YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Müdürün şirketi kötü yöneterek şirkete zarar vermesi hakkında açıklayıcı karar.

Karar Özeti

Davacı şirket yönünden, Dairemizin yerleşik içtihatları doğrultusunda 6102 sayılı TTK’nın 618/3-c maddesi hükümleri dairesinde şirket tarafından şirket yöneticisine karşı sorumluluk davasının açılabilmesi için limited şirket genel kurulunda kararı alınması dava şartı olup, Mahkemece öncelikle davacı şirket genel kurulunca bu yönde karar alınıp alınmadığı hususunun değerlendirilerek şayet bir genel kurul kararı alınmamış ise HMK'nın 115/2. maddesi gereğince davacı şirkete bu hususta kesin mehil verildikten sonra bu yönde bir kurul kararının ibrazı halinde işin esasına girilerek karar verilmesi gerekirken bu eksiklik giderilmeden davanın esası hakkında karar verilmesi doğru görülmemiş ve bu sebeple davalılar vekilinin karar düzeltme isteminin kabulü ile yerel mahkeme kararının re’sen bozulması gerekmiştir.

Karar

 

 

11. Hukuk Dairesi  2020/6333 E.  ,  2021/6754 K.

 

MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

 

Taraflar arasında görülen davada Muğla 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nce verilen 16.10.2019 gün ve 2015/609 - 2019/589 sayılı kararı bozan Daire'nin 02.06.2020 gün ve 2019/4984 - 2020/2545 sayılı kararı aleyhinde davalılar vekili tarafından karar düzeltilmesi isteğinde bulunulmuş ve karar düzeltme dilekçesinin süresi içinde verildiği de anlaşılmış olmakla, dosya için düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçeler, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra gereği konuşulup düşünüldü:

 

Davacılar vekili, müvekkillerinin ortağı olduğu şirketin müdürlük görevini 2007-2012 yılları arasında davalıların murisi ...'ın yerine getirdiğini, ...'ın müdürlük yaptığı süre içerisinde şirketi kötü yönettiğini ve çok büyük zararlara uğrattığını, kişisel giderlerini şirket hesabından ödediğini ileri sürerek kötü yönetiminden dolayı şirketin gördüğü zararların karşılığı olarak fazlaya ilişkin hakları saklı tutularak 200.000.-TL tutarındaki tazminatın davalılardan tahsilini talep ve dava etmiş, 02.05.2014 havale tarihli ıslah dilekçesi ile taleplerini 400.000.-TL daha arttırmıştır.

 

Davalılar vekili, davanın reddini istemiştir.

 

Mahkemece, iddia,savunma, ve tüm dosya kapsamına göre davanın reddine dair verilen kararın davacı vekilince temyizi üzerine karar Dairemizce bozulmuştur.

 

Davalılar vekili, bu kez karar düzeltme isteminde bulunmuştur.

 

Dava, davacı şirkette bir dönem şirket müdürlüğü yapan davalılar murisinin kötü yönetimi nedeniyle şirkete verdiği zararın tahsili istemine ilişkin 6102 sayılı TTK'nın 644. maddesi yollamasıyla aynı Kanunun 553 ve devamı maddeleri gereğince açılan sorumluluk davasıdır.

 

1-Davacı şirket yönünden, Dairemizin yerleşik içtihatları doğrultusunda 6102 sayılı TTK’nın 618/3-c maddesi hükümleri dairesinde şirket tarafından şirket yöneticisine karşı sorumluluk davasının açılabilmesi için limited şirket genel kurulunda kararı alınması dava şartı olup, Mahkemece öncelikle davacı şirket genel kurulunca bu yönde karar alınıp alınmadığı hususunun değerlendirilerek şayet bir genel kurul kararı alınmamış ise HMK'nın 115/2. maddesi gereğince davacı şirkete bu hususta kesin mehil verildikten sonra bu yönde bir kurul kararının ibrazı halinde işin esasına girilerek karar verilmesi gerekirken bu eksiklik giderilmeden davanın esası hakkında karar verilmesi doğru görülmemiş ve bu sebeple davalılar vekilinin karar düzeltme isteminin kabulü ile yerel mahkeme kararının re’sen bozulması gerekmiştir.

 

2 -Davacı gerçek kişi ortakların dava açma hakkı doğrudan ve dolaylı zarar iddiasına göre değişiklik gösterir. Şirket yöneticisinin ortaklığa verdiği zarar, şirket ortaklarının dolaylı zararı olarak sonuç doğurur. Limited şirketlerde TTK'nın 644. maddesinin yollamasıyla 553. maddesi uyarınca şirket yöneticileri Kanun ve esas sözleşmeden doğan yükümlülüklerini kusurlarıyla ihlal ettikleri takdirde hem şirkete, hem de pay sahipleri ve şirket alacaklılarına karşı şirkete verdikleri zarar sebebiyle sorumlu olurlar. Ancak TTK'nın 555. maddesi uyarınca şirket pay sahipleri dolaylı zarar nedeniyle açacakları davalarda hükmedilecek tazminatın kendilerine değil ancak ortaklığa verilmesini isteyebilirler. Yöneticilerin eylemleri sonucunda şirket ortaklarının doğrudan zararlarının varlığı halinde ise ortaklığın zararından müstakil olarak kişisel zararlar söz konusu olacağından ortaklar tazminatın kendilerine verilmesini isteyebilirler. Somut olayda Mahkemece davacı gerçek kişilerin zarar taleplerinin niteliği açıklığa kavuşturulmaksızın ve buradan hareketle aktif husumet ehliyetlerinin olup olmadığı değerlendirilmeksizin yazılı şekilde karar verilmesi de doğru olmamış ve davalıların karar düzeltme isteminin kabulü ile kararın mümeyyiz davalılar yararına bozulması gerekmiştir.

 

3- Bozma sebep ve şekline göre davalılar vekilinin işin esasına ilişkin karar düzeltme sebeplerinin incelenmesine şimdilik gerek görülmemiştir.

 

SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle kararın re’sen bozulmasına ve (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle, davalılar vekilinin karar düzeltme isteminin kabulü ile 02/06/2020 gün 2019/4984 esas, 2020/2545 Karar sayılı Dairemiz bozma ilamına (1) ve( 2) nolu bozma sebepleri olarak eklenmesine bozma ilamında daha önce 1 ve 2 nolu bozma gerekçelerinin ise “kabule göre’sözcüğü eklenerek 3 ve 4 nolu bozma sebepleri olarak tevali ettirilerek düzeltilmesine, mahkemece verilen kararın Dairemizin anılan bozma ilamına eklenen yukarıda açıklanan gerekçe ile BOZULMASINA, ödediği karar düzeltme harcının istekleri halinde karar düzeltme isteyen davalılara iadesine, 01/12/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


Bu sayfa 296 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor