YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Özel esaslara alınma kararının iptalinde yetkili mahkemenin hangi yer mahkemesi olduğu hakkında açıklayıcı kr.

Karar Özeti

Özel esaslara alınma kararının iptalinde yetkili mahkemenin hangi yer mahkemesi olduğu hakkında açıklayıcı kr.

Karar

 

 

Danıştay 3. Daire Başkanlığı   2022/3 E.  ,  2022/110 K.

 

T.C.

 

D A N I Ş T A Y

 

ÜÇÜNCÜ DAİRE

 

Esas No : 2022/3

 

Karar No : 2022/110

 

 

YETKİLİ YARGI YERİNİN BELİRLENMESİ KARARI

 

... tarafından, özel esaslar kapsamına alınmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı'na karşı açılan davada; ... Vergi Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararıyla yetkili vergi mahkemesinin saptanması için 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 43. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendi uyarınca Danıştay'a gönderilen dava dosyası incelenerek işin gereği düşünüldü:

 

Dosyanın incelenmesinden, davacının ortak olduğu ... İthalat İhracat Uluslararası Nakliye Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin sahte belge düzenleyicisi olduğunun tespit edildiğinden bahisle bağlı olduğu Nusaybin Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından özel esaslara tabi mükellefler listesine girişinin yapılması nedeniyle davacının da özel esaslara tabi mükellefler listesine alınması neticesinde söz konusu işlemin iptali istemiyle açılan davanın; ... Vergi Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararıyla; özel esaslara alınma işlemi Nusaybin Vergi Dairesi Müdürlüğü'nce tesis edildiğinden, uyuşmazlığın çözümünde bu vergi dairesinin bulunduğu yer olan ... Vergi Mahkemesinin yetkili olduğu gerekçesiyle yetki yönünden reddedilerek dosyanın ... Vergi Mahkemesine gönderildiği, ... Vergi Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararıyla; davacının ... giriş olay numarası ile ... tarihinde, ... giriş olay numarası ile ... tarihinde, ... giriş olay numarası ile 23/06/2021 tarihinde Nusaybin Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından özel esaslara tabi tutulduğu, yine ... giriş olay numarası ile 23/06/2021 tarihinde İstiklal Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından da özel esaslara tabi tutulduğu, davacı tarafından İstiklal Vergi Dairesi Müdürlüğü'nce yapılan işleme dava açıldığından uyuşmazlığın çözümünde Mersin Vergi Mahkemesinin yetkili olduğu gerekçesiyle dava yetki yönünden reddedilerek yetkili mahkemenin saptanması için dosyanın Danıştay Başkanlığı'na gönderildiği anlaşılmıştır.

 

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun vergi uyuşmazlıklarında yetkiyi düzenleyen 37. maddesinde; uyuşmazlık konusu vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümleri tarh ve tahakkuk ettiren, zam ve cezaları kesen, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun uygulanmasında ödeme emrini düzenleyen, diğer uyuşmazlıklarda dava konusu işlemi yapan dairenin bulunduğu yerdeki vergi mahkemesinin vergi uyuşmazlıklarında yetkili mahkeme olduğu hükme bağlanmıştır.

 

26/04/2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği'nde, belirlenen şartların yerine getirilmesi halinde özel esaslardan genel esaslara geçme imkanının bulunduğunun belirtilerek genel esaslara dönüş işlemlerinin bağlı bulunulan vergi dairesince değerlendirileceği kuralına yer verildiği, ayrıca 2015/1 sıra nolu Katma Değer Vergisi İç Genelgesi'nde yer alan; gerekli işlemlerin zamanında ve etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla oluşturulan ortak bilgi sistemlerine olumsuz tespit girişlerinin yapılması sonrası mükelleflerin özel esaslara tabi tutulabilmesi için bağlı oldukları vergi dairelerine ilgili bilgi ve belgelerin gönderilmesi ve bunun üzerine bağlı olunan vergi dairesince olumsuzlukların belirli süreler içinde giderilmesinin mükelleflerden istenmesi gerektiği, olumsuzluğun giderilememesi halinde mükelleflerin özel esaslara alınacağına ilişkin düzenleme karşısında, dava konusu özel esaslara alınma işleminin davacının mükellefi olduğu İstiklal Vergi Dairesi Müdürlüğünce tesis edildiği değerlendirilmekle, davada, anılan vergi dairesinin bulunduğu yerdeki Mersin Vergi Mahkemesinin yetkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 2577 sayılı Kanun'un 43. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendi ve 37. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendi gereğince, uyuşmazlığı çözümlemekle Mersin Vergi Mahkemesinin yetkili kılınmasına, dava dosyasının anılan Vergi Mahkemesine gönderilmesine, kararın uyuşmazlığı çözümlemekle yetkili kılınan Mersin Vergi Mahkemesince ilgili mahkeme ve taraflara tebliğine, 26/01/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


Bu sayfa 239 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor