Vekille temsil edinilmediği halde avukat vekalet ücretine hükmedilmesinin yeniden yargılamayı gerektirmeyeceği hk.
Danıştay 9. Daire Başkanlığı 2022/2057 E. , 2022/3538 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 2022/2057
Karar No : 2022/3538
Kararın Düzeltilmesini İsteyen : … Vergi Dairesi Başkanlığı - …
Vekili : Av….
Karşı Taraf : … İnşaat Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi
İstemin Özeti : Danıştay Dokuzuncu Dairesinin 22/12/2021 tarih ve E:2021/3729, K:2021/7058 sayılı kararının; dilekçede ileri sürülen nedenlerle düzeltilmesi istenilmektedir.
Cevabın Özeti : Cevap verilmemiştir.
Tetkik Hâkimi … 'ın Düşüncesi : Karar düzeltme isteminin kabulü ile temyize konu kararın, vekalet ücretine ilişkin hüküm fıkrasının düzeltilerek onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Danıştay dava daireleri ile İdari veya Vergi Dava Daireleri Kurulları tarafından verilmiş olan kararlar hakkında kararın düzeltilmesi isteminin kabulü ancak, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 54. maddesinde yazılı sebeplerden birinin bulunması ile mümkündür.
Davalı tarafından ileri sürülen iddialar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 54. maddesine göre yerinde görüldüğünden, Danıştay Dokuzuncu Dairesinin 22/12/2021 tarih ve E:2021/3729, K:2021/7058 sayılı kararı kaldırıldıktan sonra temyiz istemi incelendi:
Uyuşmazlıkta, davacı şirket tarafından, bir kısım hasılatını kayıt ve beyan dışı bıraktığından bahisle takdir komisyonu kararına dayanılarak 2009/Ekim-Aralık dönemi için re'sen tarh edilen geçici vergi ile kesilen bir kat vergi ziyaı cezasının kaldırılması istenilmektedir.
Vergi Mahkemesince, Danıştay Üçüncü Dairesince yargılama gideri ve vekalet ücreti yönünden verilen bozma kararına uymak suretiyle davacı aleyhine yargılama gideri ve vekalet ücretine hükmedilmemesine karar verilmekle birlikte, davacı tarafından yapılan … -TL yargılama gideri ile Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenen … -TL vekalet ücretinin, davalı idareden alınarak davacıya verilmesine de hükmedilmiştir.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 6545 sayılı Kanun'un 22. maddesiyle değişik "Temyiz incelemesi üzerine verilecek kararlar" başlıklı 49. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendinde; temyiz incelemesi sonunda kararda yeniden yargılama yapılmasına ihtiyaç duyulmayan maddi hatalar ile düzeltilmesi mümkün eksiklik veya yanlışlıklar varsa Danıştayın kararı düzelterek onayacağı hükme bağlanmıştır.
Maddenin gerekçesinde ise, madde ile temyiz incelemesinde sadece maddi hatalarda değil, aynı zamanda yeniden yargılama yapılmasını gerektirmeyen eksiklik ya da yanlışlıklarda da düzelterek onama kararı verilmesinin sağlandığı, uygulamada, vekâlet ücretine, yargılama giderlerine ya da faize hükmedilmesinin unutulması ya da bunların yanlış hesaplanması gibi, kararın asli olmayan unsurlarında görülen bir kısım eksiklik ya da yanlışlıklar nedeniyle bozma kararları verildiği, bunun mahkeme tarafından tekrar karara bağlandığı ve yine bu kararlara karşı yeniden kanun yollarına başvurulabilmesi nedeniyle hem zaman hem de emek kaybına neden olunduğunun görüldüğü, bu suretle esasa etkili olmayan konularda Danıştayın kesin karar vermesi sağlanarak uyuşmazlığın hızla sonuçlandırılmasının amaçlandığı hususlarına yer verilmiştir.
Olayda, davacı şirketin avukat tarafından temsil edilmemesine karşın, Vergi Mahkemesince "Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenen … -TL vekalet ücretinin, davalı idareden alınarak davacıya verilmesine" hükmedildiği anlaşılmıştır.
Bu husus, yeniden yargılama yapılmasına ihtiyaç duyulmayan düzeltilmesi mümkün eksiklik olarak görüldüğünden, hüküm fıkrasından "Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenen … -TL vekalet ücretinin" ibaresi çıkarılmak suretiyle kararın vekalet ücreti yönünden düzeltilerek onanması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, davalının temyiz isteminin reddine, … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararının, vekalet ücretine ilişkin hüküm fıkrasının yukarıda belirtildiği şekilde düzeltilerek ONANMASINA, 21/06/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.