YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Bağlantılı davaların nasıl değerlendirilmesi gerektiği hakkında açıklayıcı örnek Kr.

Karar

 

Danıştay 12. Daire Başkanlığı 2021/7470 E.  ,  2021/6559 K.

 

 

T.C.

 

D A N I Ş T A Y

 

ONİKİNCİ DAİRE

 

Esas No : 2021/7470

 

Karar No : 2021/6559

 

 

BAĞLANTI İSTEMİNE İLİŞKİN KARAR

 

... ili,... İlçe Müftülüğü Vaizesi olarak görev yapan davacı ... vekili Av. ... tarafından, eş durumu mazereti nedeniyle Amasya iline atanma istemiyle yapılan başvurunun reddine dair ... tarih ve ... sayılı işlemin iptali istemiyle Diyanet İşleri Başkanlığı'na karşı açılan davada; ... İdare Mahkemesi'nin E:... sayılı dosyasında verilen 13/10/2021 tarihli bağlantı nedeniyle gönderme kararıyla; işbu dava dosyası ile davacının Amasya iline atanma istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlemin dayanağını oluşturan Diyanet İşleri Başkanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü'nün 06/08/2020 tarihli 2020 yılında yapılan "Sınav Sonucuna Göre Vaiz Atamaları ile İlgili Duyuru"nun 9. maddesinin iptali istemiyle Dairemizin E:2021/5168 sayılı esasına kayıtlı dava dosyası arasında 2577 sayılı Kanun'un 38. maddesi uyarınca bağlantı bulunup bulunmadığının saptanması için Danıştay'a gönderilen dosya incelendi, gereği görüşüldü:

 

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun "Bağlantılı davalar" başlıklı 38. maddesinin birinci fıkrasında, aynı maddi veya hukuki sebepten doğan ya da biri hakkında verilecek hüküm, diğerini etkileyecek nitelikte olan davaların bağlantılı davalar olduğu, aynı maddenin üçüncü fıkrasında, bağlantılı davalardan birinin Danıştay'da bulunması halinde, dosyanın Danıştaya gönderileceği; "Bağlantının Danıştayca incelenmesi" başlıklı 39. maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendinde, Danıştayca verilen kararın bağlantı bulunmadığı yolunda olması halinde dosyaların ilgili mahkemelere geri gönderileceği; "Bağlantılı davalarla ilgili diğer esaslar" başlıklı 42. maddesinin üçüncü fıkrasında ise, bağlantının bulunup bulunmadığı yolundaki bölge idare mahkemesi ve Danıştay kararlarının kesin olduğu kurallarına yer verilmiştir.

 

Bahse konu düzenlemelerle, aynı maddi veya hukuki sebepten doğan ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte olduğu davaların aynı mahkemece çözümlenmesi amaçlanmıştır.

 

Dosyanın incelenmesinden, davacının vaize olmak üzere girdiği sınava ilişkin Sınav Sonucuna Göre Vaiz Atamaları ile İlgili Duyuru'nun 9. maddesinin iptali istemiyle açtığı davanın, Dairemizin E:2021/5168 sayılı dosyasında görülmekte olduğu, eş durumu mazereti nedeniyle Amasya iline atanma istemiyle yapılan başvurunun reddine dair Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ... tarih ve ... sayılı işlemin iptali istemiyle ise ... İdare Mahkemesinin E:... esasına kayden dava açıldığı ve Çorum İdare Mahkemesinin anılan kararı ile davalar arasında bağlantı bulunup bulunmadığının saptanması amacıyla dosyanın Danıştay'a gönderildiği anlaşılmaktadır.

 

Bu durumda, davacının eş durumu mazeretiyle atanma talebinin reddine ilişkin işlem ile Sınav Sonucuna Göre Vaiz Atamaları ile İlgili Duyuru'nun 9. maddesinin iptali istemiyle açılan davalar arasında 2577 sayılı Kanun'un 38. maddesinin birinci fıkrasının öngördüğü anlamda bir bağlantının bulunmadığı görülmektedir.

 

Açıklanan nedenle, bağlantı isteminin reddine, dava dosyasının Çorum İdare Mahkemesine gönderilmesine, 09/12/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


Bu sayfa 191 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor