YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Yönetmelik maddelerine ilişkin davalarda, iptali istenen maddelerin, tereddütte yer bırakmayacak şekilde detaylı olarak dilekçede açıklanması gerektiği hk.

Karar Özeti

Yönetmelik maddelerine ilişkin davalarda, iptali istenen maddelerin, tereddütte yer bırakmayacak şekilde detaylı olarak dilekçede açıklanması  gerektiği hk.

Karar

 

Danıştay 8. Daire Başkanlığı  2022/2151 E.  ,  2022/2150 K.

 

T.C.

 

D A N I Ş T A Y

 

SEKİZİNCİ DAİRE

 

Esas No : 2022/2151

 

Karar No : 2022/2150

 

DAVACI : …

 

DAVALI : …Başkanlığı

 

DAVANIN ÖZETİ : 10/08/2021 tarih ve 31564 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Doçentlik Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliğin

1. maddesi ile Doçentlik Yönetmeliğine eklenen Yönetmeliğin 4. maddesi 6. fıkrasının iptali istenilmektedir.

 

 

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …

 

DÜŞÜNCESİ : 2577 sayılı Kanunun 3. maddesine uygun bulunmayan dava dilekçesinin reddi gerektiği düşünülmektedir.

 

TÜRK MİLLETİ ADINA

 

Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince, dava dilekçesi ve ekleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 14. maddesi uyarınca incelenerek işin gereği görüşüldü.

 

HUKUKİ SÜREÇ:

 

Dava; 10/08/2021 tarih ve 31564 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Doçentlik Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliğin 1. maddesi ile Doçentlik Yönetmeliğine eklenen Yönetmeliğin 4. maddesi 6. fıkrasının iptali istemiyle açılmıştır.

 

İNCELEME VE GEREKÇE:

 

USUL YÖNÜNDEN:

 

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 3. maddesinin birinci fıkrasında; idari davaların, Danıştay, idare mahkemesi ve vergi mahkemesi başkanlıklarına hitaben yazılmış imzalı dilekçelerle açılacağı; ikinci fıkrasında, dilekçelerde davanın konusu ve sebepleri ile dayandığı delillerin gösterileceği; üçüncü fıkrasında, dava konusu kararın ve belgelerin asılları veya örneklerinin dava dilekçesine ekleneceği, dilekçeler ile bunlara ekli evrakın örneklerinin karşı taraf sayısından bir fazla olacağı; 14. maddesinin üçüncü fıkrasının (g) bendinde, dilekçeler üzerinde bu Kanun'un 3. maddesine uygun olup olmadığı yönünden inceleme yapılacağı; 15. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde, bu yönlerden Kanuna aykırılık görülür ise otuz gün içinde 3. maddeye uygun şekilde yeniden düzenlenmek veya noksanları tamamlanmak üzere dilekçelerin reddine karar verileceği; 15. maddesinin beşinci fıkrasında, bu yönlerden dilekçenin reddedilmesi üzerine yeniden verilen dilekçelerde aynı yanlışlıklar yapıldığı takdirde davanın reddedileceği hükümlerine yer verilmiştir.

 

İdari yargılama usulünde geçerli olan resen araştırma ve yazılılık ilkesi gereği dava dilekçelerinin, 2577 sayılı Kanunda belirtilen şekil kurallarına uygun bir biçimde ve yargılamanın gerektirdiği bilgileri içerecek nitelikte düzenlenmesi gerekmektedir. Bunu sağlamak için, dava dilekçelerinde; dava konusu edilen işlemlerin ve dava sebeplerinin, bir başka ifadeyle; idari işlemin içerdiği iddia edilen hukuka aykırılığın dayandığı hukuk kurallarının açık ve net bir biçimde somut olarak belirtilmesi şarttır. Ayrıca birden fazla işlemin davaya konu edilmesi ya da bir işlemin birden fazla madde, fıkra veya bendinin iptalinin istenilmesi halinde söz konusu işlemler ve bu işlemlerin hangi madde veya fıkralarının iptalinin istendiğinin tek tek sayılmak suretiyle belirtilmesi de yukarıda alıntısı yapılan düzenlemeler ve idari yargılama usulü ilkelerinin bir gereğidir.

 

Dava dilekçesinin incelenmesinden, dava dilekçesinin talep konusu kısmında sadece "10/08/2021 tarih ve 31564 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Doçentlik Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliğin 1. maddesi ile Doçentlik Yönetmeliğine eklenen Yönetmeliğin 4. maddesi 6. fıkrasının" iptali istenilmekte iken, netice-i talep kısmında ise "10/08/2021 tarih ve 31564 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Doçentlik Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliğin 1. maddesi ile Doçentlik Yönetmeliğine eklenen Yönetmeliğin 4. maddesi 6. fıkrası" ile dava dilekçesinin açıklama kısmında hukuka aykırılığına ilişkin iddialara yer verilen Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı'nın 07/01/2022 tarih ve E - 42220327 - 204.01.01.-251 sayılı kararının da iptali istenildiği görülmüş olup, bu haliyle davacı tarafından dava konusu "10/08/2021 tarih ve 31564 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Doçentlik Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliğin 1. maddesi ile Doçentlik Yönetmeliğine eklenen Yönetmeliğin 4. maddesi 6. fıkrası"nın yanı sıra Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı'nın 07/01/2022 tarih ve E - 42220327 - 204.01.01.-251 sayılı kararının da iptalinin istenilip istenilmediği konusunda tereddüt hasıl olmuştur.

 

Bu durumda, dava dilekçesinde davaya konu istemin hiç bir tereddüte yer verilmeyecek şekilde açık ve net olarak ortaya konulmadığı anlaşılmakta olup, bu şekilde düzenlenen dava dilekçesi 2577 sayılı Kanunun 3. maddesine uygun bulunmamaktadır.

 

KARAR SONUCU:

 

Açıklanan nedenlerle;

 

1. 2577 sayılı Kanunun 3. maddesine uygun bulunmayan DAVA DİLEKÇESİNİN aynı Kanunun 15. maddesinin 1/d bendi uyarınca bu kararın tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde usulüne uygun biçimde düzenlenecek dilekçe ile yeniden dava açılabilmek üzere REDDİNE,

 

2. Yeniden açılacak dava için ayrıca harç alınmayacağının ve aynı yanlışlıkların yapılması halinde davanın reddine karar verileceğinin davacı vekiline bildirilerek, dilekçenin bir örneğinin davacıya gönderilmesine, 29/03/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


Bu sayfa 216 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor