4734 sayılı kanuna tabi bir idare olan belediye sözlü anlaşma yapması kanuna aykırılık teşkil etmekle birlikte, yüklenici tarafından faydalı bir iş yapılması koşulu ile yüklenici bedel ödenebileceği, ancak ödenecek bedelin sözleşme şartları çerçevesinde değil vekaletsiz iş görme hükümlerine göre bedel ödenmesi gerektiği hakkında.
-KARAR-
Yargıtay,15. HD.
E. NO: 2006/3356
K. NO: 2006/3950
T: 27.06.2006
Davalı Belediye, ihale Kanunu’na uygun yapılmış ihale ve sözleşme ilişkisi bulunmadığından davanın reddini savunmuştur. Mahkemenin husumet yokluğundan davanın reddine dair kararı davacı tarafça temyiz edilmiştir.
Taraflar arasında yazılı bir sözleşmenin varlığı iddia ve ispat edilmiş değildir. Davalı yol yapım işiyle ilgili encümen kararları var ise de davacıya usulen işin ihale edildiğine dair ihale kararı da bulunmamaktadır. Davalı kamu kurumu olup, 4734 sayılı Kamu ihale Kanunu’na tabidir. Yapılan tüm sözleşmelerin bu yasa kapsamında olması gerektiğinden, sözlü anlaşmayla iş yaptırılması yasaya aykırıdır. Ne var ki, davaya konu yol inşaatının yapıldığı ve halen belediyece kamu hizmetine tahsis edildiği dosya içeriğiyle sabittir. Bu durumda uyuşmazlığın BK.nun 410. ve devamı maddeleri uyarınca vekaletsiz iş görme hükümlerince çözümlenmesi gerekir. O halde mahkemece yapılması gereken iş, davaya konu yolun bulunduğu yerde uzman bilirkişilerce keşif yapılarak belediyenin kullanımında olan (kamunun yararlandığı oranda) iş miktarının saptanması, yapıldığı yıl piyasa fiyatlarıyla davacı alacağının hesaplanması ve sonuca göre hükme varılmasından ibarettir. Bu hususlar üzerinde durulmadan davanın reddi doğru olmamış, kararın bozulması uygun bulunmuştur.
Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz istemlerinin kabulüyle kararın (Bozulmasına). ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, 27.06.2006 gününde oybirliğiyle karar verildi.