14/10/2020 tarihinde yayımlanan Yönetmelik'e karşı yayımı tarihinden itibaren altmış gün içinde dava açmayan davacı tarafından, bu sürenin bitiminden çok sonra idareye yapılan başvurunun ardından Yönetmelik'e karşı bakılan dava açılmıştır. Bu durumda, idareye yapılan başvurunun geçmiş süreyi canlandırmayacağı anlaşıldığından davanın süresinde açılmadığı sonucuna varılmaktadır.
Danıştay 10. Daire Başkanlığı 2022/1132 E. , 2022/1231 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2022/1132
Karar No : 2022/1231
DAVACI : … Emlak Paz. Dan. ve Tic. A.Ş.
VEKİLİ : Av. …
DAVALI : … Bakanlığı
DAVANIN_ÖZETİ : 14/10/2020 tarih ve 31274 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in 5. maddesinin d/5 fıkrasında yer alan "üniversiteler" ibaresinin ve 22. maddesinin 3. fıkrasında yer alan "üniversitelerden" ibaresinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istenilmektedir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Davanın süre aşımı nedeniyle reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 14. maddesi uyarınca Tetkik Hâkiminin raporu ve sözlü açıklamaları dinlenildikten sonra gereği görüşüldü:
Dava, 14/10/2020 tarih ve 31274 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in 5. maddesinin d/5 fıkrasında yer alan "üniversiteler" ibaresinin ve 22. maddesinin 3. fıkrasında yer alan "üniversitelerden" ibaresinin iptali istemiyle açılmıştır.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 7. maddesinin 1. fıkrasında, dava açma süresinin özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hâllerde Danıştay'da ve idare mahkemelerinde altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gün olduğu, 8. maddesinin 1. fıkrasında, sürelerin tebliğ, yayın veya ilan tarihini izleyen günden itibaren işlemeye başlayacağı, 11. maddesinin 1. fıkrasında, ilgililer tarafından idari dava açılmadan önce, idari işlemin kaldırılması, geri alınması değiştirilmesi veya yeni bir işlem yapılmasının üst makamdan, üst makam yoksa işlemi yapmış olan makamdan, idari dava açma süresi içinde istenebileceği, bu başvurunun, işlemeye başlamış olan idari dava açma süresini durduracağı, 11. maddesinin 2. fıkrasında, otuz gün içinde bir cevap verilmezse isteğin reddedilmiş sayılacağı ve 3. fıkrasında, isteğin reddedilmesi veya reddedilmiş sayılması hâlinde dava açma süresinin yeniden işlemeye başlayacağı ve başvurma tarihine kadar geçmiş sürenin de hesaba katılacağı kurala bağlanmıştır.
Anılan hükümlerin incelenmesinden; bir düzenleyici işleme karşı ilan tarihinden itibaren altmış gün içinde dava açılabileceği gibi düzenleyici işlemin değiştirilmesi veya yeni bir işlem yapılmasının da yine dava açma süresi içinde istenebileceği, ayrıca söz konusu düzenleyici işleme dayanılarak tesis edilen bir uygulama işleminin varlığı hâlinde, işlemin tebliğinden itibaren altmış gün içinde birel veya düzenleyici işleme yahut her ikisine birden dava açılabileceği görülmektedir.
Dosyanın incelenmesinden; Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in 14/10/2020 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği, davacı tarafından 03/11/2021 tarihli dilekçe ile üniversitelere taşınmaz ticareti konusunda eğitim yetkisi veren Yönetmelik hükümlerinin kaldırılması istemiyle davalı idareye başvurulduğu, … Müdürlüğünün … tarihli yazısı ile bu başvurunun reddedildiği, bu yazının davacıya … tarihinde tebliğ edildiği ve bunun üzerine …. tarihinde kayda giren dilekçe ile anılan Yönetmelik'te yer alan ilgili ibarelerin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
14/10/2020 tarihinde yayımlanan Yönetmelik'e karşı yayımı tarihinden itibaren altmış gün içinde dava açmayan davacı tarafından, bu sürenin bitiminden çok sonra idareye yapılan başvurunun ardından Yönetmelik'e karşı bakılan dava açılmıştır. Bu durumda, idareye yapılan başvurunun geçmiş süreyi canlandırmayacağı anlaşıldığından davanın süresinde açılmadığı sonucuna varılmaktadır.
Açıklanan nedenlerle, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 15. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendi uyarınca, DAVANIN SÜRE AŞIMI NEDENİYLE REDDİNE, aşağıda ayrıntısı gösterilen … TL yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına, kullanılmayan 133,00 TL yürütmeyi durdurma harcının ve artan posta ücretinin ise kararın kesinleşmesinden sonra istemi hâlinde davacıya iadesine, bu karara karşı tebliğ tarihini izleyen otuz (30) gün içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna temyiz yolu açık olmak üzere, 09/03/2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.