YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Karar düzeltme talebinden bulunmak için hangi şartların gerekli olduğu hk.

Karar

 

 

Kamu İdaresi Türü          Belediyeler ve Bağlı İdareler     

Yılı         2017    

Dairesi  5           

Dosya No           46000  

Tutanak No        49574  

Tutanak Tarihi   2.6.2021            

Kararın Konusu Personel Mevzuatı ile İlgili Kararlar        

 

Konu: Temyiz Kurulunun bozma kararına karşı karar düzeltilmesi talebi.

 

208 sayılı İlamın 1’inci maddesiyle, ... Büyükşehir Belediyesince memur personele yapılan yiyecek yardımında, yemek maliyetinin tamamının Belediye bütçesinden karşılanması sonucu ... TL kamu zararına sebebiyet verildiği hususunda; Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği uyarınca yemek maliyetinin yarısının Belediye bütçesinden karşılanması sonucu kamu zararı oluşmayan ... TL ile ilgili olarak ilişilecek husus bulunmadığına, Aynı Yönetmelik uyarınca yemek maliyetinin yarısının personelden kesilmesi gerekirken bu kesintinin yapılmayarak tutarın Belediye bütçesinden karşılanması sonucunda oluşan ... TL kamu zararının sorumlulardan tazminine hükmedilmiştir.

 

26.02.2020 tarih ve 47248 sayılı Temyiz Kurulu Kararıyla, 208 sayılı İlamın 1inci maddesi hükmünün Kararda belirtilen gerekçeyle Bozularak, yeniden hüküm tesisini teminen dosyanın Dairesine Gönderilmesine karar verilmiştir.

 

Sorumlular tarafından 26.02.2020 tarih ve 47248 tutanak sayılı Temyiz Kurulu Kararının karar düzeltilmesi talep edilmektedir.

 

6085 sayılı Sayıştay Kanununun “temyiz” kenar başlıklı 55 inci maddesi ve “karar düzeltilmesi” kenar başlıklı 57 nci maddesi hükümleri aşağıda yer almaktadır.

 

“Temyiz

 

MADDE 55 – (1) Sayıştay dairelerince verilen ilamlar Sayıştay Temyiz Kurulunda temyiz olunur. Bu Kurulca verilen kararlar kesindir.

 

(2) Sayıştay dairelerinin ilamları;

 

a) Kanuna aykırılık,

 

b) Yetkiyi aşmak,

 

c) Hesap yargılaması usullerine riayet etmemek,

 

gibi sebeplerle, 52 nci maddenin birinci fıkrasında yazılı ilgililer tarafından temyiz olunabilir.

 

 

(7) Temyiz Kurulu temyiz olunan hükmü olduğu gibi veya düzelterek tasdik eder, bozar ya da Kurul üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile kaldırır. Bozma halinde evrak yeniden karara bağlanmak üzere o kararı veren daireye gönderilir.

 

(8) Daire ilk kararında ısrar eder ve bu ısrar üzerine temyiz olunarak tekrar Temyiz Kurulunca bozma kararı verilirse daire bu karara uymak zorundadır.

 

(9) Temyiz Kurulunun tazmin hükmünün kaldırılmasına ilişkin kararları, temyiz konusu ilam maddesindeki bütün sorumluları kapsar.

 

Karar düzeltilmesi

 

MADDE 57 – (1) Temyiz Kurulu kararları hakkında, 52 nci maddenin birinci fıkrasında yazılı ilgililer yazılı bildirim tarihinden itibaren onbeş gün içinde bir defaya mahsus olmak üzere aşağıdaki sebeplerle karar düzeltilmesi isteminde bulunabilirler:

 

a) Hükmün esasına etkili iddia ve itirazların kararda karşılanmamış olması.

 

b) Bir kararda aynı konu hakkında birbirine aykırı hükümler bulunması.

 

c) Temyiz incelemesi sırasında hükmün esasını etkileyen belgelerde hile ve sahtekârlığın ortaya çıkmış olması.

 

ç) Temyiz sebeplerinden en az birinin mevcut olması.

 

…”

 

Bu hükümlere göre, 26.02.2020 tarih ve 47248 tutanak sayılı Temyiz Kurulu kararıyla, 208 sayılı İlamın 1 üncü maddesi hükmü Bozularak dosya yeniden hüküm tesis edilmek üzere Dairesine Gönderilmiş olduğundan, sorumlular tarafından bulunulan KARAR DÜZELTİLMESİ TALEBİNİN REDDİNE (Üye ..., ... ve ...’nin tarafların karar düzeltme talebinin kabul edilerek görüşülmesi gerektiği gerekir şeklindeki ayrışık görüşüne karşın) oyçokluğuyla

 

Karar verildiği 02.06.2021 tarih ve 49574 sayılı tutanakta yazılı olmakla işbu ilam tanzim kılındı.

 

Karşı oy gerekçeleri

 

Üye ..., ... ve ...’nin karşı oy gerekçesi;

 

6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun Temyiz başlıklı 55 inci maddesinin birinci fıkrasında “Sayıştay dairelerince verilen ilamlar Sayıştay Temyiz Kurulunda temyiz olunur. Bu kurulca verilen kararlar kesindir.” hükmü, aynı maddenin 7 inci fıkrasında ise “Temyiz Kurulu temyiz olunan hükmü olduğu gibi veya düzelterek tasdik eder, bozar ya da Kurul üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile kaldırır. Bozma halinde evrak yeniden karara bağlanmak üzere o kararı veren daireye gönderilir.” hükmü getirilmiştir.

 

Yine Sayıştay Kanunu’nun Karar düzeltilmesi başlıklı 57 nci maddesinde ise; “Temyiz Kurulu kararları hakkında, 52 nci maddenin birinci fıkrasında yazılı ilgililer yazılı bildirim tarihinden itibaren onbeş gün içinde bir defaya mahsus olmak üzere aşağıdaki sebeplerle karar düzeltilmesi isteminde bulunabilirler: …” hükmü mevcuttur.

 

Yukarıda zikredilen Kanun hükümlerinden açıkça anlaşılacağı üzere Sayıştay Temyiz Kurulu kararları arasında kesin olması anlamında bir ayrıma gidilmemiştir. Dolayısı ile Temyiz Kurulu tarafından verilen tasdik kararları ile bozma kararları aynı statüde ve kesin karar niteliğindedir. Nitekim 57 nci maddede de Temyiz Kurulu kararlarına karşı karar düzeltilmesi isteminde bulunulabileceği ifade edilirken de tasdik veya bozma kararları arasında bir ayrıma gidilmemiştir. Dolayısı ile bozma kararlarına karşı karar düzeltilmesi yoluna gidilemeyeceği yönünde bir hüküm de getirilmemiştir. Yalnızca aynı maddenin üçüncü fıkrasında Temyiz Kurulu’nun karar düzeltilmesi isteminde ileri sürülen sebeplerle bağlı olduğu ifade edilmiştir.

 

Bu sebeple Temyiz Kurulu’nun bozma kararlarına karşı hukuki menfaati olan sorumluların karar düzeltilmesi talebinde bulunabilmesi; savunma, hak arama ve kanun yollarına başvurabilme hakları kapsamındadır.

 

Karar düzeltilmesi talebinin esasının görüşülerek bir karar verilmesi gerekirken, karar düzeltilmesi talebinde bulunulamayacağı gerekçesiyle reddedilmesi yerinde değildir. Bu sebeple; talebin esası hakkında karar düzeltme dilekçesinde ileri sürülen sebeplerle sınırlı olarak inceleme yapılarak karar verilmesi gerekir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bu sayfa 275 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor