YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Bakanlığa ait taşınmazın belediyeye tahsisine ilişkin talebin reddine ilişkin davada, görevli ilk derece mahkeme hangisidir?

Karar

 

Danıştay 13. Daire Başkanlığı 2022/2066 E.  ,  2022/1927 K.

 

 

 

T.C.

 

D A N I Ş T A Y

 

ONÜÇÜNCÜ DAİRE

 

Esas No : 2022/2066

 

Karar No : 2022/1927

 

DAVACI : ... Belediye Başkanlığı - .../...

 

VEKİLİ : Av. ...

 

DAVALI : ... Bakanlığı

 

DAVANIN_KONUSU : Datça Belediye Başkanlığı'nca, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na yapılan ... tarih-E... sayılı başvurunun zımnen reddine ilişkin işlemin iptali istenilmektedir.

 

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ ... 'NIN DÜŞÜNCESİ :

 

2575 sayılı Danıştay Kanunu'nun 24. maddesinde ilk derece mahkemesi olarak Danıştay'ın karara bağlayacağı uyuşmazlıklardan olmayan davanın görev yönünden reddine karar verilerek dosyanın görevli ... İdare Mahkemesi'ne gönderilmesi gerektiği düşünülmektedir.

 

TÜRK MİLLETİ ADINA

 

Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi'nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dava dilekçesi 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 14. maddesi uyarınca incelendikten sonra gereği görüşüldü:

 

MADDİ OLAY VE HUKUKİ SÜREÇ :

 

Davacı Datça Belediyesi tarafından, Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yapılan ... tarih ve ... sayılı başvuru ile, “Datça ilçesi sınırları içerisinde bulunan ... Koyu, Ilıca, ... Mahallesi, Kumluk mevkii ve ... mevkiinde bulunan sahil kesimleri ile aynı zamanda tüm sahil/kıyı alanlarını, halkın serbestçe kullanımına açmak ve duş, soyunma kabini, WC gibi gereksinimleri karşılayacak geçici yapıların hizmete sunulması amacıyla Belediyeye tahsisini, bu isteğin kabul görmemesi durumunda ise, ilçe sınırlarındaki sahiller için 2886 sayılı Kanun'a göre yapılacak ihalelerin tümüne iştirak edeceğinden, yapılacak ihalelerin içerik, gün, yer ve saatinin bir ay önceden Datça Belediyesi'ne duyurulması” istenmiş, yapılan başvurunun zımnen reddedilmesi üzerine zımnî ret işlemi ile bu işlemin dayanağı olduğu ileri sürülen 02/05/2013 tarih ve 28635 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Tabiat Varlıkları ve Doğal Sit Alanları ile Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Bulunan Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki Yerlerin İdaresi Hakkında Yönetmeliğin tamamının, tamamı iptal edilmeyecekse dava dilekçesinde belirtilen maddelerinin iptali ve yürütmelerinin durdurulması istemiyle açılan davada; Dairemizin 02/11/2021 tarih ve 2021/3498 sayılı kararı ile, Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne yapılan ... tarih ve ... sayılı başvurunun zımnen reddine ilişkin işlem ile bu işleme dayanak oluşturan 02/05/2013 tarih ve 28635 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Tabiat Varlıkları ve Doğal Sit Alanları ile Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Bulunan Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki Yerlerin İdaresi Hakkında Yönetmeliğin 55. maddesinin 4. fıkrasının (c) bendinin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

 

Dairemizin kararı üzerine, davacı Belediye tarafından kararın uygulanmasını teminen, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına yapılan ... tarih-E.... sayılı başvuru ile, (1) "Vakıflara veya bu vakıfların kuruluşlarına Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin pazarlık usulüyle kiraya verilmesini düzenleyen dava konusu Yönetmeliğin 55. maddesinin 4. fıkrasının (c) bendi hakkında yürütmenin durdurulması kararı verilmiş olduğuna göre; bu bende istinaden 28/07/2020 tarihli ihale Komisyonu kararı, ... tarih ve ... sayılı Bakanlık Oluruyla gerçekleştirilen Muğla ili, Datça ilçesi ... Mahallesi ... mevkii; ... Mahallesi Karaincir mevkii; ... Mahallesi İskele mevkii; ... Mahallesi Kargı mevkiinin pazarlık usulüyle kiralanmasına ilişkin ihale ile bu ihale sonucunda anılan yerlerin 10 yıllığına ... Ltd. Şti'ne kiralanmasına ilişkin kararın ve yapılan sözleşmenin feshedilmesi"; (2) "Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne yapılan ... tarih ve ... sayılı başvuru çerçevesinde Datça ilçe sınırları içinde bulunan tüm sahil/kıyı alanlarına yönelik gerçekleştirilecek ihalelerin içerik, gün, yer ve saatinin bir ay önceden Datça Belediyesi'ne duyurulması" talep edilmiş, yapılan başvurunun zımnen reddi üzerine bakılan dava açılmıştır.

 

İNCELEME VE GEREKÇE:

 

USUL YÖNÜNDEN:

 

2576 sayılı Kanun'un 1. maddesinde, bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemelerinin bu Kanunla verilen görevleri yerine getirmek üzere kurulmuş "genel görevli" mahkemeler olduğu; 5. maddesinde, idare mahkemelerinin, vergi mahkemelerinin görevine giren davalarla ilk derecede Danıştay'da çözümlenecek olanlar dışındaki davaları çözümleyeceği; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 14/3-a maddesinde, dilekçelerin görev ve yetki yönünden inceleneceği; 15/1-a maddesinde, 14. maddenin 3/a bendine göre adlî yargının görevli olduğu konularda açılan davaların reddine, idarî yargının görevli olduğu konularda ise görevli veya yetkili olmayan mahkemeye açılan davanın görev veya yetki yönünden reddedilerek dava dosyasının görevli veya yetkili mahkemeye gönderilmesine karar verileceği kurala bağlanmıştır. 2575 sayılı Danıştay Kanunu'nun 24. maddesinde ise, ilk derece mahkemesi olarak Danıştay'da görülecek davalar tahdidî olarak sayılmıştır.

 

Datça Belediye Başkanlığı'nca Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na yapılan ... tarih-E.... sayılı başvurunun zımnen reddine ilişkin işleminin iptali istemiyle açılan davanın; 2575 sayılı Danıştay Kanunu'nun 24. maddesinde sayma suretiyle belirlenen Danıştay'ın ilk derece olarak bakacağı davalar kapsamında değerlendirilemeyeceği anlaşıldığından, uyuşmazlığın zımnî ret işlemini tesis eden Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın bulunduğu yer idare mahkemesi olan ... İdare Mahkemesi'nce çözümlenmesi gerekmektedir.

 

KARAR SONUCU :

 

Açıklanan nedenlerle;

 

1. DAVANIN GÖREV YÖNÜNDEN REDDİNE,

 

2. Dosyanın Ankara İdare Mahkemesine gönderilmesine, 28/04/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


Bu sayfa 170 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor