YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

İşçi, iş sözleşmesinin haklı nedenlerle fesih ederken gerekçe bildirmek zorunda mıdır?

Karar Özeti

İşçi, iş sözleşmesinin haklı nedenlerle fesih ederken gerekçe bildirmek zorunda olmadığı hk.

Karar

 

9. Hukuk Dairesi  2020/2936 E.  ,  2020/14474 K.

 

MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

 

DAVA TÜRÜ : ALACAK

 

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davacı vekilince istenilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 03/11/2020 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davacı adına vekili Avukat ... ile karşı taraf adına vekili Avukat ... geldiler. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor sunuldu, dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

 

Y A R G I T A Y K A R A R I

 

 

Davacı isteminin özeti:

 

Davacı vekili, müvekkili işçinin iş sözleşmesini haklı sebeple feshettiğini, işçilik alacaklarının ödenmediğini ileri sürerek, kıdem tazminatı, fazla çalışma ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.

 

Davalı cevabının özeti:

 

Davalı vekili, davanın reddini savunmuştur.

 

Mahkeme kararının özeti:

 

Boza ilamına uyan mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, yazılı gerekçeyle davanın reddine karar verilmiştir.

 

Temyiz:

 

Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.

 

Gerekçe:

 

Yargıtay (Kapatılan) 22. Hukuk Dairesinin bozma ilamında dava dilekçesinde fazla çalışma ile genel tatil ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle iş sözleşmesinin işçi tarafından haklı sebeple feshedildiğinin iddia edildiği, işçinin fesih dilekçesinde yazılı “gördüğüm lüzum üzerine” şeklindeki ifadenin genel içerikli olduğundan, dava dilekçesinde somut fesih sebeplerinin bildirilmesinde çelişki olmadığı, buna göre fazla çalışma ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacakları bakımından ulaşılacak sonuca göre işçi feshinin haklı olup olmadığının belirlenmesi gerektiği belirtilmiştir.

 

Mahkemece bozma ilamına uyularak bozma kapsamında araştırma yapılmış ve davacının ulusal bayram genel tatil alacağı hüküm altına alınmıştır. Her ne kadar mahkemece davacının iş sözleşmesini feshetmesinin fazla çalışma veya genel tatil alacaklarının ödenmemesinden kaynaklı olmadığı gerekçesi ile kıdem tazminatı talebinin reddine karar verilmiş ise de; bozma ilamında da belirtildiği üzere davacının fazla çalışma ve ulusal bayram genel tatil alacağının bulunup bulunmamasına göre değerlendirme yapılması gerektiği, bu kapsamda davacının ulusal bayram genel tatil alacağının hüküm altına alınmasına göre davacının iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiğinin kabulü gerekmektedir. Hal böyle olunca mahkemece davacının iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiğinin kabulü ile kıdem tazminatı hüküm altına alınması gerekli iken yazılı gerekçe ile reddine karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.

 

Sonuç:

 

Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, davacı yararına takdir edilen 2.540,00 TL duruşma vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 03/11/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


Bu sayfa 329 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor