YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Belediyece, genel seçimde görevli memurlara yemek verilmesi, kamu zararına yol açar mı?

Karar Özeti

5393 sayılı Belediye Kanununun 14 üncü maddesinde yer alan Belediyenin görev, yetki ve sorumlulukları ile 60 ıncı maddesinde yer alan Belediyenin giderleri arasında seçimlerde sandık kurullarında görevli bulunan görevlilerin yeme-içme ihtiyaçlarının karşılanması ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır. Seçimlerde görev alan görevlilere ihtiyaçlarının karşılanması için yukarıda da belirtildiği üzere Yüksek Seçim Kurulu tarafından gündelik verilmektedir. Dolayısıyla bu ihtiyaçların belediye bütçesinden karşılanması mevzuata aykırılık teşkil etmektedir.

 

Üst yönetici tarafından gönderilen temyiz dilekçesinde 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimi ve 27.Dönem Milletvekilliği Genel seçiminde Belediye Bütçesinde Sandık Kurullarında görevli bulunan personele yiyecek verilmesi nedeniyle tazmin hükmedilen hususla ilgili olarak söz konusu yiyeceklerin seçim sandık kurullarındaki görevli personele verilmediği, cenaze evine gönderildiği, evrakları düzenleyen personel tarafından sehven seçimde sandık görevlilerine dağıtıldığının belirtildiği, 24 Haziran seçimlerinde dağıtılmış olan pidelerin faturasının Belediyeye geldiği fakat yanlış kesilmiş olduğundan ilgili siyasi parti teşkilatına iade edildiği, bu durumdan haberi olmayan personelin seçim zamanı dağıtılan pideler diyerek evrakları yanlış düzenlediği ifade edilmişse de; ilişikli ödeme belgesi ve ekinde söz konusu yemeğin 24 Haziran seçiminde sandık görevlilerine alındığı belirtilmekle beraber; söz konusu iddiaları kanıtlayıcı bilgi belge gönderilmemiştir.

 

Bu itibarla, 83 sayılı İlamın 8. Maddesiyle verilen tazmin hükmünün TASDİKİNE, (7. Daire Başkanı ..., 8.Daire Başkanı ..., Üye ...ve Üye ...’un karşı oy gerekçelerine karşı) oy çokluğuyla

 

Karar

 

 

Kamu İdaresi Türü          Belediyeler ve Bağlı İdareler     

Yılı         2018    

Dairesi  2           

Dosya No           47218  

Tutanak No        50229  

Tutanak Tarihi   13.10.2021       

Kararın Konusu Çeşitli Konuları İlgilendiren Kararlar       İlgili Daire Kararı için tıklayın

 

 

Konu: 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 27.Dönem Milletvekili Genel Seçiminde sandık kurullarında görevli bulunan personelin yiyecek ihtiyacının Belediye bütçesinden karşılanması.

 

3) 83 sayılı İlamın 8. Maddesi ile 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde sandık kurullarında görevli bulunan personelin yiyecek ihtiyaçlarının ilgili mevzuata aykırı olarak Belediye bütçesinden karşılanması sonucu oluşan ... TLTL kamu zararının tazminine ilişkin hüküm tesis edilmiştir.

 

Üst Yönetici ...’ın temyiz dilekçesinde özetle;

 

“24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimi ve 27.Dönem Milletvekilliği Genel seçiminde Belediye Bütçesinde Sandık Kurullarında görevli bulunan personele yiyecek verilmesinin mevzuata aykırı bir durum olduğu, fakat söz konusu yiyeceklerin 24 Hazirandaki seçimde sandık kurullarındaki görevli personele verilmediği, Cenaze evine gönderilmiş olup, evrakları düzenleyen personelce sehven seçimde sandık görevlilerine dağıtılmak üzere denildiği, Şöyle ki; 24 Haziran seçimlerinde dağıtılmış olan pidelerin faturasının Belediyeye geldiği fakat yanlışlık olduğu, Belediyeye kesilmeyecek diye ilgili siyasi parti teşkilatına verilmesi gerektiği anlatılarak iade edildiği, Bu durumdan haberi olmayan evrakları düzenleyen personelin seçim zamanı dağıtılan pideler diyerek o (24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimi ve 27.Dönem Milletvekilliği Genel seçiminde) şekilde yanlışlıkla düzenlediği,

 

Oysa ki; 24 Haziran seçimlerinde ... ilçesinde 88 adet Seçim Sandığı kurulmuş olup, (daha önce sandık kurulu başkanlığı yapmış biri olarak) 1 (Bir) Sandıkta minimum 4 görevli personel olma zorunluluğunun olduğu, aksi takdirde oy kullanma işlemine başlanılamadığı (1 Sandık Kurulu Başkanı, 1 Memur Üye, en az 2 Partili Üye olmak üzere en az 4 kişilik kurul oluşması gerektiği, Bu durumda da Kurulun en az 4 kişi olmakla birlikte 10 kişiye kadar ulaşmakta olduğu, (Müşahit, Gözlemci, Parti üyelerinin daha fazla olduğu durumlarda vs.) Böylelikle en az 4 kişi olsa dahi 88*4 = 352 kişi olacağı, oysa 24 Hazirandaki Sandık Kurullarına yaptırılmış olan Fatura da tam emin olmamakla birlikle 500 adet civarı pide yaptırıldığı, bu durumda, Cenaze evine yaptırılmış olan, yanlışlıkla 24 Haziran Seçimlerinde yaptırılmış diye yazılan Pide Faturasında 280 adet pide gözüktüğü,

 

Yukarıda sayılan zorunluluklar ve sehven yapılan hatalar doğrultusunda herhangi bir mevzuata aykırılık ve kamu zararına sebebiyet verilmediği belirtilmiştir.

 

Başsavcılık Mütalaasında;

 

“İlamın 8 inci maddesine ilişkin olarak temyiz talebinde özetle;

 

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimi ve 27.Dönem Milletvekilliği Genel seçiminde Belediye Bütçesinde Sandık Kurullarında görevli bulunan personele yiyecek verilmesi nedeniyle tazmin hükmedilen hususla ilgili olarak söz konusu yiyeceklerin seçim sandık kurullarındaki görevli personele verilmediği, cenaze evine gönderildiği, evrakları düzenleyen personel tarafından sehven seçimde sandık görevlilerine dağıtıldığının belirtildiği, 24 Haziran seçimlerinde dağıtılmış olan pidelerin faturasının Belediyeye geldiği fakat yanlış kesilmiş olduğundan ilgili siyasi parti teşkilatına iade edildiği, bu durumdan haberi olmayan personelin seçim zamanı dağıtılan pideler diyerek evrakları yanlış düzenlediği, oysa ki; 24 Haziran seçimlerinde ... ilçesinde 88 adet Seçim Sandığı kurulmuş olduğu ve bir sandıkta minimum 4 görevli personel olduğu ve bu hesapla dahi 88*4 = 352 kişi için pide yaptırılması gerektiği bu çerçevede tam emin olmamakla birlikle 500 adet civarı pide yaptırıldığı, cenaze evine yaptırılmış olan 280 adet pidenin pide faturasında yanlışlıkla 24 Haziran Seçimleri için yaptırıldığının yazıldığından bahisle haklarında hükmolunan tazmin kararının kaldırılmasını talep etmektedir.

 

Dosya üzerinde yapılan inceleme neticesinde;

 

Temyiz dilekçesinde tazmine konu işlemin mahiyetinin evraklarda göründüğünden farklı olduğundan bahsedilmekle birlikte konuya ilişkin olarak herhangi bir düzeltme faturası ibraz edilmediği gibi hangi cenaze için pide gönderildiğini tevsik edecek bir belge veya şahit ifadesi benzeri ek delil sunulmadığından dolayı kayıtlarda gözüken işlemin aksi ortaya konulamamıştır. Bu nedenle temyiz talebinin ret edilerek Daire kararının korunmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.” Denilmektedir.

 

Duruşma talebinde bulunan ... ile Sayıştay Kanununun 55 inci maddesi gereği Temyiz Kurulunca görülen lüzum üzerine duruşmaya katılmasına karar verilen … tarafından, dilekçelerinde yazışı hususlardan farklı olarak 83 sayılı İlamın 8. Maddesi ile tazmin hükmedilen kamu zararının tahsil edildiği ifade edilmişse de; tahsilata ilişkin bilgi belge sunulmamıştır.

 

Duruşma talebinde bulunan ... ile Sayıştay Kanununun 55 inci maddesi gereği Temyiz Kurulunca görülen lüzum üzerine duruşmaya katılmasına karar verilen … ve Sayıştay Savcısının sözlü açıklamalarının dinlenmesinden ve dosyada mevcut belgelerin okunup incelenmesinden sonra,

 

GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:

 

83 sayılı İlamın 8. Maddesi ile 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 27.Dönem Milletvekili Genel Seçiminde sandık kurullarında görevli bulunan personelin yiyecek ihtiyaçlarının ilgili mevzuata aykırı olarak Belediye bütçesinden karşılanması sonucu oluşan ...TL kamu zararının tazminine ilişkin hüküm tesis edilmiştir.

 

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun “Ödenecek Ücretler” başlıklı 182 inci maddesinde:

 

“Seçim Kurulu Başkan ve üyeleri ile bu Kanun gereğince görevlendirileceklere ve bu işlerde mesai saatleri içinde ve dışında çalıştırılacak memur ve hizmetlilere, siyasi parti temsilcilerine ve hariçten alınarak çalıştırılacaklara ödenecek gündelikler, gündelik miktarı 600 (altı yüz) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere, Yüksek Seçim Kurulunca belirlenir. Bakanlar Kurulu bu rakamı Yüksek Seçim Kurulunun görüşünü alarak, dört katına kadar artırmaya yetkilidir. Bu ödemeler herhangi bir vergiye tabi tutulmaz.

 

Bulundukları yerin haricinde bir mahalle gönderileceklerin yol masrafları Harcırah Kanunu hükümlerine göre verilir.” hükmü yer almıştır.

 

Konuyla ilgili olarak Yüksek Seçim Kurulunun 19.01.2014 tarih ve 90 nolu kararında:

 

“8) Sandık kurullarına yapılacak ödemeler:

 

Kurulumuzun ücret kararında belirlenen tarife esas alınarak;

 

a) Kurs verilen sandık kurulu başkanlarına 4 (dört),

 

b) Kurs verilmeyen sandık kurulu başkanlarına 3 (üç),

 

c) Devlet memuru olan ve eğitim verilen üyeye 3 (üç),

 

ç) Eğitim verilmeyen sandık kurulu memur üyeye 2 (iki),

 

d) Siyasi parti üyelerine 1 (bir),

 

Gündelik ödenir.

 

 

12) Kolluk kuvvetlerinin ücret ve araç taleplerine ilişkin hususlar:

 

Kolluk kuvvetlerinin yaptığı görevler asli hizmetleri arasında bulunduğundan seçim ödemeleri adı altında ücret tahakkuk ettirilmesine yasal olarak imkân bulunmamaktadır. Ayrıca, kolluk kuvvetlerinin araç ihtiyaçları mülki idare amirleri tarafından karşılanması gerektiğinden, hiçbir suretle araç kiralaması ve görevlendirmesi ile yakıt giderleri ilçe seçim kurulu başkanlıkları tarafından karşılanmayacaktır.” hükümlerine yer verilmiştir.

 

5393 sayılı Belediye Kanununun 14 üncü maddesinde yer alan Belediyenin görev, yetki ve sorumlulukları ile 60 ıncı maddesinde yer alan Belediyenin giderleri arasında seçimlerde sandık kurullarında görevli bulunan görevlilerin yeme-içme ihtiyaçlarının karşılanması ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır. Seçimlerde görev alan görevlilere ihtiyaçlarının karşılanması için yukarıda da belirtildiği üzere Yüksek Seçim Kurulu tarafından gündelik verilmektedir. Dolayısıyla bu ihtiyaçların belediye bütçesinden karşılanması mevzuata aykırılık teşkil etmektedir.

 

Üst yönetici tarafından gönderilen temyiz dilekçesinde 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimi ve 27.Dönem Milletvekilliği Genel seçiminde Belediye Bütçesinde Sandık Kurullarında görevli bulunan personele yiyecek verilmesi nedeniyle tazmin hükmedilen hususla ilgili olarak söz konusu yiyeceklerin seçim sandık kurullarındaki görevli personele verilmediği, cenaze evine gönderildiği, evrakları düzenleyen personel tarafından sehven seçimde sandık görevlilerine dağıtıldığının belirtildiği, 24 Haziran seçimlerinde dağıtılmış olan pidelerin faturasının Belediyeye geldiği fakat yanlış kesilmiş olduğundan ilgili siyasi parti teşkilatına iade edildiği, bu durumdan haberi olmayan personelin seçim zamanı dağıtılan pideler diyerek evrakları yanlış düzenlediği ifade edilmişse de; ilişikli ödeme belgesi ve ekinde söz konusu yemeğin 24 Haziran seçiminde sandık görevlilerine alındığı belirtilmekle beraber; söz konusu iddiaları kanıtlayıcı bilgi belge gönderilmemiştir.

 

Bu itibarla, 83 sayılı İlamın 8. Maddesiyle verilen tazmin hükmünün TASDİKİNE, (7. Daire Başkanı ..., 8.Daire Başkanı ..., Üye ...ve Üye ...’un karşı oy gerekçelerine karşı) oy çokluğuyla

 

Karar verildiği 13.10.2021 tarih ve 50229 sayılı tutanakta yazılı olmakla işbu ilam tanzim kılındı.

 

Karşı oy gerekçesi

 

7. Daire Başkanı ..., 8.Daire Başkanı ..., Üye ...ve Üye ...’un karşı oy gerekçesi:

 

Belediyelerin kendilerine verilen görevleri yerine getirirken yaptığı harcama kalemlerinden biri de temsil, ağırlama ve tören giderleri kapsamında yaptığı harcamalardır. 5393 sayılı Belediye Kanunun 38 inci maddesinde temsil ve ağırlama giderleri için ayrılan ödeneği kullanmak belediye başkanının görev ve yetkileri arasında sayılmış ve aynı Kanunun 60 ıncı naddesinde ise temsil, tören, ağırlama ve tanıtım giderleri belediye giderlerinden biri olarak sayılmıştır.

 

Belediye Bütçesinden Yapılacak Temsil Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesinin “Ağırlama giderleri” başlıklı 5’inci maddesinde;

 

Ağırlama, beldenin misafiri durumunda olan;

 

-Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Başbakan ve Bakanlar Kurulu üyeleri, Hükümet Merkezi veya diğer illerin protokolüne dahil kişiler,

 

-Yabancı ülke temsilcileri veya konuklar, sanat, bilim, kültür ve spor dallarında temayüz etmiş kişiler, basın mensupları,

 

-Beldenin kalkınmasında katkısı olanlar veya olacağı anlaşılanlar ile bu kişilerin eşleri ve refakatindeki görevliler için geleneklere ve davetin şumulüne göre, ağırlama, konuklama, konutlandırma ve bu işlerle ilgili olarak hazırlıkların gerektirdiği giderlerle ziyafet, kokteyl, hediye, çiçek, bahşiş ve taşıma giderleri şeklinde yapılır.” Denilmektedir.

 

Bu kapsamda, seçimde görevli personele yemek yardımı yapılması temsil ağırlama gideri olarak değerlendirildiğinden kamu zararı oluşmadığı düşünülmektedir.

 

Bu nedenle konu hakkında tazmin hükmünün kaldırılması gerekir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bu sayfa 147 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor