YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Birim fiyat cetvelinde bulunan kalemler için yeni birim fiyat yapılabilir mi? (Sayıştay)

Karar Özeti

Birim fiyat cetvelinde bulunan kalemler için yeni birim fiyat yapılamayacağı hk.

Karar

 -KARAR-

Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı

Tut No: 35857

T : 04.12.2012

 

1258 sayılı ilamın 10'uncu maddesinde, Etimesgut Belediyesi tarafından yüklenici Özyücel İnş. San. Tic. Ltd. şti. tarafından Oyun ve Spor Alanı İşine ilişkin öngörülmeyen durumlar nedeniyle yapılan iş artışında birim fiyatların hatalı alındığı gerekçesiyle toplam 36.850,13 TL.'ye tazmin hükmolunmuştur.

Dilekçi dilekçesinde, İş artışında, Bayındırlık Bakanlığı birim fiyatları esas alındığını, Bayındırlık Bakanlığı birim fiyatlarının, resmi ve bağlayıcı bir nitelikte birim fiyatlar olduğunu, Yeni ihale yapılmadığı için, Bayındırlık Bakanlığının birim fiyatları esas alındığını, Yapım İşleri Genel şartnamesinin, sözleşmede bulunmayan işlerin birim fiyatının tespiti başlıklı 23. maddesinin b fıkrasında : “-…İdarede veya idarelerde mevcut olan ve yeni iş kalemine benzerlik gösteren iş kalemlerine ait analizlerinin esas alınacağı”, öngörüldüğünden, Bayındırlık Bakanlığı birim fiyatları ile hesap yapıldığını, Fiyat farkı ve iş artışından kaynaklanan fazla para almak zincirinde, fiili ve hukuki olarak yer almadığından adına verilen tazmin hükmünün kaldırılmasını talep etmektedir.

Dilekçinin sorumlulukla ilgili iddiaları ile ilgili olarak, gerçekleştirme görevlilerinin sorumluluğu hakkında 1'inci maddede yapılan açıklamalara göre sorumluluk itirazının reddine karar verildikten sonra konunun esasına geçildi.


Yapım İşleri Genel şartnamesi'nin “Sözleşmede bulunmayan işlerin birim fiyatının tespiti†başlıklı 23 üncü maddesinde “Doğal afet sebebiyle ön veya kesin proje üzerinden sözleşmeye bağlanan işler ile işin yapımı sırasında arazi ve zemin etütleri gerektirmesi sebebiyle kesin proje üzerinden sözleşmeye bağlanan işlerde, işin yürütülmesi aşamasında idarenin gerekli görerek yapılmasını istediği, ancak birim fiyat teklif cetvelinde fiyatı bulunmayan yeni iş kalemlerinin bedelleri yüklenici ile birlikte aşağıdaki usuller çerçevesinde tespit edilen yeni birim fiyatlar üzerinden yükleniciye ödenir. Denilmektedir. Özyücel İnşaat yükleminde yapılan Oyun ve Spor Alanı yapım işinde %8,8958 oranında iş artışına gidilmiştir. İş artışına konu iş kalemlerinden bir kısmı yapılan işle ilgili kalemlerdeki artışlardan kaynaklanmaktadır ve ilamda da kamu zararı bu iş kalemleri için hesaplanmıştır. Dolayısıyla sözleşmede bulunan, artan iş kalemlerinin ödenmesinde, diğer idarelerden birim fiyat almak almak mümkün değildir.

Bu nedenle dilekçi iddialarının reddi ile 1258 sayılı ilamın 10'uncu maddesiyle toplam 36.850,13 TL.'ye tazmin hükmünün TASDİKİNE,

Karar verildiği 04.12.2012 tarih ve 35857 sayılı tutanakta yazılı olmakla işbu ilam tanzim kılındı.

 


Bu sayfa 3133 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor