YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Doktorun muayenehanesini il içinde başka adrese taşıma isteminin reddi kararının iptali istemine ilişkin davada, hangi mahkeme görevlidir?

Karar Özeti

Bu durumda, davacı tarafından, Gaziantep ilindeki muayenehanesinin il içinde başka bir adrese taşınmasına yönelik olarak yapılan başvurunun reddine ilişkin Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün … tarih ve E-… sayılı işleminin iptali istemiyle açılan davanın 2575 sayılı Danıştay Kanunu'nun 24. maddesi kapsamında yer almaması nedeniyle Danıştay'da ilk derece olarak incelenmesi olanağı bulunmamakta olup; uyuşmazlığın 2577 sayılı Kanun 32. maddesi uyarınca yetkili ve görevli … İdare Mahkemesince çözümlenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmaktadır.

Karar

 

 

 

Danıştay 10. Daire Başkanlığı  2022/2552 E.  ,  2022/2475 K.

 

T.C.

 

D A N I Ş T A Y

 

ONUNCU DAİRE

 

Esas No : 2022/2552

 

Karar No : 2022/2475

 

DAVACI : …

 

VEKİLİ : Av. …

 

DAVALI : … Bakanlığı'na izafeten … Valiliği …

 

DAVANIN_ÖZETİ : … Üniversitesi Ortodonti Ana Bilim Dalında profesör unvanıyla görev yapan davacı tarafından, Gaziantep ilindeki muayenehanesinin il içinde başka bir adrese taşınmasına yönelik olarak yapılan başvurunun reddine ilişkin Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün … tarih ve E-… sayılı işleminin iptali ve yürütülmesinin durdurulması istenilmektedir.

 

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …

 

DÜŞÜNCESİ : 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 15. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi uyarınca davanın görev yönünden reddedilerek, dosyanın Ankara İdare Mahkemesine gönderilmesi gerektiği düşünülmektedir.

 

TÜRK MİLLETİ ADINA

 

Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 14. maddesi uyarınca hazırlanan Tetkik Hakiminin raporu ve sözlü açıklamaları dinlenildikten sonra gereği görüşüldü :

 

2575 sayılı Danıştay Kanunu'nun "İlk derece mahkemesi olarak Danıştayda görülecek davalar" başlıklı 24. maddesinde; "1. Danıştay ilk derece mahkemesi olarak: a) (Değişik: 2/7/2018–KHK-703/184 md.) Cumhurbaşkanı kararlarına, b) (Değişik: 2/7/2018 – KHK-703/184 md.) Cumhurbaşkanınca çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri dışındaki düzenleyici işlemlere, c) (Değişik: 2/7/2012-6352/45 md.) Bakanlıklar ile kamu kuruluşları veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarınca çıkarılan ve ülke çapında uygulanacak düzenleyici işlemlere, d) Danıştay İdari Dairesince veya İdari İşler Kurulunca verilen kararlar üzerine uygulanan eylem ve işlemlere, e) Birden çok idare veya vergi mahkemesinin yetki alanına giren işlere, f) Danıştay Yüksek Disiplin Kurulu kararları ile bu Kurulun görev alanı ile ilgili Danıştay Başkanlığı işlemlerine, karşı açılacak iptal ve tam yargı davaları ile tahkim yolu öngörülmeyen kamu hizmetleri ile ilgili imtiyaz şartlaşma ve sözleşmelerinden doğan idari davaları karara bağlar." hükmü yer almaktadır.

 

2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun'un 1. maddesinde, bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemelerinin, bu Kanunla verilen görevleri yerine getirmek üzere kurulmuş "genel görevli" mahkemeler olduğu hükme bağlandıktan sonra aynı Kanun'un, 3410 sayılı Kanun'un 1. maddesi ile değişik 5. maddesinde, idare mahkemelerinin, vergi mahkemelerinin görevine giren davalarla ilk derecede Danıştayda çözümlenecek olanlar dışındaki davalara bakacağı belirtilmiştir.

 

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 14. maddesinin 3. fıkrasının (a) bendinde, dilekçelerin görev ve yetki yönünden inceleneceği; 15. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinde ise, dava dilekçeleri üzerine yapılan ilk inceleme sonunda, adli yargının görevli olduğu konularda açılan davaların reddine; idari yargının görevli olduğu konularda ise görevli veya yetkili olmayan mahkemeye açılan davanın görev veya yetki yönünden reddedilerek dava dosyasının görevli veya yetkili mahkemeye gönderilmesine, karar verileceği hükmü bulunmaktadır.

 

Aynı Kanun'un 32. maddesinde ise, göreve ilişkin hükümler saklı kalmak şartıyla anılan Kanunda veya özel kanunlarda yetkili idare mahkemesinin gösterilmemiş olması halinde, yetkili idare mahkemesinin, dava konusu olan idari işlemi veya idari sözleşmeyi yapan idari merciin bulunduğu yerdeki idare mahkemesi olduğu hükmüne yer verilmiştir.

 

Dosyanın incelenmesinden, … Üniversitesi Ortodonti Ana Bilim Dalında profesör unvanıyla görev yapan davacı tarafından, Gaziantep ilindeki muayenehanesinin il içinde başka bir adrese taşınmasına yönelik olarak yapılan başvurunun reddine ilişkin Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün … tarih ve E-… sayılı işlemi ile bu işlemin dayanağı olan 03/02/2015 tarih ve 29256 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik'in iptali istemiyle açılan davada, Danıştay Onuncu Dairesinin 03/03/2022 tarih ve E:2021/7793, K:2022/1109 sayılı kararı ile 2577 sayılı Kanun'un 3. maddesine uygun bulunmayan dava dilekçesinin reddine karar verildiği, bu kararın 19/04/2022 tarihinde tebliğ edilmesi üzerine davacı vekili tarafından verilen 15/04/2022 havale tarihli yenileme dilekçesinde Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün … tarih ve E-… sayılı işleminin iptali ve yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmesinin istenildiği, dilekçe içeriğinde başka bir düzenleyici/bireysel işlemin iptali istemine yer verilmediği anlaşılmaktadır.

 

Bu durumda, davacı tarafından, Gaziantep ilindeki muayenehanesinin il içinde başka bir adrese taşınmasına yönelik olarak yapılan başvurunun reddine ilişkin Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün … tarih ve E-… sayılı işleminin iptali istemiyle açılan davanın 2575 sayılı Danıştay Kanunu'nun 24. maddesi kapsamında yer almaması nedeniyle Danıştay'da ilk derece olarak incelenmesi olanağı bulunmamakta olup; uyuşmazlığın 2577 sayılı Kanun 32. maddesi uyarınca yetkili ve görevli … İdare Mahkemesince çözümlenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmaktadır.

 

Açıklanan nedenlerle, 2577 sayılı Kanun'un 15. maddesi uyarınca davanın görev yönünden reddine, dava dosyasının … İdare Mahkemesine gönderilmesine, 27/04/2022 tarihinde oy birliğiyle kesin olarak karar verildi.


Bu sayfa 176 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor