YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

KDV iade talebinin reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada yetkili mahkeme neresidir?

Karar Özeti

Dolayısıyla KDV iade talebinin reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davanın görüm ve çözüm yeri, dava konusu işlemi tesis eden ...Vergi Dairesi Müdürlüğünün bağlı olduğu ...Vergi Dairesi Başkanlığının bulunduğu yerdeki ...Vergi Mahkemesidir.

Karar

 

Danıştay 4. Daire Başkanlığı 2021/7671 E.  ,  2021/6837 K.

 

 

T.C.

 

D A N I Ş T A Y

 

DÖRDÜNCÜ DAİRE

 

Esas No : 2021/7671

 

Karar No : 2021/6837

 

DAVACI : ...Et ve Gıda İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi

 

DAVALI : ...Vergi Dairesi Başkanlığı

(...Vergi Dairesi Müdürlüğü)

 

DAVANIN KONUSU : Davacının 2019 yılı ile ilgili, indirimli orandan kaynaklı KDV iade talebinin reddine ilişkin ...Vergi Dairesi Başkanlığı ...İhtisas Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün ...tarih ve ...sayılı işlemin iptali istenilmektedir.

 

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : ...

DÜŞÜNCESİ : Davanın görev yönünden reddi ile dosyanın uyuşmazlığı çözmekle görevli ve yetkili Vergi Mahkemesine gönderilmesi gerektiği düşünülmektedir.

 

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Dördüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dava dilekçesi 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 14. maddesi uyarınca incelendikten sonra gereği görüşüldü:

 

İNCELEME VE GEREKÇE:

2575 sayılı Danıştay Kanunu'nun 24. maddesinde, ilk derece Mahkemesi olarak Danıştayda görülecek davalar sayılmış; 2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'un "Vergi Mahkemelerinin Görevleri" başlıklı 6. maddesinin (a) bendinde, Vergi Mahkemeleri'nin genel bütçeye, il özel idareleri, belediye ve köylere ait vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezaları ile tarifelere ilişkin davaları, (b) bendinde, (a) bendindeki konularda 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un uygulanmasına ilişkin davaları, (c) bendinde diğer kanunlarla verilen işleri çözümleyeceği belirtilmiş, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun "Vergi Uyuşmazlıklarında Yetki"yi düzenleyen 37. maddesinin (a) bendinde; uyuşmazlık konusu vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümleri tarh ve tahakkuk ettiren, zam ve cezaları kesen, (b) bendinde, Gümrük Kanununa göre alınması gereken vergilerle Vergi Usul Kanunu gereğince şikayet yoluyla vergi düzeltme taleplerinin reddine ilişkin işlemlerde, vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümleri tarh ve tahakkuk ettiren, (c) bendinde; Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun uygulanmasında ödeme emrini düzenleyen, (d) bendinde; diğer uyuşmazlıklarda dava konusu işlemi yapan Dairenin bulunduğu yerdeki vergi mahkemesinin yetkili olduğu kurala bağlanmıştır.

Diğer taraftan, İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 14. maddesinde ilk inceleme konuları sayılmış olup, 15. maddenin 1. fıkrasının (a) bendinde,"......idari yargının görevli olduğu konularda ise görevli veya yetkili olmayan mahkemeye açılan davanın görev ve yetki yönünden reddedilerek dava dosyasının görevli veya yetkili mahkemeye gönderilmesine," karar verileceği belirtilmiştir.

Dosyanın incelenmesinden, 2019 hesap döneminde gerçekleştirilen indirimli orana tabi teslimlere ilişkin katma değer vergisi iade talebinin reddine dair 22/04/2021 tarih ve E.148108 sayılı işlemin ve söz konusu işlemin dayanağı olan 23 seri nolu KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin 13. maddesinin süreler konusunda düzenlemelerin yapıldığı bölümünün iptali istemiyle .... Vergi Mahkemesi'nde açılan davada verilen ...tarih ve E...., K....sayılı kararla davanın görev yönünden reddedilerek Danıştay'a gönderildiği ve Danıştay Dördüncü Dairesinin 09/09/2021 tarih ve E.2021/4393, K.2021/3898 sayılı kararı ile davacının; "23 Seri Nolu Tebliğin 13. Maddesiyle; KDV Kanunu 29/2 maddesi gereği indirimli oranda KDV iadesine ilişkin süreler konusunda düzenlemeler yapıldığı bölümün...iptal edilmesine" isteminin açık ve tereddüde yer vermeyecek şekilde ortaya konulması gerektiğinden bahisle dilekçe ret kararı verildiği, davacının 09/11/2021 tarihinde yenilenmiş dilekçesini Danıştay Başkanlığı'na sunduğu, söz konusu dilekçe ile davanın münhasıran idari işlemin iptaline yönelik olduğu ve KDV iadesi talebinin yerine getirilmemesine ilişkin konuları kapsadığı belirtilerek, 2019 yılı ile ilgili indirimli orandan kaynaklı KDV iade talebinin reddine ilişkin, 22/04/2021 tarih ve 148108 sayılı işlemin iptali istenmiş olup, bu haliyle açılan dava, 2575 sayılı Kanun'un yukarıda sözü edilen 24. maddesinde sayılan ve Danıştayca bakılacak uyuşmazlıklardan olmadığından, davanın ilk derece mahkemesi sıfatıyla Danıştayda görülmesine olanak yoktur.

Dolayısıyla KDV iade talebinin reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davanın görüm ve çözüm yeri, dava konusu işlemi tesis eden ...Vergi Dairesi Müdürlüğünün bağlı olduğu ...Vergi Dairesi Başkanlığının bulunduğu yerdeki ...Vergi Mahkemesidir.

 

KARAR SONUCU :

Açıklanan nedenlerle;

1. DAVANIN GÖREV YÖNÜNDEN REDDİNE,

2. Dosyanın uyuşmazlığı çözmekle görevli ve yetkili bulunan ...Vergi Mahkemesine gönderilmesine, 16/11/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


Bu sayfa 245 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor