YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Yükleniciye verilen avansın % 15 i aşması durumunda, aşan kısım için faiz işletilmesi gerekli midir?

Karar

 

 

Kamu İdaresi Türü          Belediyeler ve Bağlı İdareler     

 

Yılı         2017    

 

Dairesi  6           

 

Dosya No           49271  

 

Tutanak No        51044  

 

Tutanak Tarihi   9.2.2022           

 

Konu: üst limiti (%30) aşan oranda verilen bütçe dışı avans için Merkez Bankasının kısa vadeli avanslara uyguladığı oranda faiz tahsil edilmemesi.

 

282 sayılı İlamın 2. maddesi ile, ... Şti – ... AŞ İş Ortaklığı yükleniminde bulunan “... Belediyesi Muhtelif Mahalle Cadde ve Sokaklarda Yol, Tretuvar Yapımı” işinde;

 

A) Anılan Yükleniciye mevzuatta belirlenen üst limiti (%30) aşan oranda verilen bütçe dışı avans için Merkez Bankasının kısa vadeli avanslara uyguladığı oranda faiz tahsil edilmemesi neticesinde ... TL’ye tazmin hükmü verilmiştir.

 

B) Sözleşme tutarının %15’inin üzerinde avans verilmesine rağmen sözleşme bedelinin %30’u ile %15’i arasındaki farka tekabül eden tutar için Merkez Bankasının kısa vadeli avanslara uyguladığı oranda faiz tahsil edilmemesi sonucunda … TL’ye tazmin hükmü verilmiştir.

 

Diğer sorumlu ... ile gerçekleştirme görevlisi ... aynı mahiyetteki temyiz dilekçelerinde özetle;

 

... Şti- ... A.Ş. İş Ortaklığı ile imzalanan ... Belediyesi Muhtelif Cadde Ve Sokaklarda Yol Tretuvar Yapımı işinde;

 

A-Anılan Yükleniciye mevzuatta belirtilen üst limiti (%30) aşan oranda verilen bütçe dışı avans için Merkez Bankasının kısa vadeli avanslara uyguladığı oranda faiz tahsil edilmemesi sonucu ... TL kamu zararına neden olunduğunu;

 

Sözleşme maddelerinde %33 avans verilebilir yazdığından, avansın o şekilde hesaplanarak verildiğini, bu işlemler yapılırken karar merciinin kendilerinin olmadığını, ihale dosyası hazırlanırken görev almadıklarını, ayrıca ... 2. Asliye Ceza mahkemesinden bu konuları içeren dava dosyasından beraat ettiklerini, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerince aklanmış oldukları halde, Sayıştay nezdinde kamu zararına tabi tutulmalarının akla, mantığa ve vicdana sığmadığını, bu konuda bir suç unsuru varsa Sözleşmeyi hazırlayan ve Ekap’a girişi yapan kişilerin sorumlu olması gerektiğini,

 

B- Sözleşme tutarının %15’inin üzerine avans verilmesine rağmen sözleşme bedelinin % 30’u ile % 15 ‘i arasındaki farka tekabül eden tutar için Merkez Bankasının kısa vadeli avanslara uyguladığı oranda faiz tahsil edilmemesi sonucu ... TL kamu zararına neden olunduğunu;

 

08.12.2015 yılında sözleşmesi imzalanan anılan işin sözleşmesinin 13. Maddesinin 13.2 bendinde % 33 oranında avans verilir hükmü yazılı olup, sözleşme şartları üzerinden anılan firmaya 21.12.2015 tarihinde ... TL’lik avans hak edişi düzenlendiğini, hakkediş içeriğinde ihale muhteviyatında olan değişik ebatlarda bulunan andezit kaplama faturalarının ibraz edildiğini ve ihtiyaç oranında olan kısmını sahada hazır bulundurduğunu, Bu iş ile ilgili avans sonrasında inceleme başlatıldığını, içişleri kontrolörleri tarafından yapılan inceleme sonrasında verilen avansın mevzuata uygun olmadığına ilişkin bir tespite yer verilmediğini, aynı zamanda İşin izleme kontrolü olan İller Bankası 1. Bölge Müdürlüğü’nün konu ile ilgili kamu zararı bulunmadığı düşüncesiyle, anılan firmaya avans verildiğini, Firmaya ödenen avans miktarının sıralı hakkedişlerle tahsil edildiğini ve her ara hakkediş miktarının % 50 si oranında avans kesintisi uygulandığını ve bu kesintinin sözleşmede verilen % 33 üzerinden uygulandığını, bu durumun sözleşme hükümlerine göre hareket edilerek, kesintilerin sözleşmede belirtilen oran üzerinden yaparak, tahsiline çaba sarf edildiğinin bir ispatı olduğunu, yapılan incelemede bahsedildiği gibi % 15 oranında avans verilir, hükmü konusunda bilgileri olmadığından sözleşmede yazılı hükümler üzerinden işlemlerin gerçekleştirildiğini,

 

Sonrasında İller Bankası kontrollerinin uyarısı üzerine, verilen avansın yasal faizlerinin tahsilinin 24.11.2016 tarihli yazı ile bildirildiğini, ivedi olarak avansa konu olan yapım işleri kalemlerinden

 

■ 4x4 Ahşap Sekizgen Kamelya 2 numaralı Hakediş

 

■ 40x40x2.5 cm kauçuk zemin kaplama 2 Numaralı Hakediş

 

■ 30x30x5 cm Andezit Levha 2 numaralı Hakediş

 

■ 30x60x5 cm Andezit Levha 2 numaralı Hakediş

 

■ 6 cm Andezit Yağmursuyu 2 Numaralı Hakediş

 

■ Andezit Bordür 2 numaralı Hakediş

 

■ 30x60x5 cm Andezit Levha 4 numaralı Hakediş

 

■ Ahşap Kaplamalı Ferforje çöp kovası 2 numaralı Hakediş

 

Yukarıda yazılı olan ürünlerin hakkedişlerde konu edilen miktarları ile avans verildiği gün olan 21.12.2015 tarihinden 02.05.2016 tarihine kadar, avansın verildiği günden itibaren sahada hazır bulunduğunu ve avans sonrası imalat hakedişi olan 2 numaralı hakedişte avans kesintilerinin ... TL’lik kısmının 2 numaralı hakedişin yapılan işler listesinde belirtilen uygulamaların imalata dönüştürülerek anılan firmadan tahsilinin yapıldığını, kalan avansın tahsilinin ise 27.06.2016 tarihli 3 numaralı hakkedişten ... TL olarak yapılarak verilen avansın tahsilinin gerçekleştirildiğini,

 

Sonuç olarak avans verilmesi sonrası sahaya indirilen ve firma tarafından tedarik edilerek sahaya sevk edilen ürünlere avans faizi uygulanmadığını, kalan kısımlar için ise yukarıda yazılı ürünlere avansa konu miktarları oranında avans faizi hesaplanarak anılan firmadan tahsilinin gerçekleştirildiğini, inceleme sonrasında varlığından bahsedilen kamu zararı ile ilgili % 33 oranında avans verilmesi, bu durum konusunda bilgilerinin olmadığını ve bilmedikleri için sözleşme üzerinden iş ve işlemlere devam edildiğini, aynı zamanda yapılan incelemelerde konu hakkında bilgilendirme yapılması durumda, bu durumun düzeltileceğini ve gereken iş ve işlemlerin daha sağlıklı yapılacağını, sonradan firmadan alınan avans miktarı dikkate alındığında bilgi eksikliğinden kaynaklı bir durum olduğunu ifade etmişlerdir.

 

Başsavcılık mütalaasında;

 

“2/A maddesiyle ilgili olarak;

 

Dairesince, Sözleşme bedeli ... TL olan ... Belediyesi Muhtelif Mahalle Cadde ve Sokaklarda Yol, Tretuvar Yapımı" İşinde Sözleşme bedelinin yüzde otuzuna tekabül eden ... TL tutarında avans verilebilecekken, söz konusu yapım işi kapsamında Yükleniciye 21.12.2015 tarih ve 9071 numaralı belge ile ... TL tutarında avans verildiği, bu avansın takip eden hakedişlerden mahsup edildiği, ancak İdare tarafından verilen avansın sözleşme bedelinin %30'unu aşan kısmı için Merkez Bankasının kısa vadeli avanslara uyguladığı oranda faiz tahsil edilmemesi sonucu oluşan kamu zararının, sorumlulara ödettirilmesine karar verilmiştir.

 

Sorumlu savunmasında, söz konusu ihalenin sözleşme maddesinde %33 avans verilebilir yazıldığından bu oran hesaplanarak verildiğini, ihale hazırlanırken görev almadıklarını ve bu konuda karar verici mercide bulunmadıklarını, konu hakkında ... 2. Asliye Ceza Mahkemesinde açılan İhaleye Fesat Karıştırma suçunda berat ettiklerini belirterek, tazmin hükmünün kaldırılmasını talep etmektedirler.

 

5018 sayılı Kanunun Ön ödeme başlıklı 35 maddenin 2. fıkrasında;

 

Sözleşmesinde belirtilmek ve yüklenme tutarının yüzde otuzunu geçmemek üzere, yüklenicilere, teminat karşılığında bütçe dışı avans ödenebilir. İlgili kanunların veya Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin bütçe dışı avans ödenmesine ilişkin hükümleri saklıdır. Hükmü bulunmaktadır.

 

Anılan ihaleni sözleşmesinin 13. maddesi göre bu oran % 33 olarak uygulanmıştır.

 

Buna göre, %30'u geçen avans verilmesi ve T.C. Merkez Bankasının kısa vadeli avanslara uyguladığı oranlarda faiz uygulanmaması sonucu kamu zararının oluştuğu değerlendirilmektedir.

 

Bu nedenle, gerekçeli Daire kararının tasdikine karar verilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.

 

2- 2/B-maddesiyle ilgili olarak;

 

Dairesince, söz konusu yapım işi kapsamında Yükleniciye 21.12.2015 tarih ve 9071 numaralı belge ile ... TL tutarında avans verildiği, bu avansın takip eden hakedişlerden mahsup edildiği, ancak İdare tarafından verilen avansın sözleşme bedelinin %15'ini aşan kısmı için Merkez Bankasının kısa vadeli avanslara uyguladığı oranda faiz tahsil edilmemesi sonucu oluşan kamu zararının, sorumlulara ödettirilmesine karar verilmiştir.

 

Sorumlu savunmasında, söz konusu ihalenin sözleşme maddesinde %33 avans verilebilir yazıldığından bu oran hesaplanarak verildiğini, %15 verileceğine dair bilgilerinin olmadığını, sözleşme hükümlerine göre hareket ettiklerini, tün bunlar bilgi eksikliğinden kaynaklandığını belirterek, tazmin hükmünün kaldırılmasını talep etmektedirler.

 

Ön Ödeme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin, Bütçe dışı ön ödemeler başlıklı 7. maddesinde; İlgili kanunların bütçe dışı avans ödenmesine ilişkin hükümleri saklı kalmak üzere aşağıda belirtilen hallerde bütçe dışı avans verilmek veya kredi açılmak suretiyle ön ödeme yapılabilir.

 

a) Sözleşmelerinde belirtilmek ve karşılığında aynı tutarda teminat alınmak koşuluyla yüklenicilere;

 

1) Mal ve hizmet alımlarında yüklenme tutarının yüzde 10'una, yapım işlerinde ise yüklenme tutarının yüzde 15'ine kadar bütçe dışı avans verilebilir.

 

2) Yukarıda belirtilen oranların üzerinde avans verilmesini zorunlu kılan durumlarda; genel bütçeli idareler için Bakanlığın uygun görüşü, kapsamdaki diğer idareler için ise üst yöneticinin kararı ile ve aşan kısım için T.C. Merkez Bankasının kısa vadeli avanslara uyguladığı oranda faiz alınmak kaydıyla, yüklenme tutarının yüzde 30'unu aşmamak üzere belirlenecek oranda bütçe dışı avans verilebilir.

 

Hükmü bulunmaktadır.

 

Buna göre, %15'i geçen avans verilmesi ve T.C. Merkez Bankasının kısa vadeli avanslara uyguladığı oranlarda faiz uygulanmaması sonucu kamu zararının oluştuğu değerlendirilmektedir.

 

Bu nedenle, gerekçeli Daire kararının tasdikine karar verilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.

 

Arz olunur.

 

Dosyadaki mevcut belgelerin okunup, incelenmesinden sonra,

 

GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ

 

282 sayılı İlamın 2. maddesi ile, .... Şti – ... AŞ İş Ortaklığı yükleniminde bulunan “... Belediyesi Muhtelif Mahalle Cadde ve Sokaklarda Yol, Tretuvar Yapımı” işinde;

 

Sorumluluk yönünden inceleme;

 

Harcama yetkililerinin ve gerçekleştirme görevlilerinin harcama sürecindeki görev ve sorumlulukları 5018 sayılı Kanunu’nun 32 ve 33’üncü maddelerinde düzenlenmiştir. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunun “Harcama Talimatı ve Sorumluluk” başlıklı 32 nci maddesinde;

 

“Bütçelerden harcama yapılabilmesi, harcama yetkilisinin harcama talimatı vermesiyle mümkündür. Harcama talimatlarında hizmet gerekçesi, yapılacak işin konusu ve tutarı, süresi, kullanılabilir ödeneği, gerçekleştirme usulü ile gerçekleştirmeyle görevli olanlara ilişkin bilgiler yer alır. Harcama yetkilileri, harcama talimatlarının bütçe ilke ve esaslarına, kanun, tüzük ve yönetmelikler ile diğer mevzuata uygun olmasından, Ödeneklerin etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasından ve bu Kanun çerçevesinde yapmaları gereken diğer işlemlerden sorumludur.”,

 

“Giderlerin Gerçekleştirilmesi” başlıklı 33 ncü maddesinde;

 

“Bütçelerden bir giderin yapılabilmesi için iş, mal veya hizmetin belirlenmiş usul ve esaslara uygun olarak alındığının veya gerçekleştirildiğinin, görevlendirilmiş kişi veya komisyonlarca onaylanması ve gerçekleştirme belgelerinin düzenlenmiş olması gerekir. Giderlerin gerçekleştirilmesi; harcama yetkililerince belirlenen görevli tarafından düzenlenen ödeme emri belgesinin harcama yetkilisince imzalanması ve tutarın hak sahibine ödenmesiyle tamamlanır.

 

Gerçekleştirme görevlileri, harcama talimatı üzerine; işin yaptırılması, mal veya hizmetin alınması, teslim almaya ilişkin işlemlerin yapılması, belgelendirilmesi ve ödeme için gerekli belgelerin hazırlanması görevlerini yürütürler.

 

Gerçekleştirme görevlileri, bu Kanun çerçevesinde yapmaları gereken iş ve işlemlerden sorumludurlar” denilmektedir.

 

Bu hüküm uyarınca, bir mali işlemi gerçekleştirmede görevli olanların sorumluluğunun belirlenmesinde, gerçekleştirme işlemini yapan memurun, yetkili ve görevli olması ve yapılan giderin de bu görevli tarafından düzenlenip imzalanan belgeye dayanıyor olması zorunludur.

 

Ödeme emri belgesi tek başına mali bir işlem sayılmamakla birlikte taahhüt ve tahakkuk aşamalarından sonra ödeme aşamasına geçilmesine esas teşkil etmektedir.

 

31.12.2005 tarihli ve 26040 sayılı 3. mükerrer Resmî Gazete’de yayımlanan İç Kontrol ve Ön Mali Kontrole İlişkin Usul ve Esasların 12 ve 13’üncü maddelerinde, ödeme emri belgesi düzenleme görevi, ön mali kontrol kapsamında ele alınmakta ve “kontrol edilmiş ve uygun görülmüştür” şerhi çerçevesinde değerlendirilmektedir.

 

Aynı esaslarda belirtildiği üzere, harcama yetkilileri, yardımcıları veya hiyerarşik olarak kendisine en yakın üst kademe yöneticileri arasından bir veya daha fazla sayıda gerçekleştirme görevlisini ödeme emri belgesi düzenlemekle görevlendirecek, ödeme emri belgesini düzenlemekle görevlendirilen gerçekleştirme görevlileri de, ödeme emri belgesi ve eki belgeler üzerinde ön mali kontrol yapacaklardır. Bu nedenle ödeme emri belgesini düzenleyen gerçekleştirme görevlisinin yaptığı işlemler nedeniyle sorumluluk üstlenmesi tabiidir.

 

Ayrıca, harcama birimlerinde süreç kontrolü yapılarak her bir işlem daha önceki işlemlerin kontrolünü içerecek şekilde tasarlanıp uygulanacak, mali işlemlerin yürütülmesinde görev alanlar, yapacakları işlemden önceki işlemleri de kontrol edeceklerdir. Bu bağlamda, ödeme emri belgesini düzenlemekle görevlendirilen gerçekleştirme görevlileri de, ödeme emri belgesi ve eki belgeler üzerinde ön mali kontrol yaparak, ödeme emri belgesi üzerine “Kontrol edilmiş ve uygun görülmüştür” şerhi düşüp imzalayacaklardır. Bu nedenle ödeme emri belgesini düzenleyen görevli, gerçekleştirme belgelerinin ödeme emri belgesine doğru aktarılması yanında, düzenlediği belge ile birlikte harcama sürecindeki diğer belgelerin doğruluğundan ve mevzuata uygunluğundan da sorumludur.

 

Yapılan bu açıklamalar çerçevesinde; ilama konu hak edişleri düzenlemeleri hasebiyle sorumlu tutulan dilekçilerin sorumluluk itirazı değerlendirildiğinde; mevzuata aykırı olarak üst limiti (%30) aşan oranda verilen avans için ve mevzuat çerçevesinde sözleşme bedelinin %15 ile %30 arasındaki farka T.C Merkez Bankasının kısa vadeli avanslara uyguladığı oranda faiz tahakkuk ettirilerek hakediş raporunun kesintiler ve mahsuplar bölümünde gösterilmesi gerekirken, gösterilmediği ve ödeme emri belgesinde de bu alacağa dair her hangi bir kesintinin yapılmadığı görülmüştür. Söz konusu mevzuata aykırılığın, harcama sürecine ilişkin gerçekleşen aşamalarda engellenebilecek nitelikte olduğu, ancak dilekçilerin kusur ve ihmali suretiyle engellenemediği değerlendirildiğinden sorumlu olmadıkları yönündeki itirazının kabulü yasal olarak mümkün değildir.

 

Bu itibarla, sorumluluk yönünden yapılan itirazların REDDİNE,

 

A) Anılan Yükleniciye mevzuatta belirlenen üst limiti (%30) aşan oranda verilen bütçe dışı avans için Merkez Bankasının kısa vadeli avanslara uyguladığı oranda faiz tahsil edilmemesi neticesinde ... TL’ye tazmin hükmü verilmiştir.

 

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun “Ön ödeme” başlıklı 35’inci maddesinde;

 

“Harcama yetkilisinin uygun görmesi ve karşılığı ödeneğin saklı tutulması kaydıyla, ilgili kanunlarda öngörülen haller ile gerçekleştirme işlemlerinin tamamlanması beklenilemeyecek ivedi veya zorunlu giderler için avans vermek veya kredi açmak suretiyle ön ödeme yapılabilir. Verilecek avansın üst sınırları merkezî yönetim bütçe kanununda gösterilir. (…)

 

Sözleşmesinde belirtilmek ve yüklenme tutarının yüzde otuzunu geçmemek üzere, yüklenicilere, teminat karşılığında bütçe dışı avans ödenebilir. İlgili kanunların veya Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin bütçe dışı avans ödenmesine ilişkin hükümleri saklıdır.(2) (…)

 

Merkezî yönetim kapsamındaki kamu idarelerinde ön ödeme şekilleri, devir ve mahsup işlemleri, yapılacak ön ödemelerin idareler ve gider türleri itibarıyla miktarı ve oranlarının belirlenmesi, zorunlu hallerde yapılacak harcamalar için ön ödemenin tutarı ve mahsup süresi, mutemetlerin görevlendirilmesi ve diğer işlemlere ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanı tarafından çıkarılan yönetmelikle düzenlenir. Diğer kamu idarelerinde ön ödemeye ilişkin usul ve esaslar bu madde hükümleri dikkate alınmak suretiyle ilgili mevzuatlarında düzenlenir.” hükmü yer almaktadır.

 

Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerince yapılacak ön ödemelere ilişkin usul ve esasları kapsayan “Ön Ödeme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik”in “Bütçe dışı ön ödemeler” başlıklı 7’nci maddesinde,

 

“İlgili kanunların bütçe dışı avans ödenmesine ilişkin hükümleri saklı kalmak üzere aşağıda belirtilen hallerde bütçe dışı avans verilmek veya kredi açılmak suretiyle ön ödeme yapılabilir

 

a) Sözleşmelerinde belirtilmek ve karşılığında aynı tutarda teminat alınmak koşuluyla yüklenicilere;

 

1) Mal ve hizmet alımlarında yüklenme tutarının yüzde 10’una, yapım işlerinde ise yüklenme tutarının yüzde 15’ine kadar bütçe dışı avans verilebilir.

 

2) Yukarıda belirtilen oranların üzerinde avans verilmesini zorunlu kılan durumlarda; genel bütçeli idareler için Bakanlığın uygun görüşü, kapsamdaki diğer idareler için ise üst yöneticinin kararı ile ve aşan kısım için T.C. Merkez Bankasının kısa vadeli avanslara uyguladığı oranda faiz alınmak kaydıyla, yüklenme tutarının yüzde 30’unu aşmamak üzere belirlenecek oranda bütçe dışı avans verilebilir.” denilmektedir.

 

“Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği”nin Ön Ödemeler Hesap Grubunu düzenleyen 123’üncü maddesinde,

 

“(1) Bu hesap grubu, bütçe içi veya bütçe dışı olarak veyahut emanet niteliğindeki hesaplardan verilen ön ödeme niteliğindeki her türlü avans, kredi ve akreditifler ile mahsup dönemine aktarılan avans ve kredilerin izlenmesi için kullanılır.

 

(2) Harcama yetkilisinin uygun görmesi ve karşılığı ödeneğin saklı tutulması kaydıyla; ilgili kanunlarda öngörülen haller ile gerçekleştirme işlemlerinin tamamlanması beklenilemeyecek ivedi giderler ve her yıl merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenecek tutarların altında kalan giderler için avans vermek veya kredi açmak suretiyle ön ödeme yapılabilir.

 

(3) Ön ödemeler ile ilgili olarak bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde 5018 sayılı Kanunun 35 inci maddesinde belirtilen yönetmelik hükümleri uygulanır.”

 

denilmek suretiyle, 5018 sayılı Kanun’un 35’inci maddesinin belediyeleri de kapsadığı hüküm altına alınmıştır.

 

İşe ait Sözleşmenin “Avans verilmesi şartları ve miktarı” başlıklı 13’üncü maddesinde ise, “13.1. Bu iş için avans aşağıdaki şartlar dahilinde verilecektir.

 

13.2. (…) sözleşme bedelinin yüzde %33 tutarında avans verilecektir. (…)

 

13.9. Avans mahsubu aşağıda yazılı esaslar dahilinde yapılır:

 

13.9.1. Avans mahsup oranı, avans verilme oranının % 50 fazlasıdır.

 

13.9.2. Avanslar, avansın verildiği tarihten itibaren her bir hakedişin sözleşme bedeline ait tutarına, avans mahsup oranı uygulanarak hakedişlerden kesinti yapılmak suretiyle mahsup edilir. (…)” denilmektedir.

 

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerine göre; yüklenicilere verilebilecek olan bütçe dışı avans tutarının üst sınırını sözleşme bedelinin %30’u oluşturmaktadır. Dolayısıyla, Sözleşme bedeli ... TL olan söz konusu iş için Sözleşme bedelinin yüzde otuzuna tekabül eden ... TL tutarında avans verilebilecektir.

 

Yapılan incelemede, söz konusu yapım işi kapsamında Yükleniciye 21.12.2015 tarih ve 9071 numaralı belge ile ... TL tutarında avans verildiği, bu avansın takip eden hak edişlerden mahsup edildiği, ancak İdare tarafından verilen avansın sözleşme bedelinin %30’unu aşan kısmı için Merkez Bankasının kısa vadeli avanslara uyguladığı oranda faiz tahsil edilmeyerek ... TL tutarında kamu zararına sebebiyet verildiği görülmüştür.

 

Dilekçiler, Sözleşmede %33 avans verilebilir hükmü uyarınca, avansın o şekilde hesaplanarak verildiğini, ihale hazırlanırken görev almadıklarını ve bu konuda karar verici mercide bulunmadıklarını, bu sebeple sorumlu olmadıklarını iddia etmişlerse de;

 

İlam aşamasındaki savunmalarında, ihale sürecinde görev yapan Belediye yetkilileri, Kamu İhale Kurumu internet sitesinin mevzuat kısmında yayımlanan sözleşme tasarısına uygun olarak %33 oranında avans verileceği belirtildiğinden ilama konu işe ilişkin sözleşmenin bu şekilde düzenlendiğini ifade etmişlerdir. 5018 sayılı Kanun’a tabi olmayan bir takım idareyi de kapsamına alan 4734 ve 4735 sayılı Kanun uyarınca düzenlenen Tip Sözleşmenin, 5018 sayılı Kanun’a aykırılıklar içerebilmesi doğaldır. Ancak, yukarıdaki mevzuat hükümlerinden de anlaşılacağı üzere; belediyeler de 5018 sayılı Kanunun, ön ödemeye ilişkin 35. maddesine tabii oldukları için, ilgililerin 5018 sayılı Kanun’un amir hükümlerine riayet etmesi gerekmektedir.

 

Diğer taraftan, iki Kanun arasında çelişki olduğu kabul edilse dahi, İlama konu olayda kamu zararının kaynağı sözleşme bedelinin %30’u veya %33’ü üzerinden avans verilmesi değil, sözleşme bedelinin %15’ini aşan orandaki avans miktarından, Merkez Bankasının kısa vadeli avanslara uyguladığı oranda faiz tahsil edilmemesidir.

 

Bu itibarla, 282 sayılı İlamın 2. Maddesinin A bendi ile verilen tazmin hükmünün TASDİKİNE, oybirliği ile,

 

Karar verildiği 09.02.2022 tarih ve 51044 sayılı tutanakta yazılı olmakla işbu ilam tanzim kılındı.

 

B) Sözleşme tutarının %15’inin üzerinde avans verilmesine rağmen sözleşme bedelinin %30’u ile %15’ini arasındaki farka tekabül eden tutar için Merkez Bankasının kısa vadeli avanslara uyguladığı oranda faiz tahsil edilmemesi sonucunda ... TL’ye tazmin hükmü verilmiştir.

 

Ön Ödeme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 7’nci maddesinde, yapım işlerine ilişkin olarak sözleşme bedelinin %15’ine kadar bütçe dışı avans verilebileceği, anılan oranın üzerinde avans verilmesi halinde ise sözleşme bedelinin %15’ini aşan kısmı için Merkez Bankasının kısa vadeli avanslara uyguladığı oranda faiz alınmasının gerektiği hüküm altına alınmıştır.

 

Yapılan incelemede, söz konusu yapım işi kapsamında, Yükleniciye 21.12.2015 tarih ve 9071 numaralı belge ile ... TL tutarında avans verildiği, bu avansın takip eden hakedişlerden mahsup edildiği, ancak İdare tarafından verilen avansın sözleşme bedelinin %15’ini aşan kısmı için Merkez Bankasının kısa vadeli avanslara uyguladığı oranda faiz tahsil edilmeyerek kamu zararına sebebiyet verildiği görülmüştür.

 

Bu itibarla, 282 sayılı İlamın 2. Maddesinin B bendi ile verilen tazmin hükmünün TASDİKİNE, oybirliği ile,

 

Karar verildiği 09.02.2022 tarih ve 51044 sayılı tutanakta yazılı olmakla işbu ilam tanzim kılındı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bu sayfa 155 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor