerden yardım yapılmasına imkân veren 29’uncu maddesindeki hüküm, 6360 sayılı Kanunun 19’uncu maddesi ile 5393 sayılı Kanunun 75’inci maddesine eklenen fıkra ile hem belediyeler hem de özel idareler ve bağlı kuruluşları ve bunların üyesi oldukları birlikler ile ortağı oldukları Sayıştay denetimine tabi şirketler için 6360 sayılı Kanunun Resmi Gazetede yayımı tarihi olan 06.12.2012 tarihinden itibaren uygulanamayacağı için, söz konusu kurumlar için bütçelerine ödenek koymak sureti ile yardım yapılması uygulaması kaldırılmıştır.

 

Bunun yanı sıra sorumluların savunma ekinde, yapılan ödemeye dayanak olarak gösterdikleri Sayıştay Temyiz Kurulunun 40448 dosya numaralı 11.10.2016 tarihli ve 42222 tutanak numaralı kararın 7’nci maddesi ile verilen bozma kararı üzerine, Sayıştay 1. Daire Başkanlığının 26.10.2017 tarih ve 184-348 numaralı ek ilamının 3’üncü maddesi ile verilen yeniden tazmin hükmü, Sayıştay Temyiz Kurulunun 20.06.2018 tarihli ve 44676-44700 tutanak numaralı kararları ile tasdik edilmiştir.

 

Bu nedenlerle temyiz talebinin reddi ile 2017 yılı ... İl Özel İdaresi hesabının Sayıştay 1. Dairesi tarafından yargılanması sonucunda çıkarılan 11.12.2018 tarih ve 23 numaralı ilamın 1’inci maddesi ile verilen tazmin hükmünün, tasdikine karar verilmesinin uygun olacağı mütalâa edilmektedir. Arz ederim.”

 

Şeklindedir.

 

 

 

İlamda Gerçekleştirme Görevlisi olarak sorumlu tutulan 44568 dosya no.lu ... ve 44569 dosya no.lu ... ile ilgili Başsavcılık mütalaası İlamda Harcama Yetkilisi olarak sorumlu tutulan 44567 dosya no.lu ...’ın temyiz talebine ilişkin Başsavcılık görüşü ile aynıdır.

 

 

 

Dosyada mevcut belgelerin okunup incelenmesinden sonra,

 

GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:

 

... İl Özel İdaresi bütçesinden ... spor’a, ... ... ... Derneğine ve ... Arı Yetiştiricileri Birliğine nakdi yardım yapılması sonucunda ... TL tutarında kamu zararına sebebiyet verildiği gerekçesiyle tazmin hükmü verilmiştir.

 

5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun “Bütçelerden yardım yapılması” başlıklı 29’uncu maddesinde;

 

“Gerçek veya tüzel kişilere kanuni dayanağı olmadan kamu kaynağı kullandırılamaz, yardımda bulunulamaz veya menfaat sağlanamaz. Ancak, genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin bütçelerinde öngörülmüş olmak kaydıyla; kamu yararı gözetilerek dernek, vakıf, birlik, kurum, kuruluş, sandık ve benzeri teşekküllere yardım yapılabilir.

 

Bu yardımların yapılması, kullanılması, izlenmesi, denetlenmesi ve kamuoyuna açıklanmasına ilişkin esas ve usuller Maliye Bakanlığınca hazırlanarak Bakanlar Kurulunca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.”

 

Denilmektedir.

 

03.07.2006 tarih ve 2006/10656 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki olarak 17.07.2006 tarih ve 26231 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 01.01.2006 tarihinde yürürlüğe giren Dernek, Vakıf, Birlik, Kurum, Kuruluş, Sandık ve Benzeri Teşekküllere Genel Yönetim Kapsamındaki Kamu İdarelerinin Bütçelerinden Yardım Yapılması Hakkında Yönetmeliğin 5’inci maddesinde yardım yapılabilme şartları düzenlenmiş, 10’uncu maddesinde de idarelere bu Yönetmeliğe aykırı olmamak koşuluyla düzenleme yetkisi verilmiştir.

 

5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun “Yardım ve iş birliği” başlıklı 10’uncu maddesinde;

 

“Dernekler, tüzüklerinde gösterilen amaçları gerçekleştirmek üzere, benzer amaçlı derneklerden, siyasi partilerden, işçi ve işveren sendikalarından ve meslekî kuruluşlardan maddî yardım alabilir ve adı geçen kurumlara maddî yardımda bulunabilirler.

 

5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, dernekler kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütebilirler. Bu projelerde kamu kurum ve kuruluşları, proje maliyetlerinin en fazla yüzde ellisi oranında aynî veya nakdî katkı sağlayabilirler. (Ek cümle: 18/2/2009 – 5838/7 mad.) 4857 sayılı İş Kanunu’nun 30’uncu maddesi çerçevesinde engellilerin ve eski hükümlülerin mesleki eğitim ve mesleki rehabilitasyonu, kendi işlerini kurmaları, engellilerin iş bulmasını sağlayacak destek teknolojilerine ilişkin projeler ile benzeri projelerde bu oran aranmaz.”

 

“Gençlik ve spor kulüpleri” başlıklı 14’üncü maddesinde;

 

“Derneklerden başvurmaları halinde; spor faaliyetine yönelik olanlar spor kulübü, boş zamanları değerlendirme faaliyetine yönelik olanlar gençlik kulübü ve her iki faaliyeti birlikte amaçlayanlar gençlik ve spor kulübü adını alır. Bu kulüpler, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünce tutulacak kütüğe kayıt ve tescil edilir.

 

Kulüplerin organları, bu organların görev ve yetkileri, kulüplerin Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünce de denetlenmesi ve bunlara yapılacak yardımların şekil ve şartları, üst kuruluş oluşturmada uyulacak esas ve usuller, gençlik ve spor faaliyetlerini yürüteceklerin nitelikleri ve bunlara uygulanacak disiplin işlemleri, kulüplerin kayıt ve tesciline ilişkin esaslar İçişleri Bakanlığının uygun görüşü üzerine Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Bakanlıkça yürürlüğe konulacak yönetmelikte düzenlenir.”

 

Denilmektedir.

 

Rapor dosyasının incelenmesinden; ... İl Özel İdaresince, bu maddeye ve 5302 sayılı Kanunun 10’uncu maddesinin (k) bendine istinaden “... İlinde Faaliyet Gösteren Dernek, Vakıf, Birlik, Kurum, Kuruluş, Sandık ve Benzeri Teşekküllere İl Özel İdare Bütçesinden Yardım Yapılmasının Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” çıkarıldığı, anılan Yönetmeliğin 9’uncu maddesine dayanılarak düzenlenen protokoller çerçevesinde ... spor’a ve ... ... ... Derneğine; yine 5018 sayılı Kanunun 29’uncu maddesi kapsamında yapılan protokol uyarınca da ... Arı Yetiştiricileri Birliğine nakdi yardım yapıldığı anlaşılmıştır.

 

Gerek 5018 sayılı Kanunun 29’uncu maddesinde, gerekse 5253 sayılı Kanunun 10’uncu maddesinde kamu kurumlarınca derneklere yardım yapılabileceği belirtilmekte ise de; 06.12.2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6360 sayılı On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 19’uncu maddesiyle 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 75’inci maddesine eklenen;

 

“5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 29’uncu maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi ile 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 10’uncu maddesi; belediyeler, il özel idareleri, bağlı kuruluşları ve bunların üyesi oldukları birlikler ile ortağı oldukları Sayıştay denetimine tabi şirketler için uygulanmaz.”

 

Hükmü ile, hem belediyeler hem de özel idareler ve bağlı kuruluşları ve bunların üyesi oldukları birlikler ile ortağı oldukları Sayıştay denetimine tabi şirketler için 6360 sayılı Kanunun Resmi Gazetede yayımı tarihi olan 06.12.2012 tarihinden itibaren bu kurumların bütçelerine ödenek koymak sureti ile yardım yapılması uygulaması kaldırılmıştır. Bu nedenle, il özel idarelerince dernek, vakıf vb. kuruluşlara aynî veya nakdî yardım sağlanması mümkün değildir.

 

Öte yandan sorumluların savunma ekinde yapılan ödemeye dayanak olarak gösterdikleri Sayıştay Temyiz Kurulunun 40448 dosya numaralı 11.10.2016 tarihli ve 42222 tutanak numaralı kararın 7’nci maddesi ile verilen bozma kararı üzerine, Sayıştay 1. Daire Başkanlığının 26.10.2017 tarih ve 184-348 numaralı ek ilamının 3’üncü maddesi ile verilen yeniden tazmin hükmü, Sayıştay Temyiz Kurulunun 20.06.2018 tarihli ve 44676-44700 tutanak numaralı kararları ile tasdik edilmiştir.

 

Açıklanan nedenlerle, sorumluların iddialarının reddi ile 23 sayılı İlamın 1’inci maddesiyle ... İl Özel İdaresi bütçesinden ... spor’a, ... ... ... Derneğine ve ... Arı Yetiştiricileri Birliğine nakdi yardım yapılması sonucunda ... TL’nin tazminine dair hükmün TASDİKİNE, Üye ...’ın “Tamamının ref’i gerekir”, Üye ... ile Üye ...’ın “Öğrenciler için yapılan nakdi yardımlar için kısmen ref’i gerekir” yönündeki aşağıda yazılı azınlık görüşlerine karşı,

 

Oy çokluğu ile,

 

Karar verildiği 19.02.2020 tarih ve 47218 sayılı tutanakta yazılı olmakla işbu ilam tanzim kılındı.

 

 

 

 

 

KARŞI OY GEREKÇESİ/AZINLIK GÖRÜŞÜ

 

Üye ...’ın karşı oy gerekçesi;

 

5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu'nun 6’ncı maddesinin 1’inci fıkrası (a) bendinin, il özel idarelerinin, gençlik ve spor faaliyetlerini il sınırları içinde yapmakla görevli ve yetkili kıldığı,

 

Aynı Kanun'un il özel idaresinin giderlerini düzenleyen 43’üncü maddesi 1’inci fıkrasının (p) bendinde de. "Kanunla verilen görevler ve hizmetlerin yürütülmesi için yapılan diğer giderler" özel idare giderlerinden sayıldığını, dolayısıyla özel idare bütçesinden spor ve eğitim faaliyetleri ile ilgili harcama yapılmasında 5302 sayılı Kanun açısından bir engel bulunmadığı,

 

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun "Bütçelerden yardım yapılması" başlıklı 29’uncu maddesinde, Genel Yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin bütçelerinde öngörülmüş olmak kaydıyla; kamu yararı gözetilerek dernek, vakıf, birlik, kurum, kuruluş, sandık ve benzeri teşekküllere vardım yapılabileceğini, bu yardımların yapılması, kullanılması, izlenmesi, denetlenmesi ve kamuoyuna açıklanmasına ilişkin esas ve usullerin Maliye Bakanlığınca hazırlanarak Bakanlar Kurulunca çıkarılacak yönetmelikle belirleneceğinin hükme bağlandığı,

 

Bu hükme dayanılarak çıkarılan Dernek, Vakıf, Birlik, Kurum, Kuruluş, Sandık ve Benzeri Teşekküllere Genel Yönetim Kapsamındaki Kamu İdarelerinin Bütçelerinden Yardım Yapılması Hakkındaki Yönetmeliğin "Yardım yapılabilme şartlan" başlıklı 5’inci maddesi 1’inci fıkrası (d) bendinde de "Teşekkülün 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun kapsamındaki dernek ve vakıflardan olmaması" gerektiğinin düzenlendiği,

 

5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun bükümleri saklı kalmak üzere, derneklerin kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütebileceğini, bu projelerde kamu kurum ve kuruluşlarının, proje maliyetlerinin en fazla yüzde ellisi oranında aynî veya nakdî katkı sağlayabileceği,

 

İl Genel Meclisince çıkartılan Yönetmeliğin 9’uncu maddesinde, İl Özel İdaresi Bütçesinden vardım yapılacak faaliyetler sayıldığını, söz konusu maddenin (j) bendinde; “İli temsil eden Amatör Spor Kulüplerinin sportif faaliyetlerini daha iyi yürütmek için spor malzemesi, ulaşım, konaklama, araç ve gereç giderleri, kulüplerin müşterek olarak kullanabileceği tesislerin yapım, bakım ve onarım faaliyetleri ile eğitim faaliyetleri” denilmek suretiyle ... İl Özel İdaresinin amatör spor kulüplerinin sportif faaliyetlerini daha iyi yürütmeleri için söz konusu amatör kulüplere ve eğitim derneklerine yardım yapılabileceği hususunun düzenlendiği,

 

Aynı yönetmeliğin ilgili maddesi gereğince ... ... ... Derneği ile yapılan protokol ve valilik oluruna istinaden ve 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu İl özel İdaresinin Görev ve Sorumlulukları Başlıklı 6’ncı maddesi (a) bendi uyarınca yerine getirildiği,

 

... amatör spor kulübüne yapılan yardımların kulübe malzeme alımı olarak sonuçlandığını, ilgili faturaların dilekçe ekinde olduğu,

 

... ... ... derneğine yapılan yardımların ise eğitime katkı sağlaması amacıyla ihtiyacı olan öğrencilere yardım şeklinde dağıtıldığı,

 

5302 sayılı Kanun'a göre; İl sınırlan içerisinde gençlik, eğitim ve spor faaliyetleri yapmakla görevlendirilmiş ... İl Özel İdaresinin, bu amaçla harcama yapmasında ve bütçesinde spor faaliyetleri için tefrik edilmiş ödeneğin 5072 sayılı Kanun kapsamında derneklerden olmayan “... Amatör Spor Kulüpleri”, “... ... Derneği" ve “... Arı Yetiştiricileri Birliği”ne yardım olarak aktarılmasında mevzuata aykırılık bulunmadığı,

 

Değerlendirildiğinden Dairenin tazmin hükmünün ref’i gerekir.

 

 

 

 

 

Üye ... ve Üye ...’ın karşı oy gerekçesi;

 

5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu'nun 6’ncı maddesinin 1’inci fıkrası (a) bendinin, il özel idarelerinin, gençlik ve spor faaliyetlerini il sınırları içinde yapmakla görevli ve yetkili kıldığı,

 

Aynı Kanun'un il özel idaresinin giderlerini düzenleyen 43’üncü maddesi 1’inci fıkrasının (p) bendinde de. "Kanunla verilen görevler ve hizmetlerin yürütülmesi için yapılan diğer giderler" özel idare giderlerinden sayıldığını, dolayısıyla özel idare bütçesinden spor ve eğitim faaliyetleri ile ilgili harcama yapılmasında 5302 sayılı Kanun açısından bir engel bulunmadığı,

 

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun "Bütçelerden yardım yapılması" başlıklı 29’uncu maddesinde, Genel Yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin bütçelerinde öngörülmüş olmak kaydıyla; kamu yararı gözetilerek dernek, vakıf, birlik, kurum, kuruluş, sandık ve benzeri teşekküllere vardım yapılabileceğini, bu yardımların yapılması, kullanılması, izlenmesi, denetlenmesi ve kamuoyuna açıklanmasına ilişkin esas ve usullerin Maliye Bakanlığınca hazırlanarak Bakanlar Kurulunca çıkarılacak yönetmelikle belirleneceğinin hükme bağlandığı,

 

Bu hükme dayanılarak çıkarılan Dernek, Vakıf, Birlik, Kurum, Kuruluş, Sandık ve Benzeri Teşekküllere Genel Yönetim Kapsamındaki Kamu İdarelerinin Bütçelerinden Yardım Yapılması Hakkındaki Yönetmeliğin "Yardım yapılabilme şartlan" başlıklı 5’inci maddesi 1’inci fıkrası (d) bendinde de "Teşekkülün 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun kapsamındaki dernek ve vakıflardan olmaması" gerektiğinin düzenlendiği,

 

5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun bükümleri saklı kalmak üzere, derneklerin kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütebileceğini, bu projelerde kamu kurum ve kuruluşlarının, proje maliyetlerinin en fazla yüzde ellisi oranında aynî veya nakdî katkı sağlayabileceği,

 

İl Genel Meclisince çıkartılan Yönetmeliğin ilgili maddesi gereğince ... ... ... Derneği ile yapılan protokol ve valilik oluruna istinaden ve 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu İl özel İdaresinin Görev ve Sorumlulukları Başlıklı 6’ncı maddesi (a) bendi uyarınca yerine getirildiği,

 

... ... ... derneğine yapılan yardımların ise eğitime katkı sağlaması amacıyla ihtiyacı olan öğrencilere yardım şeklinde dağıtıldığı,

 

5302 sayılı Kanun'a göre; İl sınırlan içerisinde gençlik, eğitim ve spor faaliyetleri yapmakla görevlendirilmiş ... İl Özel İdaresinin, bu amaçla harcama yapmasında ve bütçesinde spor faaliyetleri için tefrik edilmiş ödeneğin 5072 sayılı Kanun kapsamında derneklerden “... ... Derneği"ne yardım olarak aktarılmasında mevzuata aykırılık bulunmadığı,

 

Değerlendirildiğinden Dairenin ... ... Derneği’ne yapılan nakdi yardım ile ilgili tazmin hükmünün ref’i gerekir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bu sayfa 144 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor