YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Spor kulübünden bilet satın alınması, kamu zararına yol açar mı?

Karar Özeti

Somut olaya konu işlemin; idarece ilgili mevzuatlar çerçevesinde 3. Kişiden yapılan bir alım kapsamında değerlendirilmesi gerekmekte olup, Dairece bu işlemin, profesyonel bir spor kulübü olan spor kulübüne destek sağlamak mahiyetinde değerlendirilmesinde, hukuki isabet bulunmadığından Daire kararının kaldırılmasına karar verilmesi gerekmektedir.

Karar

 

Kamu İdaresi Türü          Belediyeler ve Bağlı İdareler   

 

Yılı         2018    

 

Dairesi  1           

 

Dosya No           47121  

 

Tutanak No        49946  

 

Tutanak Tarihi   8.9.2021            

 

Kararın Konusu Çeşitli Konuları İlgilendiren Kararlar      

 

 

Konu: Profesyonel bir spor kulübü destek sağlamak amacıyla kombine bilet alınması.

 

68 sayılı ilamın 2. Maddesi ile; Profesyonel bir spor kulübü olan ... Spor Kulübüne destek sağlamak amacıyla kombine bilet alınması sonucunda oluşan toplam ... TL kamu zararının sorumlulardan tazminine hükmedilmiştir.

 

Temyiz Dilekçesi

 

Sorumluluğuna hükmedilen Harcama Yetkilisi ..., Gerçekleştirme Görevlisi ... ve diğer sorumlu ... tarafından sunulan aynı mahiyetli temyiz dilekçesinde özetle;

 

2018 yılı hesap ve işlemlerinin denetimi neticesinde düzenlenen sorgu maddesinde ileri sürülen profesyonel bir spor kulübüne yardım yapıldığı iddiasının, daha önce yazılı savunmalarında da ifade edildiği üzere gerçeği yansıtmadığını,

 

Profesyonel spor kulübünden herhangi bir kombine bilet alımı yapılmadığını,

 

... Spor Tesis İşletmecilik A.Ş. isimli özel bir şirketten kombine bilet alındığını ve bu alımın 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 14'üncü maddesinin (a) ve (b) bendine uygun olduğunu,

 

İfade ederek, ilamda belirtilen ve kendileri aleyhine verilen tazmin hükmünün kaldırılması talebinde bulunmuşlardır.

 

Başsavcılık Mütalaası

 

Sorumluluğuna hükmedilen Harcama Yetkilisi ..., Gerçekleştirme Görevlisi ... ve diğer sorumlu ... tarafından sunulan aynı mahiyetli temyiz dilekçesine istinaden verilen mütalaada aynen;

 

“5393 sayılı Belediye Kanunu'nun "Belediyenin görev ve sorumlulukları" başlıklı 14'üncü maddesinde; "Belediye, mahallî müşterek nitelikte olmak şartıyla;

 

a) ... gençlik ve spor orta ve yüksek öğrenim öğrenci yurtları ...; sosyal hizmet ve yardım, ... yapar veya yaptırır. ...

 

b) ...Gerektiğinde, sporu teşvik etmek amacıyla gençlere spor malzemesi verir, amatör spor kulüplerine ayni ve nakdî yardım yapar ve gerekli desteği sağlar, her türlü amatör spor karşılaşmaları düzenler, yurt içi ve yurt dışı müsabakalarda üstün başarı gösteren veya derece alan öğrencilere, sporculara, teknik yöneticilere ve antrenörlere belediye meclisi kararıyla ödül verebilir. ..." hükmü yer almaktadır.

 

Bu hükme göre, belediyeler mahalli müşterek nitelikte olmak şartıyla gençlik hizmetlerini yapabilir ve gerektiğinde sporu teşvik etmek amacıyla sadece amatör kulüplerine ayni ya da nakdi yardımda bulunabilir. Belediyelerin profesyonel spor kulüplerine ayni ya da nakdi yardım yapması ise mümkün değildir. 

 

Sorumluların savunmalarında, profesyonel spor kulübünden herhangi bir kombine bilet alımı yapılmadığı, ... Spor Tesis İşletmecilik A.Ş. isimli özel bir şirketten kombine bilet alındığı ve bu alımın 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 14'üncü maddesinin (a) ve (b) bendine uygun olduğu belirtilmektedir.

 

... tarihinde yayımlanan Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi incelendiğinde, ... Spor Tesis İşletmecilik A.Ş. isimli şirketin ticaret siciline kayıtlı 5 ortağından en büyük paya (%99.9) sahip olan ortağının ... Spor Kulübü Derneği olduğu görülmektedir. Türkiye Futbol Federasyonundaki bilgilere göre de ... Spor Kulübü 2. Ligde bulunan profesyonel bir spor kulübüdür. Kombine bilet alımının anılan Spor Kulübüne destek sağlamak amaçlı olduğu aşikârdır.

 

Bu nedenlerle temyiz talebinin reddi ile ... ... Belediyesi 2018 yılı hesabının 1. Dairede yargılanması sonucu çıkarılan 05.03.2020 tarih ve 68 numaralı ilamın 2. Maddesi ile verilen tazmin hükmünün, tasdikine karar verilmesinin uygun olacağı mütalâa edilmektedir.”

 

Denilmektedir.

 

Dosya ve eki belgelerin incelenmesi neticesinde;

 

GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ;

 

Temyize konu daire kararında; profesyonel bir spor kulübü olan ... Spor Kulübüne destek sağlamak amacıyla kombine bilet alınması sonucunda toplam ... TL kamu zararına sebebiyet verildiğine hükmedilmiştir.

 

İlgili Hukuki Düzenlemeler

 

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun “Belediyenin görev ve sorumlulukları” başlıklı 14’üncü maddesi,

 

“Belediye, mahallî müşterek nitelikte olmak şartıyla;

 

a) … gençlik ve spor orta ve yüksek öğrenim öğrenci yurtları …; sosyal hizmet ve yardım, … yapar veya yaptırır. …

 

b) …Gerektiğinde, sporu teşvik etmek amacıyla gençlere spor malzemesi verir, amatör spor kulüplerine ayni ve nakdî yardım yapar ve gerekli desteği sağlar, her türlü amatör spor karşılaşmaları düzenler, yurt içi ve yurt dışı müsabakalarda üstün başarı gösteren veya derece alan öğrencilere, sporculara, teknik yöneticilere ve antrenörlere belediye meclisi kararıyla ödül verebilir. …”

 

Dilekçilerin İddia ve İtirazları

 

Profesyonel spor kulübünden herhangi bir kombine bilet alımı yapılmadığı,

 

... Spor Tesis İşletmecilik A.Ş. isimli özel bir şirketten kombine bilet alındığı ve bu alımın 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 14'üncü maddesinin (a) ve (b) bendine uygun olduğu şeklindedir.

 

Dava Konusu Hususun Maddi ve Manevi Unsurlarına İlişkin İzahat;

 

Somu olay çerçevesinde, belediyeler mahalli müşterek nitelikte olmak şartıyla gençlik ve spor hizmetlerini yapabilir ve gerektiğinde sporu teşvik etmek amacıyla sadece amatör spor kulüplerine ayni ya da nakdi yardımda bulunabilir. Belediyelerin profesyonel spor kulüplerine ayni ya da nakdi yardım yapması ise mümkün değildir.

 

Dilekçilerce dilekçelerinde, profesyonel spor kulübünden herhangi bir kombine bilet alımı yapılmadığı, ... Spor Tesis İşletmecilik A.Ş. isimli özel bir şirketten kombine bilet alındığı ve bu alımın 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 14’üncü maddesinin (a) ve (b) bendine uygun olduğu belirtilmektedir.

 

Dosya ve eki belgelerden görüleceği üzere, ... tarihinde yayımlanan Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi incelendiğinde, ... Spor Tesis İşletmecilik A.Ş. isimli şirketin ticaret siciline kayıtlı 5 ortağından en büyük paya (%99.9) sahip olan ortağının ... Spor Kulübü Derneği olduğu anlaşılmaktadır. Türkiye Futbol Federasyonundaki bilgilere göre de ... Spor Kulübü 1. Ligde bulunan profesyonel bir spor kulübü olduğu açıktır. Kombine bilet alımı mahiyet itibariyle Spor Kulübüne destek sağlamaktır.

 

HÜKÜM

 

Yukarıda yer verilen hukuki düzenlemeler ve açıklamalar çerçevesinde, temyiz talebinin REDDİ ile 1. Dairece 68 numaralı ilamın 2. Maddesi ile verilen tazmin hükmünün TASDİKİNE (…. Daire Başkanı …., ….Daire Başkanı …, Üye … ve Üye …’in Daire kararının kaldırılmasına karar verilmesi gerekir şeklindeki ayrışık görüşlerine karşı) oyçokluğuyla,

 

 

 

Karar verildiği 08.09.2021 tarih ve 49946 sayılı tutanakta yazılı olmakla işbu ilam tanzim kılındı.

 

Karşı Oy Gerekçeleri:

 

…. Daire Başkanı … karşı oy gerekçesi;

 

Somut olaya konu işlemin; idarece ilgili mevzuatlar çerçevesinde 3. Kişiden yapılan bir alım kapsamında değerlendirilmesi gerekmekte olup, Dairece bu işlemin, profesyonel bir spor kulübü olan spor kulübüne destek sağlamak mahiyetinde değerlendirilmesinde, hukuki isabet bulunmadığından Daire kararının kaldırılmasına karar verilmesi gerekmektedir.

 

….Daire Başkanı …, Üye … ve Üye …’in karşı oy gerekçesi;

 

Somut olaya konu işlemin, 5393 sayılı Kanunun “Belediyenin görev ve sorumlulukları” başlıklı 14’üncü maddesinde belirtildiği üzere, mahalli müşterek ihtiyacı karşılamaya yönelik sunulan sosyal hizmet kapsamında değerlendirilmesi gerektiğinden, ilgili işlemde hukuka aykırılık bulunmamakta olup Daire kararının kaldırılmasına karar verilmesi gerekmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bu sayfa 160 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor