YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Alkollü sürücünün, karşı yönden gelen ve sollama yasağına rağmen önündeki aracı geçerek, şeridine giren motosikletle çarpışması sonucu motosiklet sürücüsünün öldüğü olaya ilişkin muhalefet şerhli Karar.

Karar Özeti

Motosiklet sürücüsünün karşı yönden seyreden aracın arkasından süratle ve aniden şeridine girip, otomobilinin sol ön kısmına çarptığı yönündeki sanığın savunmasının, gerek trafik kazası tespit tutanağına yansıyan tespitler, gerek tanık anlatımlarıyla doğrulanmış olması karşısında, mevcut şartlarda olayı önlemek bakımından tedbir alması mümkün olmayan sanığın taksirle öldürme suçundan kusurunun bulunmaması nedeniyle CMK'nın 223/2-c maddesi gereğince beraatine; ancak, güvenli sürüş yeteneğini ortadan kaldıracak şekilde alkollü olarak araç kullanmasından dolayı trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan mahkûmiyetine karar verilmesi gerektiği gözetilmeden, İstanbul... İhtisas Dairesi'nin dosya kapsamına uygun düşmeyen 28.01.2013 tarihli raporuna itibarla, sanığın, meskûn mahal koşullarına nazaran süratli seyretmesi ve etkin fren tedbirine başvurmamasından dolayı tali kusurlu olduğu kabul edilerek, sanık hakkında taksirle öldürme suçundan mahkûmiyet hükmü kurulması, Kanuna aykırı olup, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün bu nedenle 5320 sayılı Kanunun 8. maddesi uyarınca halen uygulanmakta olan 1412 sayılı CMUK'un 321. maddesi gereğince isteme uygun olarak BOZULMASINA, 09.03.2015 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

Karar

 

 

12. Ceza Dairesi         2014/10179 E.  ,  2015/4339 K.

 

Mahkemesi: Asliye Ceza Mahkemesi

 

Suç: Taksirle öldürme

 

Hüküm: TCK'nın 85/1, 22/3, 62, 53/6, 63. maddeleri gereğince mahkumiyet
 

Taksirle öldürme suçundan sanığın mahkumiyetine ilişkin hüküm, sanık tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü:

 

Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, sanığın eksik incelemeye dayalı olarak karar verildiğine ilişkin sair temyiz itirazlarının reddine; ancak,

 

Oluşa ve dosya kapsamına göre; kazadan yaklaşık 1 saat 47 dakika sonra yapılan ölçümde 172 promil alkollü olduğu tespit edilen sanığın, yönetimindeki otomobil ile açık havada, gece vakti, aydınlatması mevcut meskun mahalde, 10.40 metre genişliğindeki, iki yönlü, asfalt kaplama, yüzeyi kuru, düz ve hafif eğimli caddede seyir halindeyken, karşı yönden gelip, sollama yasağına rağmen önündeki aracı geçerek, şeridine giren motosikletle çarpışması sonucu motosiklet sürücüsünün öldüğü olayda,

 

Motosiklet sürücüsünün karşı yönden seyreden aracın arkasından süratle ve aniden şeridine girip, otomobilinin sol ön kısmına çarptığı yönündeki sanığın savunmasının, gerek trafik kazası tespit tutanağına yansıyan tespitler, gerek tanık anlatımlarıyla doğrulanmış olması karşısında, mevcut şartlarda olayı önlemek bakımından tedbir alması mümkün olmayan sanığın taksirle öldürme suçundan kusurunun bulunmaması nedeniyle CMK’nın 223/2-c maddesi gereğince beraatine; ancak, güvenli sürüş yeteneğini ortadan kaldıracak şekilde alkollü olarak araç kullanmasından dolayı trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan mahkumiyetine karar verilmesi gerektiği gözetilmeden, İstanbul... İhtisas Dairesi'nin dosya kapsamına uygun düşmeyen 28.01.2013 tarihli raporuna itibarla, sanığın, meskun mahal koşullarına nazaran süratli seyretmesi ve etkin fren tedbirine başvurmamasından dolayı tali kusurlu olduğu kabul edilerek, sanık hakkında taksirle öldürme suçundan mahkumiyet hükmü kurulması, Kanuna aykırı olup, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün bu nedenle 5320 sayılı Kanunun 8. maddesi uyarınca halen uygulanmakta olan 1412 sayılı CMUK'un 321. maddesi gereğince isteme uygun olarak BOZULMASINA, 09.03.2015 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

MUHALEFET ŞERHİ:

Sayın çoğunluğun sanığın taksirle öldürme suçundan beraatine trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan mahkûmiyetine karar verilmesi gerektiğine dair görüşüne katılmıyorum. Şöyle ki;

 

Olayın meydana geldiği yer meskun mahal aydınlatmanın olduğu genişliği 10,40 m olan bir yoldur. İki yönlü yolda araçlara 5,20 metre mesafe kalmaktadır.

 

Sanık kazadan yaklaşık 1 saat 47 dakika sonra 172 promil alkollüdür. Olay anında yaklaşık 195-200 promil alkollüdür. Hızı da 70 km’dir.

 

Yüksek daire 100 promilden fazlasını bilinçli taksir için kabul etmektedir. Olayımızda sanık bu derecenin 2 katı alkollüdür.

 

Ölen hatalı sollama nedeniyle sanığın şeridinden gelmekte olup, sanık şöyle düşünemez: olsun karşımdaki tam kusurlu ben kusursuzum tedbir almayayım diyebilir mi diyemez, asgari tedbirleri almak zorundadır. Bunlar ne olabilir hızını azaltabilir ki meskun mahal 50 km ile gitmesi gerekirken 70 km ile gitmekte tespite göre hızını azaltma, fren yapma gibi bir tedbire müracaat etmemiştir. Ayrıca karşıdan gelen motosiklettir. Sağa manevra yaparak çarpışmayı önleyebilirdi ama sanığın sağa manevra yapma gibi bir mükellefiyeti yok, zorunluluğu yok neden sağa kaçsın demek çok da doğru olmayacaktır.

 

Zaten bu hareketleri sanıktan beklemek de mümkün değildir. Çünkü sanığımız 200 promil alkollüdür. Sağlıklı karar vermesi mümkün değildir. Sanığın bu alkol oranı fren, debriyaj, gaz pedalı ile direksiyonu dengeli kullanma yeteneğini zayıflatmaktan çok ortadan kaldırmıştır. Muhakeme ve karar verme yeteneğini de bozmuştur. Reaksiyon gösterme zamanını da zayıflatmıştır. Dolayısıyla kendine güven sanıkta arttığı gibi algılama, kavrama, dikkat ile karar verme uygulama yeteneğini de bozmuştur.

 

... kurumu da sanığı 25/01/2013 günlü raporuyla tali kusurlu bulmuştur.

 

Sanık zamanında tehlikeyi fark edemeyecek derecede ve tedbir almasını geciktirecek ölçüde çok fazla alkollüdür. Hatalı sollama yaparak kendi şeridinden gelen motosikletliyi bu yüzden fark edememiş, bu haliyle algılama kavrama yeteneği ortadan kalktığı için nasıl olsa kurtarırım diyerek de etkili fren tedbirine başvurmamış, sağa doğru az bir manevra yaparak çarpışmayı önleyecekken hiçbir önlem almamıştır. Sanık olayımızda  ... raporunda da belirtildiği gibi tali kusurludur.

 

Dolayısıyla sanığı kusursuz kabul ederek taksirle öldürme suçundan beraat düşüncesinde olan sayın çoğunluğun görüşüne yukarıda açıkladığım sebeplerden katılmıyorum. Saygılarımla.

 


Bu sayfa 189 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor