YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Yeniden evlenen kadının, eski eşinin ölümü nedeni ile evlenme tarihine kadar olan tazminattan evlenme ihtimali olduğu gerekçesi ile indirim yapılabilir mi?

Karar Özeti

Bozma ilamı sonrası dosya içerisine alınan nüfus kayıt örneğine göre davacı eş...'nün 1.7.2012 tarihinde yeniden evlendiği anlaşılmış, hesap bilirkişisi tarafından bu kez 10.12.2010 kaza (ölüm) tarihinden, adı geçenin yeniden evlenme tarihi olan 1.7.2012 tarihine kadar destek hesabı yapılmasında bir isabetsizlik yok ise de, yeniden evlenme tarihi hususunda ortada bilinen gerçek durum var iken, kaza(ölüm) tarihinden yeniden evlenme tarihine kadar olan süre için hesaplanan tazminattan %35 oranında farazi evlenme olasılığı indirimi yapılması doğru görülmemiştir

 

Karar

 

4. Hukuk Dairesi    2021/2280 E. , 2021/8544 K.

 

MAHKEMESİ:Asliye Hukuk Mahkemesi

 

Taraflar arasındaki trafik kazası sonucu ölüm nedeniyle maddi ve manevi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonucunda; davanın kısmen kabulüne dair verilen 11.06.2019 günlü kararın Yargıtayca incelenmesi davacılar vekili ve davalılardan ... Genel Müdürlüğü vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.

 

-K A R A R-

 

Hükmüne uyulan Yargıtay 17. Hukuk Dairesinin 08.05.2018 gün 2015/7278 E. 2018/4781 K. sayılı ilamında; "...mahkemenin davanın kısmen kabulüne dair verdiği 5.3.2012 tarihli hükmün Dairemizce davacı eş...'nün evlenme olasılığının daha yüksek olduğundan bahisle de bozulmasına karar verilmiştir. Bozma ilamı sonrası dosya içerisine alınan nüfus kayıt örneğine göre davacı eş...'nün 1.7.2012 tarihinde yeniden evlendiği anlaşılmış, hesap bilirkişisi tarafından bu kez 10.12.2010 kaza (ölüm) tarihinden, adı geçenin yeniden evlenme tarihi olan 1.7.2012 tarihine kadar destek hesabı yapılmasında bir isabetsizlik yok ise de, yeniden evlenme tarihi hususunda ortada bilinen gerçek durum var iken, kaza(ölüm) tarihinden yeniden evlenme tarihine kadar olan süre için hesaplanan tazminattan %35 oranında farazi evlenme olasılığı indirimi yapılması doğru görülmemiştir. Bozma ilamına uyulmakla bozma ilamı lehine olan taraf yararına usuli kazanılmış hak, mahkemeye de bozma gereklerini tam anlamıyla yerine getirme yükümlülüğü doğar. Bozma ilamına uyulmakla bozma ilamının gereğinin tamamen yerine getirilmesi gerekir. Yerel mahkemenin davanın kısmen kabulüne dair verdiği 5.3.2012 tarihli kararın davalılar ... Genel Müdürlüğü ve ... Sigorta A.Ş. tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairemizce sair temyiz itirazları reddedilerek hükmün davacı ... hakkındaki maddi ve manevi tazminat hükümleriyle sınırlı olarak bozulmasına karar verildiği ve mahkemece bozma ilamına uyulmasına karar verildiği halde, davacı ... dışındaki davacılar hakkında hükmedilen maddi ve manevi tazminat hükümleri bozma kapsamı dışında kalmakla yeniden karar verilmesine yer olmadığına hükmedilmesi gerektiği” gerekçesiyle hükmün bozulmasına karar verilmiştir.

 

Bozmaya uygun yapılan yargılama neticesinde, mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiş; söz konusu karar, davacılar vekili ve davalılardan ... Genel Müdürlüğü vekili tarafından temyiz edilmiştir.

 

Dosyadaki yazılara, mahkemece uyulan bozma kararı gereğince hüküm verilmiş olmasına ve bozmanın kapsamı dışında kalarak kesinleşmiş olan yönlere ilişkin temyiz itirazlarının incelenmesi olanağı bulunmamasına göre tarafların yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün ONANMASINA, aşağıda dökümü yazılı 4,90 TL kalan onama harcının temyiz eden davacılardan ve 225,91 TL kalan onama harcının temyiz eden davalıdan alınmasına, 10/11/2021 gününde oy birliğiyle karar verildi.


Bu sayfa 242 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor