YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Hizmetin gerekleri doğrultusunda yapılan, özel harekat branşından çıkarılarak genel hizmet branşına geçirilme işleminin hukuka uygun olduğu hk.

Karar Özeti

 

Özel harekât branşından çıkarılarak genel hizmet statüsüne aktarılması ve Asayiş Şube Müdürlüğü emrine atanmasına dair tesis edilen dava konusu işlemlerde kamu yararı ve hizmet gerekleri açısından hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

Karar

 

 

Danıştay 2. Daire Başkanlığı  2022/839 E.  ,  2022/2019 K.

 

T.C.

 

D A N I Ş T A Y

 

İKİNCİ DAİRE

 

Esas No : 2022/839

 

Karar No : 2022/2019

 

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : ...

 

KARŞI TARAF (DAVALILAR) : 1- ... Müdürlüğü

 

UETS : ...

 

VEKİLİ : Av. Burçin İrşi

 

2- ... Valiliği / ...

 

İSTEMİN KONUSU : ... İdare Mahkemesince verilen ... günlü, E:..., K:... sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

 

YARGILAMA SÜRECİ :

 

Dava Konusu İstem : Dava; davacının, Bitlis İl Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürlüğü emrinde polis memuru olarak görev yapmakta iken özel harekat branşından çıkarılarak genel hizmet branşına aktarılmasına ilişkin ... günlü, ... sayılı Emniyet Genel Müdürlüğü işlemi ve Özel Harekat Şube Müdürlüğü emrinden alınarak Asayiş Şube Müdürlüğü'ne atanmasına ilişkin ... günlü, ... sayılı Bitlis Valiliği işleminin iptali ile yoksun kaldığı parasal ve özlük haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesi istemiyle açılmıştır.

 

... İdare Mahkemesinin ... günlü, E:..., K:... sayılı karar ile, dava konusu işlemlerin iptaline, davacının yoksun kaldığı parasal ve özlük haklarının dava tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesine karar verilmiştir.

 

Davalı idarelerin anılan karara karşı yapmış olduğu temyiz başvurusu, Danıştay Onaltıncı Dairesinin 03/06/2015 günlü, E:2015/14889, K:2015/3296 sayılı kararıyla kabul edilerek, anılan karar, her iki işleme bir dilekçeyle dava açılmasının hukuken olanaklı olmadığı gerekçesiyle bozulmuş ise de; İdare Mahkemesince, bozma kararına uyulmayarak ilk kararında ısrar edilmiştir.

 

... İdare Mahkemesinin ... günlü, E:..., K:... sayılı ısrar kararının, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 26/06/2018 günlü, E:2016/780, K:2018/3477 sayılı kararıyla; İdare Mahkemesi kararının ısrara ilişkin kısmının onanmasına, davalı idarelerden Bitlis Valiliğinin temyiz isteminin kesin olarak süre aşımı nedeniyle reddine, davalı Emniyet Genel Müdürlüğünün temyiz istemi hakkında inceleme yapılarak karar verilmek üzere dosyanın Dairesine gönderilmesine hükmedilmiştir.

 

Danıştay İkinci Daire Başkanlığının 23/03/2021 günlü, E:2021/2448, K:2021/786 sayılı kararı ile, ... İdare Mahkemesince verilen ... günlü, E:..., K:... sayılı kararın, bozulmasına karar verilmiştir.

 

İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : Bozma kararına uyulmak suretiyle verilen ... İdare Mahkemesinin temyize konu kararıyla; 2014 yılı içerisinde yapılacak yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimleri sebebiyle ülke genelinde kamu düzeninin sağlanması için koruyucu, önleyici, caydırıcı güvenlik tedbirlerinin alınması, adli ve idari görevlerin yerine getirilmesinde zaafiyet yaşanmaması, ayrıca son zamanlarda yaşanan terör saldırıları nedeniyle ek güvenlik tedbirlerinin alınması amacıyla özel harekât birimlerinde bu konuda tecrübeli personelin fazla olmasından dolayı, genel hizmet biriminde görevli personele bilgi birikimlerini aktarmak ve genel hizmet birimlerindeki tecrübeli personel ihtiyacının giderilmesi amacıyla genel hizmet birimlerinde görevlendirmelerin yapıldığı ve işlem tarihi itibarıyla, ülke genelinde farklı illeri de içine alan birçok polis amiri hakkında bu şekilde işlem tesis edildiği, bu durumun idari ve asayiş ile ilgili ortaya çıkan zorunlu ihtiyaçtan kaynaklandığı, aksi bir durumun ülke iç güvenliğini sağlamakla görevli emniyet teşkilatını görev yapamaz duruma düşüreceği, salt davacıya yönelik tesis edilmediği görülen işlemin hizmet dışı nedenler esas alınarak ya da takdir yetkisi kötüye kullanılarak tesis edildiği noktasında dava dosyasında da bilgi ve belge bulunmadığı dikkate alındığında, Yönetmeliğin 10. maddesinin 7. fıkrası uyarınca davacının, özel harekât branşından çıkarılarak genel hizmet statüsüne aktarılması ve Asayiş Şube Müdürlüğü emrine atanmasına dair tesis edilen dava konusu işlemlerde kamu yararı ve hizmet gerekleri açısından hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

 

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından; branştan çıkarma yerine geçici görevlendirme işleminin yapılabileceği, eşitlik ilkesine uyulmayarak taraflı davranıldığı, dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğu ileri sürülmektedir.

 

KARŞI TARAFIN CEVABI : Davalı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından temyiz isteminin reddi gerektiği yolunda cevap verilmiştir. Davalı Bitlis Valiliği tarafından ise cevap verilmemiştir.

 

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : ...

 

DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

 

TÜRK MİLLETİ ADINA

 

Karar veren Danıştay İkinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

 

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :

 

İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.

 

Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

 

KARAR SONUCU :

 

Açıklanan nedenlerle;

 

1. DAVACININ TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,

 

2. ... İdare Mahkemesince verilen ... günlü, E:..., K:... sayılı kararın ONANMASINA,

 

3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davacı üzerinde bırakılmasına,

 

4. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,

 

5. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren (15) onbeş gün içinde Danıştay'da karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 20/04/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


Bu sayfa 297 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor