YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Harcama yetkilileri ve gerçekleştirme görevlilerinin mevzuata aykırı bir harcama var, ise bundan kaçınmak zorunda oldukları hk.

Karar Özeti

5018 sayılı Kanun ve yukarıda belirtilen Sayıştay Genel Kurul Kararı uyarınca, harcama yetkilileri ve gerçekleştirme görevlileri, giderin gerçekleştirilmesi ve harcamanın yapılması süreçlerinde, mevzuata uygunluk açısından kontrolleri sağlamakla yükümlüdürler. Yapılacak harcama, nitelik itibariyle hukuka aykırı nitelik taşıyorsa, söz konusu işlemleri yapmaktan kaçınmak durumundadırlar.

Karar

 

Kamu İdaresi Türü          Belediyeler ve Bağlı İdareler     

Yılı         2018    

Dairesi  2           

Dosya No           47216  

Tutanak No        50226  

Tutanak Tarihi   13.10.2021       

Kararın Konusu Personel Mevzuatı ile İlgili Kararlar  

 

 

Konu: Fiilen zabıta hizmetlerinde çalışmayan Zabıta Komiserine maktu mesai ücreti ödenmesi.

 

4) 83 sayılı İlamın 5. maddesi ile fiilen zabıta hizmetlerinde çalışmayan Zabıta Komiseri ...’ya maktu mesai ücreti ödenmesi sonucu oluşan ... TL kamu zararının tazminine ilişkin hüküm tesis edilmiştir.

 

Temyiz talebinde bulunanların temyiz dilekçesi, Başsavcılık Mütalaası işbu İlamın/Tutanağın 1. Maddesinde belirtildiği gibidir.

 

Dosyada mevcut belgelerin okunup incelenmesinden sonra,

 

GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:

 

83 sayılı İlamın 5. Maddesi ile fiilen zabıta hizmetlerinde çalışmayan Zabıta Komiseri ...’ya maktu mesai ücreti ödenmesi sonucu oluşan ... TL kamu zararının tazminine ilişkin hüküm tesis edilmiştir.

 

Esas Yönünden İnceleme:

 

Maktu fazla çalışma ücretini düzenleyen 2018 yılı Bütçe Kanunu’na ekli K cetveli’nin “III. Fazla Çalışma Ücreti” başlıklı maddesinin “(B) Aylık Maktu Fazla Çalışma Ücreti” başlıklı alt bendinin 2 nci fıkrasında; “1- Belediyeler ile bunlara bağlı müstakil bütçeli kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlarda (iktisadi işletmeler hariç), görevlerinin niteliği gereği 657 sayılı Kanunda belirtilen çalışma süre ve saatlerine bağlı olmaksızın zabıta ve itfaiye hizmetlerinde fiilen çalışan personele (destek hizmeti yürüten personel hariç), belediye meclisi kararı ile tespit edilen tutar, fazla çalışma ücreti olarak maktuen ödenir.

 

Ancak, bunlara ödenecek aylık fazla çalışma ücreti en son yapılan resmi nüfus sayımına göre belediye nüfusu;

 

- 10.000’e kadar olanlar için 263 Türk Lirasını,

 

- 10.001’den 50.000’e kadar olanlar için 282 Türk Lirasını,

 

- 50.001’den 100.000’e kadar olanlar için 312 Türk Lirasını,

 

- 100.001’den 250.000’e kadar olanlar için 352 Türk Lirasını,

 

- 250.001’den 1.000.000’e kadar olanlar için 420 Türk Lirasını,

 

- 1.000.001’den fazla olanlar için 487 Türk Lirasını,

 

- Ankara, İstanbul ve İzmir büyükşehir belediyeleri dışındaki diğer büyükşehirlerin belediye sınırları içerisindekiler için 487 Türk Lirasını,

 

- Ankara, İstanbul ve İzmir büyükşehirler belediye sınırları içerisindekiler için 648 Türk Lirasını, geçemez.”

 

hükmü yer almaktadır.

 

Rapor dosyası ve eki belgelerin incelenmesi sonucunda; Temizlik İşleri Müdür Vekili olarak görev yapan Zabıta Komiseri ...’ya fiilen zabıta hizmetlerinde çalışmadığı halde; zabıta hizmetlerini fiilen yürüten personele ödenmesi gereken maktu fazla çalışma ücretinin ödendiği anlaşılmıştır.

 

Mezkur mevzuat hükmünün 1’inci fıkrasında “…zabıta ve itfaiye hizmetlerinde fiilen çalışan personele (destek hizmeti yürüten personel hariç),…” denildiğinden zabıta hizmetlerinde fiilen çalışmayan Temizlik İşleri Müdür Vekili olarak görev yapan Zabıta Komiseri ...’ya aylık maktu fazla çalışma ücreti ödenmesi mevzuata aykırılık teşkil etmektedir.

 

Sorumluluk Yönünden İnceleme:

 

Söz konusu tazmin hükmünde, Harcama Yetkilisi ve Gerçekleştirme Görevlisi müştereken sorumlu tutulmuştur.

 

Harcama yetkililerinin ve gerçekleştirme görevlilerinin harcama sürecindeki görev ve sorumlulukları 5018 sayılı Kanunu’nun 32 ve 33’üncü maddelerinde düzenlenmiştir. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunun “Harcama Talimatı ve Sorumluluk” başlıklı 32 nci maddesinde;

 

“Bütçelerden harcama yapılabilmesi, harcama yetkilisinin harcama talimatı vermesiyle mümkündür. Harcama talimatlarında hizmet gerekçesi, yapılacak işin konusu ve tutarı, süresi, kullanılabilir ödeneği, gerçekleştirme usulü ile gerçekleştirmeyle görevli olanlara ilişkin bilgiler yer alır. Harcama yetkilileri, harcama talimatlarının bütçe ilke ve esaslarına, kanun, tüzük ve yönetmelikler ile diğer mevzuata uygun olmasından, Ödeneklerin etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasından ve bu Kanun çerçevesinde yapmaları gereken diğer işlemlerden sorumludur.”,

 

“Giderlerin Gerçekleştirilmesi” başlıklı 33 ncü maddesinde;

 

“Bütçelerden bir giderin yapılabilmesi için iş, mal veya hizmetin belirlenmiş usul ve esaslara uygun olarak alındığının veya gerçekleştirildiğinin, görevlendirilmiş kişi veya komisyonlarca onaylanması ve gerçekleştirme belgelerinin düzenlenmiş olması gerekir. Giderlerin gerçekleştirilmesi; harcama yetkililerince belirlenen görevli tarafından düzenlenen ödeme emri belgesinin harcama yetkilisince imzalanması ve tutarın hak sahibine ödenmesiyle tamamlanır. Gerçekleştirme görevlileri, harcama talimatı üzerine; işin yaptırılması, mal veya hizmetin alınması, teslim almaya ilişkin işlemlerin yapılması, belgelendirilmesi ve ödeme için gerekli belgelerin hazırlanması görevlerini yürütürler.” hükümlerine yer verilmiştir.

 

Yine, aynı Kanunun 55 ve devamı maddelerinde kamu idarelerinin iç kontrol sistemlerini oluşturmaları öngörülmüş ve bu çerçevede harcama birimlerinin yapılan mali işlemler üzerinde gerçekleştirecekleri kontroller açıklanmış olup, harcama birimlerinin asgari yapmaları gereken kontroller, malî hizmetler birimi tarafından ön malî kontrole tâbi tutulacak malî karar ve işlemlerin usûl ve esasları ile ön malî kontrole ilişkin standart ve yöntemler Maliye Bakanlığınca belirleneceği hükme bağlanmıştır.

 

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan İç Kontrol ve Ön Mali Kontrole İlişkin Usul ve Esaslar'ın 10 uncu maddesinde, ön mali kontrol işleminin harcama birimleri tarafından da yerine getirileceği belirtilerek, gelir, gider, varlık ve yükümlülüklere ilişkin mali karar ve işlemlerin harcama birimi tarafından mali mevzuat hükümlerine uygunluk yönüyle kontrol edileceği,

 

Usul ve Esasların 12 nci maddesinde de, süreç kontrolünün nasıl yapılacağı belirtilerek, mali işlemlerin yürütülmesinde görev alanların yapacakları işlemden önceki işleri de kontrol edecekleri, ödeme emrini düzenlemekle görevlendirilen gerçekleştirme görevlilerinin de ödeme emri belgesi ve eki belgeler üzerinde ön mali kontrol işlemini yapacakları belirtilmektedir.

 

Yukarıda açıklanan mevzuat hükümlerinden, her bir harcamanın harcama yetkilisi ve gerçekleştirme görevlisi tarafından süreç kontrolü çerçevesinde yapılan işlemlerin ilgili mevzuat hükümlerine uygun olup olmadıkları ön mali kontrole tabi tutularak kontrol edilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.

 

Sayıştay Genel Kurulunun 14.06.2007/5189-1 sayılı Kararının “sorumlular” başlıklı 3 üncü bölümünde, harcama yetkililerinin ve gerçekleştirme görevlilerinin sorumlulukları açıklanmış olup; ödeme emri belgesini düzenlemekle görevlendirilmiş gerçekleştirme görevlilerinin düzenlediği belge ile birlikte harcama sürecindeki diğer belgelerin doğruluğundan ve mevzuata uygunluğundan harcama yetkilisi ile birlikte sorumlu tutulması gerektiği belirtilmiştir.

 

5018 sayılı Kanun ve yukarıda belirtilen Sayıştay Genel Kurul Kararı uyarınca, harcama yetkilileri ve gerçekleştirme görevlileri, giderin gerçekleştirilmesi ve harcamanın yapılması süreçlerinde, mevzuata uygunluk açısından kontrolleri sağlamakla yükümlüdürler. Yapılacak harcama, nitelik itibariyle hukuka aykırı nitelik taşıyorsa, söz konusu işlemleri yapmaktan kaçınmak durumundadırlar.

 

Sorumlular tarafından gönderilen savunmada, Harcama Yetkilileri ve Gerçekleştirme Görevlileri sorumluluğa ilişkin itiraz edip, usulsüz atanan bütün personelin Belediye Başkanları tarafından atandığını, atamaların mevzuata uygun yapılıp yapılmadığı konusunda bilgi sahibi olmadıklarını, belirterek sorumluluklarının kaldırılmasını ifade etmişlerse de; söz konusu kamu zararının sebebi Belediye başkanının yapmış olduğu vekaleten atama olmayıp, zabıta hizmetlerinde fiilen çalışmayan Temizlik İşleri Müdür Vekili olarak görev yapan Zabıta Komiseri ...’ya aylık maktu fazla çalışma ücreti ödenmesidir.

 

Dolayısıyla, zabıta hizmetlerinde fiilen çalışmayan Temizlik İşleri Müdür Vekili olarak görev yapan Zabıta Komiseri ...’ya aylık maktu fazla çalışma ücreti ödenmesi ile ilgili harcama yetkilileri ve gerçekleştirme görevlilerinin sorumluluğu bulunmaktadır.

 

Bu itibarla, 83 sayılı İlamın 5. Maddesi ile verilen tazmin hükmünün TASDİKİNE, oy birliğiyle,

 

Karar verildiği 13.10.2021 tarih ve 50226 sayılı tutanakta yazılı olmakla işbu ilam tanzim kılındı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bu sayfa 171 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor