YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Hizmet alımlarında yaklaşık maliyet oluşturulurken fiyatlar hangi kaynaklar kullanılarak tespit edilmelidir?

Karar Özeti

Kararda, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin 8'inci maddesinde; idarelerce yaklaşık maliyetin kamu kurum ve kuruluşlarınca işin niteliğine göre belirlenmiş fiyatlar, ihaleyi yapan idare veya diğer idarelerce gerçekleştirilmiş aynı veya benzer işlerdeki fiyatlar, ilgili odalarca belirlenmiş fiyatlar, ihale konusu işi oluşturan iş kalemlerine veya gruplarına ilişkin olarak piyasadan yapılacak fiyat araştırması kapsamında elde edilecek fiyat tekliflerinin aritmetik ortalaması veya uzman bilirkişi ve ekspertizlerden soruşturularak oluşturulan fiyatların biri, birkaçı veya tamamı herhangi birinin öncelik sırası olmaksızın kullanılarak tespit edileceği ve istenen özellikleri taşımayan veya gerçek piyasa rayiçlerini yansıtmadığı düşünülen fiyat bildirimleri ve proforma faturaların değerlendirmeye alınmayacağı ve fiyat araştırması için yapılan çalışmalarda fiyat sorulacak kişi ve kuruluşlara yazılan yazıda fiyatı tespit edilecek iş grubu veya iş kaleminin ayrıntılı özelliklerine yer verileceği; 9'uncu maddesinde, idarece yaklaşık maliyet hesabında % 20 oranını geçmemek üzere yüklenici kârı ekleneceği, belirtilmektedir.

Karar

-KARAR-

 

Toplantı No :  2014/019
Gündem No :  72
Karar Tarihi :  05.03.2014
Karar No :  2014/UH.II-1245
şikayetçi:  
Ortem Temizlik İnşaat Taahtüt Hafriyat Nakliye Mühendislik Ticaret Ve Sanayi A.ş., ÜÇEVLER MAH. TANAY CAD. ESRA SOKAK NO:12/5 BURSA

 

İhaleyi Yapan Daire:  

Yenişehir Belediye Başkanlığı, Cumhurıyet Cad. No: 14 16900 BURSA

 

Başvuru Tarih ve Sayısı:  

17.01.2014 / 2201

 

Başvuruya Konu İhale:  

2013/165749 İhale Kayıt Numaralı “Çöp Toplama Ve Nakil Hizmeti” İhalesi

 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:  

Yenişehir Belediye Başkanlığıtarafından 20.12.2013tarihinde açık ihale usulüile yapılan “Çöp Toplama ve Nakil Hizmeti†ihalesine ilişkin olarak Ortem Temizlik İnşaat Taahhüt Hafriyat Nakliye Mühendislik Ticaret ve Sanayi A.ş.nin 30.12.2013tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 31.12.2013tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 17.01.2014tarih ve 2201sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 17.01.2014tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

                      Başvuruya ilişkin olarak 2014/355sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

Karar:  

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,idarece hesaplanan yaklaşık maliyetin piyasa fiyatlarını yansıtmadığı ve Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin 7, 8 ve 9'uncu maddelerine aykırı olarak belirlendiği, yaklaşık maliyetin güncellenerek tekliflerin değerlendirilmesi gerektiği iddiasına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

İdari şartnamenin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler†başlıklı 2 nci maddesinde ihale konusu iş “Çöp Toplama ve Nakil Hizmeti†olarak düzenlenmiştir.

 

İdari şartname'nin “Teklif fiyata dâhil giderler†başlıklı 25'inci maddesinde “25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:

18 çöp toplama işçisine en az brüt asgari ücretin % 10 fazlası ödeme yapılacaktır.

10 şöföre en az brüt asgari ücretin % 30 fazlası ödeme yapılacaktır.

28 personele resmi ve dini bayram günleri için 14,5 gün fazla çalışma ücreti yüklenici tarafından ödenecektir.

25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:

28 personele aylık 26 gün üzerinden günlük 7-TL olmak üzere brüt 182-TL yemek ücreti nakit olarak verilecek ve bordroda gösterilecektir.

Yol ücreti verilmeyecektir.

28 personele yılda 1′ er adet yağmurluk, 12 ‘ er çift eldiven, 1 ‘ er çift çizme, 2 ‘ şer adet iş elbisesi, 1 ‘ er adet reflektörlü yelek verilecektir.

25.3.3. Bu madde boş bırakılmıştır.

25.3.4. Diğer giderler:

İhale konusu işte kullanılacak olan 9 adet çöp kamyonu, 1 adet süpürge kamyonu ve 1 adet konteyner yıkama aracına ait akaryakıt, tamir bakım amortisman giderleri teklif fiyata dahil edilecektir.

Öngörülen konteyner yıkama aracı yıl boyunca çalışmayıp toplam 400 saat/yıl (5600 adet/yıl konteynerin yıkanmasında) çalıştırılacaktır. Maliyet hesabı 5600 adet/yıl üzerinden hesaplanacaktır.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

% 2 olarak alınacaktır.†düzenlemesi bulunmaktadır.

 

Birim fiyat teklif cetvelinin aşağıda yer verilen tabloda belirtildiği şekilde oluşturulduğu görülmüştür.

 

 

A1

B2

Sıra No  

 

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması

               Miktarı

 

Teklif Edilen       Birim Fiyat

Tutarı

Birimi İşçi sayısı Ay/gün/saat
1 Çöp toplama işçisi çalıştırılması Ay 18 12    
2 şoför çalıştırılması Ay 10 12    
3 Çöp toplama işçisi resmi tatil bayram çalıştırılması Gün 18 14,5    
4 şoför resmi tatil bayram çalıştırılması Gün 10 14,5    
  1. ARA TOPLAM (K.D.V Hariç)
 

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması

Birimi

Miktarı

Teklif Edilen Birim Fiyat

Tutarı

1 13 + 1.5 m3 lük hidrolik sıkıştırmalı çöp kamyonu çalıştırılması Saat 14.040    
2 9 + 1 m3 lük hidrolik sıkıştırmalı çöp kamyonu çalıştırılması Saat 7.020    
3 Vakumlu süpürge kamyonu çalıştırılması Saat 2.340    
4 Konteyner yıkama Adet 5.600    
                                                                                                                                                                                                 II.   ARA TOPLAM (K.D.V. Hariç)  

TOPLAM TUTAR   (K.D.V Hariç)

 

 

 

Teknik şartname'nin “İhalenin Konusu†başlıklı birinci maddesinde “B.Yenişehir Belediyesi sınırları içindeki bütün mahalle, cadde ve sokakların 9 araç ile çöplerinin toplanması, depolama sahasına nakli, 1 süpürge kamyonu ile caddelerin süpürülmesi ve 1 konteyner yıkama aracı ile toplam 2800 adet çöp konteynerinin yılda 2 defa yıkanarak ilaçlanması hizmeti alımı işidir.†düzenlemesinin,

 

“İhalenin Süresi†başlıklı ikinci maddesinde “İhalenin süresi 1 yıl olup, 365 takvim günüdür. sözleşmenin imzalanmasını müteakip 01.01.2014 tarihinde işe başlanacak ve 31.12.2014 tarihinde bitirilecektir.†düzenlemesinin,

 

“Çalıştırılacak Araçlar†başlıklı 15'inci maddesinde “Yüklenici tarafından işin yapılması için aşağıdaki araçlar çalıştırılacaktır.

 

 

 

 

KAPASİTESİ

 

YAşI

İSTENEN ARAÇ SAYISI

 

Sıkıştırmalı Çöp Kamyonu

13 + 1,5   m3

0-5

6

Kendi malı veya taahhüt.
Sıkıştırmalı Çöp Kamyonu

9 + 1   m3

0-5

3

Kendi malı veya taahhüt.
Süpürge kamyonu

 

 

110 HP

0-5

1

Kendi malı.
Konteyner yıkama aracı

140 HP

0-5

1

Kendi malı

 

 â€œ düzenlemesinin,

 

Teknik şartname'nin 16'ncı maddesinde “Hidrolik Sıkıştırmalı Çöp Kamyonları:13+1,5 m3 olanlar en az 180 HP, 9+1 m3 olanlar en az 170 HP gücünde olacaktır. (HSÇK) araç üzerine bağlanmış mekanik dayanımı yüksek şekillendirilmiş saç, profil NPU tipi malzemelerden oluşan bir gövde, boşaltma mekanizması, arka kapak, kızak ve sıkıştırma mekanizması ile yükleme haznesi, klavuz kapak, konteyner kaldırma kollarından ve araçtan güç alan hidrolik donanım ve kumanda donanımından oluşan HSÇK üzerine monte edildiği araçla teknik kapasitesine göre yük dağılımı ve tüm fonksiyonları ile uyum içinde olacaktır.

Süpürge Kamyonu:

110 HP kamyon üzerine monte edilmiş, tek direksiyonlu, tek yandan emişli, en az 4 m3 çöp tanklı, en az 1100 Lt su depolu, şanzumanlı fana sahip vakumlu yol süpürme makinesi.

 

Konteyner Yıkama Aracı:

140 HP kamyon üzerine monte edilmiş ekipmanda konteynerler yerinde sıcak su ile yıkanacak ve dezenfekte edilecektir. Konteyner yıkama aracı 12 ay boyunca sürekli çalıştırılmayacak olup, yıl boyunca toplam 400 saat çalışacaktır. Çalışacağı aylar İdare tarafından bildirilecektir. Konteyner yıkama işinde kullanılacak deterjan, ilaç v.b. sarf malzemeleri İdare tarafından verilecek olup teklif fiyata dahil edilmeyecektir.†düzenlemesinin,

 

Anılan şartname'nin 21'inci maddesinde “Yüklenici çalıştıracağı vasıfsız işçilere   en az   brüt asgari ücretin % 10 fazlası, şoförlere en az brüt asgari ücretin % 30   fazlası ödeme yapacaktır.â€, 22'nci maddesinde “Yüklenici bütün personele en az aylık 182-TL   tutarında yemek ücreti verecektir.†ve 23'üncü maddesinde “28 adet personele, yılda 1'er adet yağmurluk,   12'şer çift eldiven, 1'er çift çizme, 2'şer adet iş elbisesi, 1'er adet reflektörlü yelek verilecektir.

Yağmurluk: 28 mikron PVC malzemeden imal edilmiş olacaktır.

Eldiven:Lateks olacaktır.

Çizme: PVC den yapılmış, kısa konçlu olacaktır.

İş elbisesi (Yazlık): 245 gr/m2,   % 100 pamuk gabardin kumaştan yapılmış pantolon olacaktır. Üstü pamuklu tişört şeklinde olacaktır.

İş elbisesi (Kışlık): 390 gr/m2 % 100 pamuk gabardin kumaştan yapılmış olacaktır. Pantolon ve mont şeklinde olacaktır.

Reflektörlü yelek: Turuncu renkte, yansıtıcılı raşel kumaştan yapılmış olacaktır.†düzenlemesinin yer aldığı anlaşılmıştır.

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin “Yaklaşık maliyete ilişkin ilkeler†başlıklı 7'nci maddesinde “İdare tarafından, ihale onay belgesi düzenlenmeden önce, bu Yönetmelikte belirlenen esas ve usullere göre ayrıntılı fiyat ve gerektiğinde miktar araştırması yapılmak suretiyle ihale konusu işin KDV hariç yaklaşık maliyeti hesaplanır ve dayanakları ile birlikte bir hesap cetvelinde gösterilir.

                      Ön ilan yayımlanmadan önce tahmini alım miktarı esas alınarak hesaplanan yaklaşık maliyet, ihale veya ön yeterlik ilanı öncesi alım miktarı ve diğer hususlar göz önünde bulundurularak yeniden hesaplanabilir.

                      İhale konusu işin bir kısmına teklif verilmesinin mümkün olduğu hallerde, yaklaşık maliyet her bir kısım için ayrı ayrı olmak üzere işin tamamı dikkate alınarak hesaplanır.

                      İhale konusu işte kullanılacak malzeme, araç, teçhizat, makine ve ekipman gibi unsurların idare tarafından verilmesi durumunda; yaklaşık maliyet, bu unsurların bedeli hariç tutularak hesaplanır ve bu unsurların listesi yaklaşık maliyet hesap cetvelinin ekine konulur.

                      İhale komisyonu tarafından yaklaşık maliyet teklif fiyatları ile birlikte açıklanır.  Pazarlık  usulü ile yapılan ihalede ise yaklaşık maliyet, son yazılı fiyat teklifleri ile birlikte açıklanır. Bu aşamadan önce yaklaşık maliyet açıklanamaz ve ilan edilemez.

                      Yaklaşık maliyetin idarelerce hesaplanması esastır. Ancak, işin özelliğinden dolayı, idarelerce hazırlanmasının mümkün olmaması sebebiyle teknik şartnamenin danışmanlık hizmeti alınarak hazırlatılması durumunda, bu kapsamda yaklaşık maliyet de aynı danışmanlık hizmet sunucusuna hesaplatılabilir.†hükmü,

 

                      Anılan Yönetmeliğin “Yaklaşık maliyetin hesaplanmasına esas miktar ve fiyatların tespiti†başlıklı 8'inci maddesinde “İdareler, yaklaşık maliyetin hesaplanabilmesi için öncelikle ihale konusu hizmeti oluşturan iş kalemlerini veya gruplarını ve bunlara ilişkin miktarları tespit ederler. Bu amaçla, idare tarafından gerek duyulduğunda, aşağıda belirtilen esas ve usuller çerçevesinde miktar araştırması da yapılabilir.

                      (2) Yaklaşık maliyete ilişkin fiyatların tespitinde;

                      a) Kamu kurum ve kuruluşlarınca işin niteliğine göre belirlenmiş fiyatlar,

                      b) İhaleyi yapan idare veya diğer idarelerce gerçekleştirilmiş aynı veya benzer işlerdeki fiyatlar,

                      c) İlgili odalarca belirlenmiş fiyatlar,

                      ç) İhale konusu işi oluşturan iş kalemlerine veya gruplarına ilişkin olarak piyasadan yapılacak fiyat araştırması kapsamında elde edilecek fiyat tekliflerinin aritmetik ortalaması alınmak suretiyle ya da konusunda uzman bilirkişi ve ekspertizlerden soruşturularak oluşturulan fiyatlar,

                      d) İhale konusu işe ilişkin olarak Bütçe Uygulama Talimatlarında ve/veya Sağlık Uygulama Tebliğinde yer alan fiyatlardan KDV veya farklı nitelikteki diğer giderler indirilmek suretiyle bulunan fiyatlar,

                      Esas alınır.

                      (3) İdareler yaklaşık maliyete ilişkin fiyatların tespitinde, (a), (b), (c), (ç) ve (d) bentlerinde belirtilen fiyatların birini, birkaçını veya tamamını herhangi bir öncelik sırası olmaksızın kullanabilirler.

                      (4) Fiyat araştırması için yapılan çalışmalarda fiyat sorulacak kişi ve kuruluşlara yazılan yazıda fiyatı tespit edilecek iş grubu veya iş kaleminin ayrıntılı özelliklerine yer verilir. Fiyat istenecek kişi ve kuruluşlara aynı koşulları taşıyan yazılarla başvurulur ve fiyatlar KDV hariç istenir. İstenen özellikleri taşımayan veya gerçek piyasa rayiçlerini yansıtmadığı düşünülen fiyat bildirimleri ve proforma faturalar değerlendirmeye alınmaz ve buna ilişkin gerekçeler yaklaşık maliyet hesap cetvelinde gösterilir.

                      (5) Özelliği bulunan hizmet alımlarında; önceki yıllarda bitirilmiş benzer nitelikteki işlerde oluşan fiyatların piyasa fiyatları ile karşılaştırılması suretiyle bulunan fiyatlar veya benzer nitelikteki hizmetlerde uzmanlık ve deneyimini kanıtlamış kamu ve özel sektör kuruluşları ile gerçek kişilerden soruşturularak oluşturulan fiyatlar kullanılabilir. Yapılan her türlü araştırmaya rağmen fiyatın tespit edilemediği veya tespit edilen fiyatların rayiçleri yansıtmadığının anlaşıldığı durumlarda; idarece re'sen fiyat belirlenir ve gerekçesi yaklaşık maliyet hesap cetvelinde gösterilir.†hükmü,

 

                      Aynı Yönetmeliğin “Yaklaşık maliyetin hesaplanması ve güncellenmesi†başlıklı 9'uncu maddesinde “  (1) Birim fiyat üzerinden teklif alınan ihalelerde;

                      a) Her bir iş kaleminin miktarını ve gerçekleştirilmesine ilişkin şartları gösteren bir cetvel hazırlanır. Bu cetvelde her bir iş kaleminin adı, birimi, birim fiyatı ve bu fiyata dahil olan maliyetler ile varsa diğer unsurlar gösterilir.

                      b) Birim fiyata dahil olan maliyetler, iş kalemi ile ilgili bütün unsurları içerecek şekilde düzenlenir ve bu iş kalemine dahil olmayan başka giderler öngörülmez.

                      (2) Götürü bedel üzerinden teklif alınan ihalelerde, işin gerçekleştirilmesine ilişkin şartları gösteren bir cetvel hazırlanır. Bu cetvelde işçilik ile varsa malzeme, ekipman ve diğer unsurlar için belirlenen fiyatlar ve bu fiyata dahil olan maliyetler gösterilir.

                      (3) Hizmetin gerçekleştirilmesi için gerekli olan iş kalemlerine veya iş gruplarına ilişkin miktarların tespit edilen fiyatlarla çarpımı sonucu bulunan tutarların toplanması ile elde edilen genel toplam tutar, sözleşme giderleri ve genel giderler ile KDV hariç olarak belirlenir. Bulunan bu tutara işin niteliği dikkate alınarak % 20 oranını geçmemek üzere yüklenici kârı eklenir. Bu tutar, kâr hariç belirlenen genel toplam tutar üzerinden hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler ile toplanarak yaklaşık maliyet hesaplanır. Buna ilişkin hesap cetveli hazırlayanlarca imzalandıktan sonra, ihale onay belgesinin ekine konularak ihale yetkilisine sunulur. (Ek 16/7/2011-27996 R.G./1. md.) Yüklenici için öngörülen kar tutarının bu cetvelde gösterilmesi zorunludur.

                      (4) Yaklaşık maliyetin, hesaplandığı tarihten itibaren ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar güncelliğini kaybettiği durumlarda, işi oluşturan unsurlara ilişkin maliyetler idarelerce, Türkiye İstatistik Kurumu aylık ÜFE Genel Endeksi (2003=100 Üretici Fiyatları Endeksi G satırındaki endeks) üzerinden güncellenir.

                      (5) Asgari ücret ve diğer işçilik maliyetlerinde ilgili mevzuatından kaynaklanan değişiklikler nedeniyle yaklaşık maliyetin ihale tarihine kadar geçen sürede değişikliğe uğradığının belirlenmesi durumunda, gerekçesi belirtilmek suretiyle ihale komisyonu tarafından, bu maliyetler dikkate alınarak yaklaşık maliyet güncellenir.†hükmü yer almaktadır.

 

                      Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin 8'inci maddesinde; idarelerce yaklaşık maliyetin kamu kurum ve kuruluşlarınca işin niteliğine göre belirlenmiş fiyatlar, ihaleyi yapan idare veya diğer idarelerce gerçekleştirilmiş aynı veya benzer işlerdeki fiyatlar, ilgili odalarca belirlenmiş fiyatlar, ihale konusu işi oluşturan iş kalemlerine veya gruplarına ilişkin olarak piyasadan yapılacak fiyat araştırması kapsamında elde edilecek fiyat tekliflerinin aritmetik ortalaması veya uzman bilirkişi ve ekspertizlerden soruşturularak oluşturulan fiyatların biri, birkaçı veya tamamı herhangi birinin öncelik sırası olmaksızın kullanılarak tespit edileceği ve istenen özellikleri taşımayan veya gerçek piyasa rayiçlerini yansıtmadığı düşünülen fiyat bildirimleri ve proforma faturaların değerlendirmeye alınmayacağı ve fiyat araştırması için yapılan çalışmalarda fiyat sorulacak kişi ve kuruluşlara yazılan yazıda fiyatı tespit edilecek iş grubu veya iş kaleminin ayrıntılı özelliklerine yer verileceği; 9'uncu maddesinde, idarece yaklaşık maliyet hesabında % 20 oranını geçmemek üzere yüklenici kârı ekleneceği; anılan Yönetmeliğin 59'uncu maddesinde ise, tekliflerin diğer tekliflerle veya yaklaşık maliyetle karşılaştırılarak aşırı düşük olup olmadığının tespit edileceği hüküm altına alınmıştır.

 

Yaklaşık maliyetin incelenmesinden, idarece ihale konusu işte kullanılacak olan araçların maliyet analizlerinde 140 HP konteyner yıkama aracı hariç, araçların piyasa fiyatlarının belli miktarlarda düşürülerek hesaba dâhil edildiği ve akaryakıt harcamalarına ilişkin hesaplarda araç güçlerinde azaltılma yapıldığı anlaşılmıştır.

 

10.02.2013 tarihli yazı ile idareden “İhale konusu işte kullanılacak olan 140 HP konteyner yıkama aracının makine gücünün yaklaşık maliyet hesabında 70 HP olarak kabul edilmesinin gerekçesi ve anılan aracın 1 saatlik bedelinin hesabında kullanılan “amortisman, yedek parça, tamir bakım, sigorta ve diğer giderler†ağırlıklarının dayanakları ve araç bedelinin dayanağı,

 

-Vakumlu süpürge kamyonunun 1 saatlik bedelinin hesabında kullanılan araç bedelinin piyasa fiyatının ½ olarak kabul edilmesinin ve “amortisman, yedek parça, tamir bakım, sigorta ve diğer giderler†ağırlıklarının dayanakları, ayrıca söz konusu aracın gücünün %67 oranında düşürülmesinin gerekçesi,

 

-9+1 m ³ lük hidrolik sıkıştırmalı çöp kamyonunun 1 saatlik bedelinin hesabında kullanılan araç bedelinin piyasa fiyatının ¾ olarak kabul edilmesinin ve “amortisman, yedek parça, tamir bakım, sigorta ve diğer giderler†ağırlıklarının dayanakları, ayrıca söz konusu aracın gücünün %67 oranında düşürülmesinin gerekçesi,

 

-13+1.5 m ³ lük hidrolik sıkıştırmalı çöp kamyonunun 1 saatlik bedelinin hesabında kullanılan araç bedelinin piyasa fiyatının ¾ olarak kabul edilmesinin ve “amortisman, yedek parça, tamir bakım, sigorta ve diğer giderler†ağırlıklarının dayanakları, ayrıca söz konusu aracın gücünün %67 oranında düşürülmesinin gerekçesi,†ifadesine yer verilmek suretiyle idareden bilgi talep edilmiştir.

 

                      Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin 8'nci maddesinde yer alan “tespit edilen fiyatların rayiçleri yansıtmadığının anlaşıldığı durumlarda; idarece re'sen fiyat belirlenir ve gerekçesi yaklaşık maliyet hesap cetvelinde gösterilir†hükmü uyarınca, ihale konusu işte kullanılacak olan araçların maliyet analizlerinde piyasa fiyatlarının belli miktarlarda düşürülerek yaklaşık maliyet hesabına dâhil edilmesinde mevzuata aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Diğer taraftan, Çevre ve şehircilik Bakanlığının genel fiyat analizlerinde bulunan dizel motorlu bütün iş makinelerinin yakıt tüketimi 04.109 poz numarası ile tanımlanmış olup, 2002 yılı öncesi birim imalata giren miktarın 0,150 kg/BG saat olarak uygulanması öngörülmüştür. Ancak teknolojik gelişmelere paralel olarak iş makinelerindeki teknik kapasitelerinin artması göz önüne alınarak, Çevre ve şehircilik Yüksek Fen Kurulu Başkanlığı'nın 12.02.2002 tarih ve 8 sayılı kararı ile 01.01.2002 tarihinden geçerli olmak üzere birim imalatta giren motorin miktarının 0,57 katsayısı ile düzeltilerek 0,0853 kg/BG saat uygulanması gerektiği kararlaştırılmıştır. Anılan karar bilgisinin 12.03.2002 tarih ve 2-B 323 sayılı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkanlığının dağıtımlı yazısı ile ilgili idarelere gönderildiği görülmüştür.

 

Başvuru konusu ihalede de araç giderlerine ilişkin yakıt giderinin, 30.11.2010 tarih ve 2010/UH.I-3599 sayılı Kamu İhale Kurulu Kararında da belirtildiği üzere Çevre ve şehircilik Bakanlığının genel fiyat analizlerindeki gibi ilgili makinenin beygir gücü ile birim imalata giren yakıt miktarının (0,0853 kg/BGs) çarpımından bulunan rakamın esas alınarak hesaplanması gerektiği anlaşılmıştır. Ancak söz konusu husus esasa etkili bulunmamıştır.

 

Ayrıca, idarece konteyner yıkama aracının beygir gücünün % 50, vakumlu süpürge kamyonu, 9+1 m ³ lük hidrolik sıkıştırmalı çöp kamyonu ve 13+1.5 m ³ lük hidrolik sıkıştırmalı çöp kamyonunun beygir güçlerinin % 67 oranında düşürülerek yaklaşık maliyet hesabına dâhil edildiği görülmüştür. İdarece bilgi isteme yazısına cevaben verilen yazıda söz konusu beygir güçlerinde azaltılmaya gidilmesine gerekçe olarak anılan araçların çalışma sürelerinin bir kısmını yolda geçirecek olmaları belirtilmiştir.

 

İşin ifası aşamasında araçların günlük çalışma süresi içerisinde sürekli belirlenen motor gücü ile çalışmasının mümkün olmadığı, belirlenen gücün, maksimumum çalışma şartları için geçerli olduğu, örneğin çöp toplama araçlarının araçların çöp nakli aşamasında dolu kapasite ile çalışırken yaktığı yakıt miktarı ile çöp döküm noktasından çöp toplama mahalline boş giderken veya çöp toplama aşmasında yaktığı yakıt miktarının farklı olduğu, dolayısı ile bu şartlar göz önünde bulundurularak araçların yakıt tüketimi hesabında araç güçlerinin düşürülerek yakıt tüketiminin hesaplanmasının kabul edilmesi gerektiğinden, söz konusu hususun mevzuata aykırı olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Yapılan inceleme sonucunda, idarece belirlenen yaklaşık maliyetin mevzuata uygun şekilde hesaplandığı anlaşıldığından itirazen şikâyet başvurusunun reddedilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65′inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54′üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 

Oyçokluğu ile karar verildi.

 

 

 

 

Mahmut   GÜRSES

Başkan

 

Kazım   ÖZKAN

II. Başkan

Ali Kemal   AKKOÇ

Kurul Üyesi

Ahmet   ÖZBAKIR

Kurul Üyesi

 

Mehmet Zeki   ADLI

Kurul Üyesi

Hasan   KOCAGÖZ

Kurul Üyesi

Hamdi   GÜLEÇ

Kurul Üyesi

 

Mehmet   AKSOY

Kurul Üyesi

 

 

 

 

 

KARşI OY

 

Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde,  â€œİdarece hesaplanan yaklaşık maliyetin piyasa fiyatlarını yansıtmadığı ve Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin 7, 8 ve 9 ‘uncu maddelerine aykırı olarak belirlendiği, yaklaşık maliyetin güncellenerek tekliflerin değerlendirilmesi gerektiği† şeklinde belirtilen  iddiası  kapsamında Kurul çoğunluğunca  â€œİtirazen şikayet başvurusunun reddineâ€karar verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddiasının Kurul kararına dayanak teşkil eden esas inceleme raporu ve eki belgeler üzerinde yapılan incelenmesi sonucunda;

 

İdari şartnamenin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler†başlıklı 2 nci maddesinde ihale konusu iş “Çöp Toplama ve Nakil Hizmeti†olarak düzenlenmiştir.

 

İdari şartname'nin “Teklif fiyata dâhil giderler†başlıklı 25'inci maddesinde “25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:

18 çöp toplama işçisine en az brüt asgari ücretin % 10 fazlası ödeme yapılacaktır.
10 şöföre en az brüt asgari ücretin % 30 fazlası ödeme yapılacaktır.
28 personele resmi ve dini bayram günleri için 14,5 gün fazla çalışma ücreti yüklenici tarafından ödenecektir.

25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:

28 personele aylık 26 gün üzerinden günlük 7-TL olmak üzere brüt 182-TL yemek ücreti nakit olarak verilecek ve bordroda gösterilecektir.
Yol ücreti verilmeyecektir.
28 personele yılda 1′ er adet yağmurluk, 12 ‘ er çift eldiven, 1 ‘ er çift çizme, 2 ‘ şer adet iş elbisesi, 1 ‘ er adet reflektörlü yelek verilecektir.

25.3.3. Bu madde boş bırakılmıştır.

25.3.4. Diğer giderler:

İhale konusu işte kullanılacak olan 9 adet çöp kamyonu, 1 adet süpürge kamyonu ve 1 adet konteyner yıkama aracına ait akaryakıt, tamir bakım amortisman giderleri teklif fiyata dahil edilecektir.
Öngörülen konteyner yıkama aracı yıl boyunca çalışmayıp toplam 400 saat/yıl (5600 adet/yıl konteynerin yıkanmasında) çalıştırılacaktır. Maliyet hesabı 5600 adet/yıl üzerinden hesaplanacaktır.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

% 2 olarak alınacaktır.†düzenlemesi bulunmaktadır.

 

Birim fiyat teklif cetvelinin aşağıda yer verilen tabloda belirtildiği şekilde oluşturulduğu görülmüştür.

 

 

 

A1

B2

Sıra No  

 

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması

                Miktarı

 

Teklif Edilen       Birim Fiyat

Tutarı

Birimi İşçi sayısı Ay/gün/saat
1 Çöp toplama işçisi çalıştırılması Ay 18 12    
2 şöför çalıştırılması Ay 10 12    
3 Çöp toplama işçisi resmi tatil bayram çalıştırılması Gün 18 14,5    
4 şöför resmi tatil bayram çalıştırılması Gün 10 14,5    
                                                                                                                                                                                                         I. ARA TOPLAM (K.D.V Hariç)  

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması

Birimi

Miktarı

Teklif Edilen Birim Fiyat

Tutarı

1 13 + 1.5 m3 lük hidrolik sıkıştırmalı çöp kamyonu çalıştırılması Saat 14.040    
2 9 + 1 m3 lük hidrolik sıkıştırmalı çöp kamyonu çalıştırılması Saat 7.020    
3 Vakumlu süpürge kamyonu çalıştırılması Saat 2.340    
4 Konteyner yıkama Adet 5.600    
                                                                                                                                                                                                  II.   ARA TOPLAM (K.D.V. Hariç)  

TOPLAM TUTAR   (K.D.V Hariç)

 

 

 

Teknik şartname'nin “İhalenin Konusu†başlıklı birinci maddesinde “B.Yenişehir Belediyesi sınırları içindeki bütün mahalle, cadde ve sokakların 9 araç ile çöplerinin toplanması, depolama sahasına nakli, 1 süpürge kamyonu ile caddelerin süpürülmesi ve 1 konteyner yıkama aracı ile toplam 2800 adet çöp konteynerinin yılda 2 defa yıkanarak ilaçlanması hizmeti alımı işidir.†düzenlemesinin,

 

“İhalenin Süresi†başlıklı ikinci maddesinde “İhalenin süresi 1 yıl olup, 365 takvim günüdür. sözleşmenin imzalanmasını müteakip 01.01.2014 tarihinde işe başlanacak ve 31.12.2014 tarihinde bitirilecektir.†düzenlemesinin,

 

“Çalıştırılacak Araçlar†başlıklı 15'inci maddesinde “Yüklenici tarafından işin yapılması için aşağıdaki araçlar çalıştırılacaktır.

 

 

 

 

KAPASİTESİ

 

YAşI

İSTENEN ARAÇ SAYISI

 

Sıkıştırmalı Çöp Kamyonu

13 + 1,5   m3

0-5

6

Kendi malı veya taahhüt.
Sıkıştırmalı Çöp Kamyonu

9 + 1   m3

0-5

3

Kendi malı veya taahhüt.
Süpürge kamyonu

 

 

110 HP

0-5

1

Kendi malı.
Konteyner yıkama aracı

140 HP

0-5

1

Kendi malı

“ düzenlemesinin,

 

Teknik şartname'nin 16'ncı maddesinde “Hidrolik Sıkıştırmalı Çöp Kamyonları:13+1,5 m3 olanlar en az 180 HP, 9+1 m3 olanlar en az 170 HP gücünde olacaktır. (HSÇK) araç üzerine bağlanmış mekanik dayanımı yüksek şekillendirilmiş saç, profil NPU tipi malzemelerden oluşan bir gövde, boşaltma mekanizması, arka kapak, kızak ve sıkıştırma mekanizması ile yükleme haznesi, klavuz kapak, konteyner kaldırma kollarından ve araçtan güç alan hidrolik donanım ve kumanda donanımından oluşan HSÇK üzerine monte edildiği araçla teknik kapasitesine göre yük dağılımı ve tüm fonksiyonları ile uyum içinde olacaktır.

Süpürge Kamyonu:

110 HP kamyon üzerine monte edilmiş, tek direksiyonlu, tek yandan emişli, en az 4 m3 çöp tanklı, en az 1100 Lt su depolu, şanzumanlı fana sahip vakumlu yol süpürme makinesi.

 

Konteyner Yıkama Aracı:

140 HP kamyon üzerine monte edilmiş ekipmanda konteynerler yerinde sıcak su ile yıkanacak ve dezenfekte edilecektir. Konteyner yıkama aracı 12 ay boyunca sürekli çalıştırılmayacak olup, yıl boyunca toplam 400 saat çalışacaktır. Çalışacağı aylar İdare tarafından bildirilecektir. Konteyner yıkama işinde kullanılacak deterjan, ilaç v.b. sarf malzemeleri İdare tarafından verilecek olup teklif fiyata dahil edilmeyecektir.â€düzenlemesinin,

 

Anılan şartname'nin 21'inci maddesinde “Yüklenici çalıştıracağı vasıfsız işçilere   en az   brüt asgari ücretin % 10 fazlası, şoförlere en az brüt asgari ücretin % 30   fazlası ödeme yapacaktır.â€, 22'nci maddesinde “Yüklenici bütün personele en az aylık 182-TL   tutarında yemek ücreti verecektir.† ve 23'üncü maddesinde“28 adet personele, yılda 1'er adet yağmurluk,   12'şer çift eldiven, 1'er çift çizme, 2'şer adet iş elbisesi, 1'er adet reflektörlü yelek verilecektir.

Yağmurluk: 28 mikron PVC malzemeden imal edilmiş olacaktır.

Eldiven:Lateks olacaktır.

Çizme: PVC den yapılmış, kısa konçlu olacaktır.

İş elbisesi (Yazlık): 245 gr/m2,   % 100 pamuk gabardin kumaştan yapılmış pantolon olacaktır. Üstü pamuklu tişört şeklinde olacaktır.

İş elbisesi (Kışlık): 390 gr/m2 % 100 pamuk gabardin kumaştan yapılmış olacaktır. Pantolon ve mont şeklinde olacaktır.

Reflektörlü yelek: Turuncu renkte, yansıtıcılı raşel kumaştan yapılmış olacaktır.†düzenlemesinin yer aldığı anlaşılmıştır  (EK:8).

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin “Yaklaşık maliyete ilişkin ilkeler†başlıklı 7'nci maddesinde   “  İdare tarafından, ihale onay belgesi düzenlenmeden önce, bu Yönetmelikte belirlenen esas ve usullere göre ayrıntılı fiyat ve gerektiğinde miktar araştırması yapılmak suretiyle ihale konusu işin KDV hariç yaklaşık maliyeti hesaplanır ve dayanakları ile birlikte bir hesap cetvelinde gösterilir.

                      Ön ilan yayımlanmadan önce tahmini alım miktarı esas alınarak hesaplanan yaklaşık maliyet, ihale veya ön yeterlik ilanı öncesi alım miktarı ve diğer hususlar göz önünde bulundurularak yeniden hesaplanabilir.

                      İhale konusu işin bir kısmına teklif verilmesinin mümkün olduğu hallerde, yaklaşık maliyet her bir kısım için ayrı ayrı olmak üzere işin tamamı dikkate alınarak hesaplanır.

                      İhale konusu işte kullanılacak malzeme, araç, teçhizat, makine ve ekipman gibi unsurların idare tarafından verilmesi durumunda; yaklaşık maliyet, bu unsurların bedeli hariç tutularak hesaplanır ve bu unsurların listesi yaklaşık maliyet hesap cetvelinin ekine konulur.

                      İhale komisyonu tarafından yaklaşık maliyet teklif fiyatları ile birlikte açıklanır. Pazarlık usulü ile yapılan ihalede ise yaklaşık maliyet, son yazılı fiyat teklifleri ile birlikte açıklanır. Bu aşamadan önce yaklaşık maliyet açıklanamaz ve ilan edilemez.

                      Yaklaşık maliyetin idarelerce hesaplanması esastır. Ancak, işin özelliğinden dolayı, idarelerce hazırlanmasının mümkün olmaması sebebiyle teknik şartnamenin danışmanlık hizmeti alınarak hazırlatılması durumunda, bu kapsamda yaklaşık maliyet de aynı danışmanlık hizmet sunucusuna hesaplatılabilir.†hükmü,

 

                      Anılan Yönetmeliğin “Yaklaşık maliyetin hesaplanmasına esas miktar ve fiyatların tespiti†başlıklı 8'inci maddesinde “İdareler, yaklaşık maliyetin hesaplanabilmesi için öncelikle ihale konusu hizmeti oluşturan iş kalemlerini veya gruplarını ve bunlara ilişkin miktarları tespit ederler. Bu amaçla, idare tarafından gerek duyulduğunda, aşağıda belirtilen esas ve usuller çerçevesinde miktar araştırması da yapılabilir.

                      (2) Yaklaşık maliyete ilişkin fiyatların tespitinde;

                      a) Kamu kurum ve kuruluşlarınca işin niteliğine göre belirlenmiş fiyatlar,

                      b) İhaleyi yapan idare veya diğer idarelerce gerçekleştirilmiş aynı veya benzer işlerdeki fiyatlar,

                      c) İlgili odalarca belirlenmiş fiyatlar,

                      ç) İhale konusu işi oluşturan iş kalemlerine veya gruplarına ilişkin olarak piyasadan yapılacak fiyat araştırması kapsamında elde edilecek fiyat tekliflerinin aritmetik ortalaması alınmak suretiyle ya da konusunda uzman bilirkişi ve ekspertizlerden soruşturularak oluşturulan fiyatlar,

                      d) İhale konusu işe ilişkin olarak Bütçe Uygulama Talimatlarında ve/veya Sağlık Uygulama Tebliğinde yer alan fiyatlardan KDV veya farklı nitelikteki diğer giderler indirilmek suretiyle bulunan fiyatlar,

                      Esas alınır.

                      (3) İdareler yaklaşık maliyete ilişkin fiyatların tespitinde, (a), (b), (c), (ç) ve (d) bentlerinde belirtilen fiyatların birini, birkaçını veya tamamını herhangi bir öncelik sırası olmaksızın kullanabilirler.

                      (4) Fiyat araştırması için yapılan çalışmalarda fiyat sorulacak kişi ve kuruluşlara yazılan yazıda fiyatı tespit edilecek iş grubu veya iş kaleminin ayrıntılı özelliklerine yer verilir. Fiyat istenecek kişi ve kuruluşlara aynı koşulları taşıyan yazılarla başvurulur ve fiyatlar KDV hariç istenir. İstenen özellikleri taşımayan veya gerçek piyasa rayiçlerini yansıtmadığı düşünülen fiyat bildirimleri ve proforma faturalar değerlendirmeye alınmaz ve buna ilişkin gerekçeler yaklaşık maliyet hesap cetvelinde gösterilir.

                      (5) Özelliği bulunan hizmet alımlarında; önceki yıllarda bitirilmiş benzer nitelikteki işlerde oluşan fiyatların piyasa fiyatları ile karşılaştırılması suretiyle bulunan fiyatlar veya benzer nitelikteki hizmetlerde uzmanlık ve deneyimini kanıtlamış kamu ve özel sektör kuruluşları ile gerçek kişilerden soruşturularak oluşturulan fiyatlar kullanılabilir. Yapılan her türlü araştırmaya rağmen fiyatın tespit edilemediği veya tespit edilen fiyatların rayiçleri yansıtmadığının anlaşıldığı durumlarda; idarece re'sen fiyat belirlenir ve gerekçesi yaklaşık maliyet hesap cetvelinde gösterilir.†hükmü,

 

                      Aynı Yönetmeliğin “Yaklaşık maliyetin hesaplanması ve güncellenmesi†başlıklı 9'uncu maddesinde “  (1) Birim fiyat üzerinden teklif alınan ihalelerde;

                      a) Her bir iş kaleminin miktarını ve gerçekleştirilmesine ilişkin şartları gösteren bir cetvel hazırlanır. Bu cetvelde her bir iş kaleminin adı, birimi, birim fiyatı ve bu fiyata dahil olan maliyetler ile varsa diğer unsurlar gösterilir.

                      b) Birim fiyata dahil olan maliyetler, iş kalemi ile ilgili bütün unsurları içerecek şekilde düzenlenir ve bu iş kalemine dahil olmayan başka giderler öngörülmez.

                      (2) Götürü bedel üzerinden teklif alınan ihalelerde, işin gerçekleştirilmesine ilişkin şartları gösteren bir cetvel hazırlanır. Bu cetvelde işçilik ile varsa malzeme, ekipman ve diğer unsurlar için belirlenen fiyatlar ve bu fiyata dahil olan maliyetler gösterilir.

                      (3) Hizmetin gerçekleştirilmesi için gerekli olan iş kalemlerine veya iş gruplarına ilişkin miktarların tespit edilen fiyatlarla çarpımı sonucu bulunan tutarların toplanması ile elde edilen genel toplam tutar, sözleşme giderleri ve genel giderler ile KDV hariç olarak belirlenir. Bulunan bu tutara işin niteliği dikkate alınarak % 20 oranını geçmemek üzere yüklenici kârı eklenir. Bu tutar, kâr hariç belirlenen genel toplam tutar üzerinden hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler ile toplanarak yaklaşık maliyet hesaplanır. Buna ilişkin hesap cetveli hazırlayanlarca imzalandıktan sonra, ihale onay belgesinin ekine konularak ihale yetkilisine sunulur. (Ek 16/7/2011-27996 R.G./1. md.) Yüklenici için öngörülen kar tutarının bu cetvelde gösterilmesi zorunludur.


Bu sayfa 1835 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay