YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Tapu sicil müdürlüğünün hatalı işlemi nedeniyle kime karşı dava açılmalı?

Karar Özeti

Tapu kaydının hatalı oluşması nedeniyle uğranılan zararın 4721 sayılı TMK'nın 1007. maddesi uyarınca tazmini için açılan davada, husumetin Hazineye yöneltilmesi gerekir.

Karar

   5. Hukuk Dairesi 2020/8357 E. , 2021/14542 K.

 

MAHKEMESİ:Asliye Hukuk Mahkemesi

 

İhbar Olunanlar: 1-... Vek.Av...

 

Taraflar arasındaki icra takibi sırasında Tapu Sicil Müdürlüğünün hatalı işlemi nedeniyle uğranılan zararın 4721 sayılı TMK'nın 1007. maddesi uyarınca tazmini davasından dolayı yapılan yargılama sonunda: Davanın husumet yokluğundan reddine dair verilen yukarıda gün ve sayıları yazılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi, davacı idare vekilince verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla, dosyadaki belgeler okunup uyuşmazlık anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:

 

- K A R A R -

 

Dava, icra takibi sırasında Tapu Sicil Müdürlüğü'nün hatalı işlemi nedeniyle uğranılan zararın 4721 sayılı TMK'nın 1007. maddesi uyarınca tazmini istemine ilişkindir.

 

Mahkemece, davanın husumet yokluğundan reddine karar verilmiş; hüküm, davacı vekilince temyiz edilmiştir.

 

Tapu kaydının hatalı oluşması nedeniyle uğranılan zararın 4721 sayılı TMK'nın 1007. maddesi uyarınca tazmini için açılan davada, husumetin Hazineye yöneltilmesi gerekir. Ne var ki; davanın Hazine yerine ...'ne yöneltilerek açıldığı ancak davanın doğru hasım vekili olan Hazine avukatı tarafından takip edildiği gözetildiğinde, mahkemece bu durum temsilcide yanılma olarak kabul edilerek Hazinenin davaya dahil edilmesi gerektiği düşünülmeden, yazılı şekilde hüküm kurulması,

 

Doğru görülmemiştir.

 

Davacı vekilinin temyiz itirazları yerinde olduğundan hükmün açıklanan nedenle HUMK'un 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, davacıdan peşin alınan temyiz harcının istenildiğinde iadesine ve temyize başvurma harcının Hazineye irad kaydedilmesine, 07/12/2021 gününde oybirliğiyle karar verildi.


Bu sayfa 261 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor