YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Başkan vekilinin, asille aynı yetkilere sahip olduğu gerekçesi ile vekilin yaptığı atama işleminin mevzuata aykırılık teşkil etmediği hk.

Karar Özeti

 

Başkan vekilinin, asille aynı yetkilere sahip olduğu gerekçesi ile vekilin yaptığı atama işleminin mevzuata aykırılık teşkil etmediği hk.

Karar

 

Danıştay 2. Daire Başkanlığı  2021/19216 E.  ,  2022/510 K.

 

 

T.C.

 

D A N I Ş T A Y

 

İKİNCİ DAİRE

 

Esas No : 2021/19216

 

Karar No : 2022/510

 

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Başkanlığı

 

VEKİLİ : Av. …

 

KARŞI TARAF (DAVACI) : …

 

VEKİLİ : Av. …

 

İSTEMİN KONUSU : …Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

 

YARGILAMA SÜRECİ :

 

Dava Konusu İstem : Dava; Rekabet Kurumu Kararlar Dairesi Başkanlığında … olan davacının, Danışmanlık Birimi emrine ... olarak atanmasına ilişkin .. günlü, … sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.

 

İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : … İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararıyla; görev süresi herhangi bir şekilde sona eren asilin yerine yenisi atanıncaya ve/veya seçilinceye kadar vekaleten atama yapılabileceği, bu süre içerisinde idarenin işlevselliği ve sürekliliğini sağlamak ve idari tıkanıklıklara yol açmamak amacıyla vekilin asilin sahip olduğu tüm yetkileri kullanmasında hukuka aykırı bir yön bulunmadığı, vekilin, vekalet ettiği görevin yetki ve sınırları içinde kalmak şartıyla asilin bütün hak ve yetkisine sahip olduğu anlaşıldığından, vekalet edilen görevin yetki ve sınırları içinde kalmak şartıyla asilin bütün hak ve yetkilerini hukuka ve takdir yetkisine dayalı olarak kullanmak suretiyle Başkan Vekili tarafından tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle davanın reddine hükmedilmiştir.

 

Davacının istinaf başvurusu üzerine, … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararıyla istinaf başvurusunun reddine karar verilmiş; bahse konu kararın temyiz edilmesi üzerine ise, Danıştay İkinci Dairesinin 25/11/2020 günlü, E:2018/2191, K:2020/3474 sayılı kararıyla anılan Bölge İdare Mahkemesi kararı bozulmuştur.

 

Bölge İdare Mahkemesi Kararının Özeti : … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin, bozma kararına uyularak verilen temyize konu kararıyla; kamu görevlilerinin görevlerini ve görev yerlerini değiştirme konusunda idareye takdir yetkisi tanınmakta isede, bu yetkinin kamu yararı ve hizmet gerekleri ile sınırlı olduğu ve bu yönüyle de yargı denetimine tabi bulunduğu,

 

Uyuşmazlık konusu olayda; davacının, görevinde yetersiz ve başarısız olduğu yönünde bir tespitin bulunmadığı, hizmetin gereklerini yerine getirmediği ya da verimli bir biçimde sürdürülmesine engel oluşturduğu yolunda somut bir bilgi ve belge sunulmadığı görüldüğünden, davacının geçmiş hizmetleri de göz önünde bulundurulduğunda, takdir yetkisi gerekçe gösterilmek suretiyle tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle, davacının istinaf başvurusunun kabulüne, … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın kaldırılmasına, dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

 

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından; davacı 17/07/2017 tarihinde emekliye ayrıldığından davanın konusuz kaldığı; dava konusu olayda, davalı idarenin kamu yararı ve hizmet gereklerini aştığının ortaya konulamadığı; davacı, … özlük haklarına denk görev olan … kadrosuna atandığından yapılan atamanın usule uygun olduğu ileri sürülerek, Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması istenilmektedir.

 

KARŞI TARAFIN CEVABI : Cevap verilmemiştir.

 

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …

 

DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile hukuka uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

 

TÜRK MİLLETİ ADINA

 

Karar veren Danıştay İkinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

 

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :

 

Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.

 

Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

 

KARAR SONUCU :

 

Açıklanan nedenlerle;

 

1. DAVALI İDARENİN TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,

 

2. … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın ONANMASINA,

 

3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı idare üzerinde bırakılmasına,

 

4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 7035 sayılı Kanun ile değişik 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara ve bir örneğinin de belirtilen İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın, kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 16/02/2022 tarihinde oybirliğiyle, kesin olarak karar verildi.

 


Bu sayfa 241 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor