YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Eyleme bizzat karışmasa da, aracı süreninde kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunun faili olduğu hk

Karar Özeti

Eyleme bizzat karışmasa da aracı süreninde, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunun faili olduğu hk

Karar

 

8. Ceza Dairesi 2019/5511 E.  ,  2021/23328 K.

 

MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi

 

SUÇLAR : Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma

 

HÜKÜMLER : Mahkumiyet

 

Gereği görüşülüp düşünüldü:

 

Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 06/03/2007 tarihli ve 31/56 sayılı kararı uyarınca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen tebliğnamede görüş bildirilmeyen bir hükümle ilgili olarak özel Dairece temyiz incelemesi yapılıp karar verilemeyeceği belirtilmiş olup, sanık ... temyiz dilekçesinde hakkında yaralama suçundan verilen kararın da bozulmasını talep etmesine rağmen, tebliğnamede sadece kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçuna yönelik temyizlere ilişkin görüş bildirilmiş ise de; sanık hakkında yaralama suçundan verilen 5271 sayılı CMK.nun 231/12. maddesi uyarınca hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin karar itiraza tabi olup , bizatihi temyiz yasa yoluna başvurulması olanaklı bulunmadığından ve itiraz hakkında ilgili mercii tarafından karar verilmiş olduğundan, sanığın temyiz isteminin 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi uyarınca uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK.nun 317. maddesi gereğince REDDİNE,

 

Oluşa ve dosya içeriğine göre; sanık ... ile temyiz dışı sanık ...'ın kardeş, diğer sanık ...'in ise enişteleri olduğu, olay günü sanık ...'in, ...'ın eşi ... ile mağduru aynı araçta görünce sanık ...'a haber verdiği, akabinde arabası ile önlerini keserek, mağduru darp etmek suretiyle zorla aracına bindirerek sanıklar ... ile Deniz'in bulunduğu yere götürdüğü, onların da mağduru yine zorla kendi araçlarına alarak bir müddet araçla gittikten sonra başka bir yere götürüp burada darp ettikleri olayda; sanık ...'in, diğer sanıklarla birlikte aynı fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ettiği ve müşterek fail olduğu gözetilmeksizin, hakkında 109/3-b maddesi uygulanmayarak eksik ceza tayini edilmiş olması aleyhe temyiz olmadığından, bozma nedeni yapılmamıştır.

 

Yapılan yargılamaya, dosya içeriğine, toplanıp karar yerinde gösterilen ve değerlendirilen delillere, oluşa ve mahkemenin kovuşturma sonucunda oluşan inanç ve takdirine, suçun oluşumuna ve niteliğine uygun kabul ve uygulamasına, hukuka uygun, yasal ve yeterli olarak açıklanan gerekçeye göre, sanıkların, atılı suçu işlemediklerine alt sınırdan uzaklaşılarak ceza verilmesinin hukuka aykırı olduğuna, aksi kanaat halinde haklarında haksız tahrik ve etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması gerektiğine dair yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının ayrı ayrı reddiyle hükümlerin ONANMASINA, 22.12.2021 gününde oybirliğiyle karar verildi.


Bu sayfa 244 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor