Anılan hükümler uyarınca, bir işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatler gelir vergisine tabi olup, 375 sayılı KHK’nın ek 15’inci maddesine istinaden kamu görevlilerine ödenen sosyal denge tazminatları mevzuatta herhangi bir istisnaya tabi tutulmadığı için adı geçen ödemelerden gelir vergisi kesintisi yapılması gerekmektedir.
Kamu İdaresi Türü Belediyeler ve Bağlı İdareler
Yılı 2017
Dairesi 6
Dosya No 45736
Tutanak No 47436
Tutanak Tarihi 24.6.2020
Kararın Konusu Vergi Resmi Harç ve Diğer Gelirlerle İlgili Kararlar
Konu: Vekaleten müdürlük görevine atanan memurlardan mevzuatta belirtilen zam ve tazminat farkını alma hakkı bulunmayanlara yapılan sosyal denge tazminatı ödemelerinden, gelir vergisi tevkifatının yapılmaması.
2-204 sayılı ilamın 4’üncü maddesi ile ... Belediyesi Başkanlığı ile ... SEN arasında akdedilen Sosyal Denge Sözleşmesiyle, vekaleten müdürlük görevine atanan memurlardan mevzuatta belirtilen zam ve tazminat farkını alma hakkı bulunmayanlara yapılan sosyal denge tazminatı ödemelerinden, gelir vergisi tevkifatının yapılmaması sonucu neden olunan kamu zararı tutarı tahsil edildiğinden ilişilecek husus kalmadığına hükmedilmiştir.
İlgili ilam hükmüne karşın sorumluluğuna hükmedilen dilekçilerce dilekçelerinde belirtilen itirazlar ile bu dilekçelere istinaden verilen Başsavcılık Mütalaası işbu ilamın 1. maddesinde yer verilenler ile aynı mahiyettedir.
GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
204 sayılı ilamın 4’üncü maddesi ile ... Belediye Başkanlığı ile ... SEN arasında akdedilen Toplu İş Sözleşmesiyle, vekaleten müdürlük görevine atanan memurlardan mevzuatta belirtilen zam ve tazminat farkını alma hakkı bulunmayanlara yapılan sosyal denge tazminatı ödemelerinden, gelir vergisi tevkifatının yapılmaması sonucu neden olunan kamu zararı tutarı tahsil edildiğinden ilişilecek husus kalmadığına hükmedildiği anlaşılmaktadır.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun “Ücretin tarifi” başlıklı 61’inci maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında;
“Ücret, işverene tabi belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.
Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez.” hükmü,
Aynı Kanun’un “Vergi tevkifatı” başlıklı 94’üncü maddesinde;
“Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zırai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.
1. Hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61 inci maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç), 103 ve 104 üncü maddelere göre,
… vergi tevkifatı yapılır.
…” hükümleri yer almaktadır.
Anılan hükümler uyarınca, bir işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatler gelir vergisine tabi olup, 375 sayılı KHK’nın ek 15’inci maddesine istinaden kamu görevlilerine ödenen sosyal denge tazminatları mevzuatta herhangi bir istisnaya tabi tutulmadığı için adı geçen ödemelerden gelir vergisi kesintisi yapılması gerekmektedir.
Dolayısıyla, söz konusu sosyal denge tazminatı niteliğindeki vekalet yardımı ödemelerinden gelir vergisi tevkifatının yapılmaması suretiyle ... TL tutarında kamu zararına neden olunduğu açıktır.
Dosya ve ekleri üzerinde yapılan inceleme neticesinde bahse konu kamu zararı tutarı ... TL’nin, 14.12.2018 tarih ve 13164, 13171, 13189, 13176, 13168, 13178, 13167 ve 13187 yevmiye numaralı ödeme emri belgeleri ile ahizlerinden hüküm tarihinden önce tahsil edildiğinden, kamu zararı ortadan kalkmış olup ilişilecek husus kalmadığına hükmedildiği anlaşılmaktadır.
Bu itibarla; Sayıştay 6. Dairesince 204 sayılı ilamın 4. Maddesi ile verilen konu hakkında ilişilecek husus kalmadığına ilişkin kararın TASDİKİNE oybirliği ile,
Karar verildiği 24.06.2020 tarih ve 47436 sayılı tutanakta yazılı olmakla işbu ilam tanzim kılındı.