YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Duruşmanın Ertelenmesine İlişkin Mazeret Dilekçesi Dikkate Alınmadan Hüküm Kurulması h.k

Karar Özeti

Mahkemece müvekkilin mazeret dilekçesi hakkında olumlu ya da olumsuz bir karar verilmeden duruşmaya devam edilmesi hukuki dinlenilme hakkı kapsamındaki savunma hakkını zedeleyen önemli bir usul hatasıdır.

Karar

 

 

2. Hukuk Dairesi  2021/8783 E.  ,  2021/8283 K.

 

MAHKEMESİ :Çocuk Mahkemesi

 

DAVA TÜRÜ : Korunma Kararının Kaldırılması

 

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm hakkındaki korunma kararı kaldırılması talep edilen ... tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

 

Hakkındaki korunma kararı kaldırılması talep edilen ... vekili, 01.11.2019 tarihli duruşmaya katılamayacağını belirtip, bu nedenle mazeretinin kabulü ile duruşmanın ertelenmesine karar verilmesini talep etmiştir. Mahkemece 01.11.2019 tarihli duruşmada vekilin mazeret dilekçesi verdiği duruşma tutanağına geçirilmiş ancak mazereti hakkında olumlu ya da olumsuz bir karar verilmeden duruşmaya devam edilmiş, davalının yokluğunda da o celse karar verilmiştir. Belirlenen bu durum hukuki dinlenilme hakkı (HMK m. 27) kapsamındaki savunma hakkını zedeleyen önemli bir usul hatasıdır. Hakkındaki korunma kararı kaldırılması talep edilen ... vekilinin mazeret talebi hakkında olumlu veya olumsuz bir karar verilmeden yokluğunda hüküm tesisi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.

 

SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi. 08.11.2021 (Pzt.)


Bu sayfa 231 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor