YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Banka ve sigorta muameleleri vergisine ilişkin davanın nerede açılması gerektiği hk.

Karar Özeti

Banka ve sigorta muameleleri vergisine ilişkin davanın nerede açılması gerektiği hk.

Karar

 

 

Danıştay 7. Daire Başkanlığı  2021/4926 E.  ,  2021/6058 K.

 

 

 

T.C.

 

D A N I Ş T A Y

 

YEDİNCİ DAİRE

 

Esas No : 2021/4926

 

Karar No : 2021/6058

 

YETKİLİ YARGI YERİNİN BELİRLENMESİ KARARI

 

… Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…; K:… sayılı kararıyla, yetkili vergi mahkemesinin belirlenmesi için 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 43. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendi uyarınca Danıştay'a gönderilen dava dosyası incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:

 

Dosyanın incelenmesinden; davacının … Bankasının internet bankacılığı üzerinden yaptığı altın alış işlemi nedeniyle tevkif edilen banka ve sigorta muameleleri ile kambiyo gider vergilerinin iadesi istemiyle açılan davada, … Vergi Mahkemesince verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararla, açılan davanın görüm ve çözümünde bankanın mükellefi olarak kaydı bulunan Kızılbey Vergi Dairesi Müdürlüğünün bulunduğu Ankara ilindeki vergi mahkemelerinin yetkili olduğu gerekçesiyle dosyanın Ankara vergi mahkemesine gönderildiği, … Vergi Mahkemesince ise, dava konusu vergilerin bankanın … Şubesince tevkif edilerek şubenin mükellefiyetinin bulunduğu Bakırköy Vergi Dairesi Müdürlüğüne beyan edildiğinden İstanbul vergi mahkemelerinin yetkili olduğu gerekçesiyle dosyanın, yetkili yargı yerinin belirlenmesi için Danıştaya gönderildiği anlaşılmıştır.

 

213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun "Vergi Uygulamasında Yetki" başlıklı Birinci Bölümünde yer alan 4. maddesinin 1. fıkrasında, vergi dairesi, mükellefi tespit eden, vergiyi tarh, tahakkuk ettiren ve tahsil eden daire olarak tanımlanmış; 2. fıkrasının ilk cümlesinde ise, mükelleflerin, vergi uygulaması bakımından hangi vergi dairesine bağlı olduklarının vergi kanunları ile belirleneceği kuralına yer verilmiştir.

 

6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu'nun "Teklif Yeri" başlıklı 44. maddesinde, ithal sırasında alınan istihsal vergisi haricindeki gider vergilerinin, vergiye tabi olayların vuku bulduğu yer vergi dairesince tarh olunacağı açıklanmış, "Beyanname verilme zamanı ve yeri" başlıklı 47. maddesinin (a) bendinde, her mükellefin, bir ay içindeki vergiye tabi muamelelerini bir beyanname ile ertesi ayın 15. günü akşamına kadar, banka ve sigorta hizmetleri vergisinde muamelelerin yapıldığı yer vergi dairesine bildirmek mecburiyetinde oldukları; "Ödeme süresi" başlıklı 48. maddesinde de, mükelleflerin beyanname üzerinden tarh ve tahakkuk ettirilen vergileri beyanname verme süresi içinde ödemeye mecbur oldukları belirtilmiştir.

 

Bu düzenlemelerden; bankaların kullandırdıkları kredilerin geri ödenmesinde tahsil ettikleri faiz gelirlerine ilişkin banka ve sigorta muameleleri vergisini tarh etmeye, vergiyi doğuran muamelelerin yapıldığı yer vergi dairesinin yetkili olduğu; söz konusu düzenlemelerde; yetki kuralının, muamelelerin yapıldığı yere göre belirlendiği anlaşılmaktadır.

 

Öte yandan, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun “Vergi Uyuşmazlıklarında Yetki” başlıklı 37. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinde, uyuşmazlık konusu vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümleri tarh ve tahakkuk ettiren, zam ve cezaları kesen; (d) bendinde ise, diğer uyuşmazlıklarda dava konusu işlemi yapan dairenin bulunduğu yerdeki vergi mahkemesinin yetkili olduğu hükme bağlanmıştır.

 

Olayda ise; … Bankası … Şubesince davacıdan tahsil edilen banka ve sigorta muameleleri vergisini doğuran olayın, şubenin bulunduğu yerde gerçekleşmiş olması karşısında, anılan vergiyi tarh etmeye şubenin bağlı olduğu yerdeki vergi dairesi yetkili olduğundan, ihtilaf konusu verginin iadesi istemiyle açılan davanın, 2577 sayılı Kanun'un 37. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendi hükmü uyarınca, adı geçen şubenin bulunduğu yerdeki idari yargı merciince çözümlenmesi gerekmektedir.

 

Bu nedenle, davanın görüm ve çözümünde, İstanbul vergi mahkemelerinin yetkili mahkeme olarak belirlenmesine, dosyanın … Vergi Mahkemesine gönderilmesine, kararın … Vergi Mahkemesine ve taraflara tebliğine, 29/12/2021 tarihinde oybirliği ile karar verildi.


Bu sayfa 252 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor