YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Belediye başkanı imzaladığı ödeme emrinden sorumlu tutulacağı hk.

Karar Özeti

 

Amatör spor kulüpleri tarafından dilekçe ile Eğirdir Belediyesine yapılan yardım talepleri Belediye Başkanı veya vekili tarafından değerlendirilmiş ve yapılacak yardımın miktarını da yine bu kişiler belirlemiştir. Yardımın miktarı belirlendikten sonra ökkerme emri de Belediye Başkanı veya vekili tarafından düzenlenmiştir. Bu itibarla daire kararı ile kurulan sorumluluk tesisi yerindedir.

Karar

 

Kamu İdaresi Türü          Belediyeler ve Bağlı İdareler     

 

Yılı         2017    

 

Dairesi  6           

 

Dosya No           45172  

 

Tutanak No        49311  

 

Tutanak Tarihi   24.3.2021         

 

Kararın Konusu Çeşitli Konuları İlgilendiren Kararlar      

 

 

Konu: Spor Kulübüne Yasal Sınırın Üzerinde Yardım Yapılması.

 

128 sayılı ilamın 1. Maddesi ile; amatör spor kulüplerine yapılan nakdi yardımların yasal sınırı aşması sonucu neden olunan kamu zararı tutarı ... TL’nin sorumlulardan tazminine hükmedilmiştir.

 

Temyiz Dilekçesi

 

Harcama yetkilisi olarak sorumluluğuna hükmedilen ... ile ... adına Av. ... tarafından sunulan temyiz dilekçesinde özetle;

 

2017 yılı bütçesinde amatör spor kulüplerine yardım yapılması ile ilgili bütçe kısmına ... Lirası ödenek ayrıldığı, bu bütçenin belediye meclisince de onaylandığı, bu bütçe ile yardım yapıldığı ve sınırın aşılmadığı,

 

İlgili yardımın 5393 sayılı Kanunun 14. Maddesine, 5018 sayılı Kanunun 29. Maddesine ve 2006/10656 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe giren yönetmelik hükmüne aykırı olmadığı,

 

Varsa bir sınır aşılması bunu bilmesi gereken Muhasebe Yetkilisi olup Harcama yetkililerinin bunu bilecek durumda olmadığı belirtilerek daire kararının kaldırılması talep edilmektedir.

 

Başsavcılık Mütalaası

 

Av. ... tarafından sunulan temyiz dilekçesinistinaden verilen Mütalaada özetle;

 

İlgili yardım ile 2017 bütçe döneminde yasal sınırın 4 kat aşılması suretiyle, yaklaşık 10.1 milyon liralık Genel Bütçe Vergi Gelirinin %5’inden fazlasını spor amaçlı transfere kullanılmasının hukuken mümkün olmadığı belirtilmek suretiyle daire kararının tasdiki gerekir şeklinde mütalaa verilmiştir.

 

Dosya ve eki belgelerin incelenmesinden sonra

 

GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ

 

Esas Yönünden İnceleme

 

İlam hükmünde hukuki uyuşmazlık konusu olarak amatör spor kulüplerine yapılan nakdi yardımların yasal sınırı aşması hususu incelenmiş olup, karar yasal dayanak olarak;

 

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Belediyenin görev ve sorumlulukları” 14’üncü maddesinin b bendinde “Belediye, mahallî müşterek nitelikte olmak şartıyla; …. Gerektiğinde, sporu teşvik etmek amacıyla gençlere spor malzemesi verir, amatör spor kulüplerine ayni ve nakdî yardım yapar ve gerekli desteği sağlar…” hükmü ile, anılan maddeye eklenen ikinci fıkrada “(Ek fıkra: 12/11/2012-6360/17 md.; Değişik: 12/7/2013-6495/100 md.) Belediyelerin birinci fıkranın (b) bendi uyarınca, sporu teşvik etmek amacıyla yapacakları nakdi yardım, bir önceki yıl genel bütçe vergi gelirlerinden belediyeleri için tahakkuk eden miktarın; büyükşehir belediyeleri için binde yedisini, diğer belediyeler için binde on ikisini geçemez.” Hükmüne yer verilmiştir.

 

Dilekçilerce yasal sınırın aşılmadığı iddiasına yer verilmiştir.

 

Yapılan incelemede;

 

... Belediyesince2017 yılında amatör spor kulüplerine yaptığı nakdi yardımlarla, 5393 sayılı Kanun’da “bir önceki yıl genel bütçe vergi gelirlerinden binde on ikisi” olarak belirlenen ... TL’lik limitin aşılarak ... TL kamu zararına sebep olunduğu anlaşılmaktadır.

 

Sorumluluk Yönünden İnceleme

 

Amatör spor kulüpleri tarafından dilekçe ile Eğirdir Belediyesine yapılan yardım talepleri Belediye Başkanı veya vekili tarafından değerlendirilmiş ve yapılacak yardımın miktarını da yine bu kişiler belirlemiştir. Yardımın miktarı belirlendikten sonra ödeme emri belgesi harcama yetkilisi sıfatıyla Belediye Başkanı veya vekili tarafından düzenlenmiştir. Yine bankadan yapılacak ödeme sırasında gönderme emri de Belediye Başkanı veya vekili tarafından düzenlenmiştir. Bu itibarla daire kararı ile kurulan sorumluluk tesisi yerindedir.

 

Bu itibarla; 128 sayılı ilamın 1. maddesi ile verilen tazmin hükmünün TASDİKİNE oybirliği ile,

 

Karar verildiği 24.03.2021 tarih ve 49311 sayılı tutanakta yazılı olmakla işbu ilam tanzim kılındı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bu sayfa 168 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor