YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Temsile haiz personele, temsil ödeneği verilmesi için gerekli şartların neler olduğu hk.

Karar Özeti

Rapor dosyası ve eklerinin incelenmesi sonucu, 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurum ve kuruluşların karar organlarınca toplam personel sayısının %2’sini geçmemek üzere belirlenen temsil yetkisine haiz olan personele de temsil ağırlama ödeneği verilmesi imkanı getirilmiş olmasına rağmen uygulamada 2017 yılı için Yüksek Kurum tarafından bu yönde herhangi bir belirleme yapılmaması sebebiyle Yüksek Kurum için geçerli olan temsil ağırlama ödeneği tavanının 2017 yılı için Kurum Başkanının bir aylık ortalama net ücretinin iki katı olan (Kira kesintisi hariç net aylık ... TL x 2) =... TL ile sınırlandırılması gerekmektedir. Öte yandan savunmalarda, 2018 yılı içinde Yüksek Kurum Başkanı ile birlikte iki Başkan Yardımcısının da temsil yetkisine haiz kılınması hususunda gerekli olurun alındığı belirtilmekle beraber söz konusu olur 2018 yılı içinde alındığından 2017 yılı harcamalarını etkilemesi mümkün değildir.

 

Karar

 

 

Kamu İdaresi Türü          Diğer Özel Bütçeli İdareler         

 

Yılı         2017    

 

Dairesi  8           

 

Dosya No           46269  

 

Tutanak No        49910  

 

Tutanak Tarihi   14.7.2021         

 

Kararın Konusu Çeşitli Konuları İlgilendiren Kararlar      

 

 

Konu: Temsil ağırlama giderlerinde 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 14/B maddesi ile getirilen sınırlamaya uyulmaması

 

1) 192 sayılı İlamın 26/A Maddesiyle temsil ağırlama giderlerinin 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 14/B maddesi ile getirilen sınırlamaya uyulmaksızın yapılmasından kaynaklanan ...TL’ye tazmin hükmü verilmiştir.

 

Harcama Yetkilisi ...ve ...ile Gerçekleştirme Görevlisi ...ve ..., Üst Yönetici ...’ün aynı mahiyetteki temyiz dilekçelerinde özetle;

 

Kurumun sorguya konu 2017 yılı “Temsil, Ağırlama, Tanıtım, Tören, Fuar, Organizasyon Giderleri” toplam tutarının ... TL olduğu, Öncelikle, bu harcamalar yapılırken “631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 14/B maddesi ile getirilen sınırlamaya uyulmaksızın harcama yapılması” hususunun bilerek ihlal edilmiş bir işlem olmadığı, Söz konusu kararnamenin 2001 yılında yayınlanmış olup 2006 yılında ise bahsi geçen maddenin eklendiği, Konunun zinde tutulması bakımından, Kurumun geçmiş yıllarda da bu harcama kaleminden anlamlı bir harcamasının olmaması ve özellikle de gerçekleştirme görevlisi ve harcama yetkilisi olarak bu görevleri ifa ettiğimiz süre zarfında böylesi bir hükmün olduğunun maalesef dikkatten kaçtığı, Şayet konunun zamanında farkına varılmış olsaydı, temsil yetkisine haiz personel için ihtiyaç duyulan onayın tereddütsüz alınacağı ve temsile yetkili Yüksek Kurum başkanı dahil iki başkan yardımcısının 2017 yılı Ocak ayı net maaş tutarlarının iki katı ... TL (...+...+...) bahse konu tutarı karşılıyor olacağı, Konunun farkına varılması neticesinde, Yüksek Kurum başkanı ile birlikte iki başkan yardımcısının da temsil yetkisine haiz kılınması hususunda gerekli olurun alındığı, Her ne kadar mezkur olur 2018 yılında alınmış olsa da temsil yetkisine onay veren makam ve temsil yetkisi verilen kişilerin her iki yılda da aynı kişiler olduğu, Bu kapsamda temsil yetkisine onay veren makamın 2017 yılı için de aynı oluru vereceğinden şüphe duyulmaması gerektiği, Nitekim daire kararında Sayın Savcı görüşünde “Geriye dönük olarak Başkan Yardımcıları ile ilgili onayın alınmış olması nedeniyle, ...TL tutarındaki ödemenin kamu zararı olarak değerlendirilmemesi gerektiği” ifadesine yer verildiği,

 

Sonuç olarak; bu konuda daha önce yapılan savunmaların da aynen tekrar edildiği belirterek, yapılacak yargılama sonucunda daire kararındaki tazmin hükmünün kaldırılmasına karar verilmesinin talep edildiği ifade edilmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

Başsavcılık Mütalaasında;

 

“Dilekçelerde özetle;

 

İlamın 26/A maddesine ilişkin olarak, Temsil ağırlama giderlerinin 631 sayılı KHK nın 14/B maddesi ile getirilen sınırlamaya uyulmaksızın yapıldığı gerekçesiyle tazmin hükmü verilmiş ise de, uygulamanın hataen yapıldığı, yanlışlığı zamanında farketmiş olsalardı, temsil yetkisine haiz personel için ihtiyaç duyulan ve uhdesinde bulunan onayı tereddütsüz vereceği, nitekim olay ortaya çıktıktan sonra geriye dönük olarak başkan yardımcıları ile ilgili onayın alınmış olması nedeniyle de kamu zararının oluşmadığı ileri sürülmekte ve tazmin hükmünün kaldırılması talep edilmektedir.

 

Temsil yetkisine onay veren makam ve temsil yetkisi verilen kişilerin 2017 ve 2018 yılında da aynı kişiler olması ve geçmişe yönelik olarak Başkan Yardımcıları ile ilgili onayın da alınmış olması nedeniyle, 2017 yılına ilişkin temsil ağırlama giderlerinde her hangi bir kamu zararının oluşmadığı değerlendirilmektedir.

 

Bu nedenle talebin kabul edilerek, tazmin hükmünün sorumlular üzerinden kaldırılmasına karar verilmesinin uygun olacağı mütalaa olunmaktadır.

 

Arz ederim.” Denilmektedir.

 

Duruşma talebinde bulunan …, …, ... duruşma gününe ilişkin tebligat yapılmasına rağmen duruşmaya katılmamışlardır.

 

Duruşma talebinde bulunan ...ile Sayıştay Savcısının sözlü açıklamalarının dinlenmesinden ve dosyada mevcut belgelerin okunup incelenmesinden sonra,

 

GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:

 

192 sayılı İlamın 26/A Maddesiyle temsil ağırlama giderlerinin 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 14/B maddesi ile getirilen sınırlamaya uyulmaksızın yapılmasından kaynaklanan ...TL’ye tazmin hükmü verilmiştir.

 

631 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Mali ve Sosyal Haklarında Düzenlemeler ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 14/B maddesinde yer alan;

 

“Madde 14/B – (Ek: 21/3/2006-5473/10 md.) Özel kanunlarla kamu tüzel kişiliğini haiz olarak kurum, kurul, üst kurul, enstitü, teşebbüs, fon ve sair adlarla kurulmuş kamu kurum ve kuruluşlarında, kanunlarında aksine hükümler olsa dahi, kendi özel mevzuatındaki hükümler uyarınca yapılacak temsil ve ağırlama giderlerinin yıllık toplamı, başkan ile temsil yetkisini haiz olan personelin bir aylık ortalama net ücretinin iki katını geçemez. Temsil yetkisini haiz personelin unvan ve sayıları, karar organlarınca üyeler dahil toplam personel sayısının yüzde ikisini geçmemek üzere belirlenir.” hükmü ile İdarelerin yıl içinde yapacakları temsil ağırlama giderlerine sınır getirilmiş bulunmaktadır.

 

Tasarruf tedbirleri ile ilgili 17 Ocak 2007 tarih ve 2007/3 sayılı Başbakanlık Genelgesinin; Temsil, Tören, Ağırlama ve Tanıtım Giderleri başlıklı bölümünde; “Uluslararası toplantılar ile milli bayramlar hariç, açılış, konferans, seminer, yıldönümü ve benzeri kutlama ve organizasyonlara ilişkin faaliyetler nedeniyle gezi, kokteyl, yemek ve benzeri davetler düzenlenmeyecek, hediye ve diğer adlar altında ödeme yapılmayacaktır. Yılbaşı ve bayram dönemlerinde kamu görevlileri tarafından gönderilecek tebrik, telgraf ve benzeri posta hizmetlerine ilişkin kağıt, baskı, posta ve benzeri giderler hiçbir şekilde kurum ve kuruluş bütçesinden ödenmeyecek, mevzuat gerekleri dışında, kurum ve kuruluşların tasarrufları altında bulunan kaynaklardan plaket, hatıra, hediye, eşantiyon türü işler yaptırılmayacaktır. Kamu kurum ve kuruluşlarınca mevzuattan kaynaklanan zorunluluklar gereği yapılan veya kurum faaliyetleri ile doğrudan ilgili olan tanıtım giderleri hariç olmak üzere basın ve yayın organlarına ilan-reklam verilmeyecektir.” denilmiştir.

 

“Diğer Hususlar” başlıklı bölümünün 4’üncü fıkrasında ise; “Bu genelgenin uygulanmasında ortaya çıkabilecek tereddütlerin giderilmesi ve genelgede belirtilen hükümler hilafına ortaya çıkabilecek zorunlu ihtiyaçların karşılanabilmesi için Başbakanlıktan izin alınacaktır.” hükümlerine yer verilmiştir.

 

Rapor dosyası ve eklerinin incelenmesi sonucu, 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurum ve kuruluşların karar organlarınca toplam personel sayısının %2’sini geçmemek üzere belirlenen temsil yetkisine haiz olan personele de temsil ağırlama ödeneği verilmesi imkanı getirilmiş olmasına rağmen uygulamada 2017 yılı için Yüksek Kurum tarafından bu yönde herhangi bir belirleme yapılmaması sebebiyle Yüksek Kurum için geçerli olan temsil ağırlama ödeneği tavanının 2017 yılı için Kurum Başkanının bir aylık ortalama net ücretinin iki katı olan (Kira kesintisi hariç net aylık ... TL x 2) =... TL ile sınırlandırılması gerekmektedir. Öte yandan savunmalarda, 2018 yılı içinde Yüksek Kurum Başkanı ile birlikte iki Başkan Yardımcısının da temsil yetkisine haiz kılınması hususunda gerekli olurun alındığı belirtilmekle beraber söz konusu olur 2018 yılı içinde alındığından 2017 yılı harcamalarını etkilemesi mümkün değildir.

 

Bu itibarla, 192 sayılı İlamın 26/A maddesiyle verilen tazmin hükmünün TASDİKİNE (6.Daire Başkanı ..., 5. Daire Başkanı ..., Üyeler ..., ..., ..., ..., ...’nin aşağıda yazılı karşı oy gerekçelerine karşı) oyçokluğu ile,

 

Karar verildiği 14.07.2021 tarih ve 49910 sayılı tutanakta yazılı olmakla işbu ilam tanzim kılındı.

 

Karşı oy gerekçesi

 

6.Daire Başkanı ..., 5. Daire Başkanı ..., Üyeler ..., ..., ..., ..., ...’nin karşı oy gerekçesi:

 

192 sayılı İlamın 26/A Maddesiyle temsil ağırlama giderlerinin 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 14/B maddesi ile getirilen sınırlamaya uyulmaksızın yapılmasından kaynaklanan ...TL’ye tazmin hükmü verilmiştir.

 

631 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Mali ve Sosyal Haklarında Düzenlemeler ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 14/B maddesinde yer alan;

 

“Madde 14/B – (Ek: 21/3/2006-5473/10 md.) Özel kanunlarla kamu tüzel kişiliğini haiz olarak kurum, kurul, üst kurul, enstitü, teşebbüs, fon ve sair adlarla kurulmuş kamu kurum ve kuruluşlarında, kanunlarında aksine hükümler olsa dahi, kendi özel mevzuatındaki hükümler uyarınca yapılacak temsil ve ağırlama giderlerinin yıllık toplamı, başkan ile temsil yetkisini haiz olan personelin bir aylık ortalama net ücretinin iki katını geçemez. Temsil yetkisini haiz personelin unvan ve sayıları, karar organlarınca üyeler dahil toplam personel sayısının yüzde ikisini geçmemek üzere belirlenir.” hükmü ile İdarelerin yıl içinde yapacakları temsil ağırlama giderlerine sınır getirilmiş bulunmaktadır.

 

Ancak, 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurum ve kuruluşların karar organlarınca toplam personel sayısının %2’sini geçmemek üzere belirlenen temsil yetkisine haiz olan personele de temsil ağırlama ödeneği verilmesi imkanı getirilmiş olmasına rağmen uygulamada 2017 yılı için Yüksek Kurum tarafından bu yönde herhangi bir belirleme yapılmaması usulen yapılan bir hata olup, 2018 yılı içinde Yüksek Kurum Başkanı ile birlikte iki Başkan Yardımcısının da temsil yetkisine haiz kılınması hususunda gerekli olurun alındığı anlaşıldığının söz konusu ilam hükmünün kaldırılması gerekir.

 

 

 

 

 

 

 

 


Bu sayfa 162 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor