YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Makam şoförünün telefon faturasının ödenmesinin, kamu zararına yol açacağı hk.

Karar Özeti

 

Rapor dosyası ve eki belgelerinin incelenmesi neticesinde, gerek EK-II sayılı cetvelde sayılan makam ve hizmetler arasında yer almaması gerekse de cep telefonu tahsisi konusunda alınmış herhangi bir Bakan onayının mevcut olmadığının anlaşılması nedeniyle makam şoförü ...’e ait cep telefonu görüşme bedellerinin bütçeden ödenmesinin yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerine aykırı olduğu anlaşılmıştır.

Karar

 

Kamu İdaresi Türü          Diğer Özel Bütçeli İdareler       

 

Yılı         2017    

 

Dairesi  8           

 

Dosya No           46265  

 

Tutanak No        49911  

 

Tutanak Tarihi   14.7.2021         

 

Kararın Konusu Çeşitli Konuları İlgilendiren Kararlar      

 

 

Konu: Kurum Başkanının makam şoförünün cep telefonu faturasının Kurum bütçesinden ödenmesi.

 

192 sayılı İlamın 24/A Maddesiyle Yüksek Kurum Başkanının makam şoförü olan ...’in cep telefonu görüşme bedellerinin Kurum bütçesinden ödenmesi sonucu oluşan ...TL’ye tazmin hükmü verilmiştir.

 

Harcama Yetkilisi ...ile Gerçekleştirme Görevlisi ...ve ...’in aynı mahiyetteki temyiz dilekçelerinde özetle;

 

Yüksek Kurum Başkanının makam şoförü ... tarafından kullanılan cep telefonu hattının ifa ettiği görev gereği hizmet amaçlı kullanıldığı, Ancak konuya ilişkin tazmin hükmüne istinaden yapılan araştırma neticesinde 18.01.2007 tarihinde yayınlanan tasarruf tedbirleri konulu 2007/3 sayılı Başbakanlık Genelgesi gereğince alınmış Bakan onayına rastlanmadığı, Söz konusu onay alınmış olsa dahi Kurumuz arşivinde yapılan ayıklama imha aşamasında akamete uğramış olabileceği, Ancak ulaşılan diğer belgelerden, söz konusu 2007/3 sayılı genelgenin yayınlanmasının hemen ardından 12.02.2007 tarihinde o zamanki Kurum Başkanının makam şoförünün de imzasının olduğu telefon hattı aboneliği için “Malzeme Lüzum Kağıdının” düzenlendiği ve iki gün sonra aboneliğin gerçekleştiği, ... Abone Merkezine 17.09.2009 tarihinde yazılan yazıda ise Kurum Başkanının (halef/selef …/ …) değişmesi nedeniyle önceki başkan ve şoförü tarafından kullanılan iki hattın iptal edilmesi ve yerine iki yeni hat verilmesinin talep edildiği, Alınan bu yeni hatlardan birisinin de daha sonra ... tarafından kullanılan sorguya konu hat olduğu, İlgili Genelgenin yayınlandığı yılda cep telefonunun çok yaygın olmaması nedeniyle Başkan ve şoförün haberleşebilmesi için hizmet amaçlı kullanmak üzere Genelge gereği Bakan onayı alınmış olacağı düşüncesiyle söz konusu belgenin varlığının sorgulanmadığı, Ancak bu belgenin olmadığının anlaşılması üzerine 04.09.2018 tarihi itibariyle ilgili hattın iptal edilerek kullanımına son verildiği,

 

Sonuç olarak; bu konuda daha önce yapılan savunmaların da aynen tekrar edildiği belirterek, yapılacak yargılama sonucunda daire kararındaki tazmin hükmünün kaldırılmasına karar verilmesinin talep edildiği ifade edilmiştir.

 

Başsavcılık Mütalaasında;

 

“Dilekçede; Yüksek Kurum Başkanının Makam Şoförü olan ...' in cep telefonu görüşme bedellerinin Kurum bütçesinden ödenmesi kamu zararı olarak değerlendirilmiş ise de yapılan ödemenin kamu zararı oluşturmadığı ileri sürülmekte ve sorguya verilen cevaplar aynen tekrar edilerek tazmin hükmünün kaldırılması talep edilmektedir.

 

Sorumluların dilekçesinde yer alan hususlar, Daire kararında yasal dayanaklarıyla birlikte karşılanmış olduğundan ve ilgililerce başkaca bir konu da ileri sürülmediğinden talebin reddedilerek tazmin hükmünün tasdikine karar verilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.

 

Arz ederim.” Denilmektedir.

 

Gerçekleştirme Görevlisi ...ile Sayıştay Savcısının sözlü açıklamalarının dinlenmesinden ve dosyada mevcut belgelerin okunup incelenmesinden sonra,

 

GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:

 

192 sayılı İlamın 24/A Maddesiyle Yüksek Kurum Başkanının makam şoförü olan ...’in cep telefonu görüşme bedellerinin Kurum bütçesinden ödenmesi sonucu oluşan ...TL’ye tazmin hükmü verilmiştir.

 

2007/3 sayılı Tasarruf Tedbirleri Genelgesinin; “Haberleşme Giderleri” başlıklı bölümünde; cep telefonlarının sadece EK-II cetvelin 1’inci sırasında belirtilen makam ve hizmetler ile 2’nci sırasında yer alan makamlar için tahsis edilebileceği, ancak II sayılı cetvelin 2’nci sırasındaki makamlar dışında, zorunlu görülen hizmetler için cep telefonu tahsisinin bağlı veya ilgili/ilişkili Bakan onayı ile yapılabileceği; yıllık cep telefonu görüşme ücreti limitlerinin, anılan cetvelin 1'inci sırasındaki makamlar için limitsiz; 2'nci sırasındaki makamlar için ise, ilgili makama atanan kişiye, içinde bulunulan yılın ocak ayında ödenen net maaş tutarı kadar olacağı belirtilmiştir.

 

Anılan Genelgenin ekinde yer alan Ek-II sayılı cetvelin I. Kısmında; cep ve araç telefonu tahsis edilebilecek makam ve hizmetler; “Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Yüksek Yargı Organları Başkanları, Bakanlar, Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Başbakanlık Müsteşarı.” şeklinde; Cep telefonu tahsis edilebilecek makamlar ise; “YÖK Başkanı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı, Diyanet İşleri Başkanı, yüksek yargı organları başkan vekilleri ile genel sekreterleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkan Vekili, Askeri Yargıtay Başsavcısı, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başsavcısı, Genelkurmay II. Başkanı ve (J) Başkanları, kuvvet komutanlıkları kurmay başkanları, ordu, kolordu, tümen, donanma, hava kuvvetleri ve yurtiçi bölge komutanları, general veya amiral rütbesiyle fiilen bulunulan diğer bütün makamlar, müsteşarlar ve müsteşar yardımcıları, kurum ve kurul/üst kurul başkanları, Başbakan başmüşavirleri, genel müdürler, strateji geliştirme başkanları, il valileri, yurt dışında bulundukları sürece diplomatik ve konsolosluk misyon şefleri, daimi askeri temsilcilik başkanları, Danıştay Başkanı Sözcüsü, YÖK Başkan Vekili, rektörler, kamu kurum ve kuruluşları merkez teşkilatı I. hukuk müşaviri ile İMİD başkanı, müstakil başkanlar, Özelleştirme İdaresi başkan yardımcıları, Cumhuriyet Başsavcıları, bölge idare mahkemesi başkanları, il emniyet müdürleri, il jandarma alay komutanları, DPT, YÖK, ÖSYM ve MPM genel sekreterleri, KİT genel müdür yardımcıları, genel bütçe kapsamındaki idareler, özel bütçeli idareler ile KİT’lerin başmüdür ve bölge müdürleri ile Ankara, İstanbul ve İzmir illerindeki il müdürleri, kaymakamlar, bakanlık özel kalem müdürleri ve basın müşavirleri.” şeklinde düzenlenmiştir.

 

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri çerçevesinde, cep telefonları sadece EK-II cetvelin 1’inci sırasında belirtilen makam ve hizmetler ile 2’nci sırasında yer alan makamlar için tahsis edilebilecek olup, II sayılı cetvelin 2’nci sırasındaki makamlar dışında, zorunlu görülen hizmetler için cep telefonu tahsis edilmesi ancak bağlı veya ilgili/ilişkili Bakanın onayı ile yapılabilecektir.

 

Rapor dosyası ve eki belgelerinin incelenmesi neticesinde, gerek EK-II sayılı cetvelde sayılan makam ve hizmetler arasında yer almaması gerekse de cep telefonu tahsisi konusunda alınmış herhangi bir Bakan onayının mevcut olmadığının anlaşılması nedeniyle makam şoförü ...’e ait cep telefonu görüşme bedellerinin bütçeden ödenmesinin yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerine aykırı olduğu anlaşılmıştır.

 

Bu itibarla, Bu itibarla, 192 sayılı İlamın 24/A maddesiyle verilen tazmin hükmünün TASDİKİNE (6.Daire Başkanı ..., 7. Daire Başkanı ...5. Daire Başkanı ..., Üyeler ..., ..., ..., ...’nın aşağıda yazılı karşı oy gerekçelerine karşı) oyçokluğu ile,

 

 

 

Karar verildiği 14.07.2021 tarih ve 49911 sayılı tutanakta yazılı olmakla işbu ilam tanzim kılındı.

 

Karşı oy gerekçesi

 

6.Daire Başkanı ..., 7. Daire Başkanı ...5. Daire Başkanı ..., Üyeler ..., ..., ..., ...’nın karşı oy gerekçesi:

 

Yüksek Kurum Başkanının makam şoförü ... tarafından kullanılan cep telefonu hattının ifa ettiği görev gereği hizmet amaçlı kullanıldığı anlaşıldığından tazmin hükmünün kaldırılması gerekir.


Bu sayfa 189 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor