YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Elektrik faturasının cezalı ödenmesi, kamu zararına yol açar mı?

Karar Özeti

 

Buna göre kamu görevlileri zorunlu ödemelerin herhangi bir gecikmeye sebebiyet verilmeden zamanında ödenmesinden sorumludur. Somut olayda elektrik faturasının zamanında ödenmemesi nedeniyle tahakkuk eden gecikme zammının (ek mali yükün) Kurum bütçesinden ödenmesi sonucu kamu zararına sebebiyet verilmiştir.

Karar

 

Kamu İdaresi Türü          Diğer Özel Bütçeli İdareler         

 

Yılı         2017    

 

Dairesi  8           

 

Dosya No           46010  

 

Tutanak No        49534  

 

Tutanak Tarihi   21.4.2021         

 

Kararın Konusu Çeşitli Konuları İlgilendiren Kararlar      

 

 

Konu: Elektrik Faturası Gecikme Zammının Ödenmesi

 

2) 184 sayılı İlamın 27’nci maddesiyle; ... Müdürlüğü tarafından elektrik faturaları için gecikme zammı ödenmesi sonucu oluşan ... TL kamu zararının tazminine ilişkin hüküm tesis edilmiştir.

 

Sorumlu Harcama Yetkilisi ... (Sanat Yön. ve Müd. V.) tarafından gönderilen temyiz dilekçesinde [Aynı İlam maddesine ilişkin olarak sorumluluğu bulunan Gerçekleştirme Görevlileri ... (İd. Mali Sosyal İşl. Şub. Md) ve ... (Şb. Md. V.) tarafından gönderilen dilekçelerde de tamamen aynı olmak üzere] özetle;

 

Müdürlüğün sanatsal faaliyetlerini, ... Kültür Merkezi binasında sürdürdüğü, binanın giderlerinin ortaklaşa giderildiği, elektrik ve su giderinin büyük ölçüde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce karşılandığı, ancak Müdürlüğün yıl içerisinde ödeneklerin elverdiği ölçüde İl Kültür Turizm Müdürlüğünce ödenmeyen 2-3 fatura ödenerek katkıda bulunduğu, bahse konu gecikme faizinin, ödeneğin olmaması veya faturanın Kültür Merkezi Müdürlüğünce Müdürlüğe geç ulaştırılmasından kaynaklandığı, bu nedenle temyiz talebi kabul edilerek, İlam hükmünün kaldırılmasının talep edildiği, belirtilmiştir.

 

Başsavcılık Mütalaasında (Tüm sorumlular için aynı mahiyette olmak üzere) özetle;

 

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 12’nci maddesinde, devlet memurlarının görevlerini dikkat ve itina ile yerine getirmek zorunda oldukları ve kasıt, kusur, ihmal veya tedbirsizlik sonucu idare zarara uğratılmışsa, bu zararın ilgili memur tarafından rayiç bedeli üzerinden ödenmesinin esas olduğunun hükme bağlandığı,

 

Dilekçede, gecikme faizinin ödeneğin olmaması veya faturanın kendilerine geç ulaşmasından kaynaklandığı ileri sürülmekte ise de, bu durumu tevsik edici herhangi bir belgenin sunulmadığı, eğer böyle bir durum var ise konunun İdare tarafından 657 sayılı Kanunun 12 ve 13 üncü maddeleri kapsamında ele alınıp değerlendirilmesi ve sonucuna göre işlem tesis edilmesi, yani gecikme cezasının oluşumunda kusuru olanlar var ise bunlara rücu edilmesi, cezanın oluşumunda personelin herhangi bir kusurunun tespit edilemediği takdirde ise ödenen gecikme cezasının İdare üzerinde bırakılması gerektiği, bu süreç başlatılmadığından talebin reddedilerek Daire kararının tasdikine karar verilmesinin uygun olacağı, belirtilmiştir.

 

Dosyada mevcut belgelerin okunup incelenmesinden sonra,

 

GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:

 

Konunun esası ile ilgili olarak;

 

... Müdürlüğüne ait elektrik faturalarının cezalı ödendiği görülmüştür.

 

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun “Ödenemeyen giderler ve bütçeleştirilmiş borçlar” başlıklı 34’üncü maddesinin ikinci fıkrasında;

 

“Kamu idarelerinin nakit mevcudunun tüm ödemeleri karşılayamaması halinde giderler, muhasebe kayıtlarına alınma sırasına göre ödenir. Ancak, sırasıyla kanunları gereğince diğer kamu idarelerine ödenmesi gereken vergi, resim, harç, prim, fon kesintisi, pay ve benzeri tutarlara, tarifeye bağlı ödemelere, ilama bağlı borçlara, ödenmemesi halinde gecikme cezası veya faiz gibi ek yük getirecek borçlara ve ödenmesi talep edilen emanet hesaplarındaki tutarlara öncelik verilir.” Denilmiştir.

 

“Kamu Zararı” başlıklı 71’inci maddesinde ise;

 

“Kamu zararı; kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasıdır…” hükmüne yer verilmiştir.

 

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 11’inci maddesinde, devlet memurlarının görevlerinin iyi ve doğru yürütülmesinden amirlerine karşı sorumlu oldukları, 12’nci maddesinde de, devlet memurlarının görevlerini dikkat ve itina ile yerine getirmek zorunda oldukları ve kasıt, kusur, ihmal veya tedbirsizlik sonucu idare zarara uğratılmışsa, bu zararın ilgili memur tarafından rayiç bedeli üzerinden ödenmesinin esas olduğu açıklanmıştır.

 

Buna göre kamu görevlileri zorunlu ödemelerin herhangi bir gecikmeye sebebiyet verilmeden zamanında ödenmesinden sorumludur. Somut olayda elektrik faturasının zamanında ödenmemesi nedeniyle tahakkuk eden gecikme zammının (ek mali yükün) Kurum bütçesinden ödenmesi sonucu kamu zararına sebebiyet verilmiştir.

 

Sorumluluk hususu ile ilgili olarak;

 

İlamda kamu zararından ödemeyi gerçekleştiren harcama yetkilisi ve gerçekleştirme görevlisi sorumlu tutulmuştur. Sorumlular tarafından gönderilen temyiz dilekçelerinde; gecikme zammının, ... Kültür Merkezi Müdürlüğünce elektrik faturasının kendilerine geç ulaştırılmasından kaynaklandığı belirtilerek yapılan ödemede sorumluluklarının bulunmadığı ileri sürülmüş ise de; sorumlularca bu durumu tevsik edici herhangi bir belge sunulmadığı gibi eğer böyle bir durum var ise konunun İdare tarafından 657 sayılı Kanunun 12’nci maddesi kapsamında ele alınarak değerlendirilmesi ve kamu zararının gecikme cezasının oluşumunda kusuru olanlara rücu edilmesi gerekmektedir. İdare tarafından bu konuda herhangi bir işlem başlatılmadığı görüldüğünden, sorumluluk hususu ile ilgili yapılan itirazların kabulü mümkün değildir.

 

Bu itibarla; dilekçilerin itirazları reddedilerek, 184 sayılı İlamın 27’ncı maddesiyle verilen ... TL’lik tazmin hükmünün TASDİKİNE, (Kurul Başkanı-5. Daire Başkanı ..., 6. Daire Başkanı ..., 7. Daire Başkanı ... ve Üye ...’ın “İlam hükmünün kaldırılması gerekir.” şeklindeki azınlık görüşlerine karşı) oy çokluğuyla,

 

6085 sayılı Kanunun 57’nci maddesi gereği bu Kararın yazılı bildirim tarihinden itibaren onbeş gün içerisinde Sayıştay’da karar düzeltilmesi yolu açık olmak üzere,

 

Karar verildiği 21.04.2021 tarih ve 49534 sayılı tutanakta yazılı olmakla işbu ilam tanzim kılındı.

 

 

 

Karşı oy gerekçesi/Azınlık görüşü

 

Kurul Başkanı-5. Daire Başkanı ..., 6. Daire Başkanı ..., 7. Daire Başkanı ... ve Üye ...’ın azınlık görüşü:

 

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından 26.07.2010 tarihinde yayımlanan “Kamu harcamalarında ek mali yükler” başlıklı Genel Yazıda; kamu kurumlarınca gecikme zammı, gecikme cezası, gecikme faizi ve benzeri adlar altında tahakkuk ettirilen ödemelerin -ek mali yüklerin- 657 sayılı Kanunun 12’nci maddesindeki sorumluluk hususu saklı kalmak üzere ilgili bütçe tertibinden ödenmesi gerektiği belirtilmiştir. Bu itibarla, yapılan ödemede hukuken bir sakınca görülmediğinden, İlam hükmünün kaldırılması gerekir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bu sayfa 135 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor