YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Daire başkanlığından alt kadroya atama işleminin yürütmesinin durdurulması sonrası, yeniden alt bir göreve atama işlemi yapılması hk.

Karar Özeti

Daire başkanlığından alt kadroya atama işleminin yürütmesinin durdurulması sonrası, yeniden alt bir göreve atama işlemi yapılması hk.

Karar

 

 

Danıştay 2. Daire Başkanlığı  2022/449 E.  ,  2022/1469 K.

 

T.C.

 

D A N I Ş T A Y

 

İKİNCİ DAİRE

 

Esas No : 2022/449

 

Karar No : 2022/1469

 

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : ...Bakanlığı

 

VEKİLİ : Av. ...

 

DİĞER DAVALI : ...

 

KARŞI TARAF (DAVACI) : ...

 

İSTEMİN KONUSU : .... İdare Mahkemesince verilen ...günlü, E:..., K:...sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

 

YARGILAMA SÜRECİ :

 

Dava Konusu İstem : Dava; ... Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü olarak görev yapan davacı tarafından, başka bir göreve atanmak üzere bu görevinden alınmasına ilişkin 26/08/2015 günlü Resmi Gazete'de yayımlanan 2015/459 karar sayılı müşterek kararname ile ... Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü emrine Araştırmacı olarak atanmasına ilişkin ...günlü, ...sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.

 

...İdare Mahkemesinin ...günlü, E:..., K:...sayılı kararı ile, dava konusu işlemin iptaline karar verilmiş olup; anılan iptal kararı, Danıştay İkinci Dairesinin 11/09/2019 günlü, E:2016/14260, K:2019/4150 sayılı kararı ile, davacının, ...günlü, ...sayılı müşterek kararname ile ...günlü, ...sayılı işleme karşı açtığı davada, ...İdare Mahkemesince verilen ...günlü, E:..., K:...sayılı iptal hükmünün, Danıştay İkinci Dairesi kararıyla bozulduğu göz önüne alındığında, söz konusu yargı kararı çerçevesinde yapılan değerlendirme sonucunda yeniden bir karar verilmesi gerektiği gerekçesiyle bozulmuştur.

 

İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : Bozma kararına uyulmak suretiyle verilen .... İdare Mahkemesinin temyize konu kararıyla; bakılan davada, ...Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü olarak görev yapmakta iken, ...günlü, ...sayılı müşterek kararname ile başka bir göreve atanmak üzere görevinden alınan, ...günlü, ...sayılı işlem ile de ...Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü emrine Öğretmen olarak atanan davacının, tekrar ... Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü görevine atanmasına yönelik 10/06/2015 günlü işlemin sebep unsurunu, yürütmenin durdurulması kararı oluşturduğu, başka bir ifadeyle, davacı hakkında tesis edilen görevden alma ve atama işleminin yürütülmesi yargı kararı ile durdurulmamış olsaydı, davacının, ... Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü görevine dönmesine yönelik 10/06/2015 günlü işlemin tesis edilmeyeceği ve davacının Öğretmen kadrosunda görev yapmaya devam edeceğinin açık olduğu; bu durumda davacının, İl Müdürü görevinden alınarak Öğretmen kadrosuna atanmasına ilişkin işlemlere karşı açılan davada verilen iptal kararının Danıştay 2. Dairesince bozulması üzerine Mahkemelerince davanın reddine karar verilmesi nedeniyle yargı kararı sonrası davacının yeniden İl Müdürü olarak atanmasına ilişkin tesis edilen işlemin sebep unsurunun ortadan kalktığı, dolayısıyla davacının İl Müdürü olarak atanması için bir sebep unsurunun ortadan kalktığı göz önüne alındığında Öğretmen kadrosunda göreve devam edecek olan davacının 633 sayılı KHK uyarınca Araştırmacı kadrosuna atanmasına olanak bulunmadığı anlaşıldığından davacının İl Müdürü görevinden alınarak Araştırmacı kadrosuna atanmasına ilişkin dava konusu işlemlerde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemler iptal edilmiştir.

 

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından; dava konusu işlemlerin hukuka uygun olduğu, ilk davaya konu işlemler ile ikinci davaya konu işlemler farklı mevzuat hükümlerine dayanak alınarak tesis edildiği, hukuka aykırı olarak yargılama giderlerinin idare aleyhine hükmedildiği ileri sürülmektedir.

 

KARŞI TARAFIN CEVABI : Cevap verilmemiştir.

 

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : ...

 

DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

 

TÜRK MİLLETİ ADINA

 

Karar veren Danıştay İkinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

 

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :

 

İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.

 

Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

 

KARAR SONUCU :

 

Açıklanan nedenlerle;

 

1. DAVALI AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞININ TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,

 

2. .... İdare Mahkemesince verilen ...günlü, E:..., K:...sayılı kararın ONANMASINA,

 

3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı üzerinde bırakılmasına,

 

4. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,

 

5. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren (15) onbeş gün içinde Danıştay'da karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 23/03/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

 

 


Bu sayfa 262 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor