YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Kişinin adresinin araştırılması, adres bulunamıyorsa ilanen tebligat yapılması gerektiği hk.

Karar Özeti

Bu durumda, usulüne uygun olarak tamamlanmayan tebliğ işlemleri nedeniyle tekemmül etmediği görülen dava dosyasında öncelikle adres araştırması yapılması tebliğe elverişli adresinin bulunamaması halinde ise yukarıda yer alan hükümler doğrultusunda tekemmülünün sağlanması gerektiğinden, dosyanın esas kaydının kapatılarak dava dosyasının İdare Mahkemesine gönderilmesi gerekmektedir.

Karar

 

Danıştay 2. Daire Başkanlığı 2022/963 E.  ,  2022/2156 K.

 

 

T.C.

 

D A N I Ş T A Y

 

İKİNCİ DAİRE

 

Esas No : 2022/963

 

Karar No : 2022/2156

 

DOSYA ESAS KAYDININ KAPATILMASI KARARI

 

Emniyet amiri olarak görev yapan davacı ... tarafından; 4. sınıf Emniyet Müdürlüğü rütbesine terfi ettirilmemesine ilişkin 2012 yılı Yüksek Değerlendirme Kurulu kararının iptali ve bu işlem nedeniyle yoksun kaldığı mali ve özlük haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine hükmedilmesi istemiyle Emniyet Genel Müdürlüğüne karşı açılan davada; Danıştay (kapatılan) Onaltıncı Dairesinin 08/02/2016 günlü, E:2015/12264, K:2016/285 sayılı bozma kararına uyulmak suretiyle, dava konusu işlemin iptali, yoksun kalınan parasal haklarının dava tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesine hükmedilmesi yolunda ... İdare Mahkemesince verilen ... günlü, E:..., K:... sayılı kararın onanmasına dair Danıştay İkinci Dairesinin 14/10/2021 günlü, E:2021/1891, K:2021/3454 sayılı kararının düzeltilmesi istemiyle davalı idare tarafından verilen dilekçe üzerine Dairemizi gönderilen dava dosyası incelenerek gereği görüşüldü:

 

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmaya devam edilen 50. maddesinde temyiz incelemesi sonucunda verilen kararın, dosyayla birlikte kararı veren mahkeme veya Danıştay dairesine gönderileceği ve dosyanın mahkeme veya Danıştay dairesine geldiği tarihten itibaren yedi gün içinde taraflara tebliğ edileceği; 54. maddesinin birinci fıkrasında, Danıştay dava daireleri ve İdari veya Vergi Dava Daireleri Kurullarının temyiz üzerine verdikleri kararlar ile bölge idare mahkemelerinin itiraz üzerine verdikleri kararlar hakkında, bir defaya mahsus olmak üzere kararın tebliğ tarihini izleyen onbeş gün içinde taraflarca kararın düzeltilmesinin istenebileceği; 55. maddesinin 5. fıkrasında, 53, 54 ve bu madde hükümleri saklı kalmak kaydıyla, yargılamanın yenilenmesinde ve kararın düzeltilmesinde bu Kanun'un diğer hükümlerinin uygulanacağı; 48. maddesinin 3. fıkrasında, temyiz dilekçelerinin, ilgisine göre kararı veren mahkemeye, Danıştaya veya 4. maddede belirtilen mercilere verileceği ve kararı veren mahkeme veya Danıştayca karşı tarafa tebliğ edileceği, karşı tarafın tebliğ tarihini izleyen otuz gün içinde cevap verebileceği; 4. fıkrasında, kararı veren Danıştay veya mahkemenin, cevap dilekçesi verildikten veya cevap süresi geçtikten sonra dosyayı dizi listesine bağlı olarak, Danıştaya veya Kurula göndereceği kurala bağlanmıştır.

 

Bu kuralların birlikte değerlendirilmesinden, Danıştayın temyiz istemi üzerine verdiği kararların dava dosyası ile birlikte ilk derece mahkemesine gönderileceği ve kararın taraflara tebliğ işlemlerinin ilk derece mahkemesince yerine getirileceği; karar düzeltme dilekçelerinin, temyizen incelenen kararı veren mahkemeye verileceği ve mahkemece dilekçenin karşı tarafa tebliğ edilerek, karşı tarafın cevabı alındıktan veya cevap süresi geçtikten sonra dosyanın Danıştaya gönderileceği anlaşılmaktadır.

 

7201 sayılı Tebligat Kanununun "İlanen tebligat" başlıklı 28. maddesinin 1. fıkrasında, "Adresi meçhul olanlara tebligat ilanen yapılır.''; 2. fıkrasında, ''Yukarıdaki maddeler mucibince tebligat yapılamayan ve ikametgahı, meskeni veya iş yeri de bulunamayan kimsenin adresi meçhul sayılır.''; 3. fıkrasında, ''Adresin meçhul olması halinde keyfiyet tebliğ memuru tarafından mahalle veya köy muhtarına şerh verdirilmek suretiyle tesbit edilir. Bununla beraber tebliği çıkaran merci, muhatabın adresini resmî veya hususi müessese ve dairelerden gerekli gördüklerine sorar ve zabıta vasıtasıyla tahkik ve tespit ettirir." hükmü hükümleri yer almaktadır.

 

Davacı ...'ın bilinen adresinde tanınmadığı bilgisinin İdare Mahkemesi tarafından 25/12/2021 tarihinde iade edilen tebligat evrakıyla öğrenildiği, İdare Mahkemesince davacının bilinen son görev yeri olan Nusaybin İlçe Emniyet Müdürlüğüne yazı yazılarak davacının adresinin araştırıldığı, Nusaybin İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından, 09/02/2022 tarihinde verilen cevapta, 09/11/2018 tarihinde görevinden ihraç edildiği ve mernis kayıtlarında yapılan araştırmada da güncel adres bilgisine rastlanılmadığının tespit edilerek bildirilmesi üzerine; Danıştay temyiz kararının ve davalı idare tarafından verilen karar düzeltme istemli dilekçenin davacıya tebliğ edilmeksizin, karar düzelme isteminin karara bağlanması için dava dosyasının Dairemize gönderildiği anlaşılmaktadır.

 

Bu durumda, usulüne uygun olarak tamamlanmayan tebliğ işlemleri nedeniyle tekemmül etmediği görülen dava dosyasında öncelikle adres araştırması yapılması tebliğe elverişli adresinin bulunamaması halinde ise yukarıda yer alan hükümler doğrultusunda tekemmülünün sağlanması gerektiğinden, dosyanın esas kaydının kapatılarak dava dosyasının İdare Mahkemesine gönderilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, dosya esas kaydının kapatılmasına, dava dosyasının tekemmül işlemlerinin tamamlanmasını teminen ... İdare Mahkemesine gönderilmesine, 21/04/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


Bu sayfa 243 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor