YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Eserdeki kusurların projeye uygun hale getirilme imkanı varsa öncelikle bu eksikliklerin süre uzatımı verilerek giderilmesinin istenmesi zorunlu mudur? (Yargıtay)

Karar Özeti

Bina yasal hale getirilmedikçe davacı tapuya hak kazanamayacağından, mahkemece belediyeden sorularak proje tadilatı suretiyle   binanın iskâna   uygun   hale   getirilmesi   imkanı var ise yada   basit   bir   tadilatla binanın mevcut projesine uygun hale getirilmesi mümkün ise   bu konuda yükleniciye yetki ve mehil verilmesi gerektiği hakkında.

Karar


- K A R A R -

   Yargıtay ,15.HD

E. 2011/7396

K: 2012/3722

T: 20.09.2011

        Dava, tapu iptali-tescil, olmadığı taktirde 40.000 TL'nin temerrüt faiziyle birlikte tahsili istemiyle açılmış, mahkemenin; davanın reddine dair kararı davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

        Davacı, 04.09.1998 günlü arsa payı devri karşılığı inşaat sözleşmesi hükümleri uyarınca edimlerini yerine getirdiğini belirterek 4922 parsel sayılı taşınmaz üzerine yapılan inşaatın 1. ve 2. normal kattaki daireler ile dükkanın tapusunun iptali ile adına tescilini, olmadığı taktirde 40.000 TL'nin tahsilini istemiş, mahkemece; inşaatın imar mevzuatına uygun yapılmadığından bahisle davanın reddine karar verilmiştir. Davacı yüklenici, davalı ise arsa sahibidir.

      Yüklenicinin tapuya hak kazanabilmesi için, inşaatın sözleşmesine, plan ve projesine imar mevzuatına ve teknik kurallarına uygun biçimde tamamlayıp arsa sahiplerine teslim etmesi gerekir. Sözleşme hükümleri uyarınca, davacı yüklenicinin iskan ruhsatı da almak suretiyle binayı tamamlaması zorunludur. Hükme esas alınan bilirkişi kurulu raporunda; inşaatın, iki bodrum, zemin, 4 normal ve 1 çekme kat olarak ve her katta iki daire olmak üzere toplam 2 dükkan 8 daire ve çekme katta bir daire olarak yapılması gerekirken, yerinde; bodrum, zemin, 4 normal kat ve bir çekme kat olarak yapıldığı, her katta bir daire olmak üzere 5 daire, 2 dükkan ve 1 adet bodrum kat yapıldığı, böylece binanın iskan ruhsatı alınamayacak durumda olduğu belirtilmiştir. Güngören Belediye Başkanlığı'ndan gelen 02.02.2011 ve 01.08.2011 günlü yazılarda; binanın ruhsata bağlanmasının mümkün olmadığı ve mevzuata aykırılıkların giderilmeyeceği belirtilmiş, ancak; inşaatın tadilat ruhsatıyla yasal hale getirilip getirilemeyeceği konusunda bir açıklamaya yer verilmemiştir. Binanın bu haliyle inşaatın iskân ruhsatı alınması imkanı bulunmamaktadır. Bina yasal hale getirilmedikçe davacı tapuya hak kazanamayacağından, mahkemece belediyeden sorularak proje tadilatı suretiyle   binanın iskâna   uygun   hale   getirilmesi   imkanı var ise yada   basit   bir   tadilatla binanın mevcut projesine uygun hale getirilmesi mümkün ise   bu konuda yükleniciye yetki ve mehil verilmesi, yasal hale getirilmesi halinde davanın kabulüne, yasal hale getirilmediğinde veya yasal hale getirme imkanı bulunmadığının anlaşılması halinde şimdiki gibi davanın reddine karar verilmelidir.                                                                                                                                                                  

          Mahkemece bu hususlar gözetilmeden eksik incelemeyle davanın reddine karar verilmesi doğru olmamış, kararın bozulması gerekmiştir.

      SONUÇ:Yukarıda açıklanan sebeplerle hükmün temyiz eden davacı yararına BOZULMASINA, fazla alınan temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, 23.05.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.

 


Bu sayfa 1497 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor