YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Metonel adlı ürünün saflık oranın, İthalat Rejimi Kararının eki 5 sayılı listede yer almadığının tespiti halinde, kesilecek vergi cezası hk.

Karar Özeti

Metonel adlı ürünün saflık oranın İthalat Rejimi Kararının eki 5 sayılı listede yer almadığının tespiti halinde, kesilecek vergi cezası hk.

Karar

 

Danıştay 7. Daire Başkanlığı   2021/4654 E.  ,  2021/5246 K.

 

T.C.

 

D A N I Ş T A Y

 

YEDİNCİ DAİRE

 

Esas No : 2021/4654

 

Karar No : 2021/5246

 

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Bakanlığı adına

 

… Serbest Bölge Gümrük Müdürlüğü …

 

VEKİLİ : Av. …

 

KARŞI TARAF (DAVACI) : … Entegre Ağaç

 

Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi

 

VEKİLİ : Av. …

 

İSTEMİN KONUSU : … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:…, T:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

 

YARGILAMA SÜRECİ :

 

Dava konusu istem: Dahilde işleme rejimi kapsamında davacı adına tescilli … tarih ve … sayılı beyanname ile geçici olarak ithal edilen "metanol" isimli eşyanın ikinci kez yapılan analizi neticesinde saflık oranı itibariyle İthalat Rejimi Kararının eki 5 sayılı listede yer almadığının tespit edildiğinden bahisle ek olarak tahakkuk ettirilen gümrük ve katma değer vergileri üzerinden hesaplanarak karara bağlanan para cezalarına vaki itirazın reddine dair işlemin iptali istemiyle dava açılmıştır.

 

İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla dava konusu işlemin iptaline karar verilmiş, söz konusu kararın temyiz edilmesi üzerine, düzeltilerek onanmasına ilişkin Danıştay Yedinci Dairesinin 25/12/2020 tarih ve E:2016/7465, K:2020/5295 sayılı kararının, davalı idareye 24/02/2021 tarihinde usulüne uygun olarak tebliğ edildiği, on beş günlük karar düzeltme başvuru süresinin 11/03/2021 tarihi mesai bitiminde sona erdiği, davalı idare tarafından verilen karar düzeltme dilekçesinin ise yasal süre geçirildikten sonra 12/03/2021 tarihinde mahkeme kaydına alındığı anlaşıldığından, karar düzeltme başvurusunun süresinde yapılmadığı gerekçesiyle karar düzeltme isteminin süre aşımı nedeniyle reddine karar verilmiştir.

 

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Karar düzeltme başvurusunun reddine dair kararın bozulması istenilmektedir.

 

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.

 

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'UN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.

 

TÜRK MİLLETİ ADINA

 

Karar veren Danıştay Yedinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

 

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:

 

Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.

 

Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

 

KARAR SONUCU:

 

Açıklanan nedenlerle;

 

1. Temyiz isteminin reddine,

 

2. ... Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:…, T:… sayılı kararının ONANMASINA,

 

3. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,

 

4. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 01/12/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


Bu sayfa 232 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor